Forum towarzyskie »

Pomoc w związku z pracą magisterską - projekt stajni

Hej,
jako studentka architektury robię w ramach pracy magisterskiej projekt stajni - a właściwie ośrodka edukacji jeździeckiej.
Pomyślałam, że może fajnie byłoby załączyć do niego takie małe badanie opinii osób ze środowiska. Dlatego jeżeli macie chwilkę czasu to byłabym wdzięczna o napisanie w podpunktach wg ważności, co wg Was powinna posiadać idealna stajnia pod względem architektonicznym. Chodzi o takie 3 podpunkty, np.

1. pastwiska
2. duża hala
3. jasna stajnia

Takie rzeczy jak czyste boksy czy dobra opieka to już mniej mnie interesują😉 Na koniec wszystko podliczę i zobaczymy co wg osób z branży jest najbardziej istotne. Dodatkowo jeśli macie jakieś sugestie czy pomysły co w centrum edukacji jeździeckiej powinno się znajdować, to chętnie posłucham🙂

Druga sprawa to zdjęcia. Potrzebuję zdjęć (na wizualizację ośrodka) poprawnie jeżdżonych koni pod siodłem, do tego estetycznie wyglądających (w dość dużej rozdzielczości) oraz zdjęć koni widzianych z lotu ptaka/z jakiejś górki. Czy ktoś może chciałby się ze mną nimi podzielić i zobaczyć swojego konia na wizualizacji architektonicznej? 😉

Z góry dziękuję za pomoc  :kwiatek:

Może tytuł zmień- na projekt ośrodka. Bo mylący.
Jeśli centrum edukacji to jakaś sala konferencyjna niewielka.
Z wyposażeniem multimedialnym.
Miejsca noclegowe.
Parking.
Tania, to jest centrum edukacji, ale najważniejszą częścią jest część stajenna i na niej chciała się skupić w tej "ankiecie" 🙂
Tania, to jest centrum edukacji, ale najważniejszą częścią jest część stajenna i na niej chciała się skupić w tej "ankiecie" 🙂

Acha. To nie rozumiem.  😉
Czyli miejsca, żeby usiąść pod dachem i omówić coś nie trzeba? Edukacja w sensie-nauka jazdy konnej? 
No to :
-stajnia ( myjki, siodlarnia, miejsce dla weta i kowala, ew, porodówka)
- wybiegi
-karuzela
-lonżownik
- hala
-ujeżdżalnia
A! I chyba trzeba dobrze określić jaki to typ stajni. Czy do jazdy konnej czy do hodowli. Bo wtedy kolejność będzie całkiem inna.
1. Duża hala rozmiar ok 30x70
2. Jasna stajnia
3. Specjalne miejsca do czyszczenia koni w stajni tzw. Groom box
4. Przestronne myjki, w stajniach na wiecej niż 30 koni, wiecej niż jedna myjka
5. Bezpieczne wybiegi/pastwiska
6. Siodlarnia
7. Pomieszczenie na paki
8. Pralnia i suszarnia
9. Cześć socjalna dla klientów (toaleta+prysznic)
10. Zadaszona karuzela
11. Zadaszony lonżownik
12. Zewnętrzny plac do jazdy (w wersji idealnej częściowo zacieniony)
Ok, już wyjaśniam🙂
A więc jest to spory ośrodek, który łączy wiele funkcji, ale stawia głównie na edukację, tzn szkolenia dla instruktorów, weterynarzy, właścicieli koni itp. Część to klinika weterynaryjna, hotel dla koni, jest też sklep jeździecki i różne biura związane z branżą.

Ja chciałam przeprowadzić ankietę na temat części stajennej. Co jest dla Was najważniejsze z punktu widzenia właścicieli koni - osób, które przywożą konie do takiego ośrodka? 😉
Ok, już wyjaśniam🙂
A więc jest to spory ośrodek, który łączy wiele funkcji, ale stawia głównie na edukację, tzn szkolenia dla instruktorów, weterynarzy, właścicieli koni itp. Część to klinika weterynaryjna, hotel dla koni, jest też sklep jeździecki i różne biura związane z branżą.

Ja chciałam przeprowadzić ankietę na temat części stajennej. Co jest dla Was najważniejsze z punktu widzenia właścicieli koni osób, które przywożą konie do takiego ośrodka? 😉

Jeszcze doprecyzuj po co przywożą. Bo u nas, w RR, to przywożą na trening własny, na trening konia tylko,  na zawody, na kliniki, do krycia, do wyźrebienia i odchowania malucha, do pensjonatu rekreacyjnego. Tak radzę, żeby doprecyzować. Bo ankieta może spłynąć gdzieś na bok.  :kwiatek:
Dzięki Tania 🙂

Przywożą na lecznie do klinki, na rehabilitację, trening, korektę, szkolenia, lub ew. hotel, czy też wszelkiego rodzaju pokazy, które też tam będą się odbywać 🙂
Na pewno, jeśli ma być tam z założenia rotacja koni, to o jakimś zabezpieczeniu epizootycznym trzeba pomyśleć.
Maty. Miejsce kwarantanny.
A jeśli konie różne, różniste-to ogierniki.
Myjka dla przyczep -z kanalizacją.
Płyta gnojowa.
Mały wybieg dla kulawych.
Może bieżnia czy basen? To już szczyt marzeń.
Warto zwrócić uwagę na:
drzwi zawsze z lewej/prawej strony boksu,
żłoby podobnie (względy bezpieczeństwa)
brak szyn na długości wejścia do boksu (łatwiej się zamiata)
w niektórych boksach warto zrobić otwory wentylacyjne (na wys. ok. 20cm od podłogi)
w każdym boksie okno
O właśnie! Boksy angielskie dla kaszlących.
No i instalacja p.poż.
Może kamery?
A! Ważne a w większości nie ma:
kanalizacja. Tylko wtedy można porządnie umyć w razie W.
I jeszcze- studnia. Tak, tak. Niezależne źródło wody. Bywa, że latem wody brakuje. I awaryjnie studnia z pompą powinna być.
I jeszcze coś: na dachu stajni te baterie słoneczne czy jak to zwą. Dogrzeją wodę do myjki.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się