Forum konie »

Prowadzenie jazd dla dzieci

Zakładam, ten wątek, bo nie znalazłam nic podobnego.

Jak prowadzicie jazdy dla dzieci, młodych nastolatków?
Drągi, przejazdy przez przeszkody, slalomy zaczynają być nudne. Wiadomo, że dla dziecka, które przyjeżdża raz na tydzień, treningu sportowego się nie przeprowadzi. Chodzi mi bardziej o zabawy, może tematyczne? Coś co mogły by robić już ubierając konia?

Wymyśliłam np. przebieranie się za indian i uczenie dzieci obracania się na koniach, stawania na nich, kładzenie się przodem, tyłem.

Macie jakieś pomysły?
Stawania na koniach bym raczej nie praktykowała.
Możesz urządzać mini zawody- tor z przeszkodami, wyścig z jajkiem, slalom między beczkami/tyczkami(w stępie i kłusie), zawody w najszybsze i NAJLEPSZE(czyli najdokładniejsze) ubranie konia, konkurs na nazywanie części rzędu jeździeckiego. Można milion rzeczy wymyślić, tylko trzeba usiąść i pogłówkować 😉
Mi sie podobało kładzenie jakiegoś miśka na beczce i potem z konia przenoszenie go w inne miejsce. Najpierw z zatrzymaniem, a potem coraz szybciej  🏇
Czytanie wierszyków w kłusie ćwiczebnym, przenoszenie piłeczki tenisowej na patelni od wiadra do wiadra, ćwiczenia dosiadowe na lonży (samolocik, rybka, młynek, więcej pomysłów można znaleźć w książce ,,Ćwiczenia w siodle"😉, labirynt, jazda z zasłoniętymi oczami, elementy naturalowe, jazda po damsku.
Polecam szukać inspiracji na YouTube w filmikach z obozów jeździeckich dla dzieci. Kopalnia pomysłów  😉
a ile dziecko ma lat ? bo jeśli powyżej 8-9 to warto je uczyć jeździć, a nie zajmować czas na naukę jazdy konnej przebieraniem się w indian 😉
A ja chciałam tylko powiedzieć, że większość powyższych, jak i wiele innych podobnych pomysłów padała już wielokrotnie w kąciku instruktora. Naprawdę potrzebny nam taki dubel?
http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,58873.0.html
Chyba tu jest podobny temat  😉
Ircia, raczej nie, bo ten podlinkowany przez Ciebie traktuje o uprawnieniach, a nie o ćwiczeniach które można wykonywać z dziećmi. W kąciku instruktora było wiele pomysłów na ćwiczenia na lonży i nie tylko
Wpisz w wyszukiwarkę "pony games", wyskoczy Ci pewnie 10 wątków.
Orzeszkowa  poczytałam i masz rację  :kwiatek:

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się