Forum towarzyskie »

USA/Rosja/Ukraina i inne kraje- co się dzieje?

Patrzę na przekaz z linku Wawrka. I mam strasznie mieszane uczucia. Jakim cudem to ogarnąć?
Tania, a co się dzieje? Bo ja za bardzo nie mam teraz możliwości włączenia i oglądania go.
Pan ze sceny (opozycyjny) apeluje co chwilę, żeby nie wychodzić zza barykady, bo strzelają. Mówi, że to prowokatorzy rządowi, żeby pokazać Europie bojowników jako bandytów. Mówi, że berkut i tituszki gromadzą się w parku Mariańskim. Noszą jakichś rannych. Pan cały czas wzywa jakieś osoby poszukiwane, żeby przyszły do sceny. Jakoś usiłuje to wszystko zorganizować. Apeluje o spokój.
Przekaz radiowy:
"moooooooooorze krwi"  😵
Obie strony twierdzą, że są ostrzeliwane przez snajperów z dachów.
Trupy na ulicach przykryte folią.
Zdjęcie plakietki "Rossija MSW" zdartej w nocy z funkcjonariusza milicji.
Myślę, że zwykli Ukraińcy też tego nie ogarniają...

poki, też słyszałam. Przekazy radiowe i nakręcanie swoją drogą, ale zdjęcia robią straszne wrażenie.
Maria Stepan, TVP Info, Kijów: widzieliśmy co najmniej kilkanaście ciał zabitych, wielu osobom nie można było pomóc, widzieliśmy zakrwawionych ludzi umierających na ulicy, mieli rany od kul, byli postrzeleni w głowę. Ewidentnie strzelano do nich, żeby zabić
Takie coś mi się przypomniało:

Oj skomplikowane to.
Gdyby link wawrka przestał działać to jest tez tu:
link2

Krótki filmik o tym, jak snajperzy urządzili sobie strzelnice na ulicach Ukrainy  🤔
https://www.facebook.com/sila.obrazu?ref=ts&fref=ts

Polecam. Jakub Szymczuk. Jest tam. Relacjonuje. Zdjęcia mówią wszystko.
Niesamowite relacje wstawiła dodofon. Wpatruję się w te zdjęcia już kilkanaście minut. Łał.

Dla mnie to niepojęte, że tak blisko naszego kraju dzieją się takie rzeczy.
Chcielibyśmy pomóc, dostarczyć im jakoś sprzęt medyczny, ale nie wiem jak.
W ogóle polecam tego gościa. Jego relacja z wizyty papieża Franciszka wymiata. Jak sie przedarł przez ochronę i biegł za autem papieża aż ten sie zatrzymał  😲 😲 - i otworzył okno i pomachał - relacja nie do opisania...
rtk, mama mojego kolegi która jest lekarzem przekazywała jakoś leki i sprzęt medyczny na Ukrainę, jeśli chciałabyś mogę się jutro podpytać. Jedna przesyłka juz na bank poszła.
Przeraża mnie to co sie tam dzieje.
kotlet, bylabym wdzieczna. Chetnie bym poslala jednorazowe, najpotrzebniejsze sprzety. Nie chce wysylac przez Caritas, bo mam wrazenie ze nic z przekazanych im paczek nie trafi tam, gdzie powinno. 
Tyle dobrze, że Rada Nawyższa podjęła decyzję i wstrzymaniu akcji antyterrostycznej i zakazała użycia broni przez milicję. Ale czy rzeczywiście ta broń nie będzie używana...?
rtk, poleciało pw.
głównie strzelali snajperzy rosyjscy
No. Jest szansa na porozumienie. Oby się udało.  :kwiatek:
W Krakowie można zapalić pod konsulatem. Palą się od dawna.
08:30
PILNE
Rząd techniczny w 10 dni, wybory za 10 miesięcy. "Ukraińska Prawda"dotarła do szczegółów porozumienia Wiktora Janukowycza z opozycją oraz szefami polskiej i niemieckiej dyplomacji.

Dokument ma być podpisany dziś o 11😲0. Według "Ukraińskiej Prawdy", mają być w nim ograniczone uprawnienia prezydenta - do ram określonych w konstytucji z 2004 roku. Do tych zmian ma dojść w ciągu 48 godzin. W ciągu 10 dni ma powstać nowy rząd. Ponadto prezydent Janukowycz miał się zgodzić na przeprowadzenie wcześniejszych wyborów prezydenckich - już w grudniu tego roku, a nie w 2015.

Rozmowy w sprawie kryzysu na Ukrainie rozpoczęły się wczoraj po 22.00. Zakończyły się dziś po 6😲0 rano, po 8 godzinach.
A miało więcej nie być Serbii...

Dantejskie sceny w parlamencie UA.
A ja się zastanawiam, jakby Polska zareagowała, gdyby Belgia i Niemcy "porozumiewały" się z naszymi politykami.

Cieszę się, że sprawa jest załagadzana, ale kurczę, niefajna sytuacja się robi.
Wedle naszego czasu, porozumienie będzie podpisane za pół godziny. Nie zrozumiałam tylko, czy to prezydent Janukowycz podpisze jakby deklarację czy podpiszą obie strony? Tak w ogóle to ja nie wiem gdzie są "pomarańczowi"? Ci od Julii Tymoszenko dawniej ? Są na Majdanie?
Czy w parlamencie? I czy oni mogą w imieniu "Majdanu" podpisać? No i chyba najważniejsze pytanie: co na to porozumienie powiedzą tzw. regiony? Te wielkie, gdzie nie ma poparcia dla Majdanu.

relacja z parlamentu:

Chcą przegłosować zmianę w konstytucji. Hm...... Emocje nie wróżą nic dobrego.
hmmm nie za fajnie, bo do władzy chcą dojść kozacy

"Kozacy z Sewastopola szykują się do przejęcia władzy na Krymie. Według portalu informacyjnego ?Lenta? - kozacka starszyzna zapowiedziała, że w przypadku dymisji prezydenta Ukrainy Wiktora Janukowycza - nie odda władzy ?banderowcom? z Zachodu. Kwestia Krymu oraz podziału Ukrainy dość często podnoszona jest w rosyjskich mediach.

Szef krymskiego parlamentu Władimir Konstantinow oświadczył, że autonomia rozważa odłączenie się od Ukrainy. Według niego miałoby to nastąpić w przypadku oddania przez Wiktora Janukowycza władzy opozycjonistom z Euromajdanu. Jak stwierdził w rozmowie z telewizją Rossija24 mer Charkowa Giennadij Kiernies - podobne stanowisko prezentują mieszkańcy jego miasta, ale również Odessy i Doniecka. -?Jestem przekonany, że większość mieszkańców naszego obwodu nie solidaryzuje się z wydarzeniami w Kijowie i nie popiera Majdanu? - stwierdził mer Charkowa.

Jeszcze ostrzej stawia sprawę ataman kozacki Wiaczesław Biebniew. - Jak tylko Janukowycz się podda weźmiemy władzę w swoje ręce - zapowiada. Zwolennicy odłączenia Krymu od Ukrainy też są podzieleni. Jedni chcą pełnej autonomii, a inni opowiadają się za przyłączeniem się do Rosji."

Padają kolejne strzały, strzelają do milicji
Czekaj, spokojnie. Media podgrzewają nastroje. Na razie parlament zdecydował, że w ciągu godziny opracują akt prawny, pozwalający wrócić do konstytucji z 2004 i chcą go przegłosować. Jest dużo napięcia ale jakoś wygląda, że chcą się dogadać. W parlamencie. Na Majdanie czekają.
p.s
Oj... na Majdanie zaczyna się podgrzewać. Pan przemawia bardzo strasznie. Majdan buczy .
Majdan się nie zgodzi na wybory prezydenckie za 10 miesięcy, jakie chcą im zaproponować dzięki porozumieniu.
Na pewno się nie zgodzi. Pytanie co wtedy - jeżeli nie będzie przemocy ze strony władzy, może ludzie w ciągu kilku dni się rozejdą - chociaż sama nie wierzę w taki scenariusz. Prędzej walki będą wznowione - wtedy to już naprawdę będzie wojna domowa.

Mnie w tym wszystkim niepokoi to, że ministrowie z UE tam są, swoje zdanie wyraża też USA, tu z drugiej strony jest Rosja.. Jeżeli porozumienie nie zostanie przyjęte i Janukowycz dalej będzie sprawował władzę, co się stanie? Świat będzie mocniej interweniował? Przecież Putin na to nie pozwoli.
Na czym stoimy? Nie było mnie chwilę i nie mogę się połapać. Z tego, co czytam Janukowycz chce odwlec do sierpnia?
Dobrze rozumiem? I, że Krym buczy?

""Ogłaszam, że podejmuję kroki, które są niezbędne, by przywrócić spokój i uniknąć kolejnych ofiar w konflikcie. Oświadczam, że inicjuję wcześniejsze wybory prezydenckie oraz powrót do konstytucji z 2004 roku, co przewiduje podział uprawnień właściwy dla republiki parlamentarnej" - czytamy w oświadczeniu Janukowycza."
Mętne to jakieś. Parlament nie będzie głosował powrotu do konstytucji z 2004? Pisano coś?  👀
Janukowycz ogłosił wcześniejsze wybory - ale nie natychmiastowe. No i przywrócenie konstytucji z 2004. Ale widać po wypowiedziach ludzi z Majdanu, że oni na to się nie zgadzają. Wielu z nich nie utożsamia się także z opozycją. Chcą natychmiastowej dymisji Janukowycza, nic innego ich nie usatysfakcjonuje.
Janukowycz ogłosił wcześniejsze wybory - ale nie natychmiastowe. No i przywrócenie konstytucji z 2004. Ale widać po wypowiedziach ludzi z Majdanu, że oni na to się nie zgadzają. Wielu z nich nie utożsamia się także z opozycją. Chcą natychmiastowej dymisji Janukowycza, nic innego ich nie usatysfakcjonuje.

Opozycją parlamentarną? Tymi "pomarańczowymi" dawniej? I ja tak to widzę. A KTO reprezentuje Majdan? Jest jakiś komitet czy co?
Kto w imieniu całego Majdanu może zawierać jakieś umowy o losach całego kraju ? Cały czas tego nie umiem zrozumieć. 
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się