Forum towarzyskie »

USA/Rosja/Ukraina i inne kraje- co się dzieje?

No to będzie wojna...

Gdzie? Aż strach to pisać, ale tyle miejsc do wyboru.
Masz na myśli Jemen? Czy Ukrainę?
Chyba chodzi o Ukrainę i to, że Ukraina w końcu przystąpiła do ataku i odbiła kilka miejscowości.
Tania, o Ukraine i trwajace dzis rozmowy w Minsku (i ktorym wszyscy wroza fiasko).
Tania, o Ukraine i trwajace dzis rozmowy w Minsku (i ktorym wszyscy wroza fiasko).

Bądźmy dobrej myśli. Na szczęście nie wpuszczono tam naszych miszczów dyplomacji, a to daje szansę.
Myślałam, że chodzi o Jemen, bo dziś sie amerykanie ewakuowali.
Ech.... wojna nerwów:
Thursday, February 12

07:26 GMT:

Poroshenko reportedly announced “no good news” at the negotiation and accused Russia of proposing “unacceptable” terms.
Zawieszenie broni na Ukrainie!
Zawieszenie broni na Ukrainie!

Serio? A które to już z kolei?  🤔
Ważne, że ludzie nie będą ginąć.

Mówią, że to zawieszenie jest, by Ukraina zdążyła się uzbroić.
To jak ukraina się uzbroi, to będzie ich jeszcze więcej ginąć
A poza tym, uwieże jak nie będą do siebie przez miesiąc strzelać, a nie po tym co tam piszę
Słyszałyście o tym opozycjoniście zastrzelonym w Moskwie?
i o ukrainie w ogóle? niby mamy rozejm, a tak i tak do siebie strzelają
jak myślicie, co to dalej bedzie z tą ukrainą? będzie wojna w Polsce, czy może na ukrainie sie skończy i w niedługim czasie zapanuje tam pokój? jak myślicie, jak to sie skończy?
Mam nadzieję, że te pobanderowskie hordy zostaną u siebie.
Skończy się, przynajmniej na chwilę, jak Putin uzyska dostęp do Krymu, czyli Morza Czarnego, czyli Morza drogą lądowa. Potem to samo z Bałtykiem spróbuje zrobić.

Tutaj ciekawy wpis jest:
https://www.tygodnikpowszechny.pl/czy-nadal-jestesmy-sojusznikami-26669
czyli generalnie nie jesteście optymistkami  😕
cervus- ciekawe artykuł, naprawdę, pytanie tylko co sie zmieni? bo gdzies czytałam, że na Putina nie potrzeba konfrontacji wojskowej, wystarczy pokaz siły, żey wiedział, dokąd może sie posunać. a Chyba nie ma nikogo, kto by mu tą siłe chciał pokazać  🙁
Zastanwaim się też, jak sie skończy wysyłanie "instruktorów" wojskowych na ukrainę? brytyjczycy tam mają jechać, amerykanie. chyba na razie tyle. może to podgrzeje wojne i konflikt, ale z drugiej strony, jeżeli Putina działa tylko pokaz siły, to może to pomoże  🙁
sama już nie weim
Mając do czynienia z człowiekiem, którego coraz bardziej psychoza dopada, nie można opierać się na racjonalnym przewidywaniu.
Ale, jeśli Zachód przyciśnie gospodarkę rosyjską i ich kryzys się pogłębi, Putin nie będzie miał nic do stracenia.

Mając do czynienia z człowiekiem, którego coraz bardziej psychoza dopada, nie można opierać się na racjonalnym przewidywaniu.
Ale, jeśli Zachód przyciśnie gospodarkę rosyjską i ich kryzys się pogłębi, Putin nie będzie miał nic do stracenia.

Czyli i tak zle i tak kiepsko  🙁  bo jak rosja będzie w za dużym kryzysie, to putin zaatakuje bo nie ma nic do stracenia
jak będzie za dobrze, to też zaatakuje, bo stwierdzi że olewa sankcje, skoro i tak ktoś się wyłamia i zacznie z nim handlować
czyli chyba tylko ta opcja militarna wchodzi w grę  🙁
Nad Anglią też się pojawiają różne, dziwne powietrzne samoloty rosyjskie. Także zachód też zaniepokojony ale nikt nic nie mówi za głośno.
jednak po tych zabłąkanych rosyjskich samolotach nad Anglią Cameron wysłał brytyjski oddział wojskowy do prowadzenia szkoleń na Ukrainie.
A i przeciętni Brytyjczycy zaczęli interesować się wydarzeniami na wschodzie Europy.
Pomimo swojej silnej armii obawiają się również ataku ze strony Rosji. Obojętni co do pomocy raczej nie byli. Nie chcieli wkładać kija w mrowisko ale niestety już to zrobili i również mogą na tym stracić. Zwłaszcza, że Anglia przez wojny nie była tak zniszczona jak Polska czy inne wschodnie państwa.
Jak się Churchill ze Stalinem dogadał, to się i Cameron z Putinem ugada.
Pytanie, gdzie i jak pionki porozstawiają.
Ja bym nabrała więcej dystansu do tego angielskiego "obawiania się", media służą tu do propagandy i prania mózgów ludziom, a Anglicy zawsze szukają byle wymówki, żeby gdzieś się wpieprzyć na trzeciego i położyć łapę na wpływach i nieswojej kasie.
Zgodnie z decyzją podpisaną 11 lutego bieżącego roku przez przewodniczącego parlamentu Wołodymyra Grojsmana na szczeblu państwowym będzie obchodzona 120. rocznica urodzin Petra Diaczenko. Rocznicę tę władze Ukrainy będą obchodzić oficjalnie, mówi o tym załącznik do dokumentu o sygnaturze 184-VIII.

Diaczenko podczas drugiej wojny światowej współpracował z frakcjami melnykowców i banderowców Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów. We wrześniu 1943 zorganizował Legion Wołyński (31. Schutzmannschafts-Bataillon). Diaczenko brał udział w tłumieniu Powstania Warszawskiego na Czerniakowie, we wrześniu 1944 walczył z Armią Krajową w Puszczy Kampinoskiej. Za walki z Armią Czerwoną w rejonie Drezna został odznaczony Krzyżem Żelaznym.

No proszę.  🤔
Taniu
ja widze w ukrainie takie niezrozumienie, że upa to było cos złego. może i dlanich i dla ich "narodu"
ale dla nas już nie
a szczytem hipokryzji, jest że teraz oni od Polski oczekują pomocy i jeszcze tak bardzo chcą się z niami "bratać"  🤬
nie wiadomo koto się bać bardziej ruskich czy ukrainie?
bardziej mnie zastanawia, czy ta wojna dojdzie do Polski, czy nie?  🙁 
Powoli cichnie bezkrytyczny zachwyt nad Ukrainą i mnie to cieszy, bo go nigdy nie podzielałam.
ja też nie, ale jest prblem
bo oddać ukrainne putinowi, to go rozochoci i za chwile będzie chciał zagarnąć więcej krajów europejskich
z drugiej strony, wysyłać tam broń/żołnierzy (nawet tych szkolących Ukraińców) tzn. kto by chciał umierać za ukrainne, albo nie daj boże szkolić przyszłych agresorów (bo ja Ukraińcom też nie ufam)
czyli i tak źle  i tak niedobrze  😕
Co masz na mysli mowiac wiecej krajow europejskich? 😉
Litwa, Łotwa, Estonia, podejrzewam.
najprędzej tak jak mowi Cervus bo tam i wojska nie ma i dużo mniejszości narodowych
chociaż i Polska nie jest od takich zagrożen wolna
ciekawe tylko na ile NATO odstrasza Rosje?  👀
LINK
- no, ludzie się wkurzyli.
teoretycznie po co Rosji Polska? Po co inne kraje? Po co Ukraina?
Ukraina - tak - bo ma bogactwa naturalne, jest niejednorodna politycznie, kulturowo i ma potencjał (w owych bogactwach)
Polska - żadna atrakcja, nie ma nic ciekawego.
Od znajomego Ukraińca dowiedziałam się wiele ciekawych rzeczy. On czuje się Ukraińcem - ale zachodnim, ma w d. walkę "za tamtych" - czyli za tamtą część Ukrainy.
Bo to wg. niego inna nacja.
Nie wiem czy wiecie, że na Ukrainie jest mega wielki nabór do wojska. Przychodzą do domu nawet o 5 rano, zatrzymują na ulicach mężczyzn.
Armia jest w kompletniej rozsypce… np. dostają niemieckie mundury (bez naszywek)… bo Ukraińskich nie ma. W armii głód, zero broni. Z czym mają iść walczyć?
Wsie zbierają się na jedzenie dla wojska - ale nie wiadomo czy ona dociera do kogoś - czy jest "kradziona" po drodze i ktoś na niej zarabia.
Wklejając powyższy link chciałam w zasadzie zilustrować pewną rzecz. Komentarze pod informacją o demonstracji.
Jakoś tak się porobiło, że jeśli ktoś wygłasza powszechnie obowiązujący obecnie pogląd: "kochamy Ukrainę" to jest w porządku, a jeśli ma inne spojrzenie na sprawę, to jest agentem Rosji. I należy go zidentyfikować/aresztować/wykopać z kraju. Do wyboru.
Do tego cała afera zmierzająca do zamknięcia portalu "Kresy", zablokowania RT i tak dalej. Dla mnie wolnośc to wolność a nie przymus przyklaskiwania jednemu środowisku. O!
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się