Forum konie »

Ochrona piętek

Cześć! Mam do Was pytanko. 🙂
Mianowicie moja klacz ma problem z rozwalaniem sobie piętek. Chodzi w kaloszach na padok i na jazdy,lecz niestety nauczyła się je ściągać lub też rozrywać :/
Dlatego moje pytanie brzmi: Co mam teraz z tym robić? Polecacie jakieś rozwiązanie? Co myślicie o osłonkach na piętki? (tego typu- http://www.gnl.pl/oslonki-pietki-waldhausen-p-2777.html )
POZDRAWIAM 🙂
Bez zdjęcia trudno będzie coś doradzić. Zdarza się, ze przez złe kucie lub struganie piętki "wystają" bardziej niz powinny i są narażone na uderzenia.
Znam to z autopsji -moja klacz tak miała, kiedy kupiłam ja od chłopa, który sam ją kuł. W tragiczny zresztą sposób -powodując degenerację piętek. Po prawidłowym struganiu i kuciu wszystko wróciło do normy.
lazurowa11, idz do wątku o ochraniaczach. Dużo było na temat ochrony piętek.
rzepka- moja klacz nie jest podkuta,a struganie jest prawidłowe 🙂 Kowal mówi,że kopyta ma prawidłowe 🙂 Ale dzięki i tak 🙂
ash- dziękuję  🙂
lazurowa11- koń się ściga i zdejmuje w ten sposób kaloszki, czy je zębami zdejmuje ❓ Bo w pierwszym przypadku jak napisała rzepka kopyta nie są poprawne albo klacz ma niepoprawny ruch. W drugim- gratuluję sprytnego konia 🤣
Tak całkiem serio- problem może dotyczyć kopyt zadnich, jak często koń jest strugany??. Przypatrz się jak stawia zady- czy mocno pracuje nimi pod kłodę?? Ściganie często występuje u koni, które mocno przekraczają.
Kowal mówi,że kopyta ma prawidłowe 🙂 Ale dzięki i tak 🙂

A skad wiesz, ze kowal mowi prawde? Poczytaj sobie watek o naturalnym struganiu - zobaczysz, jak niektorzy kowale pieknie rozwalili niektorym re-voltowiczom kopyta 🙁

Poka jakies zdjecie 😀
Ja bym zakładała podszyte gumowe kalosze- podszyte, bo mogą odparzać,a  gumowe, bo neoprenowe łatwiej koniowi ściągnąć. I zapinałabym je tyłem do przodu. Ewentualnie, może tego typu ochraniacze padokowe https://www.premierequine.co.uk/acatalog/Turnout_Boots.html i pod to kalosze, wtedy koń się nie dostanie do zapięcia. A na jazdę owijki, zawijane nisko i na to kalosze- nie ma wtedy szans ich ściągnąć.

Ale jeśli ściąga normalnie zawsze w ruchu, to są źle kopyta zrobione, tak jk dziewczyny pisały wyżej.
kasik zębami zdejmuje :p co 6-7 tygodni odwiedza nas kowal 🙂 wydaje mi się,że normalnie chodzi,ale w sumie nawet poproszę trenera żeby popatrzył jak ona chodzi 🙂
ikarina może masz rację,już wiele razy słyszałam złe opinie na temat mojego kowala ;/ ale z resztą koni nie mam takich problemów..
karolina_ dzięki za propozycję 🙂

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się