Właśnie usłyszłam ,że Papież Benedykt XVI ogłosił ABDYKUJE , ma ustąpić 28.02.2013 jeszcze nic nie można znaleźć w internecie ,ale trochę mi się smutno zrobiło , nie spodziewałam się ,że przeżyje DRUGĄ ABDYKACJE Papieża 🤔
U nas wszyscy są bardzo zaskoczeni , chyba jak cały Świat .
EDIT .poprawiłam, żeby było czytelnie o co mi chodziło 😉
Właśnie usłyszłam ,że Papież Benedykt XVI ogłosił ABDYKACJE , ma ustąpić 28.02.2013 jeszcze nic nie można znaleźć w internecie ,ale trochę mi się smutno zrobiło , nie spodziewałam się ,że przeżyje następne wybory Papieża 🤔
U nas wszyscy są bardzo zaskoczeni , chyba jak cały Świat .
Że Ty przeżyjesz? ę ? Bo przeżyje Benedykt XVI . On też się chyba nie spodziewał? A gdyby jednak o Ciebie szło, to chyba się spodziewałaś? Czy masz ponad 80 lat ?
A na którejś ze stron jest podany powód? Niby już rok temu miał ustąpić.
edit:
"Aby kierować łodzią św. Piotra i głosić Ewangelię (...) niezbędna jest siła zarówno ciała, jak i ducha, która w ostatnich miesiącach osłabła we mnie na tyle, że muszę uznać moją niezdolność do dobrego wykonywania powierzonej mi posługi.
JARA: ,,Benedykt XVI w wygłoszonym po łacinie przemówieniu poinformował, że ustępuje ze względu na wiek. Jak powiedział, brakuje mu sił, by podołać zadaniom."
byc moze zdiagnozowano u niego np alzheimera. i on o tym wie, i uwaza za sluszne, zeby z taka choroba nie pelnil takiej funkcji. pewnie nie on pierwszy, tylko u reszty skrzetnie to tuszowano. tak czy siak- szacun.
monia, ale jeśli obecny papież ma ok 86 lat, to nie spodziewam sie że dożyje ponad setki. Wychodzi na to, że za mojego życia będzie ich min. 3. To wcale nie było złośliwe 😉
Może zdrowotnie nie daje on już rady, to w końcu wielka odpowiedzialność...
W historii Kościoła Katolickiego z pełnienia funkcji biskupa Rzymu zrezygnowało wcześniej tylko ośmiu hierarchów.
To prawda, nie tylko jeden papież w historii Kościoła abdykował... z tym, że jest opcja, ze co poniektózy zostali nakłonieni do tego delikatną średniowieczną perswazją ;-) Warto czasem poczytać dzieje Rzymu z okresu 950 - 1300 - chociaz zaden ze mnie Katolik ani historyk - to lepsze niż niejedna książka sensacyjna, czy wszystkie części Ojca Chrzestnego razem wzięte ;-)
Mozii właśnie chciałam Ci napisać, że jednak to jest druga abdykacja w historii , wprowadziłaś mnie w błąd i miałam chwile zwątpienia . Sprawdziłam też wszystko dokładnie 😉