Forum konie »

zawody towarzyskie- czy to już koniec?

Jest e magazyn, za jakieś tam grosze. Jak umiesz go uzyskać ze strony KP.
Pan Prezes bardzo obszernie kreśli plany.
Tania, dzięki, poszukam sobie.
trochę się powyjaśniało...:
Uwaga zawodnicy, rodzice, właściciele koni i osoby reprezentujące kluby!

W Dziale Rejestracja zostały zamieszczone aktualne druki rejestracyjne dla zawodnika i konia oraz wnioski o wydanie aktualnej licencji dla klubu, zawodnika i konia.

Prosimy zwrócić uwagę, że na wniosku o wydanie licencji dla klubu będącego Ośrodkiem Certyfikowanym PZJ konieczne jest podanie imienia i nazwiska licencjonowanego szkoleniowca PZJ wraz z nr jego licencji.

Zarząd PZJ wprowadza dodatkowe wymogi przy wydawaniu licencji ogólnopolskiej dla zawodników, zgodnie z uchwałą Zarządu PZJ nr 280/36/Z/2012 z dnia 10.01.2012 roku, która brzmi:

„Zawodnicy do ukończenia 18-go roku życia oraz zawodnicy nowo rejestrowani do momentu uzyskania uprawnień III-go stopnia lub uprawnień krajowych (WKKW), muszą przedstawić oświadczenie licencjonowanego szkoleniowca PZJ odpowiadającego za poziom sportowy zawodnika.”

Powyższa uchwała wchodzi w życie z dniem 01.01.2013 roku, w związku z czym na wniosku o wydanie licencji dla zawodnika zrzeszonego/niezrzeszonego do ukończenia 18-go roku życia oraz zawodnika nowo rejestrowanego do momentu uzyskania uprawnień III-go stopnia lub uprawnień krajowych (WKKW) konieczny jest czytelny podpis licencjonowanego szkoleniowca PZJ wraz z podaniem numeru jego licencji.

IMO "za poziom sportowy" zawodnika,odpowiadają licencje i zdobyte klasy sportowe...tym bardziej,na poziomie ogólnopolskim.....
[quote author=Ktoś link=topic=90357.msg1643661#msg1643661 date=1357752002]
trochę się powyjaśniało...:
Uwaga zawodnicy, rodzice, właściciele koni i osoby reprezentujące kluby!

W Dziale Rejestracja zostały zamieszczone aktualne druki rejestracyjne dla zawodnika i konia oraz wnioski o wydanie aktualnej licencji dla klubu, zawodnika i konia.

Prosimy zwrócić uwagę, że na wniosku o wydanie licencji dla klubu będącego Ośrodkiem Certyfikowanym PZJ konieczne jest podanie imienia i nazwiska licencjonowanego szkoleniowca PZJ wraz z nr jego licencji.

Zarząd PZJ wprowadza dodatkowe wymogi przy wydawaniu licencji ogólnopolskiej dla zawodników, zgodnie z uchwałą Zarządu PZJ nr 280/36/Z/2012 z dnia 10.01.2012 roku, która brzmi:

„Zawodnicy do ukończenia 18-go roku życia oraz zawodnicy nowo rejestrowani do momentu uzyskania uprawnień III-go stopnia lub uprawnień krajowych (WKKW), muszą przedstawić oświadczenie licencjonowanego szkoleniowca PZJ odpowiadającego za poziom sportowy zawodnika.”

Powyższa uchwała wchodzi w życie z dniem 01.01.2013 roku, w związku z czym na wniosku o wydanie licencji dla zawodnika zrzeszonego/niezrzeszonego do ukończenia 18-go roku życia oraz zawodnika nowo rejestrowanego do momentu uzyskania uprawnień III-go stopnia lub uprawnień krajowych (WKKW) konieczny jest czytelny podpis licencjonowanego szkoleniowca PZJ wraz z podaniem numeru jego licencji.

IMO "za poziom sportowy" zawodnika,odpowiadają licencje i zdobyte klasy sportowe...tym bardziej,na poziomie ogólnopolskim.....

[/quote]

Mnie tam bardziej bawi data zatwierdzenia ustawy: 10.01.2012 i data jej podania do wiadomości publicznej - czyli prawie że rok po fakcie 😉
Bylo?:
    W imieniu Zarządu Pomorskiego Związku Związku Jeździeckiego, kierując się interesem zawodników zgłaszam zdecydowany sprzeciw w kwesti ubogacenia wniosku o wydanie licencji zawodnika na rok 2013 o podpis licencjonowanego szkoleniowca.
Zastosowanie tego nowego, rewolucyjnego przepisu, bo tak trzeba nazwać tę z pozoru drobną korektę, spowoduje niepotrzebne napięcia, tworzenie „papierowej” rzeczywistosci i da pole do nadużyć.
Uważam, że rozwojowi sportu jeździeckiego nie służy reglamentowanie, licencjonowanie i autoryzowanie, w których to dziedzinach już osiągnęliśmy zdecydowany przerost formy nad treścią, obecnie zaś, wprowdzając takie zmiany raźnie kierujemy się w stronę absurdu.
Proszę także o podanie do publicznej wiadomości nazwisk osób będących pomysłodawcami tego przepisu oraz osób, które wprowadzenie go w życie zatwierdziły – w dobie deklarowanej transparentności działań Związku spełnienie tej prośby jest oczywiste.
Dodatkowo proszę o przyspieszenie prac nad przepisami wykonawczymi do mocno kontrowersyjnego komunikatu FEI z dn 8.11.2012r. gdyż wprowadzenie go w życie w formie przedstawionej na stronie PZJ w dn 4.01.2012r. spowoduje paraliż jeździectwa w jego istotnych obszarach.

Z wyrazami szacunku

Marcin Podpora

Prezes PomZJ
Taki rytm ma to pismo, jakby wrotki je pisal. Sorry-OT.
crazy, to list otwarty? jakie źródło?

Nie Wrotki, tylko prezes mojego zwiazku. i jestem w 100% za nim,
Taniu, z calym szacunkiem, tak Ci to rpzeszkadza? taka jestes zadowolona ze niedlugo pol roku bedziemy zbierac dokumenty?
Ze zamiast ejchac z dziecmi na zawody powiem, nieeee najpierw odznaka pozniej rejestracja pozniej wyjazd, no wie Pani nie 50z, a 500...?

PZJ nie rozumie jednej rzeczy, ze oni sa dla NAS, a nie my dla NICH!

Niech nie pomagaja, ale tez nie przeszkadzaja.
I mowi to zawodnik , z 17 letnim stazem sportowym, MAM DOSC!

Deb http://www.pomorskizj.pl/
crazy- a co ty sie nagle na mnie rzucasz? Wtrąciłam OT o stylu pisma. I to komplement miał być.
Bo wrotki, dobrze, spójnie pisze. Napij się zimnej wody a o mnie zapomnij.
Taki rytm ma to pismo, jakby wrotki je pisal. Sorry-OT.
biorąc pod uwagę, że wczoraj wieczorem wrotki przegadał z Prezesem ponad pół godziny i nie była to pierwsza ich rozmowa na temat rosnącej reglamentacji w PZJ, to gratuluję wyczucia Taniu.
ps. i naprawdę czapki z głów, bo akurat tu nie chodzi o partykularyzmy, a o zasady, bo pomorskie jako takie nie ma kłopotu, bo zaraz po mazowieckim ma największą ilość licencjonowanych szkoleniowców-w tym żonę Prezesa.
Wszystko jedno, ma facet rację. Takie "reformy", zamiast przyczyniać sie do upowszechnienia sportu jeździeckiego, o czym sie od tylu lat trąbi, prowadza w kierunku wręcz odwrotnym.
"Moje" Zach pom ma gorzej, samych olimpijczykow , prawie zadnego szkoloeniowca ( obecnie na stronie PZJ 2 )

I Taniu, nic absolutnie do Ciebie nie mam, tylko napisalas to tak nie precyzynie, ze mozna to dwojako odebrac, a w tym temacie nie chodzi oto czy to  podobne do stylu wrotka, tylko zeby cos zrobic

Najgorsze jest to ze to sprytny chwyt starego zarzadu!
Trochę na usprawiedliwienia PZJ
http://pzj.pl/modules/news/article.php?storyid=2241
"Sędziowie główni zawodów zobligowani są do podawania tego nazwiska w wynikach konkursów oraz dopilnowanie, aby wraz z nazwiskiem startującego zawodnika podawali je również spikerzy zawodów. "

pojechali po bandzie 😉
http://www.swiatkoni.pl/news-display/5179.html

po prostu zmienią nazwę na otwarty trening skokowy z nagrodami😉
derby, u nas własnie w sobotę się taki odbywa
a jesli szkoleniowiec nie zyczy sobie ujawniac danych na zawodach co wtedy? poza tym co jesli zawodnik ma opiekuna zagranica, czolowego trenera, ktory wpada na konsultacje raz w miesiacu, licencji pzj nie posiada? taki zawodnik ma oszukiwac, mataczyc? nie kazdy trenuje z licencjonowanym szkoleniowcem, sa tacy co wola pracowac z zawodnikami, ktorzy w dupie maja szkolenia i placenie haraczu...
chyba ze zastosowane przez FEI slowo "event"  zostanie odpiwiednio zdefiniowane wtedy nawet otwarty trening nie wystarczy
"Sędziowie główni zawodów zobligowani są do podawania tego nazwiska w wynikach konkursów oraz dopilnowanie, aby wraz z nazwiskiem startującego zawodnika podawali je również spikerzy zawodów. "

pojechali po bandzie 😉

czyli że zgłoszenie jednak będzie musiał podpisywać LS? bo skąd sędziowie i spikerzy będą to wiedzieć? chyba,że z bazy pzjtowej,tak jak badania i licencje sprawdzają...
i o ile w skokach czy wkkw jestem w stanie to sobie jakkolwiek wyobrazić - skoro dany LS bierze za to pieniądze,to niech się wstydzi 😉 o tyle podejrzewam,że w ujeżdżeniu może to wpływać na wynik...nie od dziś wiadomo,że wielu z nas "płaci podatek od ujeżdżenia" i dzięki temu na zawodach sędziowanych przez swojego trenera jest się sędziowanym łaskawiej....spójrzcie choćby w ostatnie wyniki MPOm w ujeżdżeniu,będziecie wiedzieli kto kogo trenuje,bez potrzeby wtrącania się w to pzjtu...

mieszają,mieszają,mieszają.... dzieciom utrudniają tak na prawdę....bo kto dorosły bez III licki potrzebuje licencję na ZOO?

i powinien być system ułatwienia praktykom (vide choćby crazy) zdobywania uprawnień szkoleniowych, skoro chcą tak to wszystko reglamentować....
Zawodnik, nie ma czasu robic kursow PZJ, kto moze ywjezdzac kilka razy na 2 tyg zjazdy? Ja nie mam na to ani czasu ani pieniedzy.
Mozna miec kilku szkoleniowcow, mozna zmieniac szkoleniowcow co tydzien.. i co wtedy?

To edzie sztuczny podpis, nie majacy odzwierciedlenia w rzeczywistosci 🙂

Proponuje haslo:
" koncze trenowac zaczynam podpisywac"  hahahaha

p.s
Ale wiadomo ze na zawodach raz wyjdzie a raz nie....nie kazdy ma talent a chce startowac, jesli nie robi krzywdy sobie i koniowi , to w czym problem? daje tylko wklad w nasz sport, inwestuje, napedza.. ma nie startowac?
....czyli takiej Marcie O., na czworoboku powinno się czytać jednego szkoleniowca, na krosie innego,a na skokach jeszcze innego...a i wspomnienie,że maczał w tym palce Dibo,bo się konsultowała....a raz obejrzała kros z Policjantem,on też maczał w tym palce....

to wszystko tak korupcjogennie brzmi...ale ja spaczona jestem,w korpo pracuje i mam kodeks etyki obowiązkowy,który zabrania mi np. przyjmowania kalendarza od firmy,z którą współpracuję... 🤣
chyba ze zastosowane przez FEI slowo "event"  zostanie odpiwiednio zdefiniowane wtedy nawet otwarty trening nie wystarczy

czyli sory, nie moge pojechać do sąsiada na trening?
nie mam hali, na trening skokowy jeżdżę co piatek, nie wolno mi będzie?
a czym różni się taki trening u "sąsiada" od tego u "dalszego sąsiada"
tym, że jadę sama czy z koleżanką czy z 50 innymi "koleżankami"  😉
Proponuje haslo:
" koncze trenowac zaczynam podpisywac"  hahahaha

p.s
Ale wiadomo ze na zawodach raz wyjdzie a raz nie....nie kazdy ma talent a chce startowac, jesli nie robi krzywdy sobie i koniowi , to w czym problem? daje tylko wklad w nasz sport, inwestuje, napedza.. ma nie startowac?

a potem ludzie,którzy zarabiają na tych debilnych przepisach, nie znają ich....wymagając do zawodniczki z klasą M posiadania srebrnej odznaki 🤣

to amatorzy i dzieci napędzają ten sport... to dzięki nim jest rynek na konie...to dzięki nim szkoleniowcy mają pracę....umówmy się,zawodowy zawodnik,profesjonalista,konsultuje się,najczęściej z kimś z zagranicy... a nie z trenerem klasy Mistrzowskiej z Polski 👀
Ktos, jestem gotowa pokonac nawet 1000km dla tego egzaminu, jesli wygramy nasz zaklad!
[quote author=ElaPe link=topic=90357.msg1643928#msg1643928 date=1357761517]

czyli sory, nie moge pojechać do sąsiada na trening?
nie mam hali, na trening skokowy jeżdżę co piatek, nie wolno mi będzie?
a czym różni się taki trening u "sąsiada" od tego u "dalszego sąsiada"
tym, że jadę sama czy z koleżanką czy z 50 innymi "koleżankami"  😉
[/quote]

no wiesz, zgodnie z zasada na kazdego psa kij sie znajdzie "event" moze zstac zefiniowany jako kazda impreza jezdziecka w ktorej uczestniczyc bedzie powyzej 5 koni i na ktorej obecny bedzie co najmnie 1 osoba obslugi naziemnej  😎
Ktoś, ale Dibo nie ma licencji
Ktos, jestem gotowa pokonac nawet 1000km dla tego egzaminu, jesli wygramy nasz zaklad!
jestem gotowa Cie tam zawieźć,jeżeli wygramy 🤣
A jak mozna ponosic odpowiedzialnosc, dac podpis, skoro nie ma przy tym odpowiedniego regulaminu?

Przeciez nawet przy zwyklych zakupach w necie, zeby je zaakceptowac obok jest regulamin.

Wiec podpisuja wniosek o licencje, za co mamy odpowiadac? za to ze dany zawodnik zrobil zrzutke? czy krzywa wolte? w jaki sposob mamy za to odpowiadac?
10 krzywych volt w sezonie u wychowanków i tracisz Pzjotowskie prawo jazdy 😉
crazy, i zeby jeszcze te potencjalne wyniki albo ilośc wyszkolonych przedłuzały Ci uprawnienia...ale nie,nalezy publikowac i uczestniczyć w konferencjach,tylko tak mozna przedłuzyc uzyskaną licnecję...i uwaga,uwaga - jak ją stracisz,bo nie weźmiesz udziału w odpowiedniej ilośći konferencji,to aby ja odzyskać na nowo zdajesz egzamin 🤣
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się