Przecież PZJ nie autoryzuje zawodów WZJ... Zgodnie z tym zapisem żaden sędzia nie mógłby sędziować zawodów regionalnych, bo wszyscy sędziowie muszą mieć licencję minimum PZJ - nie ma sędziowskich licencji WZJ... Co do zabijania sportu - fakt. U nas dotychczas przy każdych zawodach w ujeżdżeniu i skokach były konkursy towarzyskie (najniższe, najczęściej mini LL i LL, czasem również L)... zawsze były to oblegane konkursy, dawały dobrą 1/3 kasy na zawody... Bez nich będzie kiepsko z organizacją wielu zawodów regionalnych z uwagi na koszty
a co z np. towarzyskimi przy zawodach krajowych np. w zaprzegach? z zawodami srodowisk gdzie sedziuja i startuja np. weci zawodnicy, dziennikarze zawodnicy?
[quote author=Karla🙂 link=topic=90357.msg1636709#msg1636709 date=1357327166] a co z np. towarzyskimi przy zawodach krajowych np. w zaprzegach? z zawodami srodowisk gdzie sedziuja i startuja np. weci zawodnicy, dziennikarze zawodnicy? [/quote]
No właśnie - takie zawody są w Lewadzie i na Torwarze jakieś tam konkursy gwiazd też były
armara - to wymysł FEI podany na kongresie w Istambule - czytaj dokładnie
Gaga Ci Cię ugryzło, grzecznie zapytałam przecież 😉 Tak jest to napisane, że nie byłam pewna. O kaskach FEI już trąbi od jakiegoś czasu - jest cała kampania.
Nic mnie nie ugryzło, taki mam styl pisania - jeśli uraziłam przepraszam Cały problem w tym, że FEI nie pasują zawody top jeźdźców organizowane przez bogaczy poza FEI... to sobie znaleźli sposób na ukrócenie procederu... kosztem początkujących sportowców...
Dafuq? A to w ogóle regionalki będą rozgrywane, skoro zazwyczaj nie są wpisane w kalendarz PZJ, tylko WZJ? I czy w takim razie mój trener mający licencję PZJ, nie może na moim koniu wystartować na towarzyskich/regionalkach?
xxmalinaxx - raczej kto mialby sedziowac te regionalne...zawodnicy by sie znaleli tacy ktorzy chca startowac tylko region/towarzyskie, ale co z sedziami??
Chyba mi wszystko opadło... Większej głupoty w naszym sporcie jeszcze nie widziałam, zabija to w większości możliwość rozwoju ludziom, którzy nie mają szans pojechać od razu na porządne regionalki i dostosować się do wymagać PZJ... A szkoda.
Z tego co pamiętam, to kiedyś był taki przepis, że zawodnik, który ma min 3 klasę sportową (czyli również licencję) nie może startować w zawodach towarzyskich. Potem to się zmieniło. Ale nie było nic o sędziach i całej reszcie.
Poza tym FEI nie zastanawia się nad polskim jeździectwem, tylko ogólnym. Widocznie na zachodzie nie robą tak jak u nas towarzyskich, albo mają taką armię sędziów itd, że sa osobni do towarzyskich.
chodzi tylko o to aby nie odbywały się zawody TOWARZYSKIE - bez nadzoru, karetki, badań, wykwalifikowanych sędziów... bez licencji. PZJ chce ograniczyć takie działania ze względu na bezpieczeństwo ludzi, którzy startują w takich zawodach. o kasie nie wspomnę 😉
pozostaje wypiąc się na PZJ i FEI i zorganizować własną federacje jeździecką z normalnymi przepisami :] Ja do tej pory zupełnie dla zabawy jeździłam tylko i wyłącznie zawody towarzyskie, które były oceniane przez sędziów PZJ, fajne to bo można było dowiedzieć się co gra z koniem i nad czym pracować na przyszłość. A teraz? Nie mam parcia na zawody ani umiejętności żeby wyjechać z koniem i wybulić ileśtamset złotych. Jeszcze raz czy dobrze zrozumiałam, profesionalni sędziowie nie będą mogli sędziować na towarzyskich zawodach ujeżdżeniowych, skokowych, wkkw i co tam jeszcze?
Edit. Serio myślisz, że o bezpieczeństwo chodzi?? ja bym tu postawiła na pierwszym miejscu kasę. Jak zwykle chcą się nachapać.
wergeel bzdury gadasz 😉, u nas w regionie na kazdych zawodach towarzyskich jest wszystko,u Was takze- bylam widzialam, akurat bezpieczenstwo to jest ostatnia rzecz o jaka tu chodzi i wszyscy dobrze o tym wiedza poza tym ilez to razy bylo na zawodach ogolnopolskich ze w garetce szyna i steryd no i pani stomatolog wiec sory! a towarzyskie beda- jasne ze beda, z sedziami, parkujmastrami itp. wielu sedziow juz zapowiedzialo nie wykupywanie licencji na ten rok bo chca sedziwoac towarzyskie, ktore czesto gesto bardziej sie im oplacaja
Constantia, w jaki niby sposób miał taki przepis działać? Bo zawody towarzyskie z założenia nie podlegają pod przepisy. Chyba, że chcą, a i wtedy przeważnie stosują się do nich wybiórczo.
Wergeel, no właśnie dzięki temu na zawodach towarzyskich nie będzie wykwalifikowanych sędziów. A to przeważnie taki sędzia wymagał od organizatorów niezbędnego minimum. A przynajmniej znani mi sędziowie tak robili.
Najważniejsze pytanie co z regionalnymi? Czytajac literalnie komunikat w nich też nie można startować mając licencję PZJ. A to zupełnie bez sensu 🤔wirek:
Constantia, w jaki niby sposób miał taki przepis działać? Bo zawody towarzyskie z założenia nie podlegają pod przepisy. Chyba, że chcą, a i wtedy przeważnie stosują się do nich wybiórczo.
To było dawno (z 10 lat temu) i chodziło o to żeby w towarzyskich startowali tylko amatorzy. Ale jak już pisałam to się zmieniło i już nie ma takiego zapisu.
koniczka! polać Jej 🏇 zawsze miałam przyjemność sędziować u organizatorów, którzy dbali o wszystko. Kilka razy właśnie ze względu na niejasne zasady i brak karetki odmówiłam. Zastanawiam się jak to będzie z zaprzęgami, gdzie na krajówkach było po kilka zaprzęgów a na towarzyskich młode konie, młodzi zawodnicy z luzakami co przed chwilą C jechali śmigają programy Lkowe...a potem pretensje, że się dyscyplina nie rozwija🙁
taaa bzdury... sama byłam sędzią głównym na towarzyskich w ujeżdżeniu, a mam tylko III 😉 moim zdaniem chodzi o to aby wszyscy uprawiający sport jeździecki byli podporządkowani jednemu związkowi, a zawody rozgrywane tylko na warunkach określonych w regulaminie i przepisach, żadej dziczy
wergeel chodzi o.. kasę a jakże, o odpływ pieniędzy na zawodach towarzyskich, jeśli na regionach w konkursie LL ( bo licencja i odznaka kosztują) startuje 12 par, a na towarzyskich 35 to coś jest nie tak. Dla mnie to jest oczywiste... na szczęście mądre głowy już myślą co z tym zrobić i tak jak mówiłam, będą sędziowie, którzy wypną się na PZJ i będą sędziować towarzyskie