Forum konie »

Krwiomocz

Zakładam, że skoro koń chodzi, a nie sztywny stoi jak słup, to sikał na brązowo z powodu odwodnienia. A całokształtu nie skomentuję. NO może to, że do uszkodzenia nerek mogło dojsc przez to, że kon nie mial dobę dostepu do wody.
A srut może być przecież ze wszystkiego.
A srut może być przecież ze wszystkiego.

Dlatego pytam o ten konkretny "srut" 🙂
Droga autorko wątku - nie ma co teraz szukać informacji o mięśniochwacie, bo gdyby to dolegało Twoim koniom, to już dawno byś zauważyła (mam nadzieję) a jedynym lekarstwem po tym czasie byłoby uśpienie. Tak jak wspomniały dziewczyny - jedynym wyjściem jest Twoja edukacja w oparciu o sprawdzone jej źródła. I załatwienie konim stałego dostępu do wody. Nawet pojenie na padoku z wiader.
_Gaga, no wim wim, czemu pytasz, tylko że KOniuszek tak odpowiedział, jakby to mogła być tylko qq.
Zresztą chyba nie ma co gadac, vissenna, dobrze prawi, przy mięśniochwacie byłoby po sprawie raczej.
I co z koniem? Był wet?
Witam, tak a,propos moczu.
Na początek dodam, że wet powiadomiony, oczywiście ma być jutro i kazał mi nie panikować (łatwo mu powiedzieć -.-), bo możliwe że to jakieś złogi w pęcherzu lub zmiana w diecie(fakt klacz zmieniła pastwisko od poniedziałku, na takie w którym jest miejsce "do lizana" - nie wiem co w tej ziemi jest, ale im smakuje i wet kazał im tego nie bronić - zapiaszczone NIE są).
🤔 Spotkał się ktoś z moczem o konsystencji błota i kolorze czarnym(choć wydaje mi się, że są to skrzepy, starej krwi, ale nawet po roztarciu zostaje czarne, jak ziemia, a jedynie niektóre, bardzo małe elementy są czerwone)???
Klacz karmiąca z 4 miesięcznym źrebakiem, od niedzieli w rui, dieta bardzo przyzwoita, biorąc pod uwagę że klacz należy do nerwusów samospalających się (wysłodki, kukurydza, owies i otręby pszenne + dodatki mineralne). Wysiłek w normie(2h dziennie umiarkowanej pracy - tereny), klacz pracuje rano lub pod wieczór w upały w stajni w chłodne godziny na łące. Pierwsze takie siusiu zauważyłam wczoraj koło południa.
Ktoś słyszał o czymś takim?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się