Forum konie »

Pomorskie - Dwa konie uciekły z pastwiska

Właściciele poszukują dwóch koni, które uciekły z ogrodzonego pastwiska w Mzdowie na Pomorzu. Ślady prowadzą do województwa zachodniopomorskiego. Konie pomagają przy rehabilitacji dzieci z porażeniem mózgowym.

Opiekunowie szukają koni z Mzdowa od ponad 20 godzin. Ostatnie ślady kopyt odnaleźli niedaleko Rzepczycy koło Polanowa w Zachodniopomorskiem.

Właściciele proszą o pomoc w odnalezieniu. Konie są schorowane i mogą być już głodne. Same nie poradzą sobie w lasach.

Kasztanka o imieniu Bystra ma 27 lat, siwek Misiu ma 7 lat. Pomagają przy rehabilitacji dzieci z porażeniem mózgowym i po wypadkach komunikacyjnych w ośrodku rehabilitacyjnym Szansa w Ostrowie Mauszu. Rehabilitację przechodzą w tym ośrodku również dorośli.

Właściciele gospodarstwa w Mzdowie opiekują się końmi w trakcie zimy. Muszą one przebywać często na pastwisku - mają alergię na kurz. Zniknęły w nocy z poniedziałku na wtorek. Według właścicieli ktoś musiał je spłoszyć. Pastwisko jest ogrodzone "elektrycznym pasterzem" - konie nigdy nawet nie próbowały przeskoczyć przez ogrodzenie.

Zdjęcia można zobaczyć na stronie Rmf Fm
http://www.rmf24.pl/foto/polska/zdjecie,iId,861731,iAId,58965#ad-image-0

edit:
link
Jara zmień proszę tytuł wątku
Bo sprawa powazna, aj a się uśmiałam
2 konie uciekły do hipoterapii - dobrze że nie do skoków uciekły  😉
Mogę skopiować na fb?
zagladajcie do kazdej szopy w pobliskich gospodarstwach. z doswiadczenia wiem jak zacierają rece z uciechy gospodarze ktorzy zlapią takich uciekinierow. trzymam kciuki !
anai, można. W ogóle w internecie jest bardzo mało wiadomości, ja się o tym dowiedziałam słuchając radio w pracy 😉
ja znałam te konie, stały w technikum rolniczym w Bolesławowie przez jakis czas, bo uczennice się Nimi zajmowały..
kurczę, oby się znalazły!
już udostępniłam na fb!
Znalazły się - jest już jakieś info???
nie ma żadnych informacji. tak jakby zapadły się pod ziemie. cały czas sa poszukiwane. Nie ma żadnych śladów.  😕
A popytaliście ludzi może któryś z dobrych sąsiadów trzyma u Siebie w stodole .
Możo właściciele czy opiekunowie tych koni powinni jakąś nagrode ufundować za znalezienie czy wskazanie miejsca pobytu .
Uuu nieciekawie to wygląda... Na pewno same uciekły? Nie ma podejrzenia, że może ktoś je stamtąd wyprowadził?
Również udostępniłam link na fb. Mam nadzieję, że się znajdą!
Prawdopodobnie zostały wypłoszone przez psy myśliwskie (zresztą bardzo zajadłe i agresywne :/) i po prostu zerwały pastuch,a raczej wyrwały słupki  😕 No i widać po śladach na polu,że dość długo były gonione przez psy.... Dzisiaj robiłyśmy kolejną rundkę po okolicy,starałyśmy się zrobić mapę śladów. Wychodzi na to,że robią łuk. Wygląda tak, jakby szukały drogi do domu.
Pytaliśmy ludzi- nikt nic nie wie,nikt nic nie widział... Nikt się przecież nie przyzna,że zamknął nieswoje konie i nie zgłosił tego pomimo apelu w radio.
wydrukujcie ogłoszenia z informacją o nagrodzie. często to rozwiązuje języki. konie nie zapadają się pod ziemię, to dość spore zwierzęta
znalazły się. dzięki za wasza pomoc. są całe i zdrowe  😍
claudia02854, gdzie były? 😀
Super! 🙂 Dobrze, że są całe i zdrowe! 🙂
Już się bałam, poznałam te stwory w wakacje. Naprawdę oaza spokoju z każdego z nich.
Świetnie że się znalazły !
Słyszałam w radiu, cieszę się, że się znalazły 😀
W małej miejscowości Bartlewo koło Żydowa ok.15 km w linii prostej od naszej miejscowości , gospodarz schował je do stodoły i nas powiadomił .

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się