bush i jak często tak ćwiczysz? escada jako takiej specjalnej diety nie mam. Już odchudzałam się wiele razy i co stosowałam jakąś dietę to ciężko było mi później utrzymać wagę. Jest 5 razy dziennie czasami nawet 6 w małych porcjach (chyba że jestem w stajni to wtedy mam przestój z jedzeniem ale w sumie to podjadam gruszki i jabłka). Nie jem już wgl białego pieczywa TYLKO chleb bez mąki pszennej. Staram się nie jeść słodyczy no chyba że jest jakaś okazja i jem ciasto lub od czasu do czasu jakieś kosteczki czekolady (i to mnie gubi!!! :rozga🙂. Nie jem smażonego TYLKO na parze. 3 razy w tygodniu ryby na parze, raz w tygodniu indyk na parze. Dużo twarogu chudego, jogurtów 0% tłuszczu, owoców i warzyw (gotowana marchewka, groszek, brokuły i pomidory). Nie potrafię zrezygnować z kawy z mlekiem (1,5% tłuszczu z małą zawartością laktozy). Kasza jaglana, gryczana, suszone owoce.
Cierp1enie tzn? Siłownia? Chodzę na pump i bodyshape też...tam ćwiczymy z obciążeniem. Ręce po Tym czuję jakby miały mi zaraz odpaść 😁 no i brzuch też bardziej czuję jak robię brzuszki/spięcia z obciążeniem.
No ja na ciężarach ćwiczę w domu, ale najpierw praktykę zdobywałam na siłowni. Teraz eskortuje mnie mąż np podczas martwego ciągu, czy wyciskania na ławeczce.
Ja tym, które mają mało do schudnięcia i nie mogą schudnąć polecam crossfit, który trenuję też w domu czy na dworze. U mnie znowu waga leci jak opętana 🙂 tfu tfu odpukać.. :P Dodatkowo pięknie rzeźbi ciało. Nie trzeba od razu wspinać się po linie czy przewalać opony, wystarczą podstawy typu - przysiady z obciążeniem, burpees, wykroki z obiążeniem (np butelkami 1,5l w rękach). brzuszki - szybkie podniesienie, klapnięcie o podłogę i wolne opadanie, wskakiwanie na podniesienie i zeskakiwanie, brzuszki z obciążeniem typu podniesienie do góry i uniesienie w górę obciążenia ( ja mam sandbag 15kg), podciąganie na drążku, wymachy kettlem.
Cariotka może kcal za dużo poprostu i wyrownujesz trening 😉 jedź 2000 max i poczekaj. Ile ta waga ci stoi?
Cierp1ienie ja najbardziej lubię robić sobie taki trening: 20 min rozgrzewki na rowerku, potem przeplatam siłowe z aerobami np 15 pompek męskich i bieg w miejscu, ze 4 serie, potem brzuszki ala rowerek (żeby paliło mięśnie to ok 50 w serii) w seriach przeplatane pajacykami albo skakanką, analogicznie przysiady. Potem robie ćwiczenia na pośladki i nogi już w wolniejszym tempie i na koniec się rozciagam. Pot leci ciurkiem i obwodów ubywa szybko więc chyba skuteczne a trwa ok godziny 😉
Cierp1enie, dla mnie taniec i fitness jednocześnie to bomba! W sumie ile miałam przerwy... pół roku prawie. Ale kurcze, wszystkie stare układy pamiętałam. A nowe łapałam w locie (nieskromna jestem, ale taka prawda).
Właściwie czym jest cross fit? Pamiętam, że zen kiedyś też się w to wkręciła. Ale nie umiem znaleźć takiej konkretnej odpowiedzi jaka jest... hmmm... główna zasada, żeby można było mówić o ćwiczeniu cross fit? Szybkość, tętno, ciężary?
Cariotka - dla mnie Twoje mięśnie przyzwyczaiły się do tego samego, daj im coś nowego! W ogóle jak wam się te areoby nie nudzą?? 🙂
Ja teraz kocham szybko, ale intensywnie. 3 dni w tygodniu mam interwały które z rozgrzewką zajmują mi 25min i crossfit, który z rozgrzewką zajmuje mi max do 40min. Jako osobie, która nie ma za wiele czasu taki trening jest idealny. Do tego przenosi świetne efekty, o wiele lepsze niż długie treningi na orbitreku czy bieżni. Crossfit to różnorodność, ale jest to trening dla prawdziwych wojowników i tu nie żartuję, bo jest naprawdę ciężki i nie ma zmiłuj. Podczas tych 20-30 min treningu nie ma chwili na odpoczynek, pot zalewa czoło, ale nie ma chwili by go wytrzeć. Jedynie dzień kiedy mam tylko martwy ciąg np 7 serii po 1 powtórzenie, ale każda seria to zwiększenie kg na gryfie. Do tego muszę się przygotować psychicznie, by unieść jak najwięcej i pobijać rekordy.
"CROSSFIT – EFEKTYWNY TRENING HARDCORE! Crossfit już znamy. Najwyższa pora, żeby przypomnieć jego zalety i wady. My stawiamy na to pierwsze, bo gwarantowany sukces czasami rodzi się w bólach. Tych prawdziwych.. Modny ostatnio CrossFit to trening obejmujący ćwiczenia siłowe, ćwiczenia eksplozywne i szybkościowe, ćwiczenia charakterystyczne dla ciężarowców, z kettle bells, bez dodatkowego obciążenia, gimnastyczne i wytrzymałościowe. Dzięki temu wpływa na wytrzymałość, sprawność układu krążenia i oddechowego, siłę mięśni, elastyczność ciała, moc mięśni, szybkość, sprawność ogólną, poczucie równowagi, koordynację ruchową i precyzję ruchu. Druga istotna kwestia - jeśli do tej pory nie wykonywałeś ćwiczeń dynamicznych (takich jak dynamiczne, wysokie ciągi – high pulls, rwanie, podrzut, wyciskopodrzut czy thrusters) musisz bardzo ostrożnie zaczynać eksperymenty z CROSSFIT. Te ćwiczenia nawet wykonywane osobno stanowią ogromne wyzwanie dla organizmu („mroczki”, sinienie ust i złe samopoczucie mogą być na porządku dziennym). W ramach adaptacji proponuję 3-4 tygodnie ćwiczeń siłowych (wg dotychczasowego schematu) z uzupełnieniem w postaci ćwiczeń dynamicznych typowych dla CROSSFIT (najlepiej wykonywanych na samym początku treningu, po starannej rozgrzewce). Po ich opanowaniu będziesz mógł wykonywać trening obwodowy zawierający kilka różnych bojów. Crossfit nie jest tak prosty, jak to wygląda na filmach w internecie.
Po trzecie – nie porywaj się od razu na najcięższe (najbardziej zaawansowane zestawy). Osoby prezentujące dane ćwiczenia często poświęciły wiele lat intensywnego treningu – by móc wykonać z taką intensywnością dany zestaw. Zacznij od najprostszych zestawów, mniejszej liczby powtórzeń i obwodów. Warto zabezpieczyć się pulsometrem – aby kontrolować tętno w trakcie pracy. Istnieje wiele wzorów dla obliczenia tętna w trakcie wysiłku – ale głównie kieruj się swoim samopoczuciem (czy jesteś w stanie kondycyjnie i technicznie kontynuować pracę).
escada jem max 1500 kcal dziennie. Wydaję mi się że ćwiczę za mało intensywnie. z 75 do 73 zeszłam bardzo szybko. W styczniu ważyłam 73..na początku lutego 68...a teraz 66/67. Chyba Cierp1enie masz rację. Zastanawiam się też czy nie wznowić biegania. Ładna pogoda jest! Plusem tego fitnessu jest to że pozbyłam się cellulitu 😍
Cariotka, to zależy, najbardziej lubię ćwiczyć 5-6 razy w tygodniu, ale to taki bardziej ideał, do którego dążę, niż rzeczywisty plan treningowy 😉 -mam sporo zajęć, uczelnię w weekend, pracę w ciągu tygodnia i czasem się po prostu nie da -jak jest sesja, to całe plany treningowe biorą w łeb, trzeba mieć pewne priorytety jednak w życiu :P -jeśli czuję, że nie progresuję z obciążeniem, wydolnością itd., to zmniejszam ilość treningów i robię je co drugi dzień, żeby zawsze był dzień odpoczynku po dniu treningowym - już raz się tak "przetykałam" przez dwa tygodnie i dało to dobre efekty 😉. Czasem mniej znaczy więcej 😉. Po takim tygodniu "regeneracyjnym" zwiększam ilość dni treningowych i patrzę, co się wydarzy.
Ja się ostatnio nawet nie ważyłam 😁 dziś to uczynię tylko nie teraz bo śniadanko zjadłam 2 kromki chleba razowego 170 kcal + 50 g pasztetu z kurcząt 90 kcal 🙂
U mnie dziś na śniadanie płatki z mlekiem. Kupiłam też sobie sałatkę z makreli, dżem Łowicz owoce leśne (ile w sklepie po drodze mam smaków rabarar i inne) i jogurt 🙂
Cariotka czyli w styczniu zzgubilas 5 kg a w lutym już 2. To nie jest zle tempo! Zawsze na początku waga leci szybko a potem raz stoi raz spada raz robi to bardzo powoli. Rób co robisz i będzie ok! U mnie też waga stoi już trzeci tydzień. a ty się przejmujesz że w dwa tyg schudlas 2 kg. Ja miałam jedną wpadkę zywieniową a reszta dni to 1200-1400 kcal i co? I stoi. W końcu ruszy. Jak będzie stać miesiac to się będę martwić 😉
escada ja mam czas do 21 czerwca żeby zrzucić jeszcze 8 kg🙂 i bardzo chce zdążyć🙂 Boję się tylko że się poddam jak nie będę miała kolejnych efektów. To chucham i dmucham żeby Nam waga się ruszyła oczywiście w dół. JARA ja sobie sama zrobiłam konfiturki mało cukrowe, dobre są. Niestety moi domownicy ich nie doceniają bo mało słodkie są. A jakie płatki jesz? Ja kiedyś próbowałam jeść Fitnessy jogurtowe na śniadanie ale to nie dla mnie, jestem wstanie zjeść pół opakowania bo tak mi smakują.
To mniej niż 3 kg w miesiąc więc spokojnie 😉 U mnie plan na dziś:
Śniadanie owsianka i kawa 300 Drugie mały banan 100 Obiad pstrąg z brokulami i sosem czosnkowym 400 Podwieczorek 2 kanapki 200 Kolacja warzywa z patelni lub omlet 200-300
Kcal zależą od tego czy pocwicze w planach mam 5 km na rowerku 150 przysiadow, 50 pompek 200 brzuszkow jjak się uda to będzie na 6! 🙂
Dzięki. Czyli wychodzi, że czasami nieświadomie idę w kierunku crossfitu. 😉 Jak robię zestawy typu 30 pajacyków, 10 krokodylków (burpees), 20 pompek, 50 brzuszków i robię to bez przerw, na tempo i w powtarzalnych seriach. Dobrze myślę?
rosek bo rozumiem, że z tą koleżanką koleżanki nie wyszło?mam na myśli jazdy na Hege😉 tunrida to trzymam kciuki żebyś dała radę się podnieść 🙂 cierpienie dzięki 😉 chociaż i tak mi głupio trochę , bo Wy chudniecie po kilka kilkanaście kilo i rzeźbicie, a ja nie umiem wytrzymać tygodnia bez nażarcia się chociaż w ciągu jednego dnia jakichś dziadostw, a nogi zamiast schudnąć to mi tyją, ale coraz lepsza pogoda, coraz więcej się ruszam, więc musi być już dobrze.
Ja wczoraj jedzeniowo średnio, ale miałam dwa spacery plus rower pierwszy spacer o którym pisałam, potem rower około 4km-nie dużo, ale to dlatego, że wybierałam się do kolegi i nie chciałam się spóźnić zbytnio z kolegą spacer 5km 😀 i pije bardzo dużo jak na mnie i widzę efekty picia
JARA ja sobie sama zrobiłam konfiturki mało cukrowe, dobre są. Niestety moi domownicy ich nie doceniają bo mało słodkie są. A jakie płatki jesz? Ja kiedyś próbowałam jeść Fitnessy jogurtowe na śniadanie ale to nie dla mnie, jestem wstanie zjeść pół opakowania bo tak mi smakują.
Tylko że większość tych płatków zawiera dużą ilość węglowodanów i może dlatego zjadłabym ich całą tonę. Ja jem jogurt z suszonymi owocami i z gruszką lub bananem. Wczoraj wyciągnęłam mrożone maliny zmiksowałam je i zrobiłam sobie taki jogurcik z musem. Pysznie orzeźwiający. Zjadłabym sobie te chockapiki duo. Mam słabość do białej czekolady.
Ascaia, generalnie tak. Pytanie tylko jak z jakością wykonywania ćwiczeń i ja bym dopasowała ilość serii z kimś, kto ma pojęcie, można sobie krzywdę zrobić dość łatwo. Akurat w przypadku cf więcej powtórzeń nie równa się lepszej jakości treningu.
U mnie już lepiej, novothyral się przyjął, zatrzymałam mniej wody w czasie @, ciekawe czy to mogę powiązać z braniem leku. Waga utrzymuje się na 60 kg, mam jednak zdecydowanie mniej wody w sobie.
Unikam gotowych musli, są dla mnie zbyt przetworzone.
Cariotka, ale np.płatki owsiane to same niemal węgle, więc nie wiem skąd zdziwienie 😉
no właśnie. To by wyjaśniało sprawę dlaczego mogłabym wiecznie jeść płatki. A na ile można sobie pozwolić na śniadanie? ile gram takich płatków musli z biedry?
Węglowodany ja węglowodany - wcale ich obecność w diecie nie jest zła, ale za to w tych gotowych musli dodają cukier, żeby były bardziej smakowite. W biedronkowych musli "zdrowotnych" cukier sobie radośnie mieszka na dosyć wysokim miejscu na liście i to jest podstawowy problem - plus stopień przetworzenia tych rzeczy. Już pominę, że dla mnie jogurtowe płatki Fitness są tak słodkie, że aż prawie niezjadliwe 😉. Uwielbiałam te płatki, dopóki nie zdecydowali dodać do nich tego jogurtowego pomiotu, a teraz trudno gdziekolwiek dopaść Fitnessy niejogurtowe :P (które pewnie też w składzie mają cukier 😀). Cukier powoduje skoki insuliny, a przez to szybką chętkę na kolejne słodkie - dlatego zestaw jogurt + musli powinien być moim zdaniem zaliczany do deseru albo cheat meala, na pewno nie składnika diety kogoś, kto się odchudza.
Ja chętnie bym się zajadała jakimś musli, ale kurczę dotąd z takich bezcukrowych znalazłam tylko jakieś dla diabetyków w koszmarnie wysokiej cenie. Już wolę namoczyć płatki owsiane i sama sobie dorzucić jakichś orzechów i owoców do tego :P
zen, nie ma opcji na "kogoś z pojęciem" - kasa. 😉 Będę sobie intensywnie wmawiać, że robię CF i może zadziała. Ćwiczenie siły umysłu. 🤣 Poprawienie gospodarki wodnej to jak najbardziej może być skutek wspomożenia tarczycy. Dobrze, że lek Ci pomaga.
bush dla mnie gotowe musli mieszkają w kategorii słodycze 😉 Ze względu na ilość cukru. Musiałabym zjeść pół opakowania, żeby się najeść, a to już sporo kalorii 😉 Ja właśnie do owsianki dorzucam owoce suszone, albo świeże, orzechy i mam musli.