Stajnia Hajduk-Pszczółkowo posiada dwie czteroletnie klacze rasy morgan regularnie występujące na pokazach. Myślę, że jak do nich napiszesz to bez problemu udostępnią zdjęcia.
BASZNIA wiem o tym. ale wchodząc do rezerwatu masz tabliczkę tarpany. Któryś leśniczy mi kiedyś tłumaczył dlaczego.
edit - z lekcji pamiętam, że dziko żyjące wymarły a reszta została przeniesiona do rezerwatu Zamoyskich.
[[a]]http://pl.wikipedia.org/wiki/Tarpan_%28ko%C5%84%29.[[a]] Na necie można poszukać więcej i wpisać rezerwat w Białowieży.
Tam masz koniki polskie w typie tarpana. Nie tarpany. Próbują odtworzyć tarpany od kilkudziesieciu lat, ale nadal tam są TYLKO koniki polskie w typie tarpana... Że tabliczka jest "tarpan" to kwestia "chwytu marketingowego", a że leśniczy nie wie co ma w rezerwacie to już tylko o nim świadczy. Tarpany zostały przeniesione do rezerwatu Zamoyskich w 1780 roku i tam wymarły, bądź zostały rozdane chłopom i skrzyżowały się z innymi rasami i stąd wziął się konik polski... To co ocalało z hodowli KONIKÓW POLSKICH z których zaczęto odtwarzać rasę zostało przeniesione do Popielna. Ale nadal to są koniki polskie, a nie tarpany.
Karteczka., dziekuje! Napisze do nich. Dworcika, mam nadzieje, ze uda mi sie dostac kleja od Malogosi 🙂 Dzieki za checi 🙂. Atea,= lewicer pony 🙂 Dziekuje! Horsiaa, wlasnie sie zastanwaiam, czy zupelnie zrezygnowac z tarpana-chociac powinno sie wspomniec-czy dac zdjecie konika..Musze obgadac z redaktorka.. unicorna, mysle, ze tak czy siak w rezerwacie bedzie bardzo trudno zrobic zdjecie w takim typie, jaki potrzebuje do atlasu..Na razie dziekuje za checi, pomysle z redaktorka, czy dac rycine moze..
wlasnie sie zastanwaiam, czy zupelnie zrezygnowac z tarpana-chociac powinno sie wspomniec-czy dac zdjecie konika..Musze obgadac z redaktorka..
BASZNIA np. u Martina Hallera jest wstawiona fota konika polskiego i pod spodem podpis, że "zdjęcie przedstawia konika polskiego pochodzącego od tarpana".
Konik polski NIE JEST tarpanem. Co więcej - występują dość istotne różnice w wyglądzie konika polskiego i tarpana - więc nawet ich podobieństwo nie jest bynajmniej szczególnie wierne!
Konik polski nigdy też tarpanem nie będzie. Po prostu teoria genetyczna, na której pierał się w latach 30-tych prof. Vetulani najzwyczajniej w świecie - okazała się błędna. W żaden sposób nie wyhoduje się tarpanów z koników polskich. To niemożliwe.
W tym samym czasie, kiedy u nas inicjowano program "odtworzenia tarpana" - Niemcy na ten przykład, próbowali "odtworzyć" tura. Powstałe w wyniku tego eksperymentu tzw. "bydło Hecka" podobno - wedle niektórych puszczańskich legend - dalej pojawia się co jakiś czas w dzikich ostępach Puszczy Białowieskiej...
_Gaga, to super 😉. Mam miec od kogos, kto foci klusaki Frani, ale nie ukrywam, ze wole byc kryta " na dwa fronty"-jakkolwiek to teraz nie zabrzmiało :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Wysłałam, chociaż pozowanie było trudne dla standardbreda mało nie usnęła w połowie ;-)
Pursat, dziekuje 🙂 Przyznam, ze pisze dosc szybko i czasem nieco chaotycznie, ale bede sie pilnowac 🙂.
_Gaga, dzikuje, dostalam, mam nadzieje, ze wydawca przyklepie 🙂
Tania, hmm, a masz dostep?
Ruda_H, jesli mozesz to poprosze, dziekuje 🙂
Kochani, zeby uzyskac nieco przejrzystosci zaczynam wysylac i zapominac 😉 o poszczegolnych rasach-wykreslam je wiec ze spisu w pierwszym poscie. Mozna spojrzec, czy Wasz kon nie jest juz " zalatwiony".
Dziekuje Wam jeszcze raz za zaangazowanie i odzew 🙂 Wierze, ze uda sie to poskladac do kupy w revoltowe dzielo 🙂
rzepka, musze przemyslec kwestie angloarabow...zalezy mi na francuskich, bo wydaje mi sie, ze mialy jednak spory wplyw na wiele ras sportowych w europie. A polskie to wiadomo, chcialoby sie, bo polskie 🙂 I tez swietne ( choc osobiscie nie psze-padam 😉 ). Musze pomyslec. W razie czego dziekuje i skorzystam 🙂.
Mam wałacha rasy American Paint Horse - czytam, że już jakieś zdjęcia były robione - ale jakby była potrzeba to bardzo chętnie podeślę mojego zwierza 😀 Z niebieskim okiem 🙂
Nie mam klusaka francuskiego. Mam miec, takze od kogos innego poza horse_art, . takze B., pozwole sobie uderzyc do Ciebie jesli sie nie uda od tamtej osoby. Dziekuje 🙂!
Montana7, podeslij 🙂. Tania dala mi namiar na painty, ale jesli masz to dawaj 🙂.
Tania, doszly zdjecia od GP, dziekuje za przekazanie. Niestety nic sie nie nadaje, ale moze cos jeszcze sie znajdzie 🙂.
http://www.equus-kinsky.cz/eq1.htm Kinsky. Piękne. Fotki powinnas dostać od znajomej a jak nie to napiszemy do stadniny. p.s Ale fotki G.P ładne, co? Takich w zootechnicznej pozycji jest też na pewno wiele, bo konie na sprzedaż mają swoje "portfolia". Coś znajdziecie. Powodzenia.