Forum konie »

Zaniedbane ogiery SK ANALOP

Nawiasem: w notce zostało napisane, że koń ma spędzić w boksie 6 miesięcy. To jakim cudem wrzucila zdjęcia z padoku, zrobione w tym tygodniu?  😎
Skoro konie są chore nie z jej winy, to dlaczego analop robi tajemnicę z tego na co chorują, że niby w tydzień tak pochudły?

Przeglądając jej archiwum natrafiłam na takie zdjęcie:

a pod spodem notka (zacytuję tylko kawałek):
"jak można do takiego stanu doprowadzić konia?
czasami mam nastrój - pozabijać! i już! wybić hamów jak muchy! (...)"

Cóż, jak się przekonała - jakoś można...
ok jeszcze raz ja :P

a moze ktoś z tamtych okolic zna weterynarza od sprawy?

To samo mialam napisać - jeżeli Analop poda namiar na weterynarza rzekomo diagnozującego Czuwaja - chętnie sama się pofatyguję i przedzwonię.
dobra przecież tu nikt nic nie wie, bo każdy ma sportowca na poziomie klasy LL
wielkie sportowce muszą wyglądać jak konie analop, tylko my sie nie znamy

po prostu nie lubię nagonki, nawet jeśli ktoś jest winny.

To uważasz, że nie powinno się piętnować znęcania nad zwierzętami? Bo te obrazki to jest ewidentne znęcanie się.
Widocznie obrońca analop.
Sprawa śmierdzi i tyle. Analop sama gubi się w zeznaniach, co napisałam w 1 poście na tej stronie (albo ja źle zrozumiałam to, co napisała). Jest co raz więcej niejasności, tłumaczenia są naciągane. Zaczynam co raz bardziej tracić wiarę w ludzi.
Nawiasem: w notce zostało napisane, że koń ma spędzić w boksie 6 miesięcy. To jakim cudem wrzucila zdjęcia z padoku, zrobione w tym tygodniu?  😎

haha dokładnie tak, gubi się dziewczyna
nie bronie nikogo

i oczywiscie ze nie popieram znecania nad zwierzetami!

naprawdę najrozsądniej będę dowiedzieć się czegoś od weterynarza,

i wybaczcie pytanie ale dalej nie wiadomo jaka fundacja zrobiła zdjęcia?

pewnie, ze Volter mógłby ważyć 800kg, jak kiedyś

i nie będę tłumaczyć, że ma 19 lat czy sporo krył,

choć to wszystko jest prawdą!

ale powiem Wam co powiedział mi lekarz...

pewien koń zerwał ścięgno...

diagnoza? wyzdrowieje, ale musi 6 miesiący spędzić w boksie!

koń miał swoje lata, nie był juz młodym sportowcem,

więcej za nim, jak przed nim...

właścicielka uparła się konia uśpić...

nie oceniam jej...

ona tu pisze o innym koniu...
Ok, pisze o innym koniu, ale co to ma wspólnego z tym, że Le Voltaire wygląda, jak wygląda?

Ręce, cycki opadają, szkoda słów na takich ludzi.  😵

i wybaczcie pytanie ale dalej nie wiadomo jaka fundacja zrobiła zdjęcia?

to nie była fundacja

ps. możesz nie robić takich odstępów??
matrosowa czyli źle zrozumiałam przekaz, masz rację, teraz widzę - mój błąd  :kwiatek:
Jezus Maria....................

Tylko koni żal.... 😕
to kto tam jest na zdjęciach z tymi konmi jak nie fundacja?
jak w ogóle to wyszło, ktos naniósł na nich czy jak?
matrosowa coś było wcześniej o TOZie pisane, więc chyba TOZ.
jeju czego się jej tak czepiacie przecież to nie jest wasz interes chciałyście nagłośnić sprawę? nagłośniłyście,a  teraz dajcie spokój,bo te wasze podejrzenia niczemu nie służą nie macie pewnych informacji to po co gdybacie?
Ludzie raczej zadają pytania i to chyba nie dziwne, że chcą wiedzieć i czekają na wiadomość o tym, jak skończą te koniska. 🙂
Również nie lubię czepiania się, ale w przypadku, gdy chodzi o zdrowie i życie koni uważam je za bardziej niż potrzebne.
Jedyne niepewne informacje jakie tu czytałam, to chyba te, które pisała sama Analop na fotoblogu..
Najlepiej chyba będzie poczekać na jakieś oficjalne informacje. Chociaż przyznam, że ja też nie bardzo wierzę w tyle złych zbiegów okoliczności... W tym wszystkim jak zwykle tylko koni żal...

breakawayy klacz z Twojego zdjęcia niedożywiona z pewnością nie jest, wygląda bardzo ładnie, ale kowala to chyba też już długo nie widziała.
Pisałam że to zdjęcie sprzed roku 😉. Dokładnie nie powiem ile wtedy kowala nie było, bo zwyczajnie nie pamiętam 😉. I generalnie chyba nie ten wątek  :kwiatek:
Ja akurat wierzę w to, ze chory kon może wyglądać bardzo źle, a starszy chory koń może wygladać tragicznie
Dlatego moim zdaniem najrozsądniej byłoby rzeczywiście poczekać na jakieś oficjalne informacje... jesli konie są leczone to lek wet powinien wybronić właścicieli / dzierżawców...

Podpisu dotyczącego słomy nie kupuję. Jak mi brakowało trocin - kupowałam najdroższe jakie były na rynku - bo tylko takie były dostepne... Z racji braku gotwki - sprzedawca rozłożył mi płatnośc na raty i jakos konie wyżyły na czystej ściółce...
poza tym po wrzuceniu w google "sprzedam słomę lubuskie" wyskakuje wiele teogorocznych ogłoszeń...
trochę inne info odnośnie "leczenia i opieki wet" doszły do mnie z bardzo wiarygodnego źródła.  AA i skąd waga 800kg?  bo mhm no jednak mam wątpliwości czy tyle ten koń teraz waży (LV).  I tak...wiem jak wyglądają konie po sporcie w podeszłym wieku- Drapacz ma 18lat, w ostatni weekend byłam u  małopolskiego Saganka (który jest  chudzinkiem, ale : rusza się kapitalnie, błyszczy jak psu jajca, nie chudnie,  a stale przybiera , mimo tego,że  zamiast się paść lata po pastwisku i drze japę, stoi na słomie,siana do oporu,owsa je tyle co moja wielka Pola),  Burgunda,który w  wieku 20-21 lat szedł jeszcze udanie parkur na MP i nadal trzyma formę...

szczerze? wierzę organizacji,która się tym zajmuje, jednej osobie stamtąd-dlaczego? bo ma większe doświadczenie w pracy z końmi niż połowa forum, pochodzi z prawdziwej,koniarskiej bardzo znanej rodziny, znam ją osobiście,widziałam w akcji i nie ma w  tym krzty przesady jak to często bywa.

Mam nadzieję,  że  to początek, że stada obudzą się i zaczną kontrolować co i jak, a właściciele/dzierżawcy dostaną dożywotni  zakaz posiadania zwierząt.  Nie tylko koni.
Wiem, ze jest ludziom przykro i bronia tej calej sytuacji (a raczej maja nadzieje ze to nieprawda).
Popatrzcie na to z boku. Ja tu widze skrajnie zaniedbane konie z koscmi na wierzchu.
Chore konie ( oczywiscie wszystkie trzy) trzyma sie na gnoju?
Wielka milosniczka koni, ktora sama podaje zastrzyki i ratuje te bidusie nie umie zalatwic sciolki? Na weterynarzy i kliniki wydaje, a nie stac ja na trociny albo slome?
Nie wierze ludziom, ktorzy klamia w takich 'malych' sprawach. Jakos dziwnym trafem w tych 'wiekszych' tez nie mowia prawdy...
Dlatego wolę poczekać na oficjalne info
Przykład z autopsji
Koń chory, 14 czy 15 lat miał powówczas chyba i raczej nie wyglądał korzystnie, a tu i tak jest już nieźle:

z tym, ze po wyleczeniu i odkarmieniu wyglądał tak:

Po roku nastapił nawrót choroby i było tylko gorzej. Skończyło się kliniką i długą rechabilitacją, a koń na prawdę wiele miesięcy nei wyglądał korzystnie
Istotny też jest sposób zrobienia zdjęcia , np tu moja - wówczas 4 letnia kobyła też nie wygląda imponująco:

i z tego samego dnia  z innej perspektywy:

i ten sam koń w treningu:

jak widać perspektywa wiele zmienia...

Powtórzę po raz kolejny - nie chcę nikogo bronić, ale uważam że warto poczekać na oficjalne info... czasem taka nagonką mozna kogoś zdrowo skrzywdzić... Brak ściółki w boksach jest naganny, stan koni również. Warto jednak poczekać na to co powiedzą na to służby weterynaryjne...
Edit: literówki
ja sobie wczoraj przeczytalam po raz kolejny arty w KT,teraz ten obrazek i...niektorzy ludzie nie powinni zajmowac sie hodowla.
to już nie pierwszy raz u analop - kilka at temu jakiś revoltowicz odbierał od niej na cito swojego zagłodzonego konia w pensjonacie.
JA jestem ciekawa artykułu w KT, bo niestety nie mam do niego dostępu
zlituje się ktoś i podeśle??  🙇
Gaga w razie co wieczorem moge obfocic te arty
to już nie pierwszy raz u analop - kilka at temu jakiś revoltowicz odbierał od niej na cito swojego zagłodzonego konia w pensjonacie.

właśnie też pamiętam tą sprawę z jeszcze chyba volty, chodziło chyba o jakąś klacz. analop się wtedy mocno broniła i zganiała winę na właścicielkę konia. A na zdjęciach na ich stronie wszystko też wyglądało cacy, istny raj dla koni...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się