Forum konie »

i

i
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnmute.gif[/img] calkowita edycja posta
wątek zamknięty
Konkrety, konkrety...  🙂
wątek zamknięty
Uuu, a co się stało??
wątek zamknięty
No zanim oczernisz firmę i sprawisz, że straci ona paru klientów to wyjaśnij o co dokładnie chodzi.
wątek zamknięty
i
wątek zamknięty
Z całym szacunkiem gutekwbt, ale każdy może napisać na forum : uważajcie na firmę X - również ktś, kto po porstu firmy X nie lubi / jest dla niego konkurencją
Dlatego poproszono Cię o wyjaśnienie tego ostrzeżenia...
wątek zamknięty
jezeli kogos oczerniasz publicznie MUSISZ sie wytlumaczyc i podac dowody, inaczej jest to tylko pomowienie

nikt nie wyklucza, ze firma jest w istocie oszustem, ale tak przedstawiajac sprawe nie jestes wiarygodny
wątek zamknięty
jeżeli sprawę konsultujesz z prawnikiem i będziesz dochodzić swoich racji w sądzie to tym bardziej radzę ważyć słowa.
wątek zamknięty
gatek - tak nie rozważając...ale jakie programy dają tak wysokie kwoty dotacji? bo to na 2 mln byl projekt ze staciles mln? niezle...
wątek zamknięty
horse_art przecież projekt na 2 mln nie jest duży. Ludzie dostają po kilkanaście milionów na jakieś absurdy, więc 92 000 zł to na prawdę niewiele
wątek zamknięty
Forta, ja tam widze 920 tys a nie 92.
wątek zamknięty
to jeszcze w ogóle istnieje coś takiego jak "zaliczka"? I to w takiej kwocie??

wątek zamknięty
to jeszcze w ogóle istnieje coś takiego jak "zaliczka"? I to w takiej kwocie??

Elu, straszne rzeczy piszesz 🙂

Nie wiem, jak jest, ale mogę się domyślać - że do uzyskania dotacji musisz mieć dowód wydania środków - czyli fakturę, a wykonawca może zażyczyć sobie dla jej wystawienia przekazania dowolnej kwoty - jak ma siłę przebicia,  to i zapłaty z góry za całość.
Drugą kwestią jest to, że jak roboty są niewykonane, to może to powodować utratę dotacji - czyli ktoś może utracić zaliczkę, dajmy na to 50 tys. zł - i prawo do dotacji w kwocie miliona. Na tym to polega.

Dla formalności - nie jest pomówieniem podanie prawdy - może być co najwyżej zniesławieniem, ale "nie popełnia przestępstwa zniesławienia, kto publicznie podnosi lub rozgłasza prawdziwy zarzut, który służy obronie społecznie uzasadnionego interesu". Kwestia dowodu na portalu jest drugorzędna - wystarczy, że można dowieść tego przed sądem.
wątek zamknięty
znam takie dziecko co kiedyś jak mnie zobaczyło to zaczęło robić jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii 😀 hahahahha 😂
wątek zamknięty
no brawo dla autora wątku.
wątek zamknięty
uuuu, oj nieładnie tak cały post usuwać 😲
wątek zamknięty
no... padło słowo prawnik i się dupa zatrzęsła.
wątek zamknięty
Nestor, z dotacją to nie tak jak piszesz. Nie potrzeba żadnych zaliczek. Przeważnie dotacje nie są dotacjami tylko refundacjami. Oznacza to tylko tyle, że procedura jest taka:
1. wniosek o dotacje składamy, oni oceniają
2. jak ocenią pozytywnie to zapraszają na podpisanie umowy
3. po podpisaniu umowy zaczyna się realizacje projektu czyli wybór wykonawcy, umowa z wykonawcą, realizacja zlecenia i na koniec odbiór robót/usłu, FV i zapłata
4. Jak zrealizowane i zapłacone to sie składa wniosek o płatność i jak on zostanie przyjęty i zaakceptowany to w jakimś tam czasie, zgodnie z umową i zasadami danego programu, przekazywane jest dofinansowanie na wskazane konto.

To tak z dużym uproszczeniem. Nie spotkałam się z potrzebą zaliczkowania wykonawcy ale ja też i w innch dotacjach siedzę.
wątek zamknięty
ja zrozumiałam że pan "i" dał zaliczkę wykonawcy a ten zaczął robotę i nie skończył, inwestycja nie skończona i dotacji niet. I pan "i" się wściekł czemu się nie dziwię 😉
wątek zamknięty
A to teraz będzie wątek do zabawy w gdybanie 🙂🙂 ciekawe, czy miał zapisy w umowie z wykonawcą przewidujące kary w takich sytuacjach 🙂
wątek zamknięty
Miał... co nie zmienia faktu że stajnia była stawiana z dotacji której teraz nie dostanie 🙁
wątek zamknięty
Nestor, z dotacją to nie tak jak piszesz. Nie potrzeba żadnych zaliczek. Przeważnie dotacje nie są dotacjami tylko refundacjami. Oznacza to tylko tyle, że procedura jest taka:
(...)
To tak z dużym uproszczeniem. Nie spotkałam się z potrzebą zaliczkowania wykonawcy ale ja też i w innych dotacjach siedzę.

OK, czyli jest jeszcze gorzej, niż napisałem - tj. inwestor musi zapłacić nie tylko zaliczkę, ale i całość - w zależności od tego, jak się umówił z wykonawcą - tj. czy ten wykonawca chce sobie poczekać do czasu wypłaty dotacji.
Wynika to z tego, co piszesz tj. że dotacja jest refundacją - co oznacza zrefundowanie poniesionych już kosztów.

O to mi chodzi - że jeżeli wykonawca wie, że inwestor oczekuje na refundację, zgodnie z przyznaną dotacją - to wie, że musi udokumentować fakturami poniesione wydatki - a tych faktur można mu nie dać, dopóki nie dostanie się pieniędzy. Można mu też "zejść z budowy" i uprawiać różne gierki - licząc np. na to, że ktoś oczekujący na refundację "jedzie" na pożyczce i można go strzyc bez umiaru.

Jest więc tak, że do wypłacenia dotacji wymagane jest zakończenie obiektu i posiadanie na to dowodów w dokumentach - a tego bez pieniędzy raczej zrobić się nie da - bo to by oznaczało, że wykonawca sam kupuje materiały i nie bierze za robociznę.
wątek zamknięty
O ile się nie mylę, można dostać zaliczkę. 30 % na rozpoczęcie, tylko we wniosku trzeba opisać na co, wtedy jest 60 dni na wypłatę.

Ale mogę się mylić oczywiście.
wątek zamknięty
a ja tylko podpowiem, ze w pierwszym poscie zostala wymieniona firma "Tinwa".
[url=http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:xMYIGiA2p2sJ:www.allekonie.pl/gielda-koni/ogloszenie/22453/stajnie-lonzowniki-uwaga-na-tinwa-oszust-naciagacz+&cd=6&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-a]KLIK[/url]  😎
wątek zamknięty
A właśnie się zorientowałam, że rozmawiałam z tą firmą o realizacji pewnych inwestycji u mnie. Na szczęście z nich zrezygnowałam, bo mogłam mieć takie same problemy. Oni się ogłaszali na naszych ogłoszeniach też. Także podziękuję za ostrzeżenie, bo różnie mgło być.
wątek zamknięty

Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.