Forum konie »

Konie z rybim okiem, tzw "albinosy" i inne - pilnie potrzeba zdjęć :)

Zwracam się do Użytkowników forum z prośbą 🙂

Piszę pracę na temat rzekomego genu albinizmu u koni, a właściwie genu C, powodującego występowanie maści cremello oraz rybiego oka i zanikanie pigmentu skóry.
Do tej pracy bardzo pilnie potrzebuję zdjęć i podstawowych informacji (wiek, płeć, rasa, mogą być rodzice - niekoniecznie) o koniach posiadających gen C (konie z rybimi oczami, konie maści cremello), a także o koniach z tzw "utajonym genem srokatości" (chodzi o konie srokate w typie sabino, w których ta srokatość jest praktycznie niewidoczna - odmiany na nogach, pysku i ewentualnie małe pojedyncze plamy na brzuchu).

Jeżeli ktoś z Was posiada takiego konia, mógłby zrobić mu 2-3 fotki i zechciałby udostępnić mi je wraz z informacjami, byłabym bardzo wdzięczna  :kwiatek:

Wszystkie informacje (dlaczego, skąd, po co) w razie wątpliwości podam.
Z góry dziękuję i czekam na Waszą pomoc 🙂

PS Uwaga! Potrzebna mi bezpośrednia zgoda właściciela konia na wykorzystanie zdjęć. Stąd niestety fotografie nieswoich koni odpadają 🙁
U nas w stajni stoi kucyk z rybimi oczami. Zapytam włascicielki. 😉
xxmalinaxx, Uśmiechnij się do Kopyciak, ma kobyłkę młodą w cremello.
Mam kuckę gniadosrokatą z rybimi oczami i kobyłę opisaną (i wyglądającą) jako ciemnogniada w siwiźnie, jednak po plamce na brzuchu śmiem twierdzić, że jest sorkata - nadadzą się?
xxmalinaxx ja posiadam srokacza z rybim okiem wieczorem podeślę ci zdjęcie ocenisz czy się nada  🙂
Forowa rochnar, ma srokacza z oboma błękitnymi oczami.
Frotka forumowej rochnar  😉

takie oczka ma naszej hodowli kasztanka, ale nie jest to typowe rybie oko chyba, wiec wrzucam foto z zapytaniem czy sie przyda

a takiego źrebaka gniadego ma w tym roku sąsiad

Jeśli takie przykłady pasują podam całą resztę informacji
Mój Zair urodził sie siwo srokaty teraz ma 13 lat jest już całkiem biały, oczka prawe rybie-niebieskie, lewe od polowy srebrne.
Matka siwa Prymula Sp, ojciec Zestaw wlkp gniado-srokaty
Mały Zair

Matka

Ojciec

oko prawe

oko lewe

6letni Zair

9 letni Zair
Zairka- ale mi się sentymentalnie zrobiło 😉 Znałam i Prymulę i Zestawa 😉

A co by nie było, że nie w temacie to w stajni Aura jest klacz Aura http://www.stajniaaura.eu/galerie?album=1&gallery=3
Wszystkim dziękuję, proszę o nadesłanie zdjęć swoich koni na adres
ruda.malina@wp.pl

Tylko pamiętajcie o zgodach właściciela konia - są NIEZBĘDNE!
Mam ogiera,który przekazuje błękitne oczy.Dał dwa siwo srokato tarantowate z oboma błękitnymi oczami, i inne. Proszę o kontakt na
pw, mogę udostępnić dużo własnych materiałów.
Maciek ma cremello młodego - napisz do niej.
Notarialna Kopyciak nie ma cremello ( chyba tylko w marzeniach  😁 ) pewnie Ci o Kawusię chodziło?  👀 Jeszcze chyba TaiMyr ma źrebola perlino?  👀
Kopyciak, O właśnie, nie wiem dlaczego, ale zawsze mi się mylicie 😁 Fakt, to kawusia ma 😉
Notarialna nawet nie wiesz jak mnie koleżanki-  re-voltowiczki telefonami i wiadomościami na Fb zasypały, że się im nie pochwaliłam cremello  😁
Klacz kuc feliński Tajlandia (gniadosrokata, ur. 2003r., )

Zdjęcie niestety z internetu  🙄
Przecież jest jasno napisane, że mają być za zgodą, więc po co dodajesz zdjęcia z neta?

Mojego autorstwa klacz sp Suliko (pół rybiego oka), [Hipokryta xo - Sandra czeska półkrew]:

Rodzice gniado-srokaci, z normalnymi oczami.
Wszyscy jesteście cudowni! Mam komplet zdjęć, rodowodów i danych. Mam z czego pisać 😀
Pięknie dziękuję!
Ale ja jestem roztrzepana. Zapomniałam o kucyku. Nadrobie. 😉 Przepraszam.
A jaki to sabiano z niewidoczną srokatością?
marysia550 koń cały maścisty, ale z 4 skarpetami, łysiną i malutką białą plamką między przednimi nogami - na przykład 😉 Wpis do paszportu: gniady.
xxmalinaxx poleciało pw ,moja klacz jest dokładnie taka 😁
a będzie ta praca do wglądu później?
Ja mam gniade  tobiano udowodnione trzy skarpety i finito. Mogę Ci więcej na PW o nim napisać, ale to tobiano nie sabino. Przyda się?
'sabiano z niewidoczną srokatością' -takie też potrzebujesz?
jaki śliczny!  😍
analop jaki śliczny!  😍

INGRID ma 11 lat, kuc o wzroście ok 130cm maści izabelowatosrokatej.

Ingrid pokryta ogierem Domingo DRP (sk.gniady) dała klacz INKA maści gniadosrokatej.

Ingrid pokryta ogierem Wolling`s Dante welsh (jelonek) dała źrebaka maści cremello imieniem ILUZJA.

Ingrid pokryta gniadym ogierem Mariensztat xx dała źrebaka maści jeleniej imieniem ILIANA.

Po tym samym ogierze dała także źrebię srokate, niestety po 10 dniach dostało skręt jelit... 🙁

Ingrid pokryta skarogniadym ogierem Torenhoeve`s Marc dała źrebaka maści kasztanowatej INTRYGANT.

Inka pokryta kasztanowatym ogierem Santara Danny`s Boy dała srokate źrebię imieniem IGUANA DANNY`S GIRL - poprzednie zdjęcie.
Iguana ma lewe oko niebieskie, prawe 1/3 🙂

Inka pokryta skarogniadym ogierem Torenhoeve`s Marc dała kare źrebie imieniem INEZJA z jednym okiem w połowie niebieskim (ukryta srokatość?).

Inka pokryta gniadym ogierem Milo oo dała srokate źrebię z jednym okiem lekko niebieskawym, imieniem  I`TOT DE MILO.

ILUZJA pokryta skarogniadym ogierem Torenhoeve`s Marc dała źrebię maści jeleniej ILIADA

no i to chyba tyle, mam nadzieję, że pomogłam.
Jesli potrzebowałabyś więcej zdjęć to zapraszam na mojego fbl i poszukaj sobie, bo jest tego sporo, ale trzeba cierpliwości by znaleźć  😉
Albumy zdjęć Iluzji, Iguany, Inezji, Inki, Iliady, Iliany, Itot i Intryganta są na mojej www w dziale na sprzedaż.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się