A Horsgran ? Słyszeliście czy coś? Dostawał w zeszłą zime fajnie wykorzystywał i to bez owsa stał w sumie ... Tyko nie wiem czy w tym przypadku to dobry pomysł "Skład mieszanki: łuska słonecznika, otręby pszenne, owies, jęczmień, słonecznik, dodatek białkowy, kreda,premiks Horse One, fosforan paszowy dwuwapniowy."
Może jest ktoś zainteresowany połową, czy czescią NAF Vitamin E, Selenium and Lysine ? mam zamiar kupić 10kg to zawsze wychodzi 88zł zamiast 120 za kilkogram
W końcu kupiłam litr Hipovet Wit E plus selen, ładnie pachnie i smakuje 🙂 Mój Czarny nie miał mięśniochwatu, tylko zapalenie mięśnia grzbietu, więc nie daje zapobiegawczo, a leczniczo w tym wypadku.
Żeby nie płakać, to trzeba by się zorientować jaką zawartośc selenu ma siano, które koń na co dzień je. Ja podaję suplement z selenem cały rok i jest OK, ale zrobiłam badania siana i selen wyszedł BARDZO niski.
Dramka, ale w tym zestawie znacznie bardziej niebezpieczny jest selen. Dea a to nie jest czasem tak, że gleby w PL są generalnie ubogie pod względem zawartości Se ? Podobnie jak miedzi ?
Dramka - witamina E też jest w tych moich "witaminkach". Nasza czwórka wcina je już ponad rok, w międzyczasie dawkę podniosłam po kilku konsultacjach. Efekty mi się podobają i zamierzam nadal stale podawać. Wit. E akurat nie jest w glebie, tylko w roślinkach i łatwiej oznaczyc spożycie szacunkowe. Selen jest niebezpieczniejszy.
Wypadanie włosów, w szczególności grzywy i ogona "jak przy chemioterapii", poprzeczne pęknięcia kopyt, no i jeśli jest duże przedawkowanie, to ze zgonem włącznie. Była jakas historia z konikami do polo, zatrutymi selenem podanym dożylnie (ktoś się pomylił licząc dawki). Wszytskie zeszły 🙁
Przed wszystkim pasza musi byc niskobiałkowa, dobrze jest ograniczyć owies, nie musi zawierać selen+wit E chociaż dobrze podać selen+wit. E 2 razy w roku - na wiosnę i jesień najlepiej. Ja do tego się stosuje i wyeliminowałam mięśniochwat u mojego konia.
Zastąpiłam 2 miarki owsa miarką musli i miarką sieczki
Nie, obija się. Chodziło mi o to, że mimo "chudej" diety "wyłącznie siano" mięśniochwat wystąpił. Czyli niskobiałkowa dieta z ograniczonym owsem nie wystarczy.
Dramka - mięśniochwat doknął u nas w stajni 3 konie (2 klacze i wałach), nie tylko moją kobyłę. Wszystkie mają osobnicze problemy metaboliczne? Konie należące do różnych właścicieli, róznie użytkowane, choć nie przeciążane (nie miały prawa dostac "klasycznego" mięśniochwatu). Do ras można by sie czepić, wszystkie podpadały pod grupę kuc/prymityw/zimnokrwisty, więc "tyjące z powietrza", ale to nie znaczy, że można już odetchnąc z ulgą i sie pogodzić (podobnie jak np. z ochwatem, na który również te rasy są podatne).
Jedną z przyczyn może być niedobór selenu - zgoda? Sama to pisałaś. Zbadałam siano, ktore jest (albo raczej przed podaniem suplementacji było) jedyną paszą Campiny, na okoliczność zawierania minimalnych potrzebnych koniowi dawek selenu i uzyskałam odpowiedź ZDECYDOWANIE negatywną - selenu jest za mało, praktycznie go nie ma. Dostała więc suplement, który spokojnie mieści się w bezpiecznej dawce, pomiędzy minimalną a maksymalną dopuszczalną. Wyniki krwi miała OK. Nie czuję potrzeby robienia czegoś więcej w tym kierunku, o ile nie powtórzą się problemy - a nie powtarzają się. Selen żre cały czas, z witaminą E, miedzią, cynkiem, biotyną. Podobnie jak pozostałe nasze konie - nie chcę sprawdzać, czy one też dostaną sztywnej dupy 🙂 Suplementacja im zdecydowanie służy, są już półtora roku na niej.
Nie mam czasu czytać wątku , mój koń dostał mięśniochwatu . Wczoraj dostał leki przeciwzapalne , dziś koń cały się trzesie jak galareta , widać że ma skurcze i ciężko mu stać na nogach do tego strasznie się poci . Dziś dostał przeciwbólowe ,selen i został wysmarowany maściami rozgrzewającymi ,został zapakowany w koc ,derkę zimową i ochraniacze transportowe z miśkiem . Koło 2 będzie wet .zeby podać sterydy , masowanie odpada bo koń gryzie i się broni jak tylko może ( jest cały poraniony i ciężko znaleźć miejsce bez ran ) Mięśnie jeszcze nie sztywnieją ale widać ,że bolą go bardzo mocno ,co mogę jeszcze zrobić ?
edit. selen w zastrzyku dostawał ostatni raz 24 grudnia .
monia, praktycznie zrobiłaś wszystko co możliwe , resztę musi zrobić weterynarz mój glut przechodził już mięśniochwaty jeden z wetów podał mi sposób w razie kiedy jeszcze lekarz nie dojedzie , dery na konia bardzo ciepłe żelazko i prasuje się mięśnie przez derki żeby rozgrzać
Wczoraj wpadły do mnie na padok do ogiera i klaczki koniki polskie , a że u mnie jest dużo siana to ogier konika polskiego postanowił przejąć terytorium , walczyły bardzo długo , co złapaliśmy naszego ogiera tamten nas atakował , biegałam bardzo długo żeby zabrać ogiera . Przebiegliśmy maraton przez rowy ,bagna ,wody z lodem , wczoraj nie było szans nic zrobić ,więc dostał przeciwzapalne i miał opatrzone rany . Skupiliśmy się na klaczy bo ją trzeba było szyć a ogier i tak był w dobrej kondycji więc myślałam że nic nie będzie 😵
monia, jeśli masz taką możliwość to ogrzewaj derki i zmieniaj co kilka godzin. Ja tak robiłam - miałam piec kaflowy i co 3 godziny wymieniałam derki na ciepłą. Poza tym kroplówki powinny być podane (przynajmniej u naszego szły) oraz elektrolity.