Forum towarzyskie »

Dla nowych i początkujących re-voltowiczów - PORADNIK.

Witamy na re-volcie  :kwiatek:

Co warto wiedzieć jeśli chcesz do nas dołączyć?

1. Po pierwsze zapoznaj się z regulaminem.
Najczęstszym błędem nowych użytkowników jest zakładanie nowych wątków, zamiast pisania w już istniejących.

2. Szanuj starszych i doświadczonych użytkowników.
Jeśli jesteś początkującym jeźdźcem, staraj się więcej czytać, pytać i korzystać z porad innych, niż pisać porady.

Proszę kopiować, zmieniać, poprawiać i dopisywać kolejne punkty pod spodem 🙂
3. Najprostsze zasady savoir - vivre dnia codziennego obowiązują także na forum. Nie zapomnijcie, ze forumowicze udzielają rad charytatywnie, w swoim wolnym czasie, którego niektórzy z nich wiele nie mają więc o pomoc wypadałoby POPROSIĆ. Tak samo, jeżeli ktoś poświęcił juz wolna chwile, aby wam pomoc, trzeba by było za to kulturalnie PODZIĘKOWAĆ. 
4. Nie udawajcie miszczów świata. Brak pokory, to to czego re-volta nie lubi najbardziej 😉 Nie wstydźcie się swoich błędów, ale też nie bójcie się uczyć.

5. Pamiętajcie, że każdemu na forum należy się szacunek, nie piszcie tekstów typu "nie znasz mnie, to się nie wypowiadaj".
6. Nie zmyślaj, nie ściemniaj, nie kłam, nie przechwalaj się. Wyczuwamy to na kilometr i nie tolerujemy.

7. Pisz poprawnie po polsku i dobrze przemyśl to co chcesz napisać. Nie lubimy niedbałych, nieczytelnych postów z błędami. Pamiętaj, że zawsze możesz edytować i poprawić swój post.
Moge troche pozmieniac? Bo wydaje mi sie, ze punkt 2 i 4 sa bardzo podobne. Jezeli moja opcja sie nie spodoba, to wracamy do starej 😉

Najczęstszym błędem nowych użytkowników jest zakładanie nowych wątków, zamiast pisania w już istniejących.

Jeśli jesteś początkującym jeźdźcem, staraj się więcej czytać, pytać i korzystać z porad innych, niż pisać porady. Nie udawajcie miszczów świata. To zaden wstyd, ze ktos nie jest doswiadczonym jezdzcem, my rozumiemy, ze kazdy kiedys zaczynal, jednak jezeli ktos jest poczatkujacy, nie powinien sie obrazac za to, ze ktos wytknal mu bledy. Nie robimy tego, aby wam dokuczyc, lecz zeby nauczyc was czegos nowego. Nie pouczajcie takze innych, jezeli w danej dziedzinie wasze doswiadczenie jest bardzo male, badz poradziliscie sobie z problemem tylko raz. Nie obrazajcie sie, jezeli ktos wam wytknie, ze dajecie komus zla rade. Brak pokory, to to czego re-volta nie lubi najbardziej.

3. Najprostsze zasady savoir - vivre dnia codziennego obowiązują także na forum. Nie zapomnijcie, ze forumowicze udzielają rad charytatywnie, w swoim wolnym czasie, którego niektórzy z nich wiele nie mają, więc o pomoc wypadałoby POPROSIĆ. Tak samo, jeżeli ktoś poświęcił juz wolna chwile, aby wam pomoc, trzeba by było za to kulturalnie PODZIĘKOWAĆ.

4. Pamiętajcie, że każdemu na forum należy się szacunek, nie piszcie tekstów typu "nie znasz mnie, to się nie wypowiadaj", "twoje uwagi sa tutaj zbedne".

5. Nie zmyślaj, nie ściemniaj, nie kłam, nie przechwalaj się. Wyczuwamy to na kilometr i nie tolerujemy.

6. Pisz poprawnie po polsku i dobrze przemyśl to co chcesz napisać. Nie lubimy niedbałych, nieczytelnych postów z błędami. Pamiętaj, że zawsze możesz edytować i poprawić swój post, mozna takze korzystac z opcji "sprawdz ortografie".

(a tak w ogole przepraszam za brak polskich liter w moich poprawkach)
Moge troche pozmieniac? Bo wydaje mi sie, ze punkt 2 i 4 sa bardzo podobne. Jezeli moja opcja sie nie spodoba, to wracamy do starej 😉

Jak najbardziej! Cytujmy całość i zmieniajmy treść na lepszą 😀
Polskie znaki się dorobi przy następnej poprawce.
Witamy na re-volcie  :kwiatek:

Ja bym zmieniła na
Witamy na re-volcie/voltopirach 😉
Bo inaczej mnożą się pytania jaka jest różnica między tymi forami  😁
7. Więcej czytaj niż pisz. Zanim wyślesz posta, sprawdź go 5 razy, żeby uniknąć literówek czy błędów stylistycznych. Jednak przede wszystkim zastanów się, czy nie piszesz bzdur. Pamiętaj, po opublikowaniu posta pozostaje modlić się, by voltopiry Cię nie zjadły.

8. Mimo, że to forum jest doskonałym źródłem wiedzy, pamiętaj, że nie zastąpi Ci trenera czy weterynarza.
W punkcie 7 jest dokładnie to co w 6, więc nie dodaję. Ale 8 jak najbardziej! 🙂
Umieszczę go jako 7.

Jeśli jesteś początkującym jeźdźcem, staraj się więcej czytać, pytać i korzystać z porad innych, niż pisać porady. Nie udawaj mistrza świata. To żaden wstyd, że ktoś nie jest doświadczonym jeźdźcem, my rozumiemy, że każdy kiedyś zaczynał. Początkujący nie powinien się obrażać za to, ze ktoś wytknął mu błędy. Nie robimy tego, aby dokuczyć, lecz żeby nauczyć czegoś nowego.
Nie pouczaj innych, jeżeli w danej dziedzinie masz małe doświadczenie, bądź poradziłaś/eś sobie z problemem tylko raz. Nie obrażaj się, jeżeli ktoś wytknie, że dajesz komuś innemu złą radę. Brak pokory, to to czego re-volta nie lubi najbardziej.

3. Najprostsze zasady savoir-vivre dnia codziennego obowiązują także na forum. Nie zapominaj, że forumowicze udzielają rad charytatywnie, w swoim wolnym czasie, którego niektórzy z nich wiele nie mają, więc o pomoc wypadałoby POPROSIĆ. Tak samo, jeżeli ktoś poświęcił juz wolna chwile, aby pomoc, wypada za to kulturalnie PODZIĘKOWAĆ.

4. Pamiętaj, że każdemu na forum należy się szacunek, nie pisz tekstów typu "nie znasz mnie, to się nie wypowiadaj", "twoje uwagi sa tutaj zbędne".

5. Nie zmyślaj, nie ściemniaj, nie kłam, nie przechwalaj się. Wyczuwamy to na kilometr i nie tolerujemy.

6. Pisz poprawnie po polsku i dobrze przemyśl to co chcesz napisać. Nie lubimy niedbałych, nieczytelnych postów z błędami. Pamiętaj, że zawsze możesz edytować i poprawić swój post, można także korzystać z opcji "sprawdź ortografię".

7. Mimo, że to forum może być doskonałym źródłem wiedzy, pamiętaj, że nie zastąpi trenera czy weterynarza.
Nie oczekuj, że użytkownicy podadzą Ci zwięzłą instrukcję wyszkolenia niewychowanego konia, lub postawią diagnozę co do powodu kulawizny.

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się