Forum towarzyskie »

KRYPTOREKLAMA - co wolno, a czego nie.

Wrzucaj, galopada też wrzucała filmiki z końmi z Żabna w celu pokazania ich w wątku o młodych koniach, a były to przecież filmy sprzedażowe. Ja tam bym wrzucała.

W ogóle jakoś tak stali użytkownicy, których "znam" od wielu lat, o wiele mniej wkurzają mnie przemycając czasem coś co, sprzedają czy oferują, nawet jeśli robią to mocno wprost. Najgorsi są nowi, którzy wpadną TYLKO po to żeby coś sprzedać albo udzielają się głównie po to. Takich od razu bym wywala/ostrzegała.
Dobra, wrzucę jak się okazja nadarzy 😉
zaintrygowana postem asicaa239 w DIY chciałabym poruszyć po raz kolejny wrazliwy temat reklamy na forum.
Ponieważ temat ten dotyczy osobiście także mnie i inych użytkowników forum prowadzących działalność związaną z końmi,
uważam, że użytkownicy którzy nagminnie łamią regulamin i reklamują swoje produkty pod przykrywką DIY powinni być upominani. Szczególnie kiedy ich bytność na forum ogranicza się do tychże postów...
deborah, oczywiście masz rację. z tym, że po prostu używaj funkcji "zgłoś" ze stosownym komentarzem. pomijając to, że nie jesteśmy w stanie być w każdym wątku, to nie jesteśmy też w stanie znać każdego użytkownika. nie wiem czym zajmuje sie asicaa, nie wiem o tym, że jej aktywność jest taka czy inna. jak zgłosisz, to zaczniemy co najmniej obserwować.
użyłam 🙂 ale musiałam wylać swoją frustrację 😉 obejrzyjcie jej posty i ogłoszenia 😉
W stajniach jest podobnie, ale moderacja blyskawicznie reaguje na zgloszenia. Tyle ze zawsze znajdzie sie grono obroncow wolnisci slowa, zenujace to troche dla mnie zawsze :/.
Ale spoko, deb, jakosc sie broni zawsze sama 😉.
BASZNIA, dzięki. chodzi raczej o to, że wielu z nas powstrzymuje się i chowa swoje firmy za jakby to powiedzieć barierą nicków. I wkurzające sa takie kwiatki. Nie mam pretensji do modów bo wszędzie być nie mogą. Dlatego też w geście walki o sprawiedliwość  😁 poruszam temat 😉
Deb wrzucać zdjęcia chyba może tylko może bez wielkiego logo firmy? Ja wrzucam jak zrobię coś nowego ale zawsze bez logo.
escada, jej byt na forum ogranicza się  do postów reklamujących jej działalność 😉
Tego nie zauważyłam, ale faktycznie nie kojarzę jej z innych wątków...

Ale spoko, deb, jakosc sie broni zawsze sama 😉.

czy ja wiem?

Kiedyś była masa osób, które szyły krzywe koszmarki i sprzedawały za grosze. Bo "TANIO". Jeszcze jakby się uczyły i chciały tzwrotu kosztów... ale nie. to była regularna działalność oparta na bublach. bo po co płacić za jakość 100-120 zł, skoro można se kupić "prawie takie samo" za 30? dla dzieciaków nastoletnich to duża różnica.
Nie widziałam tych zdjęć z "wielkim logo" (które podobno było imieniem konia, dla którego był komplet 🙂 ), ale uważam, że to nie jest fair. Wszyscy wiedzą, że np. horse_art robi naczółki i je sprzedaje, wrzuca zdjęcia do wątku (z podpisem na zdjęciu) i nikt nie ma z tym problemu. Większość osób, które wrzucają tam zdjęcia, robi te rzeczy na zamówienie. Nie rozumiem, dlaczego jedni mają być za to karani, a drudzy nie.
własnie Libeerte,  pytanie gdzie jest granica? Ja tez robię derki i czapraki na zamówienie ale nie wstawiam kazdego uszytego czapraka do wątku DIY. Juz kiedyś o tym dyskutowaliśmy. Nigdy nikt żadnymi regułami tego nie unormował więc wygląda to jk wygląda. Wielu użytkowników w tym ja jest na forum od lat. Udzielali się tu zanim zaczeli prowadzić działalność w tym temacie. I jakoś ich posty mniej rażą.
Ale jak ktoś loguje się na forum głównie po to, żeby promować swoją działalność to zwykle jest karany. Popatrz na posty asicaa239. Ostatnio udziela się tylko w DIY i tylko po to, zeby pochwalić się asortymentem dostępnym w jej sklepie producenckim.
To jest właśnie nieeleganckie i to jest własnie kryptoreklama.

I jeśli użytkownikom to pasuje to dla mnie klasa. Czekam na ogólne przyzwolenie i zaraz będe wstawiała po 5-6 zdjęć dziennie z nowym czapraczkiem, nową derką i z przyjemnością wrzucę zdjęcia nowej kolekcji.

Lepszej reklamy za free nigdzie nie znajdę 😉
deborah, bycie na forum nie oznacza pisania postów. Wiele użytkowników czyta, ale nie czuje potrzeby pisania. Jak dla mnie - albo wszyscy, albo nikt. Nie mam nic przeciwko zdjęciom własnoręcznie wykonanego sprzętu z podpisem, ale nie rozumiem dlaczego ma być tak, że jedni mogą, a drudzy nie 😉
Było imię konia na czapraku owszem, a do tego ochraniacze z logo Telaris. Bronisz a nawet nie widziałaś.😉 jacy inni mogą? Nikt nie wrzuca wielkiego loga, jeśli jest metka to powinna być nie widoczna lub nieczytelna i tyle.
escada, bo nie ona jedna wrzuca zdjęcia z logiem... Nie będę teraz szukać na siłę, bo nie o to tu chodzi. Tobie również zdarza się załatwiać interesy przez forum i wstawiasz to co robisz. Ja nie widzę w tym nic złego, tylko co za różnica czy ktoś wstawi produkt ze znaczkiem czy bez? Jeden i drugi sprzedaje. Nie wiem czemu tak to was razi, tym bardziej, jeśli sami wstawiacie. Myślę, że albo wszyscy powinni mieć "pozwolenie" na wstawianie swoich rzeczy, albo nikt.
Jak dla mnie temat mozna rozwiazac w minute.

Wystarczy zalozyc watek "komercyjne diy" zeby tam firmy pokazywaly nowosci, modele, sesje itp. I wykluczyc te firmy z normalnego diy w kwestii pokazywania. Ale ne wypowiedzi czy doradztwa
Isabelle tylko jak dla mnie to by już była po prostu reklama, a jak wiemy na forum jest zabroniona. Jakiś czas temu chyba w wątku o promocjach była dyskusja dlaczego tak jest.
Liberte, wrzucam owszem, ale bez loga firmy lub z zamazanym.
a jak sznurka ze swoim blogiem wyskakiwała prawie z lodówki to było ok?
i Dworcika "pracująca" też na forum jest ok?

mi to wisi, ale oba powyższe przypadki to też kryptoreklama...
escada, tylko jakie znaczenie ma ten znaczek? Co to jest za różnica? Ty zarabiasz na swoich produktach i pokazujesz je na forum, ale reklamujesz siebie tak samo na forum pod swoim nickiem, a ona dodała znaczek na swoich produktach i pokazuje je na forum. Ja się nie dziwie, gdybym robiła coś fajnego, to też bym chciała podpisać jako swoje 🙂
sweetie,  no sorry, ale mnie to śmierdzi hipokryzją.

Firma prezentująca nową kolekcję w wątku szmato - spoko
Firma prezentująca nową kolekcję w wątku DIY- spoko
Firma prezentująca nową kolekcję w wątku  DIY komercyjnie - be

Dla mnie wątek w którym takie firmy mogłyby się pokazać - byłby spoko. Przecież to jest jakaś żenada : "Jak z logo to be, a jak bez logo to ok", hipokryzja okrutna, bo przecie wiadomo czyje, wiadomo kto szył, wiadomo kto wstawia fotkę, ale udajemy głuchoniemych? Niech firmy normalnie pokazują nowości, to co uszyli, to co nowego wyszło. Nie w kontekście "tu macie link a cena to bla bla", tylko prezentacji na dokładnie takich samych zasadach, ale w wątku "zawodowym".
Niech firmy normalnie pokazują nowości, to co uszyli, to co nowego wyszło. Nie w kontekście "tu macie link a cena to bla bla", tylko prezentacji na dokładnie takich samych zasadach, ale w wątku "zawodowym".

Zgadzam się z powyższym. Jednakże ja bym dopisala osoby zajmujace się robieniem czegoś w celu sprzedaży przez dłuższy czas. Nie każdy ma firme 😉
drabcio,  to skoro jej nie ma, niech dla własnego bezpieczeństwa się sprzedażą nie chwali.
Libeerte ale przecież wiadomo co jest czyje. Mi nie przeszkadza ani asica ani logo, nie ja się zbulwersowalam😉 ale rozumiem deb. Mi też nie chce się robić zdjęć tak aby nie było widać loga, ale robie żeby nie przekraczać granic. Jeśli ktoś pyta mnie o szycie to zapraszam na pw a nie dywaguje w wątku. Poza tym wg mnie volta to słaba reklama, przynosi 10% tego co Facebook jeśli chodzi o zamówienia, wiec to burza w szklance wody. Dla mnie wystarcza zdjęcia bez loga i załatwianie reszty na pw i tyle. Okunka wrzuca bez loga i nikt afery nie robi, jest ok.

Co do wątku to przecież taki powstał, polscy producenci czy jakoś tak. No i umarł.

Jak zrobię coś nowego czy innego to wrzucam do Diy przede wszystkim by poznać opinię. Niestety po lajkach na fb ciężko się dowiedzieć czy coś się podoba czy nie. Horse art tez nie wrzuca każdego naczolka tylko te nowe, inne, czy nowe pomysły jak oglowie. W ogóle większość tego co wrzucam w Diy nie jest na sprzedaż bo każda rzecz osobiście testuje (i nie tylko ja) żeby mieć pewność co do jakości.
A mnie się wydawało, że wątek DIY jest dla amatorów proszących o porady i ocenę, a dla użytkowników wykonujących czapraki komercyjnie jest rewia mody. I jest ta różnica - ktoś, kto wali non stop swoje produkty, gdzie się da, z linkami do ogłoszeń, stron www i allegro, a ktoś, kto wrzucił raz od święta zdjęcie czapraka z nowej kolekcji na koniu, żeby po prostu się szczerze pochwalić, że ładnie wygląda. Albo jeszcze ewentualnie ktoś, kto chce zrobić coś nowego, nie ma pomysłu i prosi revoltowiczów o ocenę, opinię.
A jak nazwiecie sytuacje, w ktorej uzytkownik zaklada temat "co myslicie o X? Ktos korzysta?" po czym okazuje sie ze pracuje w firmie zarabiajacej na organizacji tego wlasnie X? I pare dni wczesniej wrzucil ogloszenie o tym ze mozna na najblizsze X sie jeszcze zapisac (za $ oczywiscie)?
Uczciwe czy nie? Kryptoreklama czy nie?
A jak nazwiecie sytuacje, w ktorej uzytkownik zaklada temat "co myslicie o X? Ktos korzysta" po czym okazuje sie ze pracuje w firmie zarabiajacej na organizacji tego wlasnie X? I pare dni wczesniej wrzucil ogloszenie o tym ze mozna na najblizsze X sie jeszcze zapisac (za $ oczywiscie)?
Uczciwe czy nie? Kryptoreklama czy nie?

Nawet nie krypto. Reklama i tyle.
nie tyle reklama, co cwaniactwo i robienie ludzi w balona
nie tyle reklama, co cwaniactwo i robienie ludzi w balona

Jeśli myślimy o tej samej osobie, to reklamuje też swój sklep. I też tak raczej bez zakrywania się "krypto"   😉
A co by się stało z forum, gdyby dopuścić reklamy? Tak od formalnej strony?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się