Witam, i o zdrowie pytam. Mam konia kolokującego, koń ma 12 lat wiec do młodziaków nie należy. Owsa nie dostaje-kolki ustępują, ale teraz jaka pasza żeby z mózgu nie zrobiło mu sie sito(jak był owies, koń czesto nie do opanowania-slowem oszolom-taki typ 😉 ), wychodzi na trawę ale niezbyt chetnie sie pasie(to sie na dniach zmieni bo kombinuje jemu koleżankę), siana full, ale nie tyje, nie chudnie, za to samopoczucie spada, i teraz jaka pasza by nie ześwirował i by krzywda mu sie nie stała(str zdrowotna-kolkaa) i by poprawił mu sie nastrój? O owsie nie ma mowy gdyż boje sie następnej kolki, a on ma je bardzo ciężkie i ostre. Musli? Stwierdzilam ze `łysego` zboża raczej bym nie zaryzykowała z obawy przed następna kolka. Liczę na rozsądne i w miarę przemyślane odpowiedzi ludzi którzy mieli podobne problemy, nie takich którzy `przypuszczają` i nic nie testowali.
a jakie niedobory ma po pełnej biochemii krwi i włosa? jaka diagnoza po badaniach (powód kolek)? koń stoi sam? (czy nie może mu spadać samopoczucie z tak prozaicznego powodu jak zwierzęca stadna natura-zaniedbanie podstawowych warunków dobrobytowych?)
Spadek nastroju moze byc tez spowodowany pasozytami czy brakami witamin i mineralow. Ja teraz stosuje Pavo Nature's Best, jest bezowsowe. http://www.pavo.pl/produkty/pavo+nature%27s+best
Isabelle Badania krwi nie były robione na razie żadne. Stwierdzilam ze gdy po odstawieniu owsa jakaś kolka sie nadarzy wtedy zrobimy wszystkie badania bo takie bladzenie nie ma sensu, wet twierdzili ze to jakaś nadwrażliwość żołądka(ze względu na leki które podawali w trakcie kolki a które potrafiły nie działać). Do tej pory (po odstawieniu owsa) jest ok z kolkami. W sumie fakt samopoczucie spadło bo stoi sam-mimo ze ma byki obok w stajni świnie itd (dopiero sie przenieśliśmy do nowej stajni, jest stado ok 15 koni ale on nie może z nimi chodzić gdyż jest tam ogier na oko nie cale 1,5 tony i strasznie go turbuje, teraz na dniach zabierzemy dwulatkę i bd chodziła z nim-musimy uporządkować wszystko), ale myślę ze nastrój jest spowodowany również brakiem paszy jakiejkolwiek, w poprzedniej stajni po odrzuceniu owsa dostawał musli ziołowe i jednak psychika nie była pod tym względem zaniedbana bo `cos dostawał`. I tak sie zastanawiam czy kupić tamto musli, właściciel obiektu krzyczy na mnie ze laki(40ha) są tak obsiane ziołami ze to bd wyrzucenie kasy w gnój, ale kolejna sprawa ze nie tyje, facet twierdzi ze koń tęskni, możliwe-został sam na chwile, musi przetrwać ale bez przesady by na tym stracił organizm. Aaaa koń chodzi co drugi dzień w siodle, i tez werwa spada. stillgrey mhm, jest odrobaczany regularnie, ale ze wszystko jest możliwe,,, `Spęczniane ziarna` nie przysporzą problemów?
Dodson Safe and Sound - taka mieszanka sieczki z granulatem - idealna jeśli koń ma prawidłową wagę 🙂 ja to z zalecenia weta podawałam po kolkach - układ pokarmowy nie protestował.
A z typowych musli to może Low Glycaemic Prebiotic Muehldorfera? Tego nie testowałam, ale wygląda bardzo sensownie
edit.dopisuje, że Safe and Saound podawałam po kolkach spowodowanych zarobaczeniem, zapiaszczeniem i wrzodami (taki fun-pack). Potem kon przeszedl na 16+, ale to już z racji wieku
alexia48, czyli koń ma zdiagnozowaną jakąś nadwrażliwość żołądka (swoją drogą jak się to nazywa po łacinie 😉 ) nie wiadomo jakie ma niedobory i chcesz mu opracować w oparciu o te dane żywienie specjalistyczne? super, powodzenia.
konie kolkuja..... bo się zapchają się, bo mają stresa, bo maja wrzody lub andkwasotę bo..jest miliony przyczyn kolki. Dobrze by było abys wiedziała skąd biora się częste kolki u Twojego konia. Wtedy tez łatwiej o dobór odpowiedniej paszy. Moja Sonieczka miała wrzody żołądka dopoki nie wiedziałam o wrzodach karmiłam normalnie jak inne konie. Badania a konkretnie gastoskopia wykazaly wrzody , dostala specjalna paszą Spillersa, leki osuszajace wrzody + ranigast (2 x dziennie po 50 tabl) i ...był koniec z kłopotami żóładkowymi.
http://paszaredmills.pl/pl/p/Horse-Care-10/77 To jest pasza (granulat) stworzony specjalnie dla koni z problemami żołądkowymi. Wprawdzie pasza krótko na rynku polskim jest na razie, ale testuje różne ich produkty na paru koniach i się spisują naprawdę rewelacyjnie.
Spadek nastroju moze byc tez spowodowany pasozytami czy brakami witamin i mineralow. Ja teraz stosuje Pavo Nature's Best, jest bezowsowe. http://www.pavo.pl/produkty/pavo+nature%27s+best
Mój koń ostatnio kolkował co 2 dzień przez 1 tyg był 3 wetów i każdy mówił co innego 🤔wirek: Ostatecznie okazało się ,że koń ma wrzody i podawałam mu prze wakacje PRONUTRIN i już jest ok.
[quote author=alexia48 link=topic=88298.msg1418759#msg1418759 date=1338725215] Liczę na rozsądne i w miarę przemyślane odpowiedzi ludzi którzy mieli podobne problemy, nie takich którzy `przypuszczają` i nic nie testowali. [/quote] Jedyną rozsądnę i przemyślaną odpowiedzią jest diagnostyka przyczyn nawracających kolek. Trawa dla kolkującego konia jest raczej pomysłem słabym... 😵 Bez zbadania przyczyn schorzenia nie da się doradzić żadnej paszy treściwej, ponieważ zaszkodzić może dokładnie wszystko