Forum towarzyskie »

Eurotrip- co i jak?

Mamy z dwiema koleżankami plan na eurotrip w sierpniu. Chciałyśmy pojeździć po krajach na zachód od Polski- Niemcy, Holandia, Francja, Hiszpania, Portugalia. W każdej stolicy spędzić 3 dni <2 noce>, wracając zahaczyć o większe miasta tak jakby 'na dole'. Czy ktoś z Was korzystał kiedyś z takiej formy wypoczynku? 😉 Jak to dokładnie zaplanować? Na razie wstępnie rozeznałyśmy pociągi, ale tylko do Francji, bo więcej nam na naszej stronie PKP nie wyskakuje, ale pewnie trzeba sprawdzić na tych krajowych. Zakładamy, że zajmie nam to ok. 2 tygodni.
Jakieś doświadczenie w takich wycieczkach? 😀

edit: ewentualnie nastawiamy się na to, żeby od razu przejechać przez wszystkie interesujące nas miasta, i z Lizbony bezpośrednio wrócić jakimś tanim samolotem 😉
od strony lotniczej mogę podpowiedzieć tylko, że z Lizbony bardzo tanich samolotów się nie znajdzie. Dobrym mykiem byłoby zostawienie sobie na koniec wojaży Madrytu - skąd za niewielkie pieniądze można się dostać do Poznania.

Nin była na eurotripie, ale z tego co pamiętam, to z jakimś biurem podróży.
Moja znajoma portugalka zawędrowała ze znajomymi aż do Niemiec. Z tym, że miały bilety Inter rail, kupiły bilet na pociąg, nie pamiętam dokładnie za ile, ale z pewnością nie były to duże pieniądze. Z tym, że jeszcze przed pierwszym wyjazdem należy podać trasy i daty podróży nimi.
Sporo lat temu na terenie Niemiec działał Wochenende Ticket - od piątkowego popołudnia do północy w niedzielę można było jeździć wszerz i wzdłuż kraju za 30 marek (czyli wtedy to było jakieś 50-70 zł chyba), z tym że drugą klasą i połączeniami wskazanymi przez Deutche Bahn. Dawało się karteczkę z nazwą docelowego miasta pani w okienku 😉 i dostawało się w zamian precyzyjnie wypisany tasiemiec np. 8 miejscowości i 8 przesiadek. To była fajna opcja dla studenta. Nie wiem czy jeszcze działa - to było wieki temu...
buyaka, właśnie sprawdziłam, i myślę, że mogłybyśmy wrócić z Lizbony do Barcelony/Madrytu pociągiem, i stamtąd samolotem. Tylko czy do Lizbony dotrę pociągiem? Bo coś mi tu google nie wypluwa nic.. 👿

dempsey, akurat Niemcy nas najmniej interesują, bo w większości miast byłyśmy, jedynie z Poznania od razu do Hamburga, tam jedną noc, odwiedzić Heide Park i z Hamburga do Amsterdamu 😉
A ja polecam tą stronę : http://www.raileurope.com dużo ciekawych rzeczy można znaleźć, między innymi połączenia między miastami/krajami , bazy noclegowe i wieeele przydatnych rad.
No i z couchsurfingu korzystajcie-bedzie taniej... No i jest szansa ze zobaczycie, poczujecie prawdziwy klimat kraju i miasta a nie przejdziecie trasa przewodnikowa jak wszyscy turysci.
Lov
Na jak długo chcecie się wybrać?
Moja koleżanka właśnie zaplanowała i chyba już nawet wykupiła część biletów, właśnie na taki Eurotrip. Mogę podpytać ją o plan, ale nie wiem, czy będzie Wam pasowało, bo to jest rozplanowane na miesiąc.
kujka, a możesz rozwinąć? 😀

Jednak plan jest taki: Hamburg- Amsterdam- Bruksela- Paryż- Bordeaux- Barcelona- Madryt. I z Madrytu znalazłam tanie loty do Polski 😀

edit: Agi, miesiąc to akurat trochę dużo, ale dawaj 😀

A bilety na pociąg lepiej jakoś rezerwować/ kupować wcześniej?
Mapka:

Właśnie jej podpytałam  😉
Będzie się przemieszczała tylko samolotem. Bilety kupiła już w marcu. Wszystkie wyniosły ją 2500 zł. Inne koszty, to w zależności co np. chcecie zwiedzać.

edit:
Bilety teraz mogą być droższe, ze względu na euro. Im wcześniej kupisz tym masz taniej. W jej przypadku to 5 m-cy (marzec-sierpień).
Z tego co się dowiadywała to w Interrail, bez względu na to jak wcześniej wykupisz, cena jest taka sama.
Moi koledzy w zeszłym roku sie wybrali na 3 tygodnie, z tego co pamiętam to kupili jakis bilet, który obowiązywał na wszystkie pociągi w zachodniej Europie (a nie obowiązywały w Polsce 😀) ale dokładnie nie pamietam co to była za opcja, mogę zapytać. Z tego co pamiętam byli w Berlinie, Amsterdamie, Barcelonie, Monako, Paryżu i dalej nie wiem :P Wyniosło ich to ok 5000zł/os.
kujka ma rację, warto korzystać z couchsurfingu. Ja go polecam szczerze i gorąco! Poznałam mnóstwo ciekawych ludzi dzięki temu, zwiedziłam parę miejsc znanych jedynie tubylcom. No, ale nie wiem, czy tak łatwo znajdziecie kogoś, kto całą trójkę przekima. Ach, i w Barcelonie jest okrutnie trudno kogoś znaleźć.

Warto mieć bardzo bogaty profil, a wysyłając prośby (co akurat mnie się wydaje oczywistą oczywistością) zapoznać się z profilem danej osoby i pisać osobiście, pod nią. Mało sympatycznie się czyta wiadomośc-tasiemiec, ze świadomością, że osobnik wysłał taką samą do 40 osób :/

Co do połączeń Madryt-Poznań. U Ryanaira załóżmy 300zł za bilet to drogo. Ja kilkakrotnie leciałam za sporo mniej niż 200zł.
Z Lizbony na pewno jest pociąg do Madrytu, nocny, RENFE. Ale drogi dosyć.
Jesli Wam to cos pomoze, to moge sie wypowiedziec nt. jezdzenia pociagiem po Niemczech, wzglednie miedzy Polska a Niemcami, bo mam mae doswiadczenie 😉)

Generalnie kolej w De jest nieporownywalnie drozsza z polska, ale tez ma nieporownywalnie wyzszy standard. Sa 2 opcje podrozowania:
-ekonomiczna na bilet "schönes Wochenende" (ktos juz go opisywal), ktory kosztuje obecnie 40 euro i jest wazny od chyba 22 w piatek do 24 w niedziele, ale TYLKO na polaczenia regionalne, tzw. RegioBahn:

http://www.bahn.de/p/view/angebot/regio/schoenes_wochenende_ticket.shtml?dbkanal_007=L01_S01_D001_KIN0001_at3-swt_LZ01

Zdarzylo mi sie raz jechac z Hamburga az do Zittau przy PL granicy i mialam "zaledwie 5 przesiadek" i trwalo do 12h. No trzeba miec cierpliwosc, zeby jezdzic na dlugie trasy na ten bilet niestety i jest to faktycznie najtansza opcja.

-opcja troche mniej ekonomiczna, ktora jezdze miedzy Kassel a Warszawa, czyli kupuje przez Internet bilet miesiac wczesniej i jade pociagami ICE i EC (1000km w 8:22h  😀 dla mnie ideal i nie trzeba latac), ale w tym przypadku ""tanio" to 98 euro w dwie strony i tylko na te pociagi, na ktore byly rezerwowane bilety.

Mam nadzieje, ze pomoglam. Jakby co, to pisz(cie) na PW w sprawie konkretow. Mysle, ze moge sluzyc pomoca 😉)
No i polecam odwiedzenie mojego miasta, bo od 9.06 do 12.09 mamy najwieksza wystawe plenerowa sztuki nowoczesnej Documenta i zjezdza sie cala smietanka do i tak juz przepieknego Kassel 🙂😉
jeśli się nie boicie polecam najtańszy środek komunikacji czyli stopa.. ja tak jeżdzę od paru lat, polska-portugalia było najdłuższe, polska- niemcy, polska-czechy, węgry, ukraina, rumunia to normalne trasy. i ludzi mozna spotkać świetnych i nie ma co się bać.. a przygoda 10000razy większa niż samolot czy pociąg.
Pandurska, jak sprawdzałam pociągi, to nie jest tak źle, z Poznania do Hamburga tylko z jedną przesiadką, i całość prawie 6 godzin.

Stopem bym się chyba nie odważyła 😉 Na razie znalazłam połączenia do Paryża, potem nasz polski PKP już nic nie wypluwa, więc muszę ogarnąć jakieś 'ichnie' strony..
Lov A jakaś dokładna data? Rozumiem, że jestem jedną z koleżanek? Fajnie, że mi taką niespodziankę szykujesz  😍
buyaka, łooo, mega! To byłoby całkiem niezłe rozwiązanie. Ale myślicie, że to serio nie jest jakieś naciągnięcie? Bo bilet ponad połowę taniej?

Atea, kurde, weź coś napisz na rv, a już wszyscy wiedzą... 😁

edit: a czy do cen biletów, które znalazłam na raileurope.com, mogę odliczyć jakąś zniżkę studencką? Jak to działa w innych krajach?

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się