Jesli Wam to cos pomoze, to moge sie wypowiedziec nt. jezdzenia pociagiem po Niemczech, wzglednie miedzy Polska a Niemcami, bo mam mae doswiadczenie 😉)
Generalnie kolej w De jest nieporownywalnie drozsza z polska, ale tez ma nieporownywalnie wyzszy standard. Sa 2 opcje podrozowania:
-ekonomiczna na bilet "schönes Wochenende" (ktos juz go opisywal), ktory kosztuje obecnie 40 euro i jest wazny od chyba 22 w piatek do 24 w niedziele, ale TYLKO na polaczenia regionalne, tzw. RegioBahn:
http://www.bahn.de/p/view/angebot/regio/schoenes_wochenende_ticket.shtml?dbkanal_007=L01_S01_D001_KIN0001_at3-swt_LZ01Zdarzylo mi sie raz jechac z Hamburga az do Zittau przy PL granicy i mialam "zaledwie 5 przesiadek" i trwalo do 12h. No trzeba miec cierpliwosc, zeby jezdzic na dlugie trasy na ten bilet niestety i jest to faktycznie najtansza opcja.
-opcja troche mniej ekonomiczna, ktora jezdze miedzy Kassel a Warszawa, czyli kupuje przez Internet bilet miesiac wczesniej i jade pociagami ICE i EC (1000km w 8:22h 😀 dla mnie ideal i nie trzeba latac), ale w tym przypadku ""tanio" to 98 euro w dwie strony i tylko na te pociagi, na ktore byly rezerwowane bilety.
Mam nadzieje, ze pomoglam. Jakby co, to pisz(cie) na PW w sprawie konkretow. Mysle, ze moge sluzyc pomoca 😉)
No i polecam odwiedzenie mojego miasta, bo od 9.06 do 12.09 mamy najwieksza wystawe plenerowa sztuki nowoczesnej Documenta i zjezdza sie cala smietanka do i tak juz przepieknego Kassel 🙂😉