Forum towarzyskie »

Burze, radary burzowe, ostrzeżenia pogodowe.

Jest tu ktoś z okolic Trójmiasta? 🙂 Jaka u Was pogoda?

W tej chwili jest ciepło, słonecznie i wieje  wiatr 😉
U mnie dziś z rana zbierali gałęzie, a na skrzynkach pocztowych leżały ciuchy porozwieszane, co pouciekały ludziom z balkonów  😁

edit: dziś rano była u nas znowu burza, wiało masakrycznie.
Od pół godziny tak leje, że zaczynam się zastanawiać czy nie oberwała się chmura...
Wątek umarł, a przecież dość ciekawie było i chyba jest. Czekam na wieści.
Aktualnie jest tak:
W Kobylanach pod krk dzisiaj cały dzień cisza, coś tam pokropiło, ale że my na górce mieszkamy to podziwiałam potężne burzowe chmury na calutkim południu  🙂 zresztą dalej gdzieś w oddali grzmi.
My też na górce, i wśród łąk i co jest jakaś większa burza z wiatrem to się czuję jak w środku horroru 😉
U nas burze zapowiadali od poniedziałku, jak na razie nie było żadnej.
Chmurzyło się i trochę pokropiło i to tyle.
Na Śląsku, okolice Katowic przeszła dość potężna burza.
Warszawa Mokotów duszno żaden listek nie drgnie.
A od strony Piaseczna widać że coś się dzieje
U nas już błyska! 😀
W Grodzisku Mazowieckim podobno straszna burza a ja czekam, aż dojdzie na Gocław  😍
Lubin - dziś po południu przeszła pierwsza burza. Na szczęście słaba 🙂
Niestety duszno dalej, więc pewnie w nocy znowu będzie.
Ja znam tą mapę, jednak ona nie pokazuje burz które mogą być np o 2😲0 w nocy.
Wczoraj się przekonałam, że w zasadzie trzeba by siedzieć przy niej non stop.
Siedzę, siedzę, nad Warszawką NIC, w okolicy- NIC. Aż jak mi się raz odświeżyła strona, tak ujrzałam kilka czerwonych "kropków" - zarejestrowane w ciągu ostatnich 5-ciu minut wyładowania doziemne. Wydarło się ze mnie ciche " ooooo-o", któremu zawtórowało... Mruknięcie za oknem. Szybko przeszło, więc mogłam spać spokojnie i... W łóżku  😉
zarejestrowane w ciągu ostatnich 5-ciu minut wyładowania doziemne.

To u mnie 🙂 Okolice Wołomina - burze tu często krążą od Zalewu do Wisły i z powrotem, jeżdżąc nam po głowach i nie mogąc się zdecydować.
Wczorajsza na szczęście jednak zdecydowała się na wylanie na nas paru metrów wody 😉 oraz walnięcie kilkoma piorunami. Przyszła z płd i wkrótce przeniosła się nad Zalew na północny zachód. I nie wróciła.
O dziwo nawet prądu nam na dzielni nie wyłączyła. Za to ja wyłączam już nerwowo wszystko z kontaktów, zastanawiam się tylko nad piecem dwufunkcyjnym i przeważnie go zostawiam, ale chyba też zacznę go wyłączać, w końcu nie kosztuje 5 złotych.

Uff co za ulga.. Jak przyjemnie... Głowa mnie przez tą całą pogodę bolała cały piątek, całą noc z pt. na sobotę mimo wieczornej burzy, i dopiero dziś ok. 12 mnie puściło. Teraz wszystko dookoła odżyło. Można działać.

Ech mam nadzieję, że wróci normalna majowa pogoda - a nie nieznośne upały i burze na zmianę jak w lipcu  🙄
Wczoraj nad moim blokiem...przeszło coś takiego...

zdjęcie z mmbydgoszcz.pl
uhaa  😲
zdjęcie fantastyczne! Choć i przerażające w jendym...
No nie powiem... wczoraj akurat wyszłam na balkon po coś i trochę szczęka mi opadła... nie wiedziałam czy uciekać mam do piwnicy czy co;p na szczęście poszło trochę bokiem i było u nas tylko 5 minut intensywnego deszczu, ale chmura szła w naszym kierunku i wyglądało przerażająco... a co dopiero musieli czuć Ci ludzie co lecieli  tym samolotem co jest na zdjęciu;p
No szał  😲 aż mi ciarki przeszly. Ciekawe jak sie czuli pasażerowie samolotu ze zdjecia -> dosłowny czad. 🤔
kalaarepa fantastyczne ujęcie! Ale przyznam, że czułabym sie dziwnie widząc coś takiego ze swojego okna :P
W Krk dzisaj burze, ulewy, burze i ulewy. Od godziny przewalają mi się nad głową ciężkie i ciemne chmury  😤
A kot się boi burzy i siedzi w rurach pod wanną od południa....
U mnie dziś ogrodzenie stawiali- dwa słupki i dwa piwa w samochodzie, bo leje. Masakra. Przywaliło gradem i piorunami również.
U mnie leje bez przerwy, woda wchodzi do jednej stajni, staw obok domu wylewa. 😕
U nas również leje i leje,a wiatr taki,że obawiam się,czy mi dachu nie zerwie  😵
Według radaru burzowego krążyła nad nami spooora burza,ale całe szczęście przeszło,uff.
Haha, ja też z Jastrzębia i nad moim niebem burzy i wiatru nie było  😁 Ale leje, to fakt  🙄
Wczoraj nad moim blokiem...przeszło coś takiego...

To cudo to chmura szelfowa, potocznie nazywana wałem chmurowym.
Zapowiada silną ulewę i porwisty wiatr
Lubin - zrobiło się pochmurno i grzmi. Jak tam u was?
Widzę na mapce, że burzowo w południowej Polsce
W centrum ukrop, zero wiatru, lekkie zachmurzenie.
Powietrze okropne. Cisza przed burzą?
W Głogowie spokojnie. Słonko świeci przez chmury, ale wokół same burzowe widoki. W Szprotawie burza taka, że grzmoty słyszałam wyraźniej niż brata przez telefon.
W Krakowie ciągle nic, ale chmury się snują po niebie, więc na pewno coś w końcu przyjdzie.

Wczoraj wracałam w strasznej nawałnicy, z nieba szła pompa, po pięciu minutach na ulicy płynęła rzeczka do krawężników 😉 do tego burza i wiatr i ciemno od deszczu.. No super  🙄
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się