Jeśli to stało się na dniach to usg ok 14 dni po powinno wyjaśnić czy jest problem, a jeśli problem jest to w zasadzie jeden zastrzyk hormonalny likwidujący ciałko żółte ciążowe załatwi sprawę zanim zarodek spróbuje się zagnieździć. Żądnych późniejszych perturbacji związanych z rozrodem nie powinno być.
Przepraszam czy to pytanie do mnie? Ostatni przypadek ciąży bliźniaczej, która wymagałaby interwencji hormonalnej miałam tak dawno u klaczy , że nawet nie pamiętam. Poza tym to nie kwestia zastrzyku, tylko jeszcze dojazd, USG, diagnoza i decyzja. Zastrzyk myślę to niewielka część kosztów. Skoro zaś właściciel ogiera ma zapłacić te "alimenty" to to najmniejszy problem.
Nie znalazłam wątku więc piszę tutaj, podobny temat, czy są jakieś środki hormonalne łagodzące ruje u klaczy? Chodzi mi o sytuację kiedy klacz ma ruję, podczas której dostaje zapalenia wymion, mimo iż źrebaka miała odstawionego kilka miesięcy wcześniej i była prawidłowo zasuszona bez komplikacji. Czy są środki które można podać wcześniej zapobiegając takim sytuacjom?
DAWKOWANIE DLA KAŻDEGO GATUNKU, DROGA I SPOSÓB PODANIA
Do podawania doustnego, jako „top-dressing”. 20 mg altrenogestu / zwierzę, tj. 5 ml na zwierzę raz dziennie przez 18 kolejnych dni. Zwierzęta należy rozdzielić i podawać lek indywidualnie. Produkt należy dodać do paszy jako „top-dressing” bezpośrednio przed jej podaniem. Nie zjedzoną paszę leczniczą należy usunąć. Większość z leczonych loszek wchodzi w fazę rui w 5 do 6 dni po 18 kolejnych dniach leczenia.
Czy tego typu środki są tylko do podawania doustnie codziennie? Widzę, że jest dedykowany dla świń, inna masa jak to wygląda z podawaniem dla koni, stosował już to ktoś?
Regumate Porcine jest dla trzody, Regumate Mare dla koni. Skład dokładnie taki sam, ten dla świń lepiej dostępny. Stosowanie u koni: dwa razy pompką 🙂 czyli 10 ml.