Forum towarzyskie »

Włosomaniaczki, czyli walka o piękną grzywę (świadoma pielęgnacja)

Florcik, możesz mi również podesłać pw z instrukcją dla niekumatych 😡
Florcik, wstaw tutaj instrukcję, to się podlinkuje to do pierwszej strony wątku
Zdecydowanie popieram, "abc" od Florcik zrozumiałe dla mnie w 100%  :kwiatek:
Jeśli zauważycie jakieś błędy proszę zgłaszać, nikt nie jest nieomylny.
Jak się nie odnajdujesz to postaram się streścić wszystko   :kwiatek:  |

PRZED ROZPOCZĘCIEM PIELĘGNACJI -
na początku pielęgnacji zaleca się mycie włosów przez kilka dni szamponem z SLS/SLES z prostym składem (np. barwa), żeby zmyć silikony, które przez czas niewłaściwej pielęgnacji nadbudowały się na włosach, choćby po to, żeby olej lepiej działał  😀
PIELĘGNACJA BEZSILIKONOWA.

włosy myjemy : Babydream fur mama (tylko rossman, butelka 500 ml, stoi w okolicach żelów do kąpieli, z tyłu jest napisane : balsam do kąpieli), żel do higieny intymnej Facelle (rossmann, 300 ml)
NIE BÓJ SIĘ - balsam zawiera delikatne substancje myjące i olejki nawilżające- same dobro🙂
podczas, gdy normalne szampony zawierają SLS- SLES i silikony, czyli najpierw silne wyżeracze a poźniej oblepiacze tworzące fałszywą powłokę na włosie.
Po umyciu BDfur mama włosy będą się wydawały szorstkie.
Absolutnie nie ma się czym martwić, szampon jest do mycia włosów, natmiast odżywka do nawilżania, nabłyszczania, ulatwiania rozczesywania etc.
- Garnier awokado,
- Artiste z keratyną (do mieszania z innymi odżywkami 1:1. keratyna odbudowuje ubytki we włosie)
-Pollena-maska Gloria
-Joanna seria Rzepa
-Joanna seria Naturia
-Alterra.
NIE CZESZEMY MOKRYCH WŁOSÓW, WYJĄTKIEM SĄ KRĘCONE, takie włosy rozczesujemy najlepiej drewnianym grzebieniem z szeroko rozstawionymi zębami po nałożeniu odżywki bez spłukiwania, np. joanna miód i mleko.
MASKI:
wszelakie biovaxy
maseczka np: 2 łyżki odżywki Artiste z keratyną+ żółtko + -łyżeczka olejku rycynowego, możesz zamienić na olejek do włosów (ja czasami dodaję Heenara) +1 łyżka soku z aloesu
bardzo fajnie sprawdza się kompres joanny z apteczki babuni miód i mleko oraz balsam.

Aby sprawdzić swoją porowatość włosów przeczytaj to :
http://czarownicujaco.blogspot.com/2012/05/pielegnacja-wosow-o-niskiej-porowatosci.html
http://czarownicujaco.blogspot.com/2012/05/wosy-o-wysokiej-porowatosci-zbiorczo.html
http://czarownicujaco.blogspot.com/2012/06/oleje-szczegoy-wnikania-wedug.html
http://czarownicujaco.blogspot.com/2012/04/oleje-podzia-i-troszke-o-budowie.html

Zmywamy oleje babydream fur mama, na początku zanim się wprawimy zalecane jest umyć głowę po oleju 2x, aby mieć pewność, że są czyste.
włosy po nałożeniu oleju mają wyglądać na mocno przetłuszczone, wystarczą nam na to ok.3 łyzki oleju wlane do miski, moczymy opuszki i przeciągamy po całej długości. Możemy zaolejować również skalp (skórę głowy), lecz u niektórych pojawia się wtedy wypadanie włosów, warto wyróbować.
WCIERKI :
można wcierać w skorę głowy jantar, przyśpiesza wzrost włosa.JANTAR EFEKTY
PODSUMOWUJĄC 🙂 :
proste - czeszemy tylko na sucho, kręcone- tylko na mokro po nałożeniu odżywki
myjemy na co dzień- babydream fur mama (500 ml) po czym nakładamy odżywkę np. isana z babassu, garnier z awokado, nivea long repair
raz na tydzien/dwa tygodnie myjemy włosy szamponem firmy BARWA, jest on szamponem oczyszczającym.
olej nakładamy* przed myciem włosów na minimum 2 godziny (maksimum nie ma. cała noc, 2 dobry - ile się chce). możemy nakładać na mokre włosy lub na suche, zależy co nasze włosy polubią.
końcówki włosów zabezpieczamy silikonami, jedwabiem(jeśli ktoś ma BIOSILK, proszę natychmiast wyrzucić, ma on w składzie wysuszający alkohol) lub czytamy, czym jeszcze możemy zabezpieczyć
Suszymy chłodnym powietrzem 🙂.
--- Po ok 2 tygodniach pielęgnacji włosy będą miały kryzys, nie poddawajmy się, on minie po jakimś czasie.
Włosy nam się za to odwdzięczą.   😀

Picie drożdży wspomaga szybkość wzrostu włosa. Polega to na zalaniu dowolnej ilości drożdży BABUNI (najczęściej jest to 1/4, 1/2 kostki) wrzątkiem, aby je zabić. Po lekkim ostygnięciu można dolać mleka, kakao, wrzucić kostkę rosołową i wypić, można też nic nie dodawać i wypić duszkiem z zatkanym nosem. Drożdże pijemy raz dziennie przez 3 miesiące, potem 1 miesiąc przerwy i można kontynuować "kurację". Średni przyrost po piciu drożdży to 2,5-3 cm.

_____________________________-
Przydatne linki : 😉
www.anwena.blogspot.co.uk
włosomaniactwo a trening
włosomaniactwo nie musi być drogie
d/s- produkt DO spłukiwania
Mam nadzieję, że pomogłam :kwiatek:   😀
Florcik, moje włosy pozdrawiają i dziękują :kwiatek:
Florcik, dlaczego niebieski BD nie znalazł się w 'dobrych' szamponach? Przecież wielu osobom służy- ja bym wstawiła jako 'godny polecenia, ale nie dla każdego skalpu'. I dodałabym w podsumowaniu, że na początku pielęgnacji zaleca się mycie włosów przez kilka dni szamponem z SLS/SLES z prostym składem, żeby zmyć silikony, które przez czas niewłaściwej pielęgnacji nadbudowały się na włosach, choćby po to, żeby olej lepiej działał 🙂
Scottie, raczej dlatego, że prawie wszystkich, jak nie na początku to po jakimś czasie po prostu uczulał, wysuszał skórę głowy itp. A co do 2 części - już dopisuję. 😉
Jak to bylo z tym glutem lnianym? Ile go trzymac?
Jak umylam glowe, nalozylam gluta, potrzymam z 30 minut, splucze, naloze Alterre, splucze, to bedzie dobrze?
Nagle wszystkie linki na ten temat wyparowaly.  🙄
Krupnik., gluta na skalp czy włosy?
Właściwie to go nie trzeba spłukiwać na długości. Ja po masce od ucha w dół mam idealne, zdrowe, miękkie, błyszczące fale. Uwielbiam go.
A tak poza tym to nie ma jednego, sprawdzonego sposobu na kolejność nakładania 😉 Kombinuj, bo z tego czerpie się najwięcej przyjemności
I na to i na to.  🤣
Jak splukalam gluta to bylo dobrze, czuc bylo w rekach te objetosc. Potem nalozylam Alterre i efekt poszedl sie pasc. Juz wiem, ze to bylo zle.  😁
Mały raport z świeżych zakupów 🙂
Płyn do higieny intymniej facelle sensitive sprawda sie dobrze, zaskakujaco dobrze sie pieni, domywa. Po 3 myciach niczego wiecej ocenic niemoge.
Kompres z apteczki babuni niestety rozprostowal troche moje loko-fale ale wlosy sa mieciutkie, niesamowicie pachna i ladnie sie rozczesuja. Jak z jego zgodnoscia z CG?
Aleka, niezgodny. W składzie zaraz po wodzie i emoliencie siedzi quaternium-91. Dziadostwo jeszcze gorsze niż silikon. Też oblepia włos, ale nie ma żadnych badań pod kątem zmywalności. Zdecydowanie bardziej lubię silikony niż polyquaternia i quaternia.
Ja zaszalałam z serią babuni i na allegro kupiłam kompres i serum na końcówki, a dodatkowo jeszcze balsam do ciała i peeling 🙂
Wczoraj zrobiłam moim włosom spa - olejek Alterra+olej z pestek winogron, potem BDfM, odżywka Alterra d/s, potem na 15min pod folię maska biowax do wypadających, po niej kompres babuni na 5min, a na koniec balsam babuni i serum na końcówki. Dzisiaj włosy mięciutkie i lśniące, ale nie pachną tak jak dziewczyny pisały. Dlaczego?  👀

Florcik, ja bym dopisała jeszcze, że OMO to nie tylko olej/mycie/odżywka, ale odżywka/mycie/odżywka, z tym, że pierwsze O to mniej treściwa odżywka, a drugie bardziej.

Doczytałam, że olej nakładany na skalp może powodować wypadanie. Miała tak któraś z Was? Po jakim czasie od zaprzestania nakładania go na skalp włosy powinny przestać wypadać? Zaczyna mnie to przerażać, mam wrażenie, że za chwilę będę łysa i cały czas mam w głowie historię tej dziewczyny, której włosy wypadły chyba całkowicie 🤔
OMO to nie tylko olej/mycie/odżywka, ale odżywka/mycie/odżywka,

zgadzam się

z tym, że pierwsze O to mniej treściwa odżywka, a drugie bardziej.

nie zgadzam się

jeśli włosy łatwo obciążyć lub skalp jest skłonny do przetłuszczania to pierwsze o może być bardzo treściwe, drugie lekkie
Cavaletti zasmucilas mnie 🙁 no coz i tak ja nakladalam na polowe wlosow tylko wiec moze wiekoszosc uda mi sie wykorzystac zanim je obetne. W sumie troche zal obcinac fale do polowy plecow ale juz sie nudno robi :P
Aleka, pokaaaaa  😜
Takie niewygledne z brudnego lustra moze byc? 😉
Moze zjechana niezostane (za czyste lustro i wygladna twarz  :wysmiewa🙂  a ze jestem na wakacjach innym niedysponuje odrazu mowie ze to zdjecie zaraz po wyschnieciu w fazie "najbardziej pokrecone" normalnie sa dluuzsze ale trzeba wybierac czy loki czy wlosy do polowy plecow pokrecone chyba mnie rozuma 😀
cavaletti, o widzisz, a tego nie wiedziałam. Wszędzie, gdzie o czytałam o OMO było tak jak napisałam.
Aleka, zaśliniłam się patrząc na Twoje włosy... 😍
Aleka omg genialne!  👍 weź oddaj troche... Albo to co chcesz obciąć to ja sobie dosztukuję  😜

ja właśnie siedzę z pierwszym O z OMO na kudłach. W moim wypadku odżywka
zaciekawiła mnie opinia ze jak kudły maja tendencje do przyklapu to na pierwsze O własnie dawać "cięższą" odżywkę
😡 😡 Dziekuje bardzo  😡
Ale musze przyznac ze one wcale nie sa takie cudowane, tak wygladaja tylko po porzadnym ugniataniu. Koncowki sa po czesci suche i rozdwojone a wlosy na codzien wygladaja zdecydowanie gorzej  wiec przedemna jeszcze dluuga droga 😉
Florcik  👍

właśnie wróciłam z pracy, jak rano wstanę to pokombinuję jak to podpiąć do pierwszego posta, żeby ładnie i przejrzyście było 😀

ja dzisiaj jestem po eksperymencie z naftą - nafta z olejem rycynowym, zostawiona na 15 min, jako pierwsze O. żel facelle ładnie wszystko domył, włosy trochę oklapnięte, błyszczą się i są mega mięciutkie. no i zapach potworny.

Aleka - tylko nie tnij za dużo! piękne są 🙂
to ja się pochwalę jakie SPA dla włosów właśnie odbyłam
najpierw jako pierwsze O - odżywka Joanna z Apteczki babuni skrzyp i rozmaryn, siedziałam z nią z godzinę
M - BD furMamma - myłam 2 razy
O- maseczka 60sekund Malinowa Marion
i na deser - kąpiel dla włosów z Octem z Malin również Marion

zapach tych malinowych jest obłędny,  nieziemski  😜
dodatkowo miałam wrażenie, że przy tej kąpieli, lub jak kto woli płukance włosy nabrały objętości i zrobiły się bardziej mięsiste  🤔wirek:
Rozczesały się w zasadzie same 🙂
Wlasnie moze ktos bardziej sie zna na olejach niz ja bo przez 1,5 roku bezsilikonowego zycia moich wlosow wyprobowalam olej kokosowy, lniany i rycynowy. Kokosowy wysuszyl, lniany tez, przy rycynowy raczej efektow brak. Zamowilam teraz ze slodkich migdalow myslicie ze moze podpaowac moim wlosa? Wysoka porowatosc 😉
Ludzie narzekają na bad hair day raz na jakiś czas, a ja dziś po raz drugi od roku mam good hair day 😅
I to wcale nie jestem pielęgnacyjnym ortodoksem, nie mam pokaźnej kolekcji kosmetyków ani połproduktów , nie olejuje za często, ale stosuję OMO, szampony, odzywki i maski kupuje z rozwagą i trzymam się cały czas dolnej półki cenowej  😀
A jak pomyślę że 1,5 roku temu kupiłam zestaw 3 odzywek Joico za 118zł i płakałam że mnie nie stać na zabiegi Kerastase, to mam ochotę walnąć głową ścianę. Z rozbiegu.

Także jeśli ktoś jeszcze się waha czy do nas dołączyć: warto 🙂
Jakie maski Biovaxu polecacie (oprócz latte i do wypadających włosów)? Kończy mi się ta do wypadających i chcę kupić kolejną, nie musi być zgodna z CG, bo mam proste włosy i dodatkowo mocno zniszczone, więc silikony są ok, ale maska musi mocno odżywiać.

ekhem, jakich masek i odżywek używasz?
Wszystkich najbardziej oklepanych 🙂
Alterra morela i pszenica,
Alterra granat i aloes (maska, dodaje miodu i działa cuda),
Isana z babassu,
Mrs Potters z aloesem i jedwabiem (maska, a nie odzywka ani balsam - dodaje gliceryny),
Ziaja bs z olejem rycynowym (używałam też jako ds i była ok),
jedwab z Biowaxu na końce,
+ocet ziołowy i nawilżające psikadło mojego autorstwa.
Tyle z aktualnych 🙂
Jak dodajecie miodu do maski i później normalnie spłukujecie ją wodą to jest ok? ja mam wrażenie że będę się kleić, dlatego jeszcze nie próbowałam  😁
Ovca jak najbardziej jest okej 🙂 Ja czasami dodaje nawet do domowej roboty b/s niewielka ilosc miodu i nic sie nie klei 😉
miodek zmywa się super, nic się nie klei - to cukier, rozpuszcza się przecież w wodzie 🙂
Za to zmycie z włosów banana to już wyższa szkoła jazdy.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się