Forum towarzyskie »

Włosomaniaczki, czyli walka o piękną grzywę (świadoma pielęgnacja)

a ja nie moglam przezyc ze moje wlosy nie lubia olejowania, zwlaszcza rycynowym, uzylam go jako wcierki i dzisiaj jest ok 🙂 myje OMO. Mam nadzieje ze zrobi mi z wlosami to co zrobil z rzesami. Tak czy inaczej, moje wlosy maja dzisiaj dobry dzien 🙂
madmaddie, a w jaki sposób objawia się to "nielubienie" olejowania? 🙂
cavaletti, kazdy olej je puszy 😉 no i nie zauwazylam zadnej poprawy po olejowaniu. Mialam na glowie siano i w dodatku duzo wlosow mi wypadlo przy probie poskromienia go.
madmaddie, a jakich używałaś? może Twoje włosy po prostu nie lubią się z którymś kwasem tłuszczowym?
rycynowego i oliwy z oliwek. Zniechecona efektami stwierdzilam ze nie bede wywalac kasy na nastepne. 😉
Mgielka Jantar- zanabylam, a teraz mysle j tego uzywac- na suche wlosy? Codziennie przed ekspozycja na slonce? Tylko po myciu?

Wlosy myje teraz raz- dwa razy w tyg.
A jak się z naturalną pielęgnacja dogadują się suche szampony? Muszę myć włosy często gęsto zależnie od potrzeb np wizyty w stajni zwiększają częstotliwość mycia. Od czasu do czasu chciałbym odpuścić jedno mycie na rzecz suchego szamponu. Można?
madmaddie, eee tam, ja bym się nie zniechęcała tak szybko. większość olei możesz wykorzystać w kuchni lub do pielęgnacji ciała
Nie kupuj: z orzechów laskowych, ze słodkich migdałów, z avokado, sezamowego
Może się sprawdzić: z orzechów włoskich, konopny, lniany śmierdziel, kukurydziany lub oleje nasycone - kokos, babassu, shea, palmowy

szafirowa, uważaj, bo mgiełka jest na alkoholu i może wysuszać włosy
cavaletti, dziekuje  :kwiatek:
podpinam się pod pytanie Szafirowej
Jantar na suche, na mokre? Przed wyjściem na słońce, po myciu? Na zwilżone?

Po wczorajszym włosowym SPA rozkoszuję się dziś swoimi włosami 🙂  🏇
Ja używam mgiełki Jantar na wilgotne włosy i na suche przed wyjściem na słońce i w celu "odświeżenia" fal na włosach. Nie zauważyłam przesuszenia 😉
madmaddie, Mi te 2 tez strasznie puszyly wlosy, za to olej bd fajnie sie z nimi dogaduja 🙂
Strzyga, o to fajnie, żeby się upewnić, chodzi o ten?
http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=31360
🙂
Dokładnie, pachnie dzieciowo, ale ja akurat uwielbiam ten zapach. Może Twoim włosom też przypasuje, bo moje są po nim bardzo miękkie i dość gładkie.
Jeśli ktoś zainteresowany Kompresem z Apteczki Babuni i ma kaufland w pobliżu to niech się do niego przejdzie, bo u mnie całe półki w mieście stoją 😉
dobra, mama w sobotę będzie w Rossmanie to jej napiszę żeby kupiła.

tak btw. to próbowałam wypić drożdże domowe. laptopa zaplułam
[img]http://c.wrzuta.pl/wi11355/aabb2b7f000fa8084feb3fbe/mother_of_god[/img]
Aleka to masz jakiś inny Kaufland u mnie na półkach tylko szampony z apteczki babuni 😉

Dla Krakowian: Jedyne maski/kompresy z joaśki widziałam w drogerii w galerii krakowskiej( tej koło C&A) chyba żółtkiem i miodem?
Do tego były tam olejki do włosów chyba z łopianu? Z różnymi dodatkami był jeden ze skrzypem, z zieloną herbatą i czymś tam jeszcze cena 7 zł za taka buteleczkę. Były też odżywki ze skrzypem i rozmarynem oraz z chmielem.
A w Rossmanie jest na nie teraz promocja w galerii jest ta z rozmarynem i balsam bez spłukiwania z miodem.

Ja wczoraj nowy test chyba wypadło lepiej niż ostatnio: Mleczko BD fur mama połączone z Isaną na lekko wilgotne włosy na 2-3 h, umyłam niebieskim BD , ta odżywka z rozmarynem Joaśki i na koniec odrobina odżywki b/s joański z miodem i cytryną na końcówki.
Włosy mięciutkie niczym dupa niemowlaczka  😁  Pachną też cudownie,no i potwierdzam BD fur mama bardzo fajnie również do ciała po kąpieli.

Mam tylko wrażenie, ze o ile Bd niebieski bardzo dobrze myje mi włosy to trochę je plącze  🙁
Mleczko BD fur mama

a co to za nowy wynalazek? mówisz o balsamie do kąpieli?

połączone z Insaną

Isaną, bez n
no i potwierdzam BD fur mama bardzo fajnie również do ciała po kąpieli

oliwka może i tak, balsam (mleczko?) niekoniecznie

Mam tylko wrażenie, ze o ile Bd niebieski bardzo dobrze myje mi włosy to trochę je plącze  🙁

bo szampon służy wyłącznie do mycia. od pomagania w rozplątywaniu jest odżywka 😉
madmaddie eee tam drożdże da się wypić 😉 Zalewasz minimalną ilością  wody, tak tylko żeby sie rozpuściły
mozesz dodać trochę mleka, chociaż ja ostatnio daję łyżkę miodu
I pijesz duszkiem bez wczuwania się w smak i zapach 😉
Caveletti, jest różowe, BD fur mama leżało w sklepie tam gdzie było tu mówione, w szczegóły terminologii się nie zagłębiałam 😉 Na opakowaniu jest napisane ,,emulsja" zawiera olejek migdałowy,witaminę E i tak dalej...Jest jeszcze jakieś różnienie?  🤔  Bo przeleciałam cały sklep i tylko tam było to na półce koło olejków i innych rzeczy do kąpieli/ po kąpieli.

A co do szamponu ja wiem, że on jest od mycia, ale w porównaniu z jakimiś innymi, których używałam do tej pory mam wrażenie, że zaplątuje bardziej 😉
czyli po kąpieli używasz płynu do kąpieli 😉

pewnie szampony, których wcześniej używałaś zawierają silikony, które nie powodują takiego plątania
madmaddie eee tam drożdże da się wypić 😉 Zalewasz minimalną ilością  wody, tak tylko żeby sie rozpuściły

no ja wiem i od trzech miesięcy piję 🙂 tylko że piłam babuni, wczoraj musiałam przyrządzić domowe, ale nie byłam w stanie tego wypić 😉
jak to jest z tą przerwą w piciu drożdży czemu akurat pije się przez 3 miesiące a potem miesiąc przerwy?
Byłam dziś w 5 Rossmanach i słuchajcie- co Rossmann, to co innego przecenione. W jednym był przeceniony szampon Joanny z apteczki babuni (miód i mleko i chyba ze skrzypem?), w drugim odżywka ze skrzypem, w trzecim wszystko było w normalnych cenach :o, a w czwartym obie odżywki (miód i mleko i ta ze skrzypem) przecenione. Być może takie zamieszanie, bo dziś wchodzą nowe promocje, ale ludzie... masakra.

No i mam pytanie: ile u Was kosztuje ta emulsja do kąpieli BDFM? Jeszcze 2-3 tyg temu był za 8,99 a teraz wszędzie za 9,99... Wystarcza na dłużej niż niebieski BD? BTW. zmieniają opakowanie z różowego na białe i napisy się trochę różnią. Ale w składzie to samo.

No i wydaje mi się, że tych kompresów i masek Joanna z apteczki babuni nie dostaniecie w Rossmannach. W żadnym nie było. Szukajcie raczej w Auchan albo osiedlowych drogeriach.

Dla Warszawianek: ja ten kompres miód i mleko oraz maseczki z jajkiem i inne znalazłam w drogerii Blue na Wiatracznej (Uniwersam od strony bazarku). Kosztuje niecałe 8 zł. Wszystko czego szukacie, a nie ma w Rossmannach, Superpharmach czy Naturach dostaniecie w Blue 🙂
Dziewczyny co może być przyczyną obciążenia włosów. Nigdy nie miałam z tym problemu. CG stosuje tak jak stosowałam, ale już po 5 myciu zauważyłam, że szybko mam przyklapnięte włosy i obciążone, grzywkę najbardziej. Zmyłam SLSem w razie obciążenia silikonami, ale to nic nie dało. Włosy dnia nie wytrzymują  😵
a co ostatnio stosowałaś?
może po prostu Twoja niska porowatość + pogoda + nieodpowiedni dobór kosmetyków = obciążenie
a co ostatnio stosowałaś?
może po prostu Twoja niska porowatość + pogoda + nieodpowiedni dobór kosmetyków = obciążenie

(myślę, że po farbowaniu już tak niskiej porowatości nie mam  😀, ale to tak btw)
To typowałam, ale nigdy takie zestawy nie robiły mi takiego czegoś na głowie + użycie szamponu z SLSem powinno pomoć.
O-Isana
M-Natura zielona herbata
O- AiK / balsam joanna z apteczki babuni
+ joanna naturia b/s i trochę nivea curly
Aleka Dziękuję za podsunięcie pomysłu Kauflandu! EUREKA! Mam kompres!  🏇
Czy jakbym na noc wymieszała sobie miód, oliwe z oliwek i rycynowy i położyła sobie od ucha w dół to nie wypadną mi włosy?
[quote author=Epikea link=topic=88123.msg1471908#msg1471908 date=1343293576]

no ja wiem i od trzech miesięcy piję 🙂 tylko że piłam babuni, wczoraj musiałam przyrządzić domowe, ale nie byłam w stanie tego wypić 😉
[/quote]

weź nie strasz - bo aż sprawdziłam i ja tez kupiłam teraz domowe a poprzednie mam babuni

Dziś nie myję włosów - zobaczymy jak bardzo będę rano straszyć. Bo póki co nadal muszę myć codziennie 🙁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się