Forum towarzyskie »

Włosomaniaczki, czyli walka o piękną grzywę (świadoma pielęgnacja)

herbatka,
ja używałam odżywki z tej serii, tej zielonej. Nie lubię jej 😉 bardzo słabo (np w porównaniu z Alterra) pomaga w rozplątaniu włosów.
herbatka, Ja używałam, bardzo mi plątał i włosy i jest strasznie mało wydajny. Ale dobrze zmywał oleje.
Ja postanowiłam zacząć od początku i będę poszukiwała od nowa swojego złotego środka. Do tej pory chyba robiłam wszystko na łapu capu, zbyt chaotycznie i za szybko.
Umyłam wczoraj włosy sls - Joanną z zieloną herbata i pokrzywą, na to Isana z babasu, potem Joanna mleko i miód. Zastanawiam się nad 1-2tygodniowymi testami wybranego zestawu i obserwowania swoich włosów. Co myślicie?

I jeszcze standardowo pytania - chciałabym zrobić z tego aloesu jakieś psikadełko, tylko nie wiem jak je potem stosować, jako co - odżywkowo po myciu, na suche jako podkład pod jakąś odżywkę lub olej. Doradźcie  😡

Dziewczyny, które stosowały maskę BioVax do włosów wypadających - była jakaś poprawa? Bo zastanawiam się nad kupnem  👀

A poza tym to znów info - w Rossmannie jest promocja na Joannę z apteczki babuni - balsam za 4,99, a szampony za 5,99zł.

Edit: jak by ktoś chciał to u mnie pełna półka olejków Alterra, są wszystkie 🙂
czy któraś w was używa masek do włosów z Ziaji? Gdzie można je kupić? W Rossmanie nie ma, w SuperPharmie też nie :/
Sigma, ja używam. Maskę Ziaja (wygładzającą) kupiłam w osiedlowej drogerii i w takich ich musisz szukać, bo właśnie Rossmann, SuperPharm ani chyba nawet Natura nie prowadzą ich sprzedaży. Jeśli faktycznie nie mają w żadnej drogerii- to wtedy zostaje allegro.
ehh zebym ja tu jakieś osiedlowe drogerie miała 🙁 dzieki będę szukać dalej
moje włosy niesamowicie reagują na zestaw Joanna rzepa ampułka na całą noc + rano szampon l'biotica miód i mleko.
Zwykle bez pianki do układania miałam mega cienkie sianko na głowie - teraz może nie ma zmiany w grubości, ale nie jest to fruwające byleco tylko naprawdę sensowne włosy😉
sigma - w klifie jest cały sklep ziajowy.
Strzyga, co ty gadasz?  😜 100 lat w Klifie nie byłam, chyba zaraz podjadę 🙂
hmmm zrobiłam wycieczkę do Rossmana i jestem niepocieszona. Kompresu Joaśki nie ma i nikt o nim nie słyszał, ale a to był balsam mleko-miód więc wzięłam na pocieszenie 😉 szampony Alterra są wszystkie, olejków nie znalazłam więc albo też ich nie ma albo czas zmienić okulary.
Za to dopadłam alterrowe mydło wanilia-pomarańcza i isany marakuja-kokos, umarłam, idę wziąć trzeci prysznic  😜
Ja nie mogę od dłuższego czasu dostać maski z granatem. Niestety po dwóch ostatnich olejowaniach w odstawkę idzie olejek z migdałem z Aterry- wysuszył moje włosy w sposób paskudny... Za to odżywka z morelą, to mój KWC 💘 Używam jej jako maski i jest świetna!

U nas jest dużo masek z granatem - dzisiaj zakupiłam opakowanie na próbę. 😉
Noo, mają sklep firmowy 😀 Jednak NIE  w Klifie 😀
Ale tu dla potomności lista sklepów Ziajowych =)

http://www.ziaja.com/page/kontakt/gdzie_kupic/ziaja_dla_ciebie.html
po jakim czasie picia drożdży zauważalyście pierwsze bejbiki?
Epikea - jakieś 4-5 tyg 🙂

zafundowałam sobie teraz oczyszczanie SLSem i mam teraz takie dziwne uczucie skrzypiących włosów - a kiedyś był to dla mnie synonim umycia 😁
ja po 2-3 tygodniach
Moje długie,ale zaniedbane włosy...Jakoś nie mogę wziąć się w garść,żeby coś z nimi zrobić. 🤬
o raju, kocham balsam Joanny mleko-miód  😜 jakie mam włooooosy  😜 😜 cały dzień nie mogłam się ich namacać i nawąchać, są tak niewyobrażalnie miękkie, nawet na końcówkach, które są poniszczone. Zresztą moja kita została zwąchana i zmacana przez wszystkie koleżanki z pracy i wszystkie zachodziły w głowę po czym to takie cuda  😁 fajnie, chyba wreszcie znalazłam coś, co moje kłaki polubiły 🙂
a ja właśnie stwierdziłam, że joanna mleko miód puszyła mi koncówki, ostatnio jej nie używałam na rzecz isany i mimo, że z czesaniem ciężej to włosy wyglądają o niebo lepiej 😉

Jiska to jest wątek dla przesadnie dbających o włosy a nie do chwalenia się zaniedbanymi 😉
Carrefour okazał się być zagłębiem odżywki Joanna mleko i miód na końcówki. Używał ktoś?
po co się robię tę przerwę od drożdży? mi za niedługo stuknie trzy miesiące picia i szczerze mówiąc nie uśmiecha mi się przerwanie stosowania

dalej mi włosy wypadają 🙁 nie wiem co z tym zrobić
Dobra, a teraz szczerze, minęło już trochę czasu od powstania tego wątku. Kupujecie testujecie, zmieniacie- może choć pare z Was (nie kieruje tej prośby do dziewczyn, które zmieniły' filozofie włosową' dopiero 2 tyg temu) zrobi jakieś podsumowanie i krytycznie i przytomnie opisze stan swoich włosów przed/po?
1.Serio zauważacie jakąś znaczącą zmianę w kondycji Waszych włosów? Czy jednak pozorna poprawa jest efektem chwilowego działania jakiegos nowego kosmetyku ?
2. Jak mają się te z Was, u których dużym problemem jest(było?) wypadanie włosów ?
3. Jak nowy sposób pielęgnacji wpłynął na przetłuszczanie się włosów u tych, u których wcześniej włosy trzeba było myć max. co 2 dni lub częściej?
kasska, u mnie na przetłuszczanie się nie miało wielkiego wpływu (ani pozytywnego ani negatywnego) i tak myję włosy codziennie. Z plusów, to zaczęły się błyszczeć, nie są suche a końcówki przestały się rozdwajać.
U mnie jak wypadało, tak wypada... Ale dzięki dobrej pielęgnacji udało mi się zachować w miarę miękkie końcówki po rozjaśnianiu...
co prawda ja myję normalnie slsami, ale zaintrygowała mnie ta odżywka co polecacie, chodzi o tę?

w każdej drogerii dostanę tę Joannę mleko i miód?
Bay, teoretycznie tak. Ja kompresu w moim mieście nie znalazłam nigdzie. Pisałam o tym :
okej, dzięki. poszukam. w Rossmannie powinnam dostać? ja myję normalnie SLSami, ale używam dużo odżywek, więc chcę spróbować i tę. chciałabym spróbować tej Waszej pielęgnacji, ale kompletnie się w tym nie odnajduję 😁
tak, w Rossmanie są 🙂
Ale macie piękne włosyyy !
ja na swoje rozjaśniane używam maski Le Cher Regenerującą,Szampon z tego samego produktu i Serum 🙂 włosy są miękkie,grube i ładnie pachną.
ja kupiłam w końcu maskę Ziaji z jedwabiem i odżywke w sprayu bez spłukiwania do zniszczonych włosów
co myślicie?
Skład: Aqua, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Cetrimonium Chloride, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, panthenol, Hydrolyzed Wheat Gluten, hydrolyzed Soy Protein, Hydrolyzed Corn Protein, Ceramide 3, Ceramide 6 II, Ceramide 1, Phytosphingosine, Cholesterol, Sodium Lauroyl lactylate, Carbomer, Xanthan Gum, PVP, Diazolidinyl Urea, Sodium Benzoate*, Parfum (Fragrance), Limonene, Linalool, Benzyl Salicylate, Hexyl Cinnamal, Citronellol, Coumarin, Citric Acid*
kasska, ja zauważyłam znaczną poprawę. Włosy błyszczą, nie puszą się nawet stylizowane na prosto (falowana jestem), końcówki są w stanie prawie idealnym (a nie cięłam już ponad rok. Dawno już powinny być rozdwojone), skręt się poprawił. No i przede wszystkim ważne jest to, że to fest faktyczna poprawa stanu włosów,  niepozorowana silikonami (oraz pq, q i hghc). Nawet wyleczyłam mój "łupież", który okazał się być przesuszoną skórą skalpu, a wcześniej namiętnie katowałam skórę głowy SLSami i wysuszającym cynkiem. Cieszy mnie to, że mam dużą świadomość tego, co siedzi w kosmetykach. Czytam i rozumiem, co jest zawarte w składach - a to przekłada się na pielęgnację nie tylko włosów, ale i całego ciała (koniec z przesuszoną skórą, wypryskami, zaskórnikami).
Włosy mogłabym spokojnie myć co 3 dni (kiedyś myłam co 2, ale drugiego dnia musiałam mieć spięte, bo nie wyglądały zbyt dobrze), ale i tak robię to częściej (zwykle co 2 dni), ponieważ po prostu sprawia mi przyjemność dbanie o ich kondycję, nakładanie masek i odżywek.

nasicc, poproszę o składy. Coś mi się wydaje, że to silikonowe bomby

Sigma, bardzo fajna odżywka. Odsyłam do tej analizy. Od siebie dodam tylko, że jest niezgodna z CG (GHC).

Bay, u siebie na blogu napisałam krótką notkę o pielęgnacji CG (którą z powodzeniem stosują także prostowłose). Są tam zamieszczone podstawowe informacje. A poza tym odsyłam do pierwszej strony wątku, gdzie są przydatne linki 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się