Forum towarzyskie »

Włosomaniaczki, czyli walka o piękną grzywę (świadoma pielęgnacja)

PonPon nop zgadza się ten kryzys wlosowy  😵

Po kolei:
łykam skrzyp+pokrzywa+drożdże: https://www.aptekaotc.pl/pp/pl/10000017/2579/humavit_z_skrzyp_i_pokrzywa_*_250_tabletki.html (już przeszłam wysyp syfów po drożdżach)
piję tran (bleh!)

Do mycia:
BD fur mama
Alterra z koffeina

odżywka:
Joanna z apteczki babuni pokrzywa+ skrzyp
olej z awokado

Za pierwszym olejowaniem super, za drugim brrr za cięzko, za dużo, za nijak

Wczoraj przed myciem nałozylam odzywkę "od ucha", potem umyłam BD, i znowu odzywka tylko na włosy bez skalpu. Poszlam spać z mokrymi, dziś na łbie mam efekt "piorun strzelil w kopę siana". Puszy się to to fruwa.

Mam włosy cienkie, rzadkie (jak zepnę w kucyk mam normalnie prześwity  :zemdlal🙂 i cholernie się przetłuszczające.
Na długości co ciekawe się nie łamią, końcówki nie rozdwajają.
Raczej cięzko podatne na fryzowanie - jak na mokro zrobię warkocz czy koczek wysuszę tak spięte to powinnam mieć jakieś fale czy coś a tu nic. Rozpuszczę i po paru minutach proste nijakie.
Mam wrażenie, że u mnie problem leży w skalpie. Stosowałam już kuracje Seboradinem do wypadających, to przetłuszczających. Efekt mam na parę dni a potem powrót.
jedyny plus jaki zauważam po odstawieniu silikonów to taki, że nie swędzi mnie skalp.

Swojego czasu przerabialam duże problemy z żelazem i włosy leciały garściami. Potem po jakims czasie żelazo się uspokoiło a one lecą nadal.

Czeszę drewnianą rzadką szczotką w zasadzie raz dziennie.

Chyba powinnam jeszcze dodać, że nie ulatwiam swoim włosom zycia. Pracuję przy koniach więc słońce tony kurzu, muszę je spinać bo praca z końmi z włosem "na świteziankę" to nie moja bajka 😉

aaaaa popsułam włosy,no! Myje J&J rumiankowym, potem albo alterrowa maska z granatem lub trzymam godzinkę na łbie Isanę albo Garniera z aloesem.  Kudły zrobiły się straszne, szorstkie i suche w dotyku, końce okrutnie się puszą a zresztą na całej głowie mam mnóstwo małych odstastających włosów, które sterczą do góry. Poracha, wyglądam jak potwór z bagien.

Nic nie popsułaś, spokojnie 😉 Po prostu włosy potrzebują czasu żeby się zregenerować. Silikony dawały efekt włosów jak z reklamy, a po ich porzuceniu oczywistym jest, że wyglądają gorzej. Trzeba to przeczekać. Włosy zaczną wyglądać lepiej, tylko daj im czas. A te małe włoski to babyhair - ja bym się na Twoim miejscu z nich cieszyła 😉

wiec czy moglbyscie mi cos polecic na wypadajace i matowe wlosy? odzywka, plukanka?

maski: Biovax do wypadających, Alterra Granat
wcierki: odżywka Jantar, Joanna Rzepa, Saponics, Seboradin
olejowanie przed myciem (rycyna w skalp, inny na długość)
odżywki były wymienione już 150 razy

Wczoraj przed myciem nałozylam odzywkę "od ucha", potem umyłam BD, i znowu odzywka tylko na włosy bez skalpu. Poszlam spać z mokrymi, dziś na łbie mam efekt "piorun strzelil w kopę siana". Puszy się to to fruwa.
Mam włosy cienkie, rzadkie (jak zepnę w kucyk mam normalnie prześwity  :zemdlal🙂 i cholernie się przetłuszczające.
Chyba powinnam jeszcze dodać, że nie ulatwiam swoim włosom zycia. Pracuję przy koniach więc słońce tony kurzu, muszę je spinać bo praca z końmi z włosem "na świteziankę" to nie moja bajka 😉

Ja bym na Twoim miejscu postawiła na intensywne odżywianie przed myciem. Olejowanie, maski itp. Po myciu może jakaś cięższa odżywka od ucha w dół, żeby włosy dociążyć?
A spinanie włosów nie szkodzi im aż tak bardzo 😉 Są wtedy mniej narażone na urazy mechaniczne niż rozpuszczone.
tak wiem ze bylo milion razy, dlatego dziekuje pieknie.
Chcialam wyprobowac bd fur mama i w nocy po pracy umylam na dlugosc garnierem,skore glowy bd i na dlugosci zostawilam na 5min odzywke miodowa joanny. Rano sie obudzilam z niedomytym skalpem, a mylam dokladnie i jeszcze dokladniej plukalam. Rano musialam poprawic szamponem joanny z slsem i dopiero wlosy db wygladaja :/
honey, a to dziwne... Ja balsamem zmywam bez problemu wszystko. Może to kwestia wprawy? Nie zniechęcaj się i próbuj dalej 🙂
BD dla mamusiek trzeba naprawdę cierpliwie rozmasować, by zaczął się pienić i zmywać wszystko🙂 ale da się, nawet ciężki olej rycynowy zmywa 😉 No i myjemy dwukrotnie
Dzieki za rady,uzyje wiekszej ilosci,umyje dwukrotnie i bede b cierpliwa, chociaz moje godziny pracy skutecznie zniechecaja do ambitnej pielegnacji  🤔
A ja już drugi raz nałożyłam olej migdałowy na skalp i na długość- i chyba nawet przebija działaniem Alterrę Brzozę i Pomarańczę 🙂.

Dziewczyny- mogę dodawać do mgiełek i płukanek zamiast normalnej wody wodę różaną? To duża różnica? Pytam, bo naprawdę nie wiem  :kwiatek:.
Epikea, przepisz skład 🙂
honey - wypróbuj metody kubeczkowej.
Cześć dziewczyny 😉
Przychodzę z prośbą o doradzenie oleju do moich włosów.
Używałam kokosowego, lnianego i rycynowego lniany i kokosowy nie działały nic albo wręcz szkodziły rycynowy nie szkodził ale szału nie było. Włosy mam naturalnie blond (aktualnie pozostałości z farbowania balsamem z Venity) , falowano-kręcone, długie, pojedynczy włos jest cienki, suche ale niezbyt zniszczone, myje włosy co 2-3 dni .
Jak już pisze to może opisze pielęgnacje to może dostane jakąś korektę  😁
Łykam ha-pantoten od dłuższego czasu.
Na bez sls'owy szampon przerzuciłam się niedawno i jest to BD (szampon). Jako sls'owego szamponu używam Bambi.
Odżywkę bez sylikonów stosuje od dawna i jest to alterra z granatem która zdecydowanie mi odpowiada.
Co do maski to stosowałam Biovaxu z proteinami mlecznymi i do wypadających ale odkąd mi się skończyła jakoś mi nie po drodze do kupienia jakiejkolwiek maski  😡
Do stylizacji nie stosuje praktycznie nic. Włosy schną same, falują się jak chcą, rzadko psiknę lakierem grzywkę a w ogóle od święta użyję pianki.  😉
Epikea, przepisz skład 🙂

niestety mam te rzeczy w domu a teraz jestem w pracy
na wizazu wśrod przetestowanych kosmetyków akurat tych nie ma, inne Seboradiny owszem ale tych nie 🙁
Dziewczyny które tabletki skrzyp+pokrzywę polecacie? Muszę coś domówić na doz.pl  👀
a ja jestem inteligenta inaczej  🙇
poszłam do Rossmanna kupić Isanę i BD, spieszyło mi się trochę, więc zgarnęłam z półki pierwszy z brzegu BD fur mama i Isanę z babassu... Chcę umyć włosy BD - jakieś takie dziwne tłuste.. Umyłam normalnym szamponem i wieczorem chcę użyć BD jako żelu pod prysznic... Dopiero doczytałam że zamiast balsamu zgarnęłam olejek..  😵
no nic 😉 będzie jako nawilżający olejek do ciała, czy zużyję jakoś inaczej 😉
Strzyga, dzięki, nie mam czasu ostatnio na wczytywanie się w wizaż, a mogłam dzięki niemu na to wpaść  🤔 spróbuję 'udoskonalonej' metody http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=510262
Moje wlosy czuja sie dopieszczone. Sa bardziej sprezyste, krecone i zaczynaja miec zlocisto-miodowy odcien blondu.

Konczt mi sie akurat odzywka garnier a i k, bede probowac z aloesowym balsamem mr potters.

Pytanie mam jeszcze- kupilam kompres nawilzajacy joanna miod+mleko, z racji tego, ze odzywka bs sluzy mi bardzo. Jak go najefektywniej spozytkowac?
Szafirowa, nie zrozumialam za bardzo twojego pytania, skoro odżywka b/s ci służy to jako odżywke b/s  🙄 Najlepiej od ucha w dół, bo inaczej może obciążyć, chociaż mnie osobiście nie obciąża, a czasami paciam jej duużo 😉
Epikea, bez składu nie powiem ci czy te kosmetyki są ok. Jak znajdziesz chwilę to podaj skład.
Zygzak, to oliwka bd? Jeśli tak to ona też jest super jako olej na włosy, dużo włosomaniaczek sobie ją chwali 🙂
a ja cały czas się waham z rozpoczęciem kuracji drożdżowej bo się boję wysypu na twarzy :/ buuu...
arivle napisano "olejek do pielęgnacji ciała kobiet w ciąży" dokładniej opisane, że na brzuch przeciw rozstępom 😉 generalnie trzeba uważniej patrzeć i dokładnie czytać co biorę, bo potem wychodzą takie akcje i wielkie zdziwienie 🤣
Anaa, nie bój się 🙂 Ja miałam całe życie ogromny problem z trądzikiem i mnie po drożdżach nie wysypało (tzn. wysypało, ale to nie były nie wiadomo jakie krosty, raczej porównałabym to do potówek, dopiero po jakimś czasie doszłam, że to był wysyp po piciu skrzypokrzywy i drożdży razem). Piję same drożdże 0,5 kostki i nic się nie dzieje- dosłownie. Włosy i paznokcie szybciej nie rosną, buzia gładka, ale to raczej nie zasługa drożdży, tylko ogólnej pielęgnacji.
Scottie, ale nie rosną szybciej? 😉 to jakie masz efekty po-drożdżowe? 🙂
Anaa, u mnie rosną standardowo 1 cm miesięcznie i nic się w tej kwestii nie zmieniło 🙁, czyli efektów żadnych. Zostały mi jeszcze 2 kostki drożdży, więc dopiję je do końca i kończę kurację. Może miałam za duże ubytki witaminowe i wszystko zamiast we włosy szło w uzupełnienie tych braków.
zaszalałam dziś i kupiłam maskę Biovaxu do wypadających włosów
zobaczymy

i chyba będę jej używać przed myciem... Co Wy na to?

edit
arivle znalazłam skład Seboradinu:

http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=34432
Lotion:
Skład: Alcohol (and) Diethyl Phthalate (and) Propylene Glycol, Aqua, Hypericum Perforatum Extract, Pine Oil, Calamus Extract, Raphanus Nigra Extract, Coriander Oil, Thymol, Tea Tree Oil, Castor Oil, Cl 17200

http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=37939
Maska:
Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Panax Ginseng Root Extract, Arginine, Acetyl Tyrosine, Artocum Majus Root Extract Hydrolyzed Soy Protein, Polyquaternium-11,Dimethicone Copolyol, Calcium Panthotenate, Zinc Gluconate, Niacinamide, Omithine Hcl, Citruline, Glucosamine Hcl, Biotin, Glycerin, Lecithine, Sorbitol, Xanthan Gum, Hammamelis Virginiana Extract, Diathomeaceous Earth, Disodium EDTA, Tocopheryl Acetate, Gyceryl Linoleate, Rethyl Palmitate, Panthenol, Phenaxyetanol, Methylparaben, Butylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben, Parfum, Jojoba Oil, Citric Acid
honey - spoko. ja też teraz się nie wczytuję, ale pamiętam jak dziewczyny pisały kiedyś =)
Zygzak, to ona jest bardzo dobra do olejowania włosów! Jak juz mowilam, wiekszosc dziewczyn jest adowolona, mam nadzieje i ze ty bedziesz!
Epikea, lotion jako wcierka na skalp ma przyjemny skład, możesz spokojnie stosować. Maska ma pq-11 który tworzy otoczkę w okół włosa i parabeny na końcu składu. Oprócz tego skład wydaje się być ok, chociaż straszny z niego tasiemiec. Mogłam coś przeoczyć.
arivle

Dzięki 🙂
A biovax mam ten: http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=38782&next=26  rozumiem jest oki? Tylko nie wiem czy go stosować przed myciem czy po? I jak przed to czym zmywać, BD fur mamma czy Alterrą z kofeiną?
Ale po co chcesz ją zmywać? Jak ją nałożysz solo to jest to kompletnie bez sensu 😉 Chyba że ją mocno stuningujesz, szczególnie olejami - wtedy możesz użyć przed myciem, żeby Ci nie obciążyła włosów
arivle właśnie wyczytałam na wizażu 🙂 tylko mam pytanie - czy olejować na długości czy skalp? skalp w tej chwili olejuję na jakieś 2-3 godziny rycynowym, bo mi strasznie wypadają i przez rzadkość przetłuszczają...
Epikea, właśnie tak jak maracuja napisała- maski się z włosów nie zmywa, ją się po prostu spłukuje wodą 🙂 Masz to też napisane na opakowaniu. Generalnie odżywczych masek, takich, jaką jest ta, stosuje się po umyciu włosów, w metodzie OMO jako drugie O. Pierwszy raz się spotkałam z tym, żeby ktoś stosował maski jako pierwsze O tutaj na forum, ale właśnie wydaje mi się, że skoro ma odżywiać i spełniać swoje działanie, to powinno się jej używać PO szamponie.

Ma któraś z Was emulsję do włosów Gloria? Gorsza, niż maska? Myślałam, że włosomaniaczki stosują ją jako maskę, więc kupiłam emulsję, a tu się okazało, że jest jeszcze maska...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się