Forum towarzyskie »

Włosomaniaczki, czyli walka o piękną grzywę (świadoma pielęgnacja)

Ja rozjaśniłam kwasem jabłkowym. Bardzo delikatną, ale widać różnicę.
W najbliższym czasie znów rozjaśnianie i hennowanie.
[img]https://scontent.fwaw5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/45166281_10211874298883938_6722606605541572608_n.jpg?_nc_cat=109&_nc_ht=scontent.fwaw5-1.fna&oh=79e6dfed092a28541fd0502a070402a0&oe=5C49B3AE[/img]
gllosia, ja z kolei nakładam Banfi pipetą 🙂
Co tam u Was? Bo u mnie rudość🙂 Odważyłam się i do cassi dodałam dwie łyżki henny z amlą, która trochę ochładza kolor i... podoba mi się🙂 Jeszcze się może utleniać i zmieniać, w każdym świetle jest inny i baardzo trójwymiarowy, nie da się mu zrobić wiarygodnego zdjęcia, a w pomieszczeniu to w ogóle wychodzi zupełnie inaczej.
Na pewno będę powtarzać narazie tą samą mieszanką, bo chciałabym iść bardziej w brązy ale takie jaśniejsze kaszanoto-miedziane niż ostrą rudość, a co wyjdzie zobaczymy.

a tutaj godzinę wcześniej w pomieszczeniu, kameleon:
WoW - świetna rudość, pięknie wyglądasz.
To ja przyjdę z pytaniem. Po wieloletniej walce z moimi puszącymi i kręcącymi się włosami, pogodziłam się że one proste nigdy nie będą i potrzebuję o nie zadbać jak o faktycznie kręcone włosy. I stąd pytanie: czy to normalne, że przy sposobie pielęgnacji CG włosy na samym początku jeszcze bardziej wariują? Podejrzewam, że to przez brak mocniejszych silikonów, których używałam w odżywce z Gliss Kura bez spłukiwania, ale to jest naprawdę porażka. Szczerze, jedynie ta odżywka ratowała moje włosy wizualnie, więc jeżeli one nie zamierzają ogarnąć dupki i zostaną tak okropnym puchem...
lazuryt00, dbasz o równowage PEH? Owszem to normalne, że pierwsze dni to nie zawsze efekt wow - ile miałaś do tej pory myć i czym?
dobby 1 mycie mocnieszym szamponem, aby oczyścić, potem dwa mycia metodą OMO - figowy Kallos, Tołpa green, odżywka z Biovaxa. Ja wiem, że to malutko i krotko, ale stan moich wlosów mnie przeraża i zastanawiam się czy jest w ogóle sens się męczyć.
lazuryt00 warto dbać o włosy, niestety znalezienie złotego środka / kosmetyków może trochę trwać.
Czytaj blogi włosowe, szukaj dziewczyn z podobnymi włosami do Twoich.
Jak zużyjesz te kosmetyki, które masz poczytaj o pielęgnacji włosów wysokoporowatych(?), poszukaj kosmetyków dedykowanych włosom kręconym. Tak najłatwiej.
Ja tymczasem zamowilam kosmetyki, w tym kilka jak zawsze na testy.
Pojawiły się nowe serie z Marek, które lubię, więc będzie sympatycznie.
Tymczasem wykańczam to co mam na stanie i idzie mi całkiem nieźle.
A ja wpadnę żeby powiedzieć że zaczęłam zabawę z olejowaniem moich dość wysokoporowatych włosów. Póki co używam tylko oleju lnianego i po 3 razach widzę różnicę. Nie susze też już włosów byle jak, tylko staram się zawsze na szczotce. Suszarki używać muszę bo zawsze myje włosy rano przed pracą. Przy obecnej wilgotności powietrza i tak lubia się lekko spuszyc ale nieporównywalnie mniej niż kiedyś.
U mnie wstrzelilam się z olejem z pestek winogron, jest extra 🙂
Nawet po prostowaniu nie wysuszają się jakos zbytnio.
Właśnie chyba też spróbuję tego z pestek winogron bo akurat mam, ciekawa jestem czy moje włosy go tak polubią, jak polubiły awokado 🙂
lazuryt00, Kallos ma silikony, więc do CG się nie nadaje (tylko Color jeśli już). No i nie ma tu równowagi PEH a bez tego będzie właśnie plątanie i puszenie się albo odwrotnie - ulizanie i zero skrętu
Ulizanie i brak skrętu mam po Colorze 🙁
lazuryt00, zerknij może na bloga Curly Madeleine - tutaj dział dla początkujących, spisy kosmetyków itp. 😉 Sama planuję niedługo wrócić do loków i mam zamiar korzystać z tych porad 🙂
Gillian, możliwe że prze emolintowałaś włosy, jeśli używałaś tylko Colora - niestety ale CG zakłada stosowanie wszystkich składników PEH i nie da się tego osiągnąć w jednej odżywce co oznacza na początek dużo eksperymentowania zanim znajdzie się swój złoty środek.
Brak równowagi PEH to:
włosy suche i łamliwe - brak humektantów
włosy strączkujące i wyglądające na mokre - za dużo humektantów lub emolientów
włosy elektryzujące się, puszące i zbyt lekkie - brak emolientów
włosy śliskie i przyklam - mało protein

Cierp1enie Dzięki! Tak się bałam, a teraz cierpię bo się wypłukała🙁 liczę i mam nadzieję, że to kwestia pierwszego razu z henną, a włosy obecnie dość zdrowe więć potrzeba kilka razów żeby zaczęła się mocniej łapać włosów i nadbudowywać. Zamierzam więc robić regularnie w podobnej proporcji casia:henna (1:4 ew 1:3) bo podobno lepiej jak się buduje stopniowo kolor, a poza tym bardzo mi się ta zabawa podoba, trochę z malarstwem i mieszaniem kolorów jest to powiązane🙂 U każdego wychodzi inaczej, zależy od koloru włosów, od ilości i grubości warstw, no magia.

A moim ostatnim humektantowym odkryciem jest isana miód i wanilia, tanie toto a jeszcze na promocji wzięłam z ciekawości i moje włosy ją bardoz polubiły. Są takie sypkie i przyjemne w dotyku po niej.
A jakie odżywki z humektantami polecacie?
Do wyboru do koloru, swoją drogą super są u nich te podziały.
Chociaż ja nadal zamawiam z lawendowej szafy aktualnie -30% na całe zamówienie przy zakupienjednego z wybranych produktów i wpisaniu kodu
klik
O dzięki Ci wielkie !
Nie wiedziałam że drożdżowa Agafia się zalicza do takich!
Kaarina Drożdżowa agafia to taka bardziej PEH bo ma i drożdżę i sporo olei, na wlosingu ludzie polecali też garniera aloe hydra bomb.

Ja bym też miała ochotę jakieś nowości potestować ale póki co to co mam nie chce się konczyc😉
Z Garniera mam ten szampon Aloe i jest super extra. Odżywkę muszę spróbować.
Czy któraś z Was słyszała i może korzystała z : Split ender pro + Keratynowe wygładzanie estel lub zabieg jednofazowy kerastase"? Chciałabym naprawić moje włosy, ale zaczęły mi się robić ładne, naturalne loki i nie chcę teraz tego psuć robiąc sobie keratynowe prostowanie tylko po to by odżywić włosy.
Przyszła paczka 😍
Aż najchętniej bym od razu włosy myła  😜
Mam czas żeby przemyśleć co najpierw przetestować... to się chyba leczy.
Behemotowa maszynka do split ender kosztuje na ali tyle co jeden zabieg, prawie kupiłam... ale jednak na dłuższą mete podobno niszczy włosy  🤔
lusia722 chwal się co masz 😀
faith nie wszystko jest moje część jest dla moich dziewczyn
Wygląda zacnie 😀
Oooo jakie szaleństwo! Zabrakłoby mi szuflad w łazienkowej szafce  🤣
faith po akcji „denko”  naprawdę mogłam z czystym sumieniem coś kupić.
Kilka sprawdzonych rzeczy tymczasowo z bólem serca nie włożyłam do koszyka, bo chciałam więcej nowości.
Na pierwszy ogień poszły szampon oczyszczający z Cafe Mimi, maska Anwen oraz serum na dzień i na noc.
Więc za jakiś czas będę mogła coś więcej napisać.
Kaarina kupuję raz na jakiś czas, jak jest rabat -30%
Stacjonarnie ciężko jest coś dostać, chociaż tutaj muszę pochwalić Tesco i Biedronkę.
W Tesco są Fitocosmetic, Organic shop, Nacomi, Siberica Oblepikha i coś jeszcze.
U mnie w Biedrze są szampony Babuszki Agafii i co jakiś czas różności z Organic Shop.
W weekend kupiłam tam olejki z Marion Awokado, Macadamia i Marakuja.

A ja spróbowałam wczoraj oleju winogronowego i w dodatku zapomniałam go zemulgować odżywką - fajny olej, lekki i zmyłam bez problemu 🙂 Na pewno będę stosować zamiennie z awokado.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się