kurczę, od paru tyg. stosuję OMO, testuję różne szampony, odżywki i olej rycynowy, ale oszałamiających efektów brak... Jedyne co zauważyłam to to, że włosy są delikatniejsze (mniej szorstkie, choć wcześniej problemu z tym nie było) oraz, że farba z czubka głowy szybciej schodzi. Może robię coś źle, nie wiem 🙁 . Chyba wrócę do starych nawyków
Dziewczyny powiedzcie ile nakładacie tego żelu lnianego? Sprawdzałam jego działanie dwukrotnie i wydawało mi się, że nałożyłam go sporo, bo włosy były bardzo "mokre", śliskie i jakby ciężkie, po wyschnięciu fale owszem były lepsze, ale dość szybko "znikły". Nie musiałam go też tak jakby "wykruszać" jak to było gdzieś napisane. Taka porcja z jednej szklanki wody na ile użyć Wam wystarcza?
Kupiłam ostatnio sok z brzozy, jak go mogę wykorzystać na włosy, oprócz picia 😁 . Chciałam wykonać w domowych warunkach wodę brzozową, ale już wiem, że robi się ją z suszonych liści. Może da się też coś na włosy wykonać z soku?
Moje wlosy po uzywaniu w omo szamponu alterry z granatem sa masakryczne,teraz kupilam joanne miod i cytryna z sls,zeby je wreszcie domyc,bo nie dalo sie domyc wlosow i szybciej mi sie przetluszczaly. Po wakacjac zaczynam olejowanie,bo ostatnio przez prace nie mam czasu na pojscie na zakupy 🙁
dziewczyny ile tego oleju "na noc"? rycynowy + np z pestek wiinogron taki zwykły? jak w kuchni się stosuje?
ja w sobotę ciachnęłam włosy - miałam do łopatek, a teraz z tyłu nie sięgają połowy karku, a z przodu są z 10cm poniżej brody. Mam nadzieję, że trochę odetchną i odżyją. Aktualnie skład kosmetyczny to alterra albo babydream (wolę alterrę) + seboradin z czarną rzepą + vitapil bodajże czy inna skrzypopokrzywowa cholera 😉 mam wizję na drożdże + ampułki joanny z rzepą do tego i - chyba - folligen...
Anaa ja tego z pestek winogron nakładam 3 łyżki na włosy o długości do łopatek (obcięte prosto). Tyle, że to dużo i 2 by spokojnie wystarczyły, ale ja lubię, jak z włosów niemal ścieka olej 😉 Myślę, że jedna łyżka rycyny i jedna z pestek winogron wystrarczy (olej rycynowy przed nałożeniem możesz podgrzać np. w kąpieli wodnej, żeby był bardziej wodnisty i lepiej się go nakladało).
[quote author=fruity_jelly link=topic=88123.msg1449225#msg1449225 date=1341239972] dorwałam dziś w rossmanie isanę babassu za 3,99 🙂 i dalej jest promocja na alterrę 🙂 [/quote]
o jaaaa, a ja nic nie wiem! dobrze że tu zajrzałam.
mój skalp chyba przejął się tym wszystkim co czytam o detergentach, bo nagle z dnia na dzień szampony z sles mnie zaczęły podrażniać ;( może to reakcja na słońce. w każdym razie muszę się przeprosić z dzieciowymi szamponami, wypatrzyłam sobie nawet fajny w naturze, ale nie pamiętam marki.. i nawet nie mogę zapytać czy ktoś używał i jak działa.
ja wróciłam właśnie z wypadu nad jezioro no i muszę to napisać: kocham BD fur mama 😍 zaszalałam i wzięłam go jako szampon/żel pod prysznic/do higieny intymnej (w ogóle mnie nie podrażnia) i nie wzięłam żadnej odżywki. włosy przeżyły, skóra nawilżona, no miodzio 😍
(chociażpierwsze co zrobiłam po powrocie to omo z slsem i dłuuugim odżywkowaniem)
cavaletti, dzięki, następnym razem nałożę jeszcze więcej 🙂
Anaa ja tego z pestek winogron nakładam 3 łyżki na włosy o długości do łopatek (obcięte prosto). Tyle, że to dużo i 2 by spokojnie wystarczyły, ale ja lubię, jak z włosów niemal ścieka olej 😉 Myślę, że jedna łyżka rycyny i jedna z pestek winogron wystrarczy (olej rycynowy przed nałożeniem możesz podgrzać np. w kąpieli wodnej, żeby był bardziej wodnisty i lepiej się go nakladało). ja mam chyba krótsze włosy, a mam wrażenie, że oleju nakładam więcej niż trzy łyżki - nakładam ok 4-5 "dłoni" 🙂 a wcale mi po włosach nie ścieka. Nakładam na suche włosy, nie wiem czy to ma znaczenie.
Przyszło moje zamówienie na doz.pl i dopiero doczytałam, że picie aloesu nie jest wskazane dla matek karmiących. Podpowiecie jak mogę go wykorzystać inaczej? Pewnie jako płukankę, ale taki czysty czy rozrobić go z wodą, jeśli tak to w jakich proporcjach? I jak w ogóle się takie płukanki stosuje - polewam nimi włosy po umyciu, po odżywce d/s? Nakładam na to jeszcze odżywkę b/s? Można dolać go do jakiejś maski/odżywki? 👀
honey, sprawdziłam w necie. Alterra ma SCS, a to taki sam detergent jak SLS (tylko o innym pochodzeniu), więc siłę myjącą i drażniącą ma identyczną. ekhem, to, że to szampon dzieciowy, nie znaczy, że ma dobry skład. Czasem się dziwię, czytając składy szamponów dla dzieci, jak można w tym berbecia umyć. Psa bym nie narażała na takie detergenty, a co dopiero dziecię. PonPon, ten balsam do moje absolutne KWC! Do twarzy też idealny 🙂 Kosmetyk bardzo wszechstronny Horciakowa, 4-5 dłoni to około łyżki oleju. Spróbuj wylać taką ilość na spodeczek, maczać opuszki i dopiero nanosić na włosy. Taka ilość Tobie w zupełności wystarczy. Aloes dodaję prawie do wszystkiego. Do maski, do odżywki, do mgiełki pod olej (z gliceryną), do gluta lnianego (bo uwielbiam zapach aloesu). Proporcje daję na oko, ale lepiej zacząć od mniejszej ilości (łyżeczka do jednorazowej porcji) i stopniowo zwiększać do momentu, w którym włosy nie powiedzą dość.
Scottie Najpierw szukałam sama, a jak nie znalazłam to pytałam obsługę, ale powiedzieli mi ze nie mają szamponu baby dream fur mama
cavaletti jak to balsam? Przecież włosy myjemy to chyba coś do włosów? Bo takie inne to ja znalazłam, znalazłam jakiś olejek na rozstępy, balsam do kąpieli itp. ale szamponu nie było. Czyli to nie szampon? a włosy się nim domywają? nie niszczą się? nie wysuszają?
Zaczęłam się równiez zastanawiać co będzie najlepsze dla moich włosów podczas wakacji, bo olejować to ja na wakacjach nie mam jak hehe 😉 No i w takim układzie muszę wymyslić jakiś szampon, odżywkę i maskę na ten czas. Coby szybko móc sprawę na wyjeździe załatwić. Jakieś pomysły? Bo nie wiem czy powrót do zwykłych produktów (dove, syoss itp.) to dobry pomysł...
Nuna, prosty szampon z SLS, odżywka z silikonami (np. Nivea Long Repair) i ulubiona do tej pory maska wystarczą 😉 Chociaż uważam, że nawet na wakacjach da się utrzymać bezsilikonową pielęgnację. A czas da się tak zorganizować, że na olejowanie znajdzie się jakoś miejsce 😉
cavaletti, dzięki, myślałam, że to jednak więcej 😀
Odwiedziłam dzisiaj rossmanna i jak zwykle zostawiłam w nim kasę. No ale jak mogłam się oprzeć promocji na olejek Alterra Brzoza i pomarańcza 😡 Ciekawe jak moje włosy na niego zareagują.
To już zaczyna podchodzić pod jakąś manię na punkcie włosów 😜
horciakowa- a ile kosztuje teraz olejek w promocji?
Ja dzisiaj chodziłam po sklepach w miejscu w którym jestem i trafiłam do India Shopu 🙂 patrzę Amla 6,80 Euro, produkty z Vatiki i inne cuda na patyku, ale zrezygnowałam, bo szukałam oleju migdałowego, którego nie mieli 🙂 Wyszłam, przeszłam jakieś 600 m, a tam kolejny sklep z indyjskimi rzeczami... Pierwsze co mi sie rzuciło w oczy to olej migdałowy 100% 150 ml- 3 Euro 😍 , a zaraz obok Amla 4...Nie ma to jak przebitka o prawie 3 Euro 😁 . Wrócę tam jeszcze po nią, ponieważ pan osbslugujący był przemiły i nawet zadzwonił specjalnie do mnie do hurtowni spytać się, czy jest Khadi 🙂 nie było niestety, ale było to przekochane z jego strony! I tak teraz siedzę z olejem migdałowym na głowie i na skalpie i się nacieszyć nie mogę co za sklep odkryłam 🏇