ostatnio dowiedzialam się o lekarzu od włosów, trycholog 😀 może bardziej w tym kierunku szukać pomocy zamiast dernatologa 🙂 był ktoś może, jak wrażenia?
Dziewczyny a jakie szampony,odżywki czy co jeszcze do długich włosów do pasa ok. wychodzę z domu i są przylizane...wiecie o co mi chodzi ? wszyscy ludzie mają puszyste te włosy...a moje takie nijakie...
casines, ja nie byłam u trychologa, ale mój fryzjer badał mnie jak trycholog. Może być? 😉 Wrażenia bardzo pozytywne.
z tego co pamiętam to pisałaś że bylas u Mysi 🙂 Marzy mi się wizyta u niej, ale z racji odległości to nieprędko tam trafię, dlatego myślałam o trychologu gdzieś u mnie w mieście. I się zastanawiam czy w ogóle jest sens, strasznych problemów z włosami nie mam, ale mam ŁZS i chciałabym żeby ktoś pomógł mi dobrać odpowiednią pielęgnację do mojego typu włosów bo póki co trochę błądzę 🙂
casines, zależy, na jakiego trychologa trafisz. Moja siostra była gdzieś u trychologa w Warszawie (okolice ul. Świętokrzyskiej), bo mieli "promocję" na wizyty. Też ma ŁZS i nie dowiedziała się niczego nowego, a cała wizyta była nakierowana raczej na zakup ich produktów. Gdyby nie Mysia, to też bym się pewnie wybrała do niego.
Scottie byłam u tego samego trychologa co Twoja siostra - hairmedica na świętokrzyskiej. Cudów się nie spodziewałam bo to nie są lekarze tylko ludzie po kursie. A chodzi tylko o to żeby sprzedać szampon i odżywkę po 200zł 😉 Ale mają kamerkę, więc mogłam sobie zobaczyć jak bardzo łojotokowa jest moja skóra głowy, także za darmo było warto 😉
casines podkreślam - trycholog to nie lekarz i nie zastąpi dermatologa 😉
casines podkreślam - trycholog to nie lekarz i nie zastąpi dermatologa 😉
no to wiele zmienia, byłam przekonana że to lekarz 🤔 Scottie zrobię jeszcze rozeznanie, a jak nie znajdę nikogo fajnego to może w wakacje uda mi się wybrać do Mysi
[quote author=smarcik link=topic=88123.msg2447997#msg2447997 date=1447226057] casines podkreślam - trycholog to nie lekarz i nie zastąpi dermatologa 😉
no to wiele zmienia, byłam przekonana że to lekarz 🤔 Scottie zrobię jeszcze rozeznanie, a jak nie znajdę nikogo fajnego to może w wakacje uda mi się wybrać do Mysi [/quote]
lekarzem jest dermatolog, który bada Ci skórę głowy, ale trycholog to specjalista, nie lekarz 🙂 i jeśli coś mu sie nie zgadza w wyglądzie Twoich włosów itp to odsyła do lekarza odpowiedniego, nie udaje, ze wie wszystko. jesli chodzi o włosy to rzeczywiscie w hairmedice mają te kamerke i mozna zobaczyc swoje cebulki włosowe w ogromnym powiększeniu 🙂 jak w reklamach elseve itp, poza tym badają czy nie wypadają Ci włosy, czy są suche czy przetłuszczone on i potrafią oszacowac stan skóry. ja na szczęście włosuy mam gęste mocne i zdrowe, dostałam jednak od nich na próbki szamponu (na focie) no i nikt mi nie wciskał na siłe kosmetyków, które tam rekomendują 🙂 moze to zalezy od osoby, do której sie akurat trafi tam.
Postanowiłam porzucić farbowanie Color & soin i umówiłam się na flamboyage u fryzjera. Co prawda dopiero na początek lutego (moja fryzjerka ma dopiero takie terminy wolne- czy mówiłam już kiedyś że ją kocham? :kocham🙂, ale już się nie mogę doczekać 😅 powiem Wam że naprawdę dobrze jest trafić na kogoś, kto dwadzieścia minut przed strzyżeniem ze mną rozmawia, konsultuje praktycznie każde cięcie nożyczkami i, co tu dużo mówić- naprawdę zna się na rzeczy.
Jak tam w ogóle Wasze włosy w czasie tej deszczowo wietrznej pogody? Ja się ratuję czym mogę...ostatnio seboradinem z żen-szeniem i produktami davines (które są koszmarnie drogie, ale jako jedyne naprawdę dają radę).
Ja mam tą techniką pofarbowane włosy i jestem mega zadowolona. Farbowałam pod koniec sierpnia i teraz zastanawiam się co dalej zrobić z takimi włosami. "Odrost" jest na razie w idealnym miejscu ale za jakiś miesiąc te pasma farbowane będą w połowie włosów... Tak czysto technicznie zastanawia mnie jak odnowić takie malowanie, przecież niektóre włosy są niepofarbowane i już nie da się ich oddzielić od tych farbowanych 👀
Moje włosy po ostatnim cięciu są super mimo takiej pogody... wystarcza im maska, spray prostujący i olejek arganowy - dawno tak zdrowe nie były 🙂
a ten dsd de luxe na łojotok ? co prawda troche bys sie musiała wykosztowac ale przynajmniej efekt jest widoczny... 🙂 ma keratyne i kolagen., to wlasciwie bardziej szampon leczniczy i specjalistyczny, niż taki zwykły
to w sumie pierwszy szampon, który jest taki super. i włosy po nim ładnie wyglądają, przy lepszej wodzie nie stosuję odżywki, i zmniejszył przetłuszczanie. w dodatku, kosztuje te 12zł, więc nawet jak nie spasuje to strata niewielka.
@smarcik - haha, nie 🙂 ja teraz mam przerwe w ogole od pracy, już jakieś 3 tygodnie, za to przerzucam sie na wolontariat dla zwierzaków warszawskich, ale to tyle z offtopu 🙂
Wpadam z takim pytaniem, nie wiem czy w dobrym wątku ale zamierzam używać oleju na włosy, więc dziewczyny, gdzie kupujecie oleje? Konkretnie chodzi mi o olej arganowy. Dostanę gdzieś stacjonarnie czy lepiej zamówić przez internet?
dziewczyny tak na szybko potrzebuje pomocy.. jak fajnie obciąć długie włosy do pasa,najchętniej nie z długości... chce wreszcie wyglądać jak matka a nie 16-latka mam 23 lata pilna pomoc,bo za godzine mam fryzjera 😵
madmaddieScottie odżywki Fitomed niestety sobie nie kupię bo jest do spłukiwania a ja wolę taką bez, tzn. moje włosy lepiej po takich wygladają 😉 po jakim czasie stosowania tego szamponu zmniejszył się u Was łojotok i czy zmniejszyło się wypadanie? :kwiatek:
hanexxx, ja tego szamponu używam max 2 razy w tygodniu (ale już dłuższy czas) i ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie, bo... oprócz niego używam jeszcze 3-4 innych specyfików do mycia włosów 😉 Tak czy siak myję włosy codziennie, ale po Fitomedzie przez te 24h są ok. Nie zauważyłam wpływu tego szamponu na wypadanie włosów.
Scottie czym jeszcze myjesz? 😉 bo ja do tej pory BD i Barwą. A po częstym stosowaniu Fitomed było coś nie tak? Bo planowałam przez jakiś czas poużywać tylko jego 😉
Tak mam pielęgnację rozpisaną- mam włosy szkliste, które lubią częste zmiany- zarówno odżywek jak i szamponów. Używam jeszcze szamponu z Natura Siberica do wrażliwego skalpu, Seboradin p/łupieżowy (niebieski), szamponu Białego Jelenia do skóry/włosów tłustych, no i Facelli.
madmaddieScottie odżywki Fitomed niestety sobie nie kupię bo jest do spłukiwania a ja wolę taką bez, tzn. moje włosy lepiej po takich wygladają 😉 po jakim czasie stosowania tego szamponu zmniejszył się u Was łojotok i czy zmniejszyło się wypadanie? :kwiatek:
podobno te odżywki bez spłukiwania sa bardziej szkodliwe...
ja myję tylko Fitomedem. po pierwszym tygodniu wstalam rano i zobaczyłam, że moje włosy nie są przetłuszczone. naprawdę pomaga. na wypadanie włosów piję siemię (cały rok) albo łykam Revalid (jesienią), chociaż mi wypadają głównie na tle stresowym. w wakacje jakbym ich nie traktowała, to nie wypadają 😁
a możecie polecić jakiś delikatny peeling chyba najlepiej enzymatyczny do skóry głowy? W drogeriach typu rossmann chyba w ogóle nie ma takich peelingów więc ratowałam się domowymi zdzieraczami (cukier + szampon Barwa) ale ta mieszanka okazała się dla mnie za mocna