Forum towarzyskie »

Włosomaniaczki, czyli walka o piękną grzywę (świadoma pielęgnacja)

tylko ciekawa jestem czy te gumki się u mnie sprawdzą bo ja mam kręcony busz na głowie 😉 i boje się, że jak mi się taka gumka wplącze to już tam zostanie  🤣

teraz z innej beczki 😉 ile czasu jest na odbiór zamówienia w doz? Po jakim czasie je odsyłają?
hanexxx, w dozie jest 14dni na odebranie zamówienia.
Heval  :kwiatek:
jestem początkująca w tym temacie więc proszę o wyrozumiałość jak o coś głupiego zapytam.

Ostatnio nałożyłam na włosy olejek arganowy. Pierwszy raz na całą długość. Przyznam się, że włosy nawet nawet są fajne. Ale był jeden problem. Nie mogłam zmyć tego oleju z głowy. Umyłam chyba 4 razy (3 razy wella pro series repair a raz Head & Shoulders dla mężczyzn (mój TŻ go używa) ale nadal nic. Zeszło dopiero jak umyła płyn do higieny intymnej. Dlaczego się tak stało? Co robić jak się to powtórz? Jakim najlepiej zmywać olej z włosów?

aha, włosy niby mam średnio porowate
Chcę gumki! 😀
Chuda, ile tego oleju nałożyłaś? Jak dokładnie myjesz włosy?
no właśnie nie wiele. Jak myje włosy? Dokładnie przy skórze. Końcówek w ogóle nie hmmm ruszam bo się umyją jak będę spłukiwać szampon. Myje 2 razy i dokładnie wypłukuje.
Jak masz olej to chcąc nie chcąc musisz umyć całe włosy. Tak jak piszesz, dokładnie przy skórze, a pianę, która powstała przeciągasz na długość i lekko ugniatasz. Sama woda oleju nie zmyje, musi być jakiś detergent. Odżywki używasz?
poza tym szampon z silikonami średnio się nada do zmywania oleju...

mi oleje schodzą koncertowo po Facelle czy Alterze 🙂
Strzyga podobno na jakimś aliexpress te gumki są za grosze jednak ja nigdy nic stamtąd nie zamawiałam, kurcze no, musimy zrobić jakieś zbiorowe zamówienie 😉 ja też je chcę  😀
Jak masz olej to chcąc nie chcąc musisz umyć całe włosy. Tak jak piszesz, dokładnie przy skórze, a pianę, która powstała przeciągasz na długość i lekko ugniatasz. Sama woda oleju nie zmyje, musi być jakiś detergent. Odżywki używasz?

Wiem, wiem dlatego olej, maske i czegoś co dłużej się trzyma, a potem zmywa, nakładam w takie dni jak muszę umyć włosy. Odżywki używam po myciu - z apteczki babuni

poza tym szampon z silikonami średnio się nada do zmywania oleju...

mi oleje schodzą koncertowo po Facelle czy Alterze 🙂

A ten wella ma silikony w sobie? Wiem, że ma jakieś silne detergenty, ale czy ma silikon? Mi właśnie zeszło po płynie do intymnej, ale nie powiem Ci teraz co mam.
miałam te gumki sprężyki, a w sumie jedną taką gumkę sprężynkę :P Chyba nawet dokładnie taką jak wstawiła hanexxx 🙂 i była fantastyczna. Zero ciągnięcia, łatwo się trzymała i zakładała na włosy, nic nie wyrywała. Słowem bajka 😀 też chętnie bym się podłączyła pod zamówienie, bo moją gumkę gdzieś przepiłam  😵
W ogóle też tak macie, że gubicie gumki i spinki do włosów, co chwile?? Czy tylko ja jestem taka upośledzona?  🤔

I hanexxx myślę że nawet u kręconowłosych by się te sprężynki sprawdziły, ponieważ ześlizgują się z włosów przy zdejmowaniu, nic przy tym nie hacząc.
Chuda - przed zmyciem oleju warto nałożyć odżywkę (prosty skład, nic wyszukanego 😉 )
PonPon, możesz podać przykład? Nie wiem co to znaczy prosty skład 😉 przeczytam sobie skład i później porównam w sklepie 🙂
np. mrs potters aloesowa. albo balsam kwiatowy od babuszki agafii - chodzi o to, że taka odżywka będzie na włosach krótko - tylko żeby ułatwić zmycie oleju, także nie warto w nią jakoś inwestować 😉 większość bez silikonów się nada.
odżywki bez spłukiwania Joanny sprawują się u mnie raczej dobrze, jednak tej jeszcze nie miałam i chcialam sie dowiedzieć jak sprawuje sie u Was? Podobno ma jakiś alkohol w składzie także ciekawi mnie czy u Was nie powodowała przesuszenia?

[img]http://3.bp.blogspot.com/--LXyqGOqreo/UWqki_70NHI/AAAAAAAABO8/dkk_tPPKF1E/s1600/Joanna+Naturia.jpg[/img]
Od ok.2 lat staram się pielęgnować włosy bezsilikonowo. Włosy urosły i to baaardzo,są na pewno bardziej zadbane niż kiedyś,ale cały czas mam ten sam problem-rozdwajające się końcówki.Kondycje włosów oceniam na dobrą,ale końce na złą,są trochę suche,porowatości ustalić nie umiem,ale na moje oko pod spodem są wysoko porowate na wierzchu średnio Obcinam je dosyć regularnie,zabezpieczam jedwabiem.. Ogólnie moja pielęgnacja wygląda tak 😉:

mycie :Facella,kiedyś BDFM(ale przetłuszczał mi włosy)
odżywki: AiK,Alterra granat i aloes, gliss kur 7 oil*b/s
oleje:olej kokosowy,ale przestawiłam się na oliwkę dla dzieci
maski:ostatnio próbuje Biovax'ów ,ale tak to Alterra granat i aloes
inne:próbowałam kremu do ciała z masłem shea i kakao,ale kompletnie mi nie podszedł

Jak myślicie co w mojej pielęgnacji robię źle? Maskę staram się nakładać raz w tygodniu(zazwyczaj po myciu szamponem z SLS),pierwsze O to olej(bardzo rzadko),albo odżywka-zazwyczaj AiK. Drugie O to zazwyczaj Alterra,albo na odwrót. Jedwab mam z green pharmacy...Nie raz szłam do rossmanna i chciałam coś dokupić,ale za cholerę nie wiem jaką odżywkę kupić.

Alterra granat i aloes mają alkohol w składzie, więc używane bardzo często mogą wysuszać. Wzmacniasz włosy od wewnątrz? Suplementami, zdrową dietą? Zabezpieczasz tylko po myciu czy codziennie? Śpisz w rozpuszczonych włosach?

Dla moich, kiedyś podcinanych co miesiąc a i tak wiecznie rozdwojonych końcówek ratunkiem okazała się racjonalne dieta (zresztą dla skóry też). Oczywiście to trwa- sposób odżywiania zmieniłam jakieś dwa-trzy lata temu, a dopiero od około pół roku zanikł problem rozdwajania. U fryzjera byłam w listopadzie, do dziś mam dokładnie....dwie rozdwojone końcówki  😂
Jiska ostatnio czytałam, że włosy szybko przyzwyczajają sie do jednego jedwabiu http://www.blondhaircare.com/2014/02/jedwab-na-porowate-koncowki-wosow.html ja stosuje na zmianę dwa preparaty sylikonowe, pierwszy taki sam jak Twój a drugi to http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=50270 i wydaje mi się, że ten drugi lepiej zabezpiecza 😉 więc moze spróbuj. Co do rezygnacji z silikonów tez miałam taki okres i własnie wtedy moje wlosy rozdwajały się, takze teraz używam tych dwóch jedwabi i jakiejś odzywki z lekkimi silikonami na całość i nie mam ani jednej rozdwojonej końcówki. Pogódź się z silikonami i wróc do nich, stosowane z umiarem nie robia nic złego a wręcz przeciwnie, mogą pomóc 😉
ovca żadnych suplementów nie stosuje...jedynie zaczęłam pić drożdże,gdzieś od tygodnia. Zabezpieczam je prawie codziennie. 😉 myslisz,że to przez to,że brakuje mi wzmacniania od wewnątrz?
hanexxx Z silikonów zrezygnowałam już dawno...tak jak pisałam ok.2 lata temu i myślisz,że przez te dwa lata moje włosy by się "buntowały"? Nie chce kurczę od nowa nawalać na włosy silikonów,tak jak kiedyś to robiłam. Bo widzę ile pielęgnacja bezsilikonowa mi dała.
ovca żadnych suplementów nie stosuje...jedynie zaczęłam pić drożdże,gdzieś od tygodnia. Zabezpieczam je prawie codziennie. 😉 myslisz,że to przez to,że brakuje mi wzmacniania od wewnątrz?

o drożdżach się nie wypowiem bo nie piję, zresztą nie łykam też żadnych 'włosowych' tabletek typu skrzypowita czy inne cp. Ale wiem na pewno że sposób odżywiania ma wpływ na wygląd włosów, pokuszę się o stwierdzenie że nawet większy niż stosowanie odżywek i masek 🙂 Anwen dużo pisała o 'włosowej diecie'.

a silikony są w porządku, o ile są stosowane z umiarem i raczej nie w szamponach.
Jiska ja też nie wale sylikonów tyle co kiedyś ale jak zupełnie ich nie używam to moje włosy wyglądają słabo i rozdwajają się 😉
OOOo to włosomaniaczki są i tutaj?🙂
Super, dopisuję się do grupy.
Od sierpnia cierpię na włosomaniactwo i dobrze mi z tym🙂
Olejowanie mam teraz codziennie, dołączyłam do akcji anwen, aczkolwiek robię to codziennie całą zimę - włosy wręcz się tego domagają.
Zazwyczaj stosuję BD fur mama albo dla dzieci, także Hipp.
Do mycia Ziaję masło kakaowe, Joannę z miodem, Goodbye damage także - przy wszystkich typu BD czy Facelle mam na głowie jeden wielki kołtun mimo odżywek i masek wszelakich.
Drożdże wypiłam w życiu dwa razy - raz w miarę ok, za drugim zawartość kubka wylałam, nie byłam w stanie🙂 Napar ze skrzypu i pokrzywy załatwił mi pół nocy, żołądek bolał okrutnie, siemię lniane pite w formie koktajlu było smaczne, ale powodowało moje pęcznienie - znacie stan, kiedy macie wrażenie, że łydki Wam zaraz wybuchną?
Teraz stosuję humavit skrzyp i pokrywa po raz drugi.
Żadnych prostownic, lokówek, lakierów, pianek, suszenie połowa naturalnie, potem nawiewem pośrednim. Na końcówki olej arganowy albo jedwab z GF.
Włosy piękne od połowy  nadal nie są, ale też moja inteligencja mnie przerosła - zrobiłam na końcówki półtora roku temu trwałą, więc to co osiągnęłam teraz jest wielkim postępem.
Jiska - 2 dni mi zajęło kmnienie "o co może chodzić" 😉
pomysłów mam kilka:
1) szczotka. TT może powodować rozdwajanie końcówek ;( każda plastikowa szczotka może łamać włosy. rozwiązanie - drewniana (do skrzypovity kiedyś całkiem sympatyczne dodawali 😉 ) albo z włosia dzika (bardzo polecam!)
2) za mało silikonów - jednak masz długie włosy i mogą wymagać pomocy (chociaż lekkie silikony ds). widzę, że korzystasz głownie z rossmanowego asotymentu - może któraś Isana? albo w prostokątnych butelkach (różowa jest całkiem spoko) albo te w okrągłych (żółtą testowałam i też bardzo ok). z "cięższej" półki - gliss kurr żółty - odżywka d/s?
3) nie ciachnęłaś wszystkiego co rozdwojone/fryzjer ma nieostre nożyczki. w obu przypadkach - końcówki nie są nigdy zdrowe i zniszczenia "lecą" szybciej. możesz spróbować ciachnąć więcej (tylko szkoda z takiej długości 🙁 ) u dobrego fryzjera i wtedy obserwować.
Dorwałam rozchwalaną w internecie maskę aloesową Natur Vital i mam ochotę wywalić wszystkie inne maski, nawet moje ulubione Love 2 Mix i Organic Shop  😁 to najlepsza maska jakiej kiedykolwiek używałam, dziś użyłam jej drugi raz i powiem Wam że...laminowanie i ampułki się chowają  😁
PonPon kochana jesteś !
1) używam co prawda szczotki TT,ale zanim zaczęłam jej używać miałam już ten problem...a teraz pewnie ona jeszcze się do tego przyczynia. Chyba czas zacząć zbierać kasę na szczotkę z włosia dzika. Możesz jakąś konkretnie polecić?
2)Korzystam głównie z odżywek z rossmanna,bo jak idę do innych sklepów to nie wiem co mam kupić. Korzystam głównie z tych odżywek podstawowych...z rossmanna znam tylko te odżywki co wymieniłam,bo wiem,że one mają w miarę dobre składy. Te odżywki co wymieniłaś to na całą długość dawać?
3)To bardzo możliwe...nie mogę trafić na żadnego dobrego fryzjera. 🙄 Ktoś mi kiedyś polecał jakiegoś dobrego fryzjera w rozsądnej cenie w Krakowie,ale nie mogę znaleźć. Więc mógł by ktoś coś polecić?
W kwestii odżywek - w sklepie fryzjerskim zanabyłam drogą kupna dużego Kallosa - zapach wanilia. Pani "znawczyni" sprzedająca w sklepie usiłowała mi wcisnąć coś innego, twierdząc, że Kallos nic z wyjątkiem zapachu nie daje - jak ktoś lubi mieć pożywienie na włosach, w zamian oferowała mega wypasiona odżywkę podobno zachwalaną. Tylko tak: Kallosa było 1000ml za 22 zł, tamtej mega 200 ml za 60 zł. Nie skusiłam się, a Kallos jest jedną z moich ulubionych masek/odżywek, stosuję go także do mieszanki z żółtkiem, olejem rycynowym i olejem ze słodkich migdałów.
Oprócz tego hitem dla moich średnioporowatych jest Garnier avokado i karite oraz polecany przez anwen Nivea long repair.
zmija37, u mnie Kallos w ogóle się nie sprawdził :P. Żaden.
1000ml za 22 zł

W Hebe 10 zł mniej 😀
Czy bd fur mama wycofali? Byłam w dwóch rossmanach i w żadnym nie było  😲
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się