Forum towarzyskie »

Włosomaniaczki, czyli walka o piękną grzywę (świadoma pielęgnacja)

Dziękuje  :kwiatek:
A jeszcze jakbyś mi wytłumaczyła czemu powinnam użyć emolientowej odżywki...  👀
http://www.blondhaircare.com/2013/10/nowy-skad-odzywki-garnier-awokado-i.html wiedziałyście o tym? Przeczytałam wiele pochlebnych opinii na temat tej odżywki więc postanowiłam kupić, użyłam jej, była dosyć przyzwoita ale spodziewałam się czegoś więcej a tu niedawno trafiłam na ten wpis. Podejrzewam, że za sprawą nowego składu odzywka nie wywołała u mnie zachwytu 😉
hanexxx, wszystko co jest za behetrimonium chloride jest w ilościach śladowych. Alkohol izopropylowy nie zmienia działania odżywki. Czasami może podrażnić wrażliwą skórę głowy
Zachwyt nie wywołała, bo nie jest to jakaś super odżywka. U mnie nie robiła na włosach kompletnie nic
cavaletti a ja właśnie trafiłam na takie wpisy och i ach także myślałam, ze będzie szał 😉 hmm, chociaż ja póki co nie trafiłam jeszcze na taką odżywkę, wszystkie, które mam są albo przyzwoite albo słabe 🙁
hanexxx, a co stosowałaś? Może pomogę 🙂
hanexxx, nie martw się, ja też nie trafiłam jeszcze na żadną, która wywołałaby u mnie zachwyt  🙄 :kwiatek:

mam za sobą alterre, garniera, babuszke, biovaxy, bingo spa, kalosa i dupa. Nic nie sprawia, żeby moje włosy wyglądały inaczej niż zwykle 😉
cavaletti no więc tak 😉 moje włosy są kręcone, wysokoporowate i oczywiście suche, nie cierpią protein, dlatego funduje im je bardzo rzadko. Odżywki jakie mam w domu to: garnier, o którym przed chwila była mowa, kilka maseczek i odzywek joanny, isana z bawełną, Treatment Wax Avocado, Alterra z granatem- odżywka i maska, DeBa BIO Vital, Gliss Kur w sprayu, jedwab Green Pharmacy i olejek Marion 7 efektów, te odżywki spisują się u mnie całkiem calkiem, jedynie Alterra przytrzymana zbyt długo przesusza.
Do mycia szampon BD, olejek od kapieli BD fur mama i czasami SLS Barwa, Eva natura itp.
Poza tym przed myciem stosuje olejowanie oliwą z oliwek, BD fur mama a czasami olejek rycynowy i olej lniany i sporadycznie nakładam naftę kosmetyczną na chwile dla lepszego połysku.
Aha! Używam jeszcze żelu lnianego, on też w miarę dobrze się sprawuje 😉 a do stylizacji loków korzystam ze sprayu i mleczka do włosów kręconych marion (te dwa produkty są naprawdę spoko bo w przeciwieństwie do pianek itp. nie przesuszają ale jednak mało ich używam)
Jak widac mam całą armie produktów do pielęgnacji mimo to moje włosy szałowe nie są 😉
U mnie szał robiła Wella do farbowanych. Podobno super jest po Isana Professional do kręconych.
No i trzeba pamiętać, że
1) nie każde włosy będą wyglądać zachwycająco po typowych bezsilikonowych odżywkach
2) na wygląd włosów nie wpływa tylko odżywka, ale także olej (jeśli jest stosowany), szampon i stylizacja 🙂
3) niektóre włosy już mają taką strukturę, że lepiej wyglądać nie będą

U mnie super sprawdza się zestaw:
- olejek Babydream fur Mama na kilka godzin
- mycie BD fur Mama (lub czymkolwiek innym)
- odżywka z silikonem (obecnie balsam Romantic wygładzający) na kilka minut
- kilka kropel jedwabiu Green Pharmacy
- poduszenie
- i co u mnie najważniejsze - podsuszone włosy splatam w warkocz. Fale mają ten sam skręt, co moje naturalne, tyle że są wzmocnione i nie spuszone

I też pytanie zasadnicze: czego tak właściwie wymagamy od włosów? Bo "żeby wyglądały lepiej" nie jest wcale dobrą odpowiedzią 😉
hanexxx, polecam Tobie spróbnować oleju z pestek winogron zamiast oliwy z olwiek. Oliwa nic mi nie robiła, z pestek super (15 zł za litr butle z Lidlu i biedrze)
odkąd zostałam włosomaniaczką 😉 moje włosy wyglądają o niebo lepiej, jednak według mnie nadal są za suche 🙁
Spróbowałam dziś odżywki Nivea Long Repair, okazało się, że moja mama ją ma, więc pożyczyłam od niej.  I powiem wam, że zaraz jadę sobie ją kupić, moje włosy przez ostatnie tygodnie mnie dobijały, a wreszcie jakoś wyglądają i czują się dobrze.
Dzisiaj też pierwsze olejowanie, na razie spróbuje oliwy z oliwek 🙂

Stosuje ktoś szampon rumiankowy  Green Pharmacy do włosów osłabionych i zniszczonych? Nie zawiera SLS, SLES i parabenów (chociaż w internecie znalazłam podany skład ze SLES, ale na opakowaniu wyraźnie nie ma). Mogę go używać zamiast Babydream fur Mama? Bo odkryłam, że mam prawie całą butelkę, musiałam kiedyś kupic i zostawić u rodziców, bo mama go nie używa, a leżał u nich.
cavaletti, hm, super pomysł z tym warkoczem. Ja generalnie jak suche zaplotę na noc w warkocza, zamiast w ślimaka, to mam bardziej okiełznane, więc zaplecenie podsuszonych też może się sprawdzić. Tylko wolę skręt po ślimaku, jest taki łagodny i 'messy' 🤣 po warkoczu jest bardziej sztucznie, może powinnam jeszcze luźniejszy robić 🤔
branka ten szampon- nie wiadomo czemu, bo w składzie nie ma szału, jest za to mocny detergent- to najlepszy szampon dla łuszczycowej skóry mojego P, bije na głowę wszystkie delikatnie dziecięce, rosyjskie i superdrogie apteczne specyfiki 😉
A które to mocny detergent?
Bo kurde Babydream mi się skończyło, mogłam w sumie kupić bo własnie byłam w Rossmanie ale szkoda mi kasy jak mam prawie całą butelkę szamponu... Tylko się boje żeby mnie nie podrażniło.

Tak w ogóle to muszę się lepiej nauczyć składy czytać, bo pare najważniejszych rzeczy wiem, ale nie wszystko :/
branka ten szampon- nie wiadomo czemu, bo w składzie nie ma szału i mocny detergent- to najlepszy szampon dla łuszczycowej skóry mojego P 😉

Muszę koniecznie wypróbować!
robię sobie wcierki z kozieradki przed myciem, czy po myciu mogę dodatkowo stosować wcierkę Joanny z rzepy czy sobie darować i nie walić tyle tego wszystkiego na ta głowę? 😉
kozieradki nie musisz przed myciem, można ją stosować na umyte, tyle, że zapach nie znika całkowicie. W mnie kozieradka poza ograniczeniem wypadania to mało co daje.
no właśnie ze względu na rosołowy zapach stosuję tylko przed myciem 😉
Pierwszy olej na włosach 😀 Nałożyłam oliwę. Ile radzicie trzymać za pierwszym razem? Jak zmyję tak za 2 godz to będzie ok?

Przy okazji zrobiłam sobie maseczkę na twarz z oliwy, cytryny i miodu 😀
mam pytanko 😉 czy odżywka Joanna Naturia pokrzywa i zielona herbata nie przesuszała Wam włosów i czy można ją kupić w Rossmannie?
cavaletti po Twojej recenzji na blogu kupiłam ten eliksir z GP, bo jednak kozieradka za bardzo podjeżdża rosołem a ja z ludźmi pracuję 😉 mam nadzieję, że pomoże, bo już mnie szlag trafia na te moje włosy
jezeli dzisiaj nałożyłam olej na włosy to jutro jest jakikolwiek sens nakładania(przed myciem, wlasnie na ten olej)maseczki z drożdży czy jajek ? Czy włos już niczego nie wchłonie ?
hanexxx, ja o czymś podobnym, tylko z H&M pisałam ostatnio na blogu.
hanexxx, mam takie gumki- sprężynki i je uwielbiam. Włosy wiąże w koczek i potem mam bardzo fajne fale, końcówki bardzo nie obrywają, ale niestety dość szybko mi się rozciągają. Ale nie wiem czy 16zł za 3szt to dobra cena. Może jakieś grupowe zamówienie na ebay  😉
lotka13 ja baaardzo chętnie tylko nie mam konta na ebay, ale jakby któraś z Was zamawiała to ja też chcę 😉  :kwiatek:

Sisisa
masz bloga? 🙂 Daj linka, będę czytała 🙂
czy komus pojawił się po szamponie baydream łupiez?
lotka13 ja baaardzo chętnie tylko nie mam konta na ebay, ale jakby któraś z Was zamawiała to ja też chcę 😉  :kwiatek:

Też bym się pisała na zamówienie  :kwiatek:
wielu osobom nie odpowiada ten szampon i powoduje łupież. nawet jeśli ktoś wcześniej nie miał problemu ze skórą głowy
lepiej znaleźć coś innego. Hipp może? niektórym pasuje płyn do kąpieli Babydream w tej wielkiem butli z pompką i podobno nie powoduje łupieżu jak szampon
hanexxx, sisisax3.blogspot.com.

Ja właśnie się zastanawiam nad zamówieniem tych kablowych gumek z Aliexpress, tam widziałam np. 100 sztuk za kilka $.

Nie pochwaliłam się jeszcze, że kupiłam suszarkę kapturową 😀. Będzie do podgrzewania masek.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się