Kupiłam jedwab Polskiej firmy,Pani mówiła,że klientki sobie go zachwalają i,że to jakaś nowość. Nigdzie nie mogę znaleźć analizy jego składu,mógłby ktoś mi sprawdzić czy się nada? Wrzucam skład:
Jiska ten jedwab ma alkohol! wprawdzie nie na początku składu, tylko troszę dalej, no ale jednak 😉 Lepiej wybierać produkty do zabezpieczania końcówek i stylizacji, które alkholu nie mają.
Jeśli masz kołtun, to znaczy, że włosy są w słabym stanie. Ja bym proponowała rozczesanie, potem mycie (pamiętaj, że myjemy skalp!, włosy tylko przejeżdżamy pianą), potem odżywka i b/s i d/s. Rozczesujesz zawsze najpierw grzebieniem z szerokim rozstawem ząbków. Najlepiej drewnianym z TBS, potem możesz użyć TT/chińskiej podróbki TT.
Sznurka, kołtun to ja mam na moich pielęgnowanych włosach, nad potylicą, gdzie mam jedyną niezdrową partię włosów. I mogę nałożyć najlepsze dla mnie wygładzające odżywki, jedwab i jeszcze krem na to pasmo włosów, a i tak będzie kołtun. Nie mam żadnej rozdwojonej końcówki, ale włosy z tej części są w takim złym stanie (trochę dla mnie nieuzasadnionym...), że kołtun powstaje nawet, gdy je co chwilę delikatnie rozplątuje palcami. Podsumowując - mogą to być włosy kwalifikujące na ścięcie, ale spróbuj wszystkiego zanim się ew zdecydujesz. Ciągle mi się nie udało umówić na to planowane radykalne cięcie herów...
Znaczy mój taki rozplątywalny, ale te włosy są już tak powywijane, tak porowate, że ja rzepy się siebie czepiają. I kruszą. Nie lubię :/ Mimo, że obetnę resztę, to część tych niezdrowych zostanie, a to nie wina poprzedniej pielęgnacji, bo one są zniszczone już 5 cm od skóry. Wr. A to jedno pasmo jest, takie nawet nie na środku!
edit: bawarka, mam nadzieję, że podpasuje jak nie do włosów, to chociaż do mycia, ja kocham - ale wiadomo jak to jest, nie ma takiego produktu, który dogodzi wszystkim 😉
Na ile minimum nakladac olej na glowe zeby mial odpowiednie działanie? Zawsze nakladalam na ok 4-5h ale nie zawszw mam czas. Czy jak naloze na 2h to zadziala czy lepiej w ogole go nie nakladac? Dokladnie mam na mysli oleje typu sesa, amla itd
maseczka bananowa (+dodatki) na moje włosy świetnie zadziałała,są mięsiste,sypkie i odżywione 🙂 dzisiaj w rossmannie zakupiłam krem z isany bodycreme Sheabutter & Kakao,mogę go codziennie dawać na włosy jako zabezpieczacz? I nada się na pierwsze O ?
Rul wiem wiem, tylko, że nie wszystkie szampony nadawały się ponieważ mimo że miały SLS miały dodatkowo jakieś oblepiacza tak więc chciałam się dowiedzieć czy tan takich nie ma ponieważ nie ogarniam jeszcze do końca składów 😉
sznurka, drewniany grzebień z the body shop =) Kosztuje chyba 8 złotych albo 16, nie pamiętam. Jest bardzo łagodny dla włosów.
Olejuj, maskuj, dbaj o ich kondycje, a będą się rozczesywały coraz łatwiej. Ja też nie wierzyłam, że będę w stanie rozczesać suche włosy, ale nie pamiętam kiedy ostatni raz rozczesywałam na mokro =)
A ja byłam u fryzjera! 😍 trafiłam na rewelacyjną fryzjerkę, podcięła mi dosłownie 2 cm, super wyrównała i wyprostowała, no i co najważniejsze- bardzo pochwaliła ich wygląd! 🙂 oczywiście proste będą pewnie tylko do następnego mycia, ale i tak nie mogę się nimi nacieszyć 😁
82 zł za strzyżenie z modelowaniem -jak ostatnio byłam gdzie indziej i zapłaciłam 40 to wyszłam z wysuszonym na szczotce pudlem i włosami podciętymi tak, że każdy był innej długości (w dodatku przed strzyżeniem włosy nie zostały umyte a...spryskane wodą z psikacza i odżywką hegron).
A tu pierwszy raz spotkałam się z tym, żeby fale najpierw wyprostować, żeby równo je ściąć 😉 Końcówki mam teraz wręcz ostre, włosy wycięte w łagodny łuk. Salon Carlo Biani na wrocławskim rynku, nad Pizzą Hut. ciekawostka dla włosomaniaczek- włosy miałam suszone chłodnym nawiewem (wcześniej spryskane sprayem przyspieszającym suszenie)! prostowane oczywiście klasycznie na gorąco, ale wyszłam z założenia że ostatni raz używałam prostownicy jakieś 3 lata temu więc nic im się nie stanie 😉
no i od razu dostałam kartę rabatową na 10% zniżki- już się nie mogę doczekać aż ją wykorzystam 😁
Dopiero zaczynam swoją przygodę z doprowadzeniem włosów do normalnego stanu. Za Waszą radą oczywiście kupiłam balsam do włosow z biedronki, Rubella Beauty, ale w oko mi wpadły jeszcze szampony w promocji, mogłby się ktoś pokusić o opis? Bo nie wiem czy warto jechać i kupować czy nie :kwiatek:
elle, mają SLS, oblepiacz PQ, to tak na pierwszy rzut mojego niewprawionego oka. Nie wiem, jak rygorystyczną włosomaniaczką jesteś, jednak na co dzień tych szamponów nie polecam.
Sisisa, dzięki, w takim bądź razie nie kupię. jestem dopiero na etapie czytania i powoli przymierzania się do zakupu odpowiednich preparatów, ciężki temat te włosy 😁 Dotarłam do postu Florcik (?) i i najprostszym rozwiązaniem będzie wzorowanie się na nim jeżeli chodzi o zakup szamponu, a reszty się poszuka na blogach.