Forum towarzyskie »

Włosomaniaczki, czyli walka o piękną grzywę (świadoma pielęgnacja)

Mi zapał nie opadł, za to wściekłam się na moje kapryśne włosy i już we wtorek miałam nożyczki w rękach.
Upiekło się im, ale w przyszłym tygodniu idę do fryzjerki i z czystym sumieniem obcinam do ramion. Potrzebuję od nich chwili wytchnienia no i po ciuchu liczę, że odrastając będą ładniejsze, bo tym razem odcinam wszystko co miało jeszcze kontakt z prostownicą.
Znudziło mi się działanie małymi kroczkami  😉
Ja mam 3 prace i studia, więc deficyt czasowy bardzo, więc staram się olejować przed myciem i używać płukanek po. Nie mam czasu na maski i robienie własnych kosmetyków, dodatkowo suszę włosy i to ciepłym nawiewem, bo myję je rano i jakbym chciała czekać aż wyschną, musiałabym nie kłaść się spać.
" To, że Mellsii22 twierdzi, że jej pies wyzdrowiał od leków homeopatycznych, to dla mnie żaden argument. "
To przepraszam bardzo, ale co Dla Cb jest argumentem ?  😂

można wiedzieć skąd bierzesz informacje na temat Homeopatii ? 

Spójrzmy na to trzeźwo, choć bym się tu trudziła nie wiem jak, to nie przekonam osoby która najwidoczniej nie chce być przekonana  🤔wirek:  😁
Mellsii22, ja mogę dać się przekonać, że homeopatia jest super i cudowna, ale potrzebuję ARGUMENTÓW a nie "tak jest, bo tak", skoro rzeczywiście się znasz to rozwiń temat, bo powiesz dwa słowa, ktoś się nie zgodzi a Ty się już wycofujesz. Albo masz swoje zdanie i wiedzę w tym temacie, albo piszesz byle co, w co sama nie wierzysz.
nikt nie mówi, że jest " super i cudowna " tylko skuteczna, a to różnica  😎

Podałam 2 sytuacje gdzie tak owa zadziałała. Czy argument dla cb to też... hm jak by to nazwać... " dowód" ?
Wycofałam, sie dlatego, że padły informacje które nie są do końca prawd a jej autorka stoi za nimi murem i myślę, że ciężko będzie coś na ten temat powiedzieć.

Ps. jezeli dobrze zrozumiałam, do padło stwierdzenie, że w polce nie można zostać Praktykantem Homeopatii i nie można ukończyć dyplomu. a wiec Istnieje taka możliwość, przykładem jest " Pomorska szkoła homeopatii klasycznej " 🙂
Mellsii22, no to doedukuj nas, bo jak na razie powiedziałaś dwa zdania i się ich trzymasz, nie dodasz nic więcej. Wydaje mi się, że jak w coś się wierzy to człowiek się nie "wycofuje" tylko dlatego, że ktoś uważa inaczej. Skoro to nieprawda to napisz prawdę.
Bo jak dotąd dowiedziałam się tyle co nic.
Jaki dostaje się tytuł po ukończeniu tej szkoły? Bo na ich stronie nie widzę tego
Są opublikowane wiarygodne wyniki badań na temat skuteczności takiego leczenia, jakieś konkretne dane? (najlepiej amerykańskich naukowców, bo wiadomo, że jak amerykańscy naukowcy coś udowodnią to tak musi być 😁 )
PonPon, dalej czytam blogi, używam polecanych na nich odżywek, sprawdzonych masek, ale raczej zbyt wiele nowych produktów i połproduktów nie próbuję, ze względu na chwilowy kryzys finansowy. Problemem jest także to, że wiele z nich po prostu "nie mogę" kupić, bo są testowane na zwierzętach i raczej pozostaję przy starej pielęgnacji tzn. gloria, odżywki balea, artiste, maska alterry, olejowanie(co 3 mycie, najzwyczajniej w świecie zapominam :icon_redface🙂, silikonowa maska z avonu z olejkiem arganowym, sleek line stapiz, maska z miodem(mój hit na każdy włosowy kryzys :kocham🙂, takie zwyklaki raczej.
Leczenie homeopatyczne przeciwzapalne w zespole bolesnych piersi u kobiet z objawami nawału pokarmu

"badanie przeprowadzone przez J.P. Boissela i wsp., opublikowane przez Wspólnotę Europejską, oceniające 184 badania kliniczne, spośród których 17 utrzymano jako najlepsze (prawidłowa randomizacja pacjentów i jasne kryterium główne badania); meta-analiza ta wykazuje wyższość leczenia homeopatycznego nad placebo"

"Wyniki tego badania potwierdzają właściwości przeciwzapalne leków homeopatycznych.
Inne badania kliniczne również wykazały działanie leków homeopatycznych w chorobach zapalnych takich jak zapalenie skóry po radioterapii w przebiegu raka sutka. "

Są to cytaty z prac naukowców zajmujących się Problemem miedzy innymi : " czy Homeopatia to placebo? "

Czyli jeżeli dobrze zrozumiałam, to homeopatia zadziałała lepiej niż placebo co dla mnie jest dowodem na to , że placebem nie jest ?

Mellsii22, ja mogę założyć szkołę strzelania z łuku, albo leczenia seksem 😀 Ale lekarzem po niej nie zostanę.
Kajula warto sobie poczytać, naprawdę! Lecę na najbliższe badania trychologiczne jakie zorganizują, warto wiedzieć co tam siedzi na skórze :P
www.organicsbeauty.pl
Są też na FB.
Mellsii22, ja mogę założyć szkołę [...] leczenia seksem 😀

mój facet uważa, że to niezawodny lek na wszystkie bóle 😁
cavaletti, ciekawe co by powiedział, jakbyś chciała leczyć innych pacjentów 😀
Strzyga, daj cynk jak taką szkołę założysz, złożę papiery 😀
trochę mnie pocieszyłyście, bo myślałam, że nie jestem prawdziwą włosomaniaczką 😁
też mam kilka ulubionych produktów, raczej nie eksperymentuję. ostatnio zaliczyłam "zjazd" formy, trochę staram się je teraz podratować, ale już bez zapału...
Heval, spoko, spoko, muszę znaleźć odpowiednich wykładowców 😀 Poszukiwania są ciężkie.

PonPon, ja zmieniłam pielęgnację i teraz ją utrzymuję. Wątpię, żeby komuś sie chciało przez 2 lata bez przerwy być zajaranym włosomaniactwem...
Mellsii22, ja mogę założyć szkołę strzelania z łuku, albo leczenia seksem 😀 Ale lekarzem po niej nie zostanę.

Strzyga - Myślę, ze nie miała byś problemów z brakiem pacjentów  😂
Strzyga - ja tam chodzę spać z mokrymi, na dodatek zwiniętymi w koczek. Rano są jeszcze lekko wilgotne.
Rul, tyle, że mi się szybko przetłuszczają i pewnie musiałabym myć co wieczór, a tego nie chcę.
czy możliwe jest że włosy sa tak suche i zniszczone że nie wchłaniają odżywek i dlatego zostaje taki "tłusty film"?
Czy sprawdzając tarczyce pod kątem wypadania włosów badam tylko poziom TSH czy T3 i T4 czy coś jeszcze innego?  :kwiatek:
Muszę mieć skierowanie od lekarza czy mogę bez, skoro i tak robię prywatnie?
sznurka, nie wydaje mi się. A po czym został Ci tłusty film?
Mam całkiem fajne włosy po Goodbye Damage. Kolejny raz się sprawdza moja teoria, że moje włosy lubią większość bardziej gęstych odżywek niż rzadkich 😉
Może któraś ma coś do polecenia o konsystencji Alterry granat albo chociaż GD?

sznurka, może nie domywasz po prostu?
[quote author=Łosiowa link=topic=88123.msg1918771#msg1918771 date=1383856242]
Czy sprawdzając tarczyce pod kątem wypadania włosów badam tylko poziom TSH czy T3 i T4 czy coś jeszcze innego?  :kwiatek:
Muszę mieć skierowanie od lekarza czy mogę bez, skoro i tak robię prywatnie?
[/quote]

Ja zawsze robie TSH, T3 i T4. Jeżeli robisz prywatnie to nie musisz. Rejestrujesz się u specjalisty i kilka dni wcześniej robisz wyniki. jest to o tyle wygodne, że nie musisz isć 2 razy ( 1 skierowanie a 2 wizyta ) po prostu idziesz na wizytę i od razu masz jakąś tam diagnoze czy tezę.  Tylko trzeba sie przygotować, że czasami cena też potrafi zaskoczyć :P
Co myślicie o szamponach Alterry do częstego stosowania? Kończy mi się BD i chciałabym spróbować czegoś innego  😉
Strzyga, po wszystkim, nawet po Elseve po którym nie zostawał
Bay, w technice mycia włosów nic się nie zmieniło

po kallosie na głowie mam mega smalec;/

Kurcze, mam włosy za łopatki, szkoda mi scinać🙁 pomijam aspekt że mam lekko "zielony blond"...
sznurka, to zrób mega oczyszczenie z aspiryną na przykład.
Moje włosy mi ostatnio powiedziały, że jednak najbardziej lubią się z oliwą z oliwek. No to zrobię dziś drugie podejście. Ja mam tonę produktów, które kupiłam na promocji za grosze i zauważyłam, że im tańsza odżywka, tym więcej właściwości niekończących 😉 A tak bardziej po Polsku - nie oszczędzam na odżywkach, a i tak mam problem z denkowaniem (no dalej nie po Polsku...).
Mam jednak pewien problem - używam takich staroświeckich, pamiętających dzieciństwo frotek, często zmieniam upięcia do spania - najczęściej kok i warkocz, a i tak mam kłopot z niszczącą się partią włosów tuż nad potylicą.
Sprawia mi to wielką przykrość, bo nie po to się modlę nad tymi herami, żeby mi się odrastające (zasadniczo najzdrowsze) włosy niszczyły...
Czeszę TT (tym chińskim oczywiście) i dzikiem właściwie tylko od spodu (głowa w dół), TT na mokro jeszcze z odżywką na włosach, a dzikiem włosy suche, żeby je odbić od nasady o poranku. Nie targam ich, nie smażę suszarką, prostownicę oddałam, staram się równomiernie nakładać oleje i odżywki (zwracając szczególną uwagę na tę partię włosów) i i tak jest nieciekawie.
Macie jakieś propozycje?
Podałam 2 sytuacje gdzie tak owa zadziałała. Czy argument dla cb to też... hm jak by to nazwać... " dowód" ?

Twoja opinia, że wyleczenie nastąpiło dzięki stosowaniu preparatów homeopatycznych, nie jest dowodem na nic. Dla mnie jakimś dowodem będą wyniki niezależnych badań. Bo jak phillip morris zrobi badania, to też im wyjdzie że papierosy leczą raka.

Wycofałam, się dlatego, że padły informacje które nie są do końca prawd a jej autorka stoi za nimi murem i myślę, że ciężko będzie coś na ten temat powiedzieć.

które informacje są nieprawdziwe?

Ps. jezeli dobrze zrozumiałam, do padło stwierdzenie, że w polce nie można zostać Praktykantem Homeopatii i nie można ukończyć dyplomu. a wiec Istnieje taka możliwość, przykładem jest " Pomorska szkoła homeopatii klasycznej " 🙂

"Praktykant homeopatii" - cóż to za tytuł w ogóle?
Napisałam, że nie można zostać absolwentem medycyny homeopatycznej ponieważ żadna uczelnia medyczna nie posiada takiej specjalizacji. Naczelna Izba Lekarska mówi wprost, że homeopatia to oszustwo.

Zajrzałam z ciekawości za stronę w/w szkoły. Na samym początku jest napisane:
Zajęcia prowadzone są przez lekarzy i homeopatów. Podczas zajęć omawiane są zagadnienia z zakresu medycyny i homeopatii klasycznej.
ciekawe, że nawet oni nie uważają homeopatii za medycynę, a homeopatów za lekarzy.

Przedstawię to  bardziej obrazowo. Przeciętne rozcieńczenie preparatu homeopatycznego, to 30C, co oznacza że roztwór jest rozcieńczony 10^60 razy. Żeby mieć 1 cząsteczkę substancji czynnej, potrzebujemy 1,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000 cząsteczek rozpuszczalnika. To miliardy razy więcej niż ma Ziemia.

(...) Bo jak phillip morris zrobi badania, to też im wyjdzie że papierosy leczą raka.

nareszcie prawda wyszła na jaw, to tylko media nas okłamują, że papierosy niezdrowe 🙂

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się