Forum towarzyskie »

Włosomaniaczki, czyli walka o piękną grzywę (świadoma pielęgnacja)

Czytam i czytam ten wątek i wszystkie piszecie że włosy ,,olejujecie"
Tylko tak się zastanawiam. Jak wy to potem zmywacie?  😲
Żeby włosy tłuste nie zostały ale żeby jednocześnie nie zniszczyć
tego co te oleje na włosach dobrego zdziałały.  😉
Bo ja muszę zacząć coś robić z włosami- najpierw intensywniej, potem mniej i próbuje rozplanować wszystko.
No i zakupic odpowiednie produkty.
Mam ciemne blond włosy do pleców. Średniej grubości jednak skłonne do wypadania.
Planowałam zacząć myć włosy techniką OMO co drugi dzień.
Tylko zastanawiam się jakimi produktami?
Do tego 2 razy w tyg. olej kokosowy i olej rycynowy
Zastanawiałam się również czy na samym początku nie zastosować jakichś ampułek,
aczkolwiek tylko na początku bo nie można przesadzić bo to też źle działa  😉

Będę wdzięczna za pomoc  :kwiatek:

Trzeba sie nauczyć zmywac olej 🙂 Na początku zdarzało mi sie, że musiałam myc drugi raz, a teraz nawet odzywką zwykłą zmywam każdy olej. Spróbuj najpierw olejować samym kokosowym i zobacz czy Ci odpowiada, bo z tego co wiem to on jest taki dziwny, nie zawsze pomaga a niektórym nawet szkodzi. więc albo go polubisz albo zupełnie nie. Na początek dobre są takie zwykłe oleje, jakaś oliwa z oliwek czy olej z pestek winogron, żeby się nauczyć je zmywać. Rycynowy ja nakładam tylko na długość włosów. Jak zmywasz olej to długo masuj skalp, ale nie drap tylko masuj. Przy okazji skóra głowy będzie zadowolona 🙂 I ja już nie masuje całych włosów przy skórze głowy jak je myje, nie wiem czy wiesz o czym mówię? Po prostu masuje skalp a potem przeczesuje włosy palcami, nie szoruje nimi ani nic. I olej się bez problemu zmywa 🙂 Czasem trzeba tylko użyć więcej odżywki. Ja jeszcze używam takiego oleju: http://wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=32226 na włosy oczywiście, ale na skóre tez jest super 🙂
Tu masz przykładowe kosmetyki do metody OMO: http://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=22379718&postcount=17 Polecam zwłaszcza Isanę z Babassu.

to czy włosy polubią się z kokosem, czy nie zależy od porowatości włosa. włosy niskoporowate będą go lubić, a te wysokoporowate kokos spuszy. nie wiem, jak wygląda sprawa z włosami z średnią porowatością, bo ta ma cechy wymieszane i nisko-, i wysokoporowatych
cavaletti, o dzieki, bo nawet nie wiedziałam dlaczego ten kokos jest taki dziwny. I już wiem, że nie jest on dla mnie 🙂
Zrobiłam sobie test na porowatość i zgłupiałam. Włosy po wrzuceniu do szklanki z wodą utrzymują się ciągle na powierzchni, nawet po 10 minutach nie toną, a podczas testu dotykowego trą tak, że aż "piszczą". 😜 Wg testu pierwszego mam niską porowatość,a według kolejnego- bardzo wysoką...
A z fizyki jakie masz oceny? :P
Napięcie powierzchniowe wody jest zbyt duże, żeby włosy zatonęły 😉
Dla mnie te testy to bujda na resorach 😉 Może jak wrzucisz zbitą kulkę włosów, to będzie w stanie pokonać NPW, ale generalnie to trudno, żeby same z siebie zatonęły.
Co do drugiego testu. Koleżanka bardzo wysokoporowata, ale włos gładki, jeśli się po nim przesunie palcami. Protein nie lubią wcale, więc z opisem też się nie zgadza.
IMHO, słabe źródło informacji.
Dzieki za rady.
Zakupiłam właśnie olej z pestek winogron. Będę zaraz smarować.
Czy dobrze rozumiem że potem to to trzeba w ręcznik zawinąć i nosić co nie? 🙂
A zaolejować po umyciu włosów czy na sucho?
Cricetidae, kolor jest moj naturalny, na tym zdj sa po masce biovaxu do cimych wlosow. nie pamietam co tam w niej jest ale pisali chyba ze poglebia kolor, wiec to pewnie to 🙂

co do ciecie, to sa troche pocieniowane na samym dole, tak wygladaja proste, zaraz po wyjsciu od fryzjera:
histeryzujecie z tym skrzypem, mi smakuje :P do pokrzywy dodałam.

Nuna, nie musisz zawijać w ręcznik, możesz spiąć klamrą/spinką albo związać gumką, żeby Ci nie brudził ubrań. Akurat chyba dodawanie ciepła ręcznikiem po zaolejowaniu włosów nie ma chyba dużego wpływu na same włosy.

Olejowanie na sucho czy na mokro- to już zależy od Ciebie, ja olejuję zawsze przed myciem, podobno na mokre włosy gorzej się nakłada olej. Możesz jeszcze olej "wymieszać" z wodą w misce i w niej moczyć włosy, a później poczekać, aż same wyschną- i następnie umyć wykłym szamponem.
temperatura akurat ma wpływ bo otwiera łuski włosa.
Jestem zdania, że to, co ma wejść we włos i tak wejdzie (jeśli chodzi o olej), bez dodatkowych wspomagaczy. Mnie by było szkoda ręcznika :P
Ok. Umyłam głowę troszeczkę, a potem nałożyłam olej z pestek winogron zmieszany z sokiem z cytryny na włosy
i zawinęłam w ręcznik. Planuję tak zostac do 22, po czym zmyć- spróbuje odżywką- zobaczymy czy sie uda  😀

Zastanawiam się jeszcze jak zrobić takie tygodniowe SPA dla włosów.
Takie intensywnie regeneracyjne.  😉
Nie radze zmywac sama odzywka, jesli nie umiesz tego robic, bo nie zmyjesz oleju.
No to mam do wyboru albo head&shoulders albo Syoss albo Joanna
Który lepiej?
wszystko zależy od składu
No to zmyłam Joanną. Wprawdzie ma SLS ale trudno.
Nie miałam innego a baby dreama nie moge nigdzie dostać.
A może jeszcze jakiś się nadaje?
Z tych łagodnych szamponów. Bo baby dreama nigdzie nie ma.
A gdzie szukasz Baby Dream jak go nigdzie nie ma? W każdym Rossmannie go znajdziesz 😉
Może być jeszcze szampon Hipp, balsam do kąpieli Babydream fur Mama, żel do higieny intymnej Facelle (też z Rossa)
Babydream jest na 99% w każdym Rossmannie. U mnie był obok farb do włosów, u niektórych między żelami do mycia, płynami do kąpieli, trzeba uważać, bo jest kilka babydream-ów fur mama wyglądających identycznie, a niemieckie napisy niekoniecznie pomagają. Spełniają one zupełnie inne funkcje, ja znalazłam dwie wersje przeciw rozstępom. Ma on konsystencję dosyć rzadką, 500ml opakowanie i napis "wohlfühl -bad".[url=http://2.bp.blogspot.com/-xCXh4ELij5E/T6o3KAdMDWI/AAAAAAAADbs/XodbnvbfBMk/s1600/babydream+do+wlosow-001.jpg]zdjecie[/url]
edit: pisałam razem z maracuja 🙂
histeryzujecie z tym skrzypem, mi smakuje :P do pokrzywy dodałam.

Postanowilam, ze reszta skrzypu posluzy jedynie do polewania wlosow po umyciu.
Dziewczyny mam zamiar zacząć pić drożdże,ale najpierw z miłą chęcia poczytam wasze opinie(doświadczenia) związane z tym. Jak długo pijecie,jakie ilości czy widzicie jakieś efekty? pijecie na czczo czy po posiłku ? 🙂
Dziewczyny, któraś z Was pisała coś o wodzie brzozowej. Jaką stosujecie, w jaki sposób? Będąc dzisiaj w rossmannie widziałam taką, ale nie kupiłam, bo nie wiem "z czym to się je"  👀

I o co chodzi z farbowaniem z olejem/na olej? Najpierw nakładacie olej, a potem na niego farbę? To działa? Farba nie spływa z włosów?
Ja dziś skończyłam. Niestety efektów nie widzę, piłam po 1/4 kostki od 22.04, żadnych bejbiczków, a na tym mi najbardziej zależało, cera jest gorsza niestety, paznokcie też. Przerzucam się na skrzyp/pokrzywę.

Ehhh... chyba znów zgrzeszę...
http://www.pl.avon.com/PRSuite/productdetails.page?42580
ok. No to w takim układzie dzisiaj idę do Rossmana.
Tylko jak przeglądałam jakie maja produkty (przez internet) to nie
znalazłam tego szamponu babydream.
Zastanawiam się czy jesli tego nie znajdę to nie wziąć Bambino.
Skład jest napisany taki:
witamina B3, bisabolol, nie zawiera barwników i mydła
Nadawałby się? 🙂
A ja sie pochwale, ze wczoraj przez zupelny przypadek kupilam tradycyjny indyjski olej jasminowy do wlosow. NIe wiem jak efekt, bo go dopiero trzymam pierwszy raz na wlosach, ale pachnie tak nieziemsko, ze go wcale nie chce zmywac przez cudowny zapach  😀 💘
Nuna, szampon BabyDream jest w każdym Rossmannie, akurat ten szampon dla dzieci jest na półkach "dzieciowych", czyli tam, gdzie kosmetyki dla dzieci, pampersy itd. Jest produkcji Rossmanna, dlatego nie znalazłaś go w żadnym innym sklepie. Niebieski, małe opakowanie (250ml) z dzieciakiem uśmianym na opakowaniu.

Bo z kolei ten BabyDream fur Mama jest różowy i o niego już trzeba pytać obsługę- w każdym Rossmannie stoi w innym miejscu.

Strzyga, może piłaś za małą dawkę drożdży? Ja też nie widziałam efektów po 1/4, a po 1/3 zaraz mnie zaczęło sypać.
włosomaniaki, macie jakiś pomysł dlaczego nieziemsko swędzi mnie łepetyna po dzieciowych szamponach? najmniej po rumiankowym J&J, ale teraz kupiłam Nivea Baby i no dramat po prostu :/ odżywkę z Isany kładę na same końcówki więc to raczej na pewno szampon 🙁
mnie też swędziała głowa po dzieciowych szamponach (w dodatku się przesuszyła i łuszczyła). zmieniłam na BD fur mama i przeszło 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się