Forum towarzyskie »

Polskie ubojnie

[quote author=bera7 link=topic=88112.msg1825205#msg1825205 date=1373629848]
Super. Odetchnęłam z ulgą, że dobro zwierząt wygrało i interesami.

edit: Joanna Mucha, która niby kocha zwierzątka też głosowała za ubojem. Farsa.

Marczułajtis-Walczak Jagna podobnie  😉
[/quote]

Dunia wiem, ale to Mucha przewodziła komisji ds zmian w Ustawie o Ochronie Zwierząt. Odwiedzała schroniska, pod publiczkę grała wielką obrończynię biednych czworonogów.
Ja szanuję ludzkie poglądy jakie one nie są, ale nienawidzę obłudy.
Pani Mucha jest ministrem i głosowała za/przeciw rządowemu projektowi ustawy . To był dopiero test na posiadanie kręgosłupa 😉 w poprzedniej kadencji wraz z panem Pawłem Suskim z Parlmentarnego Klubu Przyjaciół Zwierząt pracowała nad nowelizacją ustawy o ochronie zwierząt i bardzo była zaangażowana w temat. A tu taki niefart ...  😉

"Wiland przypomniała, że sprawa uboju ciągnie się od lat. - Ubój rytualny jest zakazany od 2002 roku, kiedy Sejm stanowczo i celowo usunął go z ustawy o ochronie zwierząt jako niemoralny. W 2004 r. ówczesny minister rolnictwa [Wojciech Olejniczak - red.] wydał niezgodne z prawem rozporządzenie i 8 lat zabrało zaskarżanie tego dokumentu przez Trybunałem Konstytucyjnym. Wokół tego nielegalnego rozporządzenia rozbudowano biznes. TK uznał nasze racje, ale nadal próbowano półprawdami zalegalizować coś wbrew opinii 80 proc. społeczeństwa - powiedziała prezes fundacji IUS ANIMALIA. - Projekt rządowy był bublem prawnym i nie powinien zostać przyjęty przez Sejm. Gdyby nie szaleństwo małej grupy ludzi wbrew wielkim pieniądzom i koalicji, to nie byłoby zwycięstwa - powiedziała Dorota Wiland".

Podkreślenie dla przeciwników "gorących głów"  😉
cytat z http://metromsn.gazeta.pl/Wydarzenia/1,126477,14267596,_Zakaz_uboju_rytualnego_to_zwyciestwo_zwierzat_i_przegrana.html

edyta, pani Mucha jest ministrą!  😁
Haha! a wiesz, że miałam tak napisać!  😀
jakie ministry takie kregosłupy
Wreszcie! Bardzo się cieszę, że się udało. Nie mogę uwierzyć, że w cywilizowanym kraju stosowało się takie metody.

A podnoszenie argumentów nt likwidacji stanowisk pracy nie musi być prawdziwy. Przecież producenci się przebranżowią i dalej będą produkować mięso.
jakie ministry takie kregosłupy

święta prawda. Jak się coś nie wyklaruje na scenie politycznej do 2015, to będzie klops. Na kogo głosować? Jak żyć?  😉
no cóż, pozostaje mieć nadzieję, że przynajmniej uda się jednych idiotów odsunąć od konfitur, bo doprawdy chyba już każdy ma dość
a jacy się okażą następni..?

tymczasem natrafiłam na ubolewania naczelnych starszych w wierze
klik
i uważam że oburzające jest to bezczelne i wprost już wszędzie wtykane reductio ad hitlerum - nawet w sprawie uboju rytualnego!!!
biedni przymusowi wegetarianie.. istotnie identycznie jak w III Rzeszy!
nie wróżą nam nic dobrego w dodatku.. no no..
ufff ale się można zantysemicić czytając to
Przeczytałam to oświadczenie i podobnie jak dempsey jestem oburzona i zbulwersowana. Dobór słów jest co najmniej nie na miejscu ("hitlerowska propaganda"😉, a stwierdzenie, że to "nie wróży nic dobrego" to jakieś groźby, czy coś? Bardzo silna się w takim razie czuje ta mniejszość.
Nie wyobrażam sobie z drugiej strony, że chrześcijańska mniejszość pisze podobne oświadczenie np. w kraju muzułmańskim i że zostaje ono opublikowane. To po prostu niemożliwe. Ale u nas można i włos autorowi z głowy nie spadnie. Ale jeżeli mimo to mniejszość czuje się w Polsce dyskryminowana i "gwałcona"...
podstawowe prawa żydowskiej i muzułmańskiej ludności kraju,
😵
super 🙂

podstawowe prawa tej ludnosci w tymkraju tak jak  i w kazdym innym, są takie ze mają siedzieć cicho i respektowac prawa kraju w którym żyją  🥂

analogicznie -ciekawe czy mogłabym sobie chodzić np po Mekce w krótkich spodenkach i otworzyć sklep z alkoholem i wieprzowiną i krzyczec o moich podstawowych prawach jako mniejszości ??
obstawiam się, ze moje dobro nie stałoby sie obiektem największej troski tamtejszego rządu  🤔
Tym, ktorzy próbują temat zwekslować na tory rzekomych prześladowań religijnych, warto przypomnieć postawę znanego żydowskiego pisarza i laureata Nagrody Nobla Isaaca Bashevisa Singera, który przyrównując los zabijanych i torturowanych przez człowieka zwierząt do Wiecznej Treblinki, całe życie przeciwstawiał się ich niehumanitarnemu traktowaniu, w tym także okrucieństwu rytualnego uboju, dla którego - jak twierdził - żadna religia nie może stanowić usprawiedliwienia.

Słyszałam w radiowej Jedynce komentarz członka grupy Tatarów z Podlasia, który biadolił, że to straszne, bo ubój rytualny to ich religijna tradycja, że raz w roku zarzynają w ten sposób baranka i koniecznie trzeba wprowadzić rozporządzeniem (sik!) wyłom w tej ustawie, żeby oni mogli sobie dalej zarzynac. Tak, i dlatego trzeba pozwolić, zeby w Polsce rocznie zamęczano w ten sposób 100.000 bydła, bo grupa Tatarów na Podlasiu ma takie potrzeby. Z drugiej strony - nasi miłosierni chrześcijanie także raz do roku torturują w torbach foliowych żywe karpie, aby uczcić wigilię bożego narodzenia ... Tak, to Wieczna Treblinka.
Tak jak się nie zgadzam z pierduwege , tak z tym , co napisałaś, jak najbardziej!
duunia - amen.
Faza, głosowanie było dot. zmiany dot. uboju i projekt przeszedł dzięki głosom ZA. Dzięki temu będzie zakaz.

Meise, trzeba być kimś komu zależy na kasie a nie na zwierzętach. proste i straszne... widać na czym zależało PO...
No, proszę. link
Dziwne.
Słuchając dziś rabina miałam ochotę zakrzyknąć pewne hasło znane z osiedlowych płotów, a skierowane do żydowskiej częście społeczeństwa, ale dobre wychowanie i mój mąż mnie powstrzymali, więc poprzestałam jedynie na stwierdzeniu, że nikt temu panu w Polsce siedzieć nie karze. Nie chce, to wynocha do Izraela.
Lanka_Cathar, a wiesz, że można być ortodoksyjnym żydem i być z rodziny, która jest w Polsce od XVI wieku? O zgrozo, można nosić pejsy i być Polakiem. Gdzie ci drudzy mają pójść 😉? Ubój rytualny jest dla mnie nie do pomyślenia, ale już dajmy spokój z wysyłaniem Żydów do Izraela.
.
Tu nie chodzi o żadną religię tylko o kasę.
Warto zerknąć, żeby zrozumieć, że potrawy koszerne oznaczają zyski.
http://www.jaron.salon24.pl/141595,podatek-koszerny-w-polsce

Swoją droga zadziwia mnie, że naród, który doświadczył tak ogromnego okrucieństwa  jest w stanie zabijać ...........w okrutny sposób.

Znam ludzi z Izraela i zaręczam Wam, że ortodoksyjna część społeczeństwa nie cieszy się miłością izraelczyków.
Ja też uważam, że idzie o kasę. A przy okazji o rozgłos. Różnych stron. Można było sto razy uzgodnić zasady uboju dla grup wyznaniowych. Można było przygotować alternatywę. Np. w Szwecji jest ubój rytualny... po wcześniejszym ogłuszaniu.
Wypracowano kompromis. U nas szli na całość. Cynicznie używając argumentów swobód religijnych. Jak jeszcze skarb państwa miałby za nietrafione inwestycje płacić...  😵
Tania wsłuchując się niedawno w dyskusję w TV dowiedziałam się, że przez jednego z posłów była przygotowana poprawka odnośnie uboju "na własny użytek". Ta poprawka zupełnie nie wzbudziła zainteresowania środowisk religijnych.

Teraz to sobie mogą krzyczeć.

Dokładnie tak. Było wiele, wiele lat na spokojne wypracowanie rozwiązań.
p.s
Na FB księga podziękowań:
https://www.facebook.com/events/588545091167314
Averis, ale ten pan wyraźnie powiedział, że nie wyobraża sobie pozostania w kraju, w którym nie może pełnić posługi religijnej dla swego narodu zgodnie z tradycją. No to droga wolna.
Pan Rabin dostaje kasę za przybicie stempelka świadczącego o koszerności, więc tu tez i o kasę chodzi. A o jak dużą to tylko można sie domyślać, biorąc pod uwagę te krzyki PSL.
to czyli nie bedzie w PL mozliwosci uboju religijnego? takiego dla malej grupy? jest calkowity zakaz? bo jakos mi sie nie wierzy w to 😉 nie sadze, zeby prawa zwierzat byly wyzej niz prawa do jedzenia koszernego mniejszosci religijnej... czuje w tym smrod jednym slowem.
Przecież nikt im nie zabrania JEŚĆ. Zabrania się zabijac w ten sposób zwierząt.
[quote author=Gienia-Pigwa link=topic=88112.msg1827053#msg1827053 date=1373878291]
to czyli nie bedzie w PL mozliwosci uboju religijnego? takiego dla malej grupy? jest calkowity zakaz? bo jakos mi sie nie wierzy w to 😉 nie sadze, zeby prawa zwierzat byly wyzej niz prawa do jedzenia koszernego mniejszosci religijnej... czuje w tym smrod jednym slowem.
[/quote]
No właśnie cały czas o tym piszemy, że można było pochylić się nad tą sprawą i wypracować kompromis. Ale się nie pochylono.
Nieprawda. W trakcie rozmów prowadzonych pomiędzy datą planowanego pierwszego głosowania w Sejmie, a 12 lipca pojawił się w PO projekt, który mial dopuszczać taki ubój jedynie na potrzeby grup mniejszościowych w Polsce. Dyskusji nie podjęto, bo przecież nie o to chodzi PSL i panu rabinowi. Chodzi o dopuszczenie masowego uboju na eksport, bo dopiero to oznacza kasę. Przepisy europejskie pozwalają państwom członkowskim na dopuszczenie uboju ryt. właśnie na potrzeby wspólnot w tych krajach, a nie na eksport! ten argument podnosiła m.in.. pani prof Ewa Łetowska i dlatego skierowano ten projekt rządowy do zaopiniowania przez MSZ. Zaopiniowano pozytywnie, ale niesłusznie, bo intencja ustwodawcy europejskiego jest wg mnie jednoznaczna - można dopuścić do takiego uboju na cele grup religijnych w danym kraju członkowskim.
edyta u nas w miescie w DE jest to mieso w tureckim sklepie...sprowadzane z Belgii. pisze na nim jak byk. wyroslo i zabito w Belgii.  mimo, ze uboj na cele mniejszosci jest w de zezwolony.
Nieprawda. W trakcie rozmów .......

No właśnie. Projekt PO a nie rządowy. Czyli nie pochylono się jak należy.
Bo właśnie ten projekt kompromisowy mógł iść jako rządowy. Albo jakiś inny.
I to przygotowany już od 2004 roku.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się