W jednym sklepie powiedzieli, ze fizelina to to samo co watolina, ja się nie znam :] Climatexy mają w srodku coś jak watolina, pady anky z resztą też, 2 warstwy cienkiej watoliny i gruby material wew.
Likier, Watolina znana szerzej jest jako ocieplina do kurtek, więc raczej to nie to samo. Pady Anky mają właśnie w sobie ocieplinę dlatego łatwo się spurchlają podczas prania, dlatego one powinny być prane ręcznie. Szczególnie te z nowych klekcji, bo podobno baardzo odbiegają jakością wypełnienia od pierwszych padów. Kurtki po dłuższym użytkowaniu również potrafią się spurchlić i ocieplina się przemieszcza.
ja chciałam coś takiego zeby nie obszywać, wyciąć na wymiar i zawijać owijką. (ewentualnie obrębić). Dowiedziałam się dziś , że filc (nie wiem czy każdy) jest to czysta wełna sprasowana. Wiec na mój gust nie powinien odparzac (wspomnijmy tez filcowe potniki dla koni)
Ktoś już tu pisał że robił podkładki z kocyka wełnianego , Akzzi robiła ze skórek owczych i bardzo sobie chwaliła. Wydaje mi się że filc odpowiedniej grubości i miękkości też się nada 😉.
ze skórek owczych też bym chętnie zrobiła, ale skąd wziąć owce 🤣 o kocu myślałam- ale to tak jakby z tego filcu nie wyszło. No teraz musze tylko wybrać sie na poszukiwanie tego filcu. A no i kolory różne też są, nawet tego grubego filcu.