Forum konie »

DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

Likier, tzn. nie chodzi w sumie o wszycie rzepa tylko o ten czarny :P taki nie od kompletu się wydaje
ładna ta śliwka - pewnie kwestia ujęcia ale taka spłaszczona wyszła  😉
tunrida,  trzeba uważać z ilością składników mokrych, bo sie potem nie ścina - dawałam do swoich miód i ciężko to było wysuszyć

chyba już wstawiałam - ale Mój i tak nie chciał jeść. Wszystko zjadły kuce  😁
Blondyna, ja kompletnie nie umiem uchwycić uroku tych padów 🙁 Jutro zrobie na koniu, będzie lepiej wyglądało 😉)
Blondyna- Twoje ciacha wyglądają bardzo apetycznie!
Planuję dać z suchych: mąkę, otręby, płatki owsiane, ciut siemienia do sklejenia. A z mokrych tarkowaną grubo marchew i być może to jabłko, jeśli nie spowoduje zbyt dużej mokrości. Pewno też ten olej. Jeśli będzie trzeba to sok kubuś marchewkowy zamiast wody. Wyjdzie? Jak myślisz?
Jak mi nie będzie wychodzić to poproszę męża o pomoc. Jest lepszy w pieczeniu, to mi podpowie czego dodać, by się skleiło.  😀

Jak dziad nie zje, to zje sąsiad obok. Zawsze sąsiad dojada to, czym mój rozpieszczony księciunio wzgardzi.
Cassie, nie ty jedna zakochana w tym kolorku też mam takie dwa od Likier 😍
a ja planuję wszystko zmielić jak najdrobniej żeby wyszły takie.. jednolite.
miodu dam napewno(jeszcze nie wiem ile, pewnie na oko), dam też miętę, otręby, płatki owsiane, siemię lniane, jabłka i marchewki  😀
mam nadzieję że będę krócej piec niż ostatnio  🙄
derka made by Ivett 😍

a w weekend na modelu 😜
Likier, może widziałabym je grubsze i bardziej puchate, ale generalnie- fajnie 🙂
majeczka cudowny jest ten kolor, ale zdjęcie i tak nie oddaje jego uroku w pełni  🙁
Burza, każda uwaga jest mile widziana, będziemy się rozwijać i mam nadzieję,  że udoskonalać je pod każdym względem hehe :kwiatek:

Likier za ten turkusik moje pełne uznanie - wygląda super!  😅 i lamówka wygląda bardzo ok.

stripe jeszcze do dopracowania, ale cieszę się ze wszystko idzie w dobrą stronę, będzie miał kto po mnie produkcję przejąć 🙂
Escada, to pierwszy mamy stripe in dla mnie, na próbę, na żywo fajniej wygląda, ale oczywiście jeszcze popracować nad nimi 🙂
Likier, błagam.. niech to nie będą kolejne podróby stripe in, niech się różnią, nie dopasowywuj ich.
Burza, mam pomysły na coś nowego, tylko nie wiem co na to publika;] Po weekendzie będą pewne nowe kroje itp. Mam nadzieje, że się spodobają;] Ale wiesz, ludzie których nie stać na es chcą mieć podróbkę i sami proszą o taki krój, więc odmawiać nie można hehe :kwiatek:
Ciekawa jestem jak  będzie ten jednolity z paskiem wyglądał pod siodłem, może być ciekawie 😉

mówiąc o dopracowaniu, nie miałam na myśli aby był bardziej podobny do oryginału, tylko o kwestii technicznej - równiejszy; ale pierwsze koty za płoty 😉
Escada, no ja zrozumiałam, o co chodzi i jestem świadoma i Mama też się uczy cały czas, ale widze, że b. szybko się uczy i dopracowuje.... 😉 Ja właśnie taki chciałam, śliwkę z lekkim akcentem szarego😉 Coś ostatnio przenoszę się na spokojniejsze kolory hehe
tak na wiosnę??  🤣  ja szukam sobie jakiegoś zestawu na zawody na ten sezon... i nic do tej karej mi nie pasuje  😁 całą kolekcje Jarpolu po kolei studiuję i na nic nie mogę się zdecydować  😵
Ja mam całą paletę barw w sumie, mam wiosenny bardzo ładny zielony, pomarancz i zółć, ale wszystkie są STONOWANE. Nawet pozbyłam się swojego ukochanego RÓŻOWEGO, na rzecz jakiegoś bardziej stonowanego hehehe
Rano mój mąż się załamał, kiedy usłyszał, że będę piec ciastka dla konia.
Dwa razy dopytywał, czy ciastka i dwa razy dopytywał czy dla konia.  😀
Po czym obrażonym tonem powiedział, że "On też by se zjadł jakichś ciastek, ale o nim to już żona nie pomyśli".  😁

Wyszły całkiem niezłe. Mąka, cukier puder, płatki owsiane, otręby, starkowana marchewka, trochę glutowanego siemienia lnianego. Zlepiłam to wszystko olejem i ociupinką wody. Nie miałam problemu z uzyskaniem ciasta o dobrej konsystencji.

Teraz będą dosychać na parapecie. Ale nie wytrzymam i jak doschną dziś to zobaczę jeszcze dziś czy księciuniowi będą smakować.
Nie są mocno słodkie, są w smaku mocno owsiane. Ale powiem wam, że jakby tak głód wieczorem przycisnął, to idzie je zjeść. Niezłe są.

Wyglądają bardzo apetycznie!  😁
Księciunio je zjada !!  😅 Meszu nie je, wysłodków nie je, chleb z mordy czasem wylatuje, a ciasteczka zjada.
Druga partia mi się lekko przypiekła i drugą partię zjadam ja. Gdyby dać dużo więcej cukru, byłyby całkiem niezłe ciasteczka owsiane dla ludzi.
phi co Wy wiecie o ciastach😉
urodziny mojego Drapacza : tort i tarta marchewkowo jablkowo buraczana z musli energetycznym.
Konscy goscie sie  zajadali🙂
jak zrobimi licke to bedzie szampan jablkowy dla koni i tort z kremem marchwiowym

tu widac jak smakuje jubilatowi

tu tarta i tort
czy na wypełnienie do padu starczy gabka 2cm czy dać jeszcze jakąć ocieplinę?
chcę, żeby pad był gruby
korsik, Możesz dać grubszą gąbkę tapicerską. Ocieplina przy grubszej gąbce jest zbędna 🙂
mogłabym dołożyć jeszcze 0.5 cm, ale zastanawiam się czy to nie będzie już przesada?

Likier, jakiej grubosci gąbkę daje Twoja Mama?
Z tego co mi wiadomo 2.5 można robić, ale będzie trudniej ze zginaniem tego materiału.
też fakt,
wiec chyba zrobię 2 cm
Ale czy aby na pewno maszyna chwyci gąbkę 2 cm + dwie warstwy materiału? Pomińmy, że jeszcze trzeba lamówkę zrobić.
Mój Łucznik czasami przy 1 cm wymiękał  🙄
moja babcia mi uszyła pad jeden w ktorym jest gąbka 2,5 cm, ale powiedziała ze nigdy więcej bo maszyna by tego nie przezyła 😀
poza tym mówiła , że ledwo dała rade z taką grubością...
więc następny będzie już 2cm..
jak bd w stajni to zrobie fotke padu 🙂
Kurde, nawet nie wiem, ale chyba 2 cm  🤔 Więcej chyba pod naszą maszyne nie wejdzie  🏇
Karla albo Blondyna jak robicie ciastka to później suszycie je jakoś żeby od spodu nie były takie mokre? 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się