horse_art oj kusisz tymi naczółkami. A ten opadający jest boski! Ale mam pytanko (możliwe, że już było, ale nie czytam wątku na bieżąco), czy nie odklejają się te cyrkonie. Kiedyś próbowałam sama zrobić naczółek z jakimś rzędem cyrkonii i ani żadna kropelka ani butapren nic nie trzymało.
karla158, te moje sa jedno rzędowe. tak 3 łatwiej przyczepic nawet jak nasz rózne paski - spróbuj po prostu żyłka poowijać. lagat ma takie np.
siwa - szukajcie a znajdziecie haha 😉 musisz sobie dobrać klej do materiałów. ja juz chyba z 8 przetestowałam i nie mam 1 uniwersalnego "do wszystkiego"😉 ale kropelka ani inne cyjanopany się na bank nie nadaje. nie jest elastyczne. a metal i szklo pokrywają się nalotem od oparów.
a co do klejów to do skóry najlepszy jest klej o nazwie " szewski " w takiej żółtej tubce , nie wiem czy cyrkonie trzyma ale skóre jak nim przykleisz to niczym nie zedrzesz🙂 on jest też do skai , syntetyków , kauczuku , i jeszcz kilku materiałów których nie pamiętam
o tak, mam ten szewski, sklejam nim uszka (pasek do paska) - faktycznie, nie ma silniejszego do skóry (próbowałam rozerwać siłowo maszynowo nawet to skóra się gruba podała a miejsce sklejenia nie).
no własnie..daj zdjęcie i opowiedz jak ci poszlo. troche mnie właśnie denerwuje, że tu wiele osób pyta o różne "szczegóły, sztuczki, tajniki", a potem nie dzielą sie wynikami i doświadczeniami ... tylko kilka osób.. a przecież wiadomo, że nie musi być "super" - liczy się fakt, że samemu!
a przecież wiadomo, że nie musi być "super" - liczy się fakt, że samemu!
taaa... jak ja się w końcu podzielę wykonanym przeze mnie naczółkiem to umrzecie ze śmiechu... 😉 jakieś cuda mi wychodzą ze skórą z paska... wkurzę się i kupię najtańszy naczółek i obkleje go taśmą cyrkoniową 🙄
hahah jak widze swoje pierwsze to mi się słabo robi 😉 takie zafajdane klejem i z niedoskonałościami😉 (pomijając że robiłam w domu, od razu kilka i sądziłam ze mierze do naczółka full a to cob był i sa za małe 😉 )
horse_art bo większość ludzi zapomina o tym kto pomógł i przydziela to tylko sobie , nie no pochwale się napewno tylko muszę jakoś złapać wenę i się do tego zabrać a boje się troche że zepsuje 🙂
horse_art wiem, ze ty stawilas ten obrazek ale ludzie dalej o niego pytaja i szukaja rozmiarow to wstawilam🙂. ja sciagam sobieobrazki, ktore moga sie przydac 🙂
zelka2303, a ja tez go miałam bo ktos go wstawil 🙂😉) powinnismy jakoś takei rzeczy dac z opisami wlasnie żeby się łatwo wyszukiwały... albo do 1-szego posta? bo ja tez jak zaczne "coś" robić to bede pewnie głupio pytac - pewnie tysięczny raz o coś bo nie bede umiała wyszukać 😉)))
Ja kroilam a la mattesy, ktos pare lat temu tez, alemtu kolejny raz jest pytanie o zel z futrem a ro bardzo ciezko zrobic. Mozna sobie recznie obszyc ale do tego nie potrzeba specjalisty.
Chcę zrobić siatkę na siano o oczkach ok. 3,5cmx3,5cm z linki polipropylenowej, taką żeby zmieściła się w niej 1 cała kostka siana. Pytania: - jakiej grubości ma być linka ? - ile metrów tej linki potrzeba ? - ile i jakiej długości mają być odcinki, które będę splatać ze sobą ?
Ja moje siatki robiłam ze sznurków z "odzysku" zdjętych z kostek siana. Na jedną siatkę mieszczącą dużą kostkę siana (małe oczka) wychodziło mi około 80-90 sznurków.
W pierwszej (udanej) szło 60 związanych w supeł od początku i część z nich potem przedłużałam. Drugą zaczęłam przewiązując złożone na pół sznurki do starego kółka z jakiegoś kantara i tych było 30 (czyli do plecenia znowu 60) i wszystkie przedłużałam. W całkiem pierwszą i nieudaną, bo bardzo wąską robiłam z 20 sznurków i wyszło z tego nic.... Tzn. "coś" o średnicy około 30/40 cm
Liczyłam to, co jest nawleczone na sznurek ściągający siatkę, czyli faktyczną ilość. Busse jest bardzo gęsta i z cienkiego sznurka - 2-3 mm? Na długość będzie miała pewnie ponad metr, zaraz idę do stajni to ją zmierzę przy okazji.
drey, nie radziłabym plecionki - przecież w niej jest przewodnik, siatki łatwego życia nie maja więc zaraz drut popęka i zacznie wystawać. Sama się nie raz skaleczyłam tym drucikiem, nie wyobrażam sobie żeby konie miały jeść z czegoś takiego.