Forum konie »

DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

horse_art  oj kusisz tymi naczółkami. A ten opadający jest boski! Ale mam pytanko (możliwe, że już było, ale nie czytam wątku na bieżąco), czy nie odklejają się te cyrkonie. Kiedyś próbowałam sama zrobić naczółek z jakimś rzędem cyrkonii i ani żadna kropelka ani butapren nic nie trzymało.
karla158, te moje sa jedno rzędowe. tak 3 łatwiej przyczepic nawet jak nasz rózne paski - spróbuj po prostu żyłka poowijać. lagat ma takie np.

siwa - szukajcie a znajdziecie haha 😉
musisz sobie dobrać klej do materiałów. ja juz chyba z 8 przetestowałam  i nie mam 1 uniwersalnego "do wszystkiego"😉
ale kropelka ani inne cyjanopany się na bank nie nadaje. nie jest elastyczne. a metal i szklo pokrywają się nalotem od oparów.
horse_art spróbuje i dodam zdjecie 🙂

a co do klejów  to do skóry najlepszy jest klej o nazwie " szewski " w takiej żółtej tubce , nie wiem czy cyrkonie trzyma ale skóre jak nim przykleisz to niczym nie zedrzesz🙂
on jest też do skai , syntetyków , kauczuku , i jeszcz kilku materiałów których nie pamiętam
o tak, mam ten szewski, sklejam nim uszka (pasek do paska) - faktycznie, nie ma silniejszego do skóry (próbowałam rozerwać siłowo maszynowo nawet to skóra się gruba podała a miejsce sklejenia nie).

no własnie..daj zdjęcie i opowiedz jak ci poszlo.
troche mnie właśnie denerwuje, że tu wiele osób pyta o różne "szczegóły, sztuczki, tajniki", a potem nie dzielą sie wynikami i doświadczeniami ...
tylko kilka osób..
a przecież wiadomo, że nie musi być "super" - liczy się fakt, że samemu!
a przecież wiadomo, że nie musi być "super" - liczy się fakt, że samemu!

taaa... jak ja się w końcu podzielę wykonanym przeze mnie naczółkiem to umrzecie ze śmiechu... 😉 jakieś cuda mi wychodzą ze skórą z paska... wkurzę się i kupię najtańszy naczółek i obkleje go taśmą cyrkoniową  🙄
hahah jak widze swoje pierwsze to mi się słabo robi 😉
takie zafajdane klejem i z niedoskonałościami😉
(pomijając że robiłam w domu, od razu kilka i sądziłam ze mierze do naczółka full a to cob był i sa za małe 😉 )
Żel jest łebską dziewczynką i zawsze kopiuje to co jej się przydać może 🙂 także ja mam ten obrazek i się nim mogę podzielić 😀

To powinno trafić na pierwszą stronę hehe 😀
horse_art bo większość  ludzi zapomina o tym kto pomógł i przydziela to tylko sobie , nie no pochwale się napewno tylko muszę jakoś złapać wenę i się do tego zabrać a boje się troche że  zepsuje 🙂
horse_art wiem, ze ty stawilas ten obrazek ale ludzie dalej o niego pytaja  i szukaja rozmiarow to wstawilam🙂. ja sciagam sobieobrazki, ktore moga sie przydac 🙂
Dziewczeta posiadajace overlock - czy taki za 300zl jest w ogole chociazntroche sensowny? Chodzi mi o obszywanie koszul albo tshirtow, raz na czas. Ńp cos takiego:
http://allegro.pl/overlock-silver-crest-son-90-a1-idealny-gwarancja-i3188520327.html
http://allegro.pl/doskonala-maszyna-do-szycia-overlock-760-aeg-i3207054120.html
http://allegro.pl/owerlok-overlock-fn-2-9-nowy-i3193933689.html
zelka2303, a ja tez go miałam bo ktos go wstawil 🙂😉)
powinnismy jakoś takei rzeczy dac z opisami wlasnie żeby się łatwo wyszukiwały... albo do 1-szego posta?
bo ja tez jak zaczne "coś" robić to bede pewnie głupio pytac - pewnie tysięczny raz o coś bo nie bede umiała wyszukać 😉)))
Ponawiam pytanie ,czy ktoś z was robi takie podkładki na zamówienie ?

http://okser.pl/p/130/2354/norton-zel-pod-siodlo-z-futrem-zele-i-podkladki-osprzet-do-siodel-dla-konia.html
Nikt
Z tego co pamiętam to Ivett robiła takie cudeńka i to jak pięknie *v*
Ale czy robi dalej- tego nie wiem 🙂
ale i tak połowa zamiast otworzyć 1  stronę woli spytać po raz kolejny
Zel obszywnay futrem? Pierwsze slysze.
Chodzi mi że coś podobnego🙂
Ivett  a'la mattesy raczej kroiła :3
Ja kroilam a la mattesy, ktos pare lat temu tez, alemtu kolejny raz jest pytanie o zel z futrem a ro bardzo ciezko zrobic. Mozna sobie recznie obszyc ale do tego nie potrzeba specjalisty.
A trudno jest samemu takie coś zrobić ?
No zel kupuje i futro, troche cierpliwosci i poklutych palcow. Ale mysle ze to wykonalne, bo zelu to maszyna nie pociagnie raczej.
ja właśnie nie chciałam tego na zwykłej futerkowej podkładce tylko na czymś cienkim takim..
Chcę zrobić siatkę na siano o oczkach ok. 3,5cmx3,5cm z linki polipropylenowej, taką żeby zmieściła się w niej 1 cała kostka siana.
Pytania:
- jakiej grubości ma być linka ?
- ile metrów tej linki potrzeba ?
- ile i jakiej długości mają być odcinki, które będę splatać ze sobą ?

drey 8 - 15 odcinków sznurka po 7 m każdy (im więcej odcinków tym gęstsza i większa siatka.
drey, ja ostatnio liczyłam w mojej busse z drobnymi oczkami - sznurków jest 46, mieści się na upartego średnia kostka siana 😉
Orzeszkowa, czyli wychodzi że na 1 siatkę potrzeba aż 161 metrów liny ? ?  🤔
jakiej grubości, jaką średnicę ma ta linka ?

edit.: czy zamiast linki mogę użyć plecionki do pastucha ?
Ja moje siatki robiłam ze sznurków z "odzysku" zdjętych z kostek siana. Na jedną siatkę mieszczącą dużą kostkę siana (małe oczka) wychodziło mi około 80-90 sznurków.
ale chyba nie wszystkie 80 szło od samego początku ? tylko np 30 było od początku a reszta to przedłużenie tych początkowych  🤔 ?

W pierwszej (udanej) szło 60 związanych w supeł od początku i część z nich potem przedłużałam. Drugą zaczęłam przewiązując złożone na pół sznurki do starego kółka z jakiegoś kantara i tych było 30 (czyli do plecenia znowu 60) i wszystkie przedłużałam.
W całkiem pierwszą i nieudaną, bo bardzo wąską robiłam z 20 sznurków i wyszło z tego nic.... Tzn. "coś" o średnicy około 30/40 cm
drey, ja ostatnio liczyłam w mojej busse z drobnymi oczkami - sznurków jest 46, mieści się na upartego średnia kostka siana 😉

jaką długość ma pusta siatka po rozciągnięciu ?
Liczyłam to, co jest nawleczone na sznurek ściągający siatkę, czyli faktyczną ilość. Busse jest bardzo gęsta i z cienkiego sznurka - 2-3 mm? Na długość będzie miała pewnie ponad metr, zaraz idę do stajni to ją zmierzę przy okazji.

drey, nie radziłabym plecionki - przecież w niej jest przewodnik, siatki łatwego życia nie maja więc zaraz drut popęka i zacznie wystawać. Sama się nie raz skaleczyłam tym drucikiem, nie wyobrażam sobie żeby konie miały jeść z czegoś takiego.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się