Forum konie »

DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

[b]Biczowa[/b] napisz do mnie pw, zrob zdjecia tego co masz jak ci sie zwija chyba wiem w czym problem ale musiałabym zobaczyć
Czy ktoś może wie, jakiej długości taśmę potrzebuję na wypinacze trójkątne dla kuca 140cm?
horse_art, niestety musze Cię zmartwić. mam taką czarną taśme w obroży dla psa i już połowy kamieni nie ma 🙁
xequus  Życzę powodzenia w robieniu naczółków 😉 Na pewno wyjdą piękne  😀 
A ja sobie czekam i czekam na gąbkę tapicerską, która miała być ze dwa tygodnie temu.. A siostra dalej kończy seledynowe nauszniki 🙂 Mam nadzieję, że niedługo będę mogła doszyć uszy i powstawiam zdjęcie 🙂
witam , a wie ktoś może jaki tytuł nosi książka w której  jest jak zrobić sprzęt jeździecki ? wiem ze jest tam wszystko od wędzidła po kask , kiedys słyszałam tytuł i autora ale wyleciała mi  z głowy 🙁 bardzo prosze o odp
witam , a wie ktoś może jaki tytuł nosi książka w której  jest jak zrobić sprzęt jeździecki ? wiem ze jest tam wszystko od wędzidła po kask , kiedys słyszałam tytuł i autora ale wyleciała mi  z głowy 🙁 bardzo prosze o odp

Ekwipunek jeździecki 🙂 jak poprosisz dziewczyny to Ci prześlą, bo czytałam, że mają w formie elektronicznej 😉

Dakarowa dziękuję  :kwiatek: w sumie to ma być jeden naczółek dla mojego gniadego psuja 😉
[quote author=karla158 link=topic=88.msg1740471#msg1740471 date=1365239622]

Ekwipunek jeździecki 🙂 jak poprosisz dziewczyny to Ci prześlą, bo czytałam, że mają w formie elektronicznej 😉
[/quote]
nie wiem, które dokładnie dziewczyny, ale jakby wysyłały, to i ja poproszę 😉 (hija@onet.eu)
Ja mam książkę "Ekwipunek jeździecki" w pdf. Ale szczerze powiedziawszy bez rewelacji. Jak ktoś chce to mogę udostępnić🙂

sumire, wyszukiwarka nie gryzie  😉 jeszcze chyba Zuziasta pisała, że posiada
xequus dziękuje bardzo mi pomogłaś , zobaczę czy net ściągnie  tą książke, 
wiem ze jest jeszcze jakas ale podobno około 200 zł kosztuje  i całkiem mi wypadła z głowy
horse_art, niestety musze Cię zmartwić. mam taką czarną taśme w obroży dla psa i już połowy kamieni nie ma 🙁

a..czyli bez sensu. dzięki za info - nie będę się zastanawiać czy warto 😉
czyli te metalowe się lepiej trzymają - szczególnie jak się wzmocni klejem,
bo jednak się konisko mocno nim czochra (a mnie, o cos tam czasem, no i o ochraniacze), a w tym już "dobrze" zrobionym tylko 2 wypadły mi do tej pory (a naprawdę jeżdżę często i nie pamietam, że on delikatny i nie zabraniam "procederu"😉 - a nie był wzmacniany jakoś specjalnie

właśnei wróciłam z warsztatów ze starych technik plastycznych.
zrobiłam stadko koników z gliny, jakąs dziwną miseczkę ale z konikami wydrapanymi (do odbioru pod koniec maja jak będą już wypalowe i pokryte glazurą)

i nauczyłam się filcować 😀

czad 😀
zrobiłam koraliki i takie coś...szalo-naszyjnik...
cała grupa żartowała, że na pewno coś dla konia bede robić. odpowiadałam z przekąsem (takim w " " ), że moj koń, to w kryształkach chodzi, a nie byle zdredowanej owcy...

ale wróciłam z materiałami i ......zaraz zrobie filcowy naczółek 🙂😉))
z kryształkiem :P

a jaki byłby czaprak z tego......

tylko ta wełna którą mam  - ta farbowana,
farbuje... nie chciałabym zabarwić konia albo reszty sprzetu...
a naturalna śmierdzi :P
wstawiam zdjęcie ogłowia cooka DIY ( wcześniej pisałam że znajoma takie robi, i oto jej dzieło)

rati88, ojojojojoojo  😍 Robi takie na zamówienie?  😀
Nakręciłyście mnie tymi wszystkimi błyskotkami i szmatkami. Z padem się narazie wstrzymam, ale wziełam się za zrobienie naczółka opadającego z paska, sznurków i koralików  😜
Wszystkim, którzy chcą się zaopatrzyć w takie ogłowia radzę dobrze sprawdzić te kółeczka do przypinania wodzy. Niedawno miałam przykry incydent w terenie, kiedy te właśnie kółeczka pękły. Na ujeżdżalni, kiedy wszystko było pod 100% kontrolą wydawały się być niezniszczalne 😉
Ogólnie jeździ się na tym patencie bardzo fajnie 🙂
czy są, gdzieś w sieci rozpisane wzory szydełkowe na nauszniki (poza tym tym)? moja rodzicielka po wydzierganiu ogromnej narzuty na łóżku, postanowiła podjąć nowe wyzwanie  😁 ale powiedziała, że bez rozpisanych oczek, słupków czy czego tam jeszcze, to nie zrobi. ktoś wspomoże? 👀
sei ja Ci mogę rozpisać i podać ale jutro. Mogę Ci też foty strzelić jak chcesz (przód, tył, detale jakieś, itp.).
No trochę się wzięłam w garść i uszyłam czaprak dla siostry. Ciągle próbuję zrobić profilowany ale za każdym razem mi nie wychodzi. Ale czaprak na koniu prezentuje się naprawdę dobrze 😉
musiałabym zapytać czy robi na zamówienie bo nie mam pojęcia,
w sumie jest to kobieta którą niedawno poznałam więc się nie orientuję...  🤬
wiem że jest gdzieś tu na forum ale nie znam jej nazwy, może sama się odezwie jak zdjęcie zobaczy  😁

Aszra ale musiałaś siły użyć żeby to pękło  🤔  albo jakąś trefną sztukę miałaś  🏇
rati88 a mogłabyś wstawić zdjęcia ogłowia na koniu?  😉
samo ogłowie nie moje, tylko dziewczyny ze stajni, ale jak tylko je założy to zrobię sesję  😁
a kobitka która robiła ogłowie to właśnie bardziej jej znajoma niż moja  😂
horse_art  zdradzisz tajemnicę czym najlepiej przyszyć lub przykleić  łańcuszek cyrkonii do naczółka ? mam taki metrowy 4 rzędowy pasek z cyrkoni i stare naczółki które ostatnio miałam wywalić , ale oglądając twoje cuda naszła mnie wena że ten jeden okleje cyrkoniami i bd miała do ogłowia  , tylko zastanawiam się czy lepiej wszyć czy na kropelke  . i czy nie popruje mi się ten pasek jak zacznę rzędy oddzielać

do wszystkich ,  jeszcze nic nie uszyłam oprócz  uwiązu z włóczki , bardzo mocnego , używam dla ogiera 🙂
i zastanawiam się czym wypełnić czaprak , taki na lato , zeby nie był gruby , chce go uszyć z polarku cienkiego bo mam fajny kocyk w kratke ,  i z czego zrobić podszycie , to od strony grzbietu konia, jaki materiał ?🙂
karla158 ja moje czapraki robię z trzech części. Materiał od konia to zwykle jakaś poszewka, wypełnienie najczęściej ocieplina ale ja używam śpiworu, na wierzch co tylko chcesz ale odradzam satynę 😉
ale mi chodzi o to czy np . jeśli zrobie podszycie również z polaru , albo np, z prześcieradła ale takiego nie miękkiego tylko  sztywnego , lub czegoś podobnego to czy nie obetrze konia 🙂 jaki materiał najlepiej na lato , bo gdy koń się zapoci i czaprak się zapoci może obetrzeć🙁
No sztywny być nie może. Polar jest ok ale według mnie nie jest najlepszy bo on się łatwo ciucha itp.
Byle żeby było miękkie i przyjazne w dotyku 😉
A ja mam właśnie do Was pytanie bo znalazłam kawałek sztucznego futerka i zastanawiam się czy zrobić z niego podkładkę czy co.
też mam "kawałek " futerka i lezy bo mi go szkoda ciąć, ale chciałam robić z niego :
nakładkę na siodło , podkładkę pod siodło , futerko na popręg i w rezultacie nie zrobiłam nic ;p
a kawałek ma jakis 100 cm na 130 cm czy jakos tak 🙂 i babcia kupiła go za 1 zł na ciuchach , heh
na ja tak samo to jest jakaś poszewka na poduchę kupiona w ciuchańcu ale takie milusie futerko ^^
może nakładka  na siodło ?? taka jak na amigo-konie są ??
no i chyba tak zrobię tylko muszę pomyśleć jak to potem przymocować do siodła b nie mama pojęcia jak te gumy przyszyć. Jedynie to wiem że ma być rzep przechodzący pod siodłem :P
może jakoś " na krzyż " ??  albo  tak . jesli będziesz robiła motylka to , 2 gumy po skosie na " skrzydełkach " , będą szły na zamkach w siodle , tych do puślisk , a trzecią długą gumę pod spodem od łęku tylnego , wzdłuż siodła do przedniego , między siodłem a czaprakiem lub podkładką ? guma idealnie przylegnie  do tej "dziury" wzdłuż siodła
Kamilaa mam to futerko na siodło więc jutro zobaczę w których miejscach na poprzyszywane,jak byś chciała wymiary to również służę  :kwiatek:

agull również proszę o śliczną rozpiskę wymiarów nauszników z słupkami itd  najlepiej wersję cob , 🙇
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się