Forum konie »

DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

Hej  🙂 Mam taki dylemacik, bo jako że koń mi się roztył (ciąża) to miałam problem z za krótkim popręgiem, więc zakupiłam najdłuższy(145cm) jaki był w sklepie ale ten przestaje pasować 😲 ... I mam taki pomysł na przedłużkę do popręgu, tylko czy robić dwie krótkie bo popręg jest profilowany? czy może jedna długą do starego popręgu(120cm) który jest prosty?
Wiesz co jak chcesz się bawić to tak ale ja ci polecam profilowany z gumami.
No właśnie taki popręg mam, i obawiam się że niedługo nie wystarczy, więc stąd ta przedłużka
Ja mam taką przedłużkę i całkiem fajnie się sprawdza.
O właśnie mi o coś takiego chodzi 🙂, tylko wydaje mi się żeby do profilowanego popręgu to trzeba takie dwie każda po jednej ze stron, żeby profilowanie się układało tak jak powinno?
Czy ktoras z dziewczyn szyje DERKI ZIMOWE? (Nieprzemakalne, padokowe).
Derki o które pytasz szyje Ivett, napisz do niej na pw. mam od niej derki jeszcze z zeszłego sezonu i są  nie do zajechania.
z dumą prezentuje: (a robienie temu zdjęć chyba trudniejsze iż samo robienie ;/)

horse_art, jakie piekne!!!! masz talent 🙂
horse_art, o kurde, te ostatnie naczółki są BOSKIE! Jakbyś nie miała z nimi co zrobić, nie wiem, nagle przestały Ci się podobać czy coś to możesz zgłosić się do mnie :>
horse_art gdzie dorwałaś taśmę cyrkoniową 4ro rzędową? Czy to jest standardowa pojedyncza? Podziwiam, przyszywałam kiedyś coś takiego do taśmy parcianej i szlag mnie trafiał, bo za nic w świecie nie chciało się równo ułożyć 😉
Co tu gadać , świetne  👍, a te koniki bomba , marzy mi się taki Fryzyjski .
dzięki dziewczyny, namordowałam się z tym strasznie ale i mi się podoba efekt nie ukrywam hihi 😉
slw95, niestety naczółki jutro jadą do nowego domu, może się te osoby pochwałą jak na koniach leżą 😉
głupia nie zamówiłam i sobie materiałów na taki 🙁 i jeszcze zeszło mi duzo wiecej niż zakładałam... a roboty i czasu że masakra... no ale piękne, jak tylko troche kasy odłożę to pozamawiam i sobie zrobie🙂
teraz bede ten taki z różyczkami tworzyć 😀 w oczekiwaniu na drewienka na koniki (poczta ma tempo ślimaka;/)
KoneKee, niestety nigdzie nie dorwałam - wszystkie są plastikową tandetą jak się dokładniej dopytasz, obejrzysz... ta jest pojedyncza jeszcze ruchoma. ja ją przyklejałam. satyne też - bo na satynie ładniej niż skórze (i też za wąska troche i zabawy bylo dużo - bo szerszych w sklepie zabrakło;/ przy okazji podtrułam sie klejem - w końcu poszła ponad tubka tej żrącej substancji (w oczy szczypało , gardło drapało) na każdy ! no szok...

Widek07 - wiesz, że kara to najtrudniejsza maść do namalowania? 👀
jak tylko przyjda drewienka bede takie robić 😉... ale fryzyjskie kształty ma tylko taki "2d" 😉 biegunowy moze mieć maść tylko fryza bo ksztalty chyba średnio podobne....

aa... poznajesz materiał? http://re-volta.pl/forum/index.php/topic,764.2340.html

i na tym? do czerwonego smoka będzie pasować? 😉

horse_art, a z czego robisz sam naczółek? Czy to jest jakaś taśma czy skórka, czy skóra ekologiczna?
sepia,  z tego co mam :P
z naczółków starych (np ten bordowy) i czesc z tych tasiemkowych,
a tak ze skóry -np z  pasków, torebek(toreb) , lub mialam taką fajną od rymarza - bo musi być dobra i dość gruba lub b. gruba, ale tez elastyczna żeby uszy zrobić. myślę jeszcze nad taką z puślisk, czy wodzy...., troki skórzane niestety za krótkie są 🙁
ale też z syntetycznej robiłam, wszystko zależy jaki ma kształt być i jak ozdobione - bo np tego z kryształkami bym na naczółku oryginalnym czy ze sztukasa nie dała rady zrobić (nie układałoby się) - tu musialam uzyć takiej wycinanej i to podwójnie żeby nie było śladu na łączeniu na środku (tak, jestem z siebie dumna że wyszło, bo przed byłam przerażona jak mam to skonstruować 😀)

a najtrudniejsze jest oklejenie satyną uszu - tak żeby klejem nie zababrać, zeby sie ułożyło i zeby nerwicy nie dostać 😉
dobrze, że klej już znakomity odkrylam - drogi - mało, ale nie przesiąka i nie zostawia przez to śladów jak ten 1 który miałam (no ten jest 3-ci, pierwszy-pierwszy to w ogóle tragedia 😉 - ale przynajmniej nie toksyczny haha, o kropelkach i ośmiorniczkach nie wspomnąć 😉 )
Dziękuję bardzo. Będę musiała właśnie sklecić część naczółka, ale chciałabym, żeby był opadający. Dorwałam literki z imieniem mojego konia, nałożone na pasek sylikonowy, żeby się nie przesówały, i muszę dorobić do tego wlaśnie uszy i kawałek naczółka z obu stron. Jak już coś wymyślę, to pokażę.
Poznaję , piękny do smoka na pewno będzie pasował ! Jak tyś to pięknie zrobiła  👍, nie wyobrażam sobie jak to ułożyłaś, musiało być ciężko  !! Materiał do trudny do formowania , ale efekt super  ❗ .
Anioły w bordowym wdzianku też fajne , taki odmieniec he he , trochę odbiega ubiorem do anielskich braci   😜 . Ale te oczy , piękne ! Bardzo mi się podobają  🙇
edytuję  bo pytanie nieaktualne a i tak nikt nie odpowiedzial 😉
Hej a z czego mógłby być jeszcze czaprak (w sensie środek,wypełnienie) oprócz gąbki?
Bo chciałabym jakieś na lato a gąbka jest za ciepła.
Rumak dumnie prezentujący naczółek od horse_art   :kwiatek:
horse_art, fajne masz te naczolki 🙂

Ja sie dzis skonczylam meczyc z moim pierwszym padem pod siodlo. 2 dni mi zeszly. Powiem Wam -myslalam,  ze to bedzie latwiejsze  🙄

dzięki wielkie dziewczyny, z tego że się cos podoba innym ciesze się jeszcze bardziej niż,  że mi 😀 (bo ja to taka nieobiektywna - albo niezadowolona bo planowałam lepiej, albo bardziej jak nie spodziewam się że wyjdzie 😉 )

sepia, pomyśl czy nie lepiej (łatwiej) ci w całości zrobić od podstaw, jesli ma być "płaski"...

fajna_jula, fajnie wygląda 🙂 szkoda że na zdjęciu nie widac że to perełki i brokat ...ale może przy lepszym świetle i bez flesza się i na zdjęciach pokaże 😉 i dobrze, że niszczyciel nie ukatrupił go od razu hehe 😉
Fisia, bardzo fajny projekt - to bez żadnego pikowania? i ten skosik i krówka fajnie - takie prawdziwe niepowtarzalne  diy !

a teraz skończyłam prace z papierami właśnie i zabieram się za koniki bo przyszła 1 paczka 😀 i nawet świąteczny akcent w niej: choinka i reniferek (no i koniki choinkowe :P )😀😀😀
dłuuuga noc będzie.... 😉
Fisia, czym wypełniłaś?  😉
horse_art, buuuuuuu, szkoda 🙁 No nic, nacieszę się zdjęciem 😀
horse_art, to nie krowka tylko konik!  🤣  Przepikowalam tylko troche od spodu, balam sie narazie cos wiecej zrobic, ze zepsuje 🙂
Kamilaa - 2cm gabka 🙂
Dzięki! I ostatnie pytanie  🙂 czego użyłaś pod spód? Ten materiał od wewnętrznej strony czapraka? Polar?
Pod spod dalam material zaslonowy.

Fisia, upppps!!! na swoje usprawiedliwienie moge tylko napisać, że widziałam podobną krówkę w której się zakochalam, a  na twoim zdjęciu jest niewyraźnie... i tak sobie połączyłam .... ratuje? :P
slw95, ale zrobie taki zrobie jeszcze... 🙂 całą swoją czwórkę w takie ubiore 😀 a jak założę taki Antoniemu do bryczki nie będzie trzeba w niej świateł montować !!!  👍

horse_art że niszczyciel nie ukatrupił od razu znaczy, że pancerna robota 😉 a światło niestety 🙁 ciemno się już robiło na dworze takie krótkie te dni  😤
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się