Forum konie »

DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

Jara ten bul w różowym moro  😎 😎 BOSKIE!
basia16816, ale ja sie boje maszyny. no i kupowanie materialu specjalnie na 1 taka rzecz nawet jak mama to zszyje się nie opłaca. jak z tymi naczólkami albo konikami - jak sie zamowi na kilka, to kwota nieduża za 1 wychodzi, ale na 1 to masakra nieopłacalna.
jak jakaś luzna kasa się pojawi to sie usmiechne, albo jakaś diy wymiana 😉))
basia16816, w środku jest gąbka ?
harja, dziekuje  😡

basia16816 jaka grubosc alcantary stosowalas? Bo na allegro widze 2 grubosci- 1cm i 0,6cm. I jeszcze takie pytanie, da sie gdzies dostac alcantare ktora z drugiej strony ma jakis fajny dla ciala material (chcialam na bryczesy)?

Albo moze polecicie cos zamszopodobnego co by sie nadawalo na leje?
horse-artmasz racje, na jedna taką podkładkę się nie opłaca zamawiać. Mi zostało trochę materiału po padzie 😉
casinesw środku jest gąbka i owata. Zdjęcie aż tak tego nie oddaje, ale owata nadaje takiej fajnej puszystości.
Fisia wysyłam pw 😉
Zawsze podziwiałam wszystkie cuda robione własnoręcznie i prezentowane w tym wątku, aż w końcu sama się skusiłam do zrobienia czegoś DIY  🏇 z racji potrzeby na pierwszy ogień poszła podkładka pod siodło  😉 zdjęcia niestety jakości komórkowej  🤬
Elena bardzo fajnie wygląda ta podkładka 😉 A od drugiej strony jest podszyta futerkiem ??
Jeśli można wiedzieć to skąd wzięłaś futerko ?  😀
od spodu właśnie nie jest podszyta bo nie miałam na tyle  🙁 a futerko jest obcięte z owczej  skóry przywiezionej z Zakopanego  🏇
Bardzo fajnie wyglada ale skoro nie ma futra pod spodem to troche nie spełnia swojego zadania :P
Elena, bardzo śliczna ta podkładka, to połączenie kolorystyczne też mi sie podoba, no szkoda że tylko "dla ozdoby" może dorwiesz jakiś kożuch i doszyjesz kiedyś 😉
..i teraz sobie uświadomiłam, że jak mi krawcowa przerabiała płaszcz, to wycieła kawał futra...mogłam je kurde odebrać ;/ strasznie fajne jest - by było na jakieś kaloszki, nachrapniki czy coś ;/

a czy może mi ktos z tą suknią podpowiedzieć? jak to rozcięcie z przodu zrobić ? proooosze....
Zorilla ale nadaje się jak ktoś stricte podkładki nie potrzebuje, a tylko do wyglądania 😀
Zorilla muszę przyznać, że w jakimś stopniu spełnia. Miałam problem z siodłem lecącym do przodu, a teraz tak już nie jest ;p ale do ideału brakuje dużo 😀

edit: muszę znaleźć jakiś sklep, gdzie można kupić kawałek tej owczej skóry, a nie całą. Póki co znalazłam tylko jakieś czarne ścinki, ale nie chciałabym takich udziwnień kolorystycznych ;p
Elena, mam złote jak chcesz 😉 dostałam wycięty czaprak i reszte ścinek.
ZŁOTE  nie żołte, beżowe itp... to ZŁOTE runo . pierwszy raz takie widze... ale kawałki nie duze takie ;/
a swojego nie bede ciąć bo rzucone w całości na siodło west było też super 😀

Elena, na allegro duzo osob oglasza sie z owcza skora, mozesz sprobowac zadzwonic moze maja jakies scinki i by Ci sprzedali. Albo kupic cala i uszyc cos jeszcze 😉
horse_art dzięki wielkie  :kwiatek: najwyżej obrabuję ciocię z reszty tej skóry, a jej kupię nową 😀
Fisia patrzyłam na allegro, ale jakoś nie lubię kupować czegoś, czego nie mogę dotknąć 😀 wybiorę się na targ bo czasami są tam stoiska z takimi rzeczami, może coś znajdę  🏇
Elena szukaj na googlach garbarni i tam dzwon 🙂 Nowy Targ najlepiej 🙂 Wiem co mówie.
Zorilla dzięki !!  :kwiatek:
mam ewentualnie jeszcze takie jak to na kantarze, ale  jest sztuczne, myślicie że mogłoby się nadać  ❓ ❓
horse_art, ten pomysł z rozcięciem sukni średni bardzo - to się będzie brzydko w praktyce zachowywać. I trudno. Bo przydałaby się podszewka na poły (całą spódnicę). + usztywniacz w środek. I pewnie obciążenie na dole. Zabezpieczenie u góry przed pruciem. A skoro rozcięcie i materiału na szwy niet - to obszycie lamówką jak czapraków. Jeszcze pewnie przydałby się "fartuszek" pod spód. I pytanie - jak będzie na dole róg wyglądał? Czy zaokrąglenie nie będzie konieczne?
Elena, wlasnie na allegro oglaszaja sie glownie garbarnie z NT i Zakopanego 🙂
halo, nie no wiadomo ze jak rozetne to obszyje/oblamówkuje. i wydawało mi się włąsnei ż etaka rozszyta ładniej - widzialam takie wstawiane suknie... zrobie w weekend zdjęcia w niej/na ziemi/na koniu to może będzie łatwiej.  ale te rogi - to nie wiem właśnie  czy zaokrąglać czy nie... pokaże sie wyjaśni.

i takie info mam sprzed chcwili - spostrzeżenie takie :

WIDEK TO KŁAMCZUCHA I OSZUSTKA!
przysłała mi paczke jak obiecała.... tylko że...
nei było w niej zniszczonego troche, niesbyt ładnego, nawet bzydkiego padu i paskudnych nauszników...nie! a człowiek jednak liczył skrycie ze nie bedzie źle ale zeby aż tak? no wstyd tak oszukiwać na prawde...
nie ufajcie jej!!!

Pad jest WSPANIAŁY, nigdzie nie ma nic do czego można się przyczepic, oczywiście jest piękny (co mozna się domyślić) pieknie wykonany, nauszniki sa niesamowite i ... i jeszcze pełno róznych materiałów z które zapewne mają mnie zmotywować do roboty... bardzo mnie to zaskoczyło - pw z info ze włożyła takie gadzety przyczytalam przed chwila po tym jak się uspokoiłam po paczce...i znow ryk.
wzruszyłam się jak kret, na prawde....najpiękniejszy mikołajkowy prezent jaki dostałam. DZIĘKUJE!!!
aż strach myśleć jak wyglądają na żywo te późniesze i udane dzieła....

(i coś kontr mojego chce jej wysłać , ale aż sie boje i nie wiem co....pomóżcie wymyślić ...)

widek jak nie zaczniesz znów tworzyć to się osobiście z rózgą do ciebie wybiore ! adres mam (z paczki :P)
🙂 🙂 Super.

Horse_art pokazuj jakieś kolejne naczółki no 🙂 Rbiłaś też jakieś na skórce nie? Z diamencikami i takie tam 😀??? 
No potrafisz człowieka zareklamować ha ha ..  😲, jak dokonałam oszustwa  👀 to nieświadomie 🙇 , biję się w pierś żem kłamczuch  👿 , coś mnie chyba przeceniłaś , ale dzięki , mile poczytać takie komplementy . No uśmiałam się , dzięki  💘  😁
jak ty nie założysz tej firmy (nie mówie ze juz, ale szukać można:P) to ja ją za ciebie założę ;]

Zorilla, czekam na materiały, naczółków zrobiłam bazy...no zaczęłam taki z widekowego matriału do czapraka, żeby kolor taki sam :P tylko jeszcze nie mam koncepcji jak ozdobić 😉
no i koniki maluje narazie 🙂 (i też zamówiłam kolejne wzory)
pasja pasja 😀

Moje diy bryczeski mialy swoja pierwsza jazde  🏇  A mam juz pomysl na nastepne tyle ze zimowki, ciekawe czy sie uda 😀

Takie pytanie - jakie mocne nici polecacie?  Do materialu elastycznego i zwyklego.

Tunelik na nachrapnik to zadne osiagniecie, ale tez wlasnej roboty 😉

fajowy ten wzór.
czyli i materiał i leje są z innych bryczesów tak? czy leje z bryczesów, a kratka z normalnych spodni takich rozciągliwych jak bryczesy?

a ja nie pojechalam do  koni, bo zle sie czuje ale za to tworze 😀
dzis mini koniki i aniołki 😀
ale fajna zabawa, fajniejsza niz obrazy bo efekt szybszy :P

nie moge sie docekac jak przyjdą moje materiały na figurki i naczółki  😜
horse_art Leje i reszta sa z dwoch par spodni dresowych z ciuchlandu, nie z bryczesow. Natomiast stare bryczesy rozprulam i z nich wzielam forme 🙂

Stworzylas juz cos? pochwal sie 🙂
ja za to dorzucę hafty maszynowe, zaczynają już w miarę dobrze wychodzić  🤣 jednak jeszcze sporo trenowania przede mną  👀 może hafciarka komputerowa jednak nie będzie mi potrzebna  😉
Dalej nie ogarniam jak to robisz  🤔wirek:
Caball moro w lepszej jakości
Zorilla cierpliwie  😁 a tak serio, pokazywałam kiedyś jak to robię chyba na 200.... nie pamiętam dokładnie, cały czas ćwiczę
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się