Forum konie »

DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

horse_art a robiłaś może naczółki ze złotego łańcuszka?
Kamilaa, tak, mam złoty i srebrny. narazie użyłam właśnie złoty (po kawałeczku - bo można ciąć). bardzo śliczne, kamyczki szklane, oprawka metalowa (dobra blaszka o danym kolorze, a nie nieudolnie malowana, pokrywana, żaden shit), absolutnie nie jedzie tandetą, przepięknie się błyszczy. oczarowały mnie 🙂 napewno jak sie podreperuje finansowo to zamówie żeby zrobić rząd różyczek bordowych i u góry i doły ta taśma 😀 (bo w końcu sam materiał to nie wszystko..jeszcze baza, klej i przesyłki pare/parenaście razy droższe niż rzecz - trzeba wiec zamawiać hurtowo 😉
o takie coś tylko z bordowymi:

casines - a kiedy te moje konie ostatnio tyłki ruszały? bo mnie przez chorobe już 2 tyg nie było ;/
ale pewnie w końcu do każdego czapraka i stroju będą 😉
a ty te sznurkowe zrobiłaś?
horse_art, dziękuję za linki do aukcji, szkoda, że jednych już nie ma, sama bym chętnie kupiła i przyszyła jeszcze do jakiegoś kantara 🙂
ciekawe te naczółki 🙂
harja, może napisz do tego sprzedawcy od tego
http://allegro.pl/wstazka-pas-diamentowy-diamenty-dekoracje-2cm-2m-i2779257601.html
czy wystawi ponownie? może jak więcej os. zapyta to to zrobi 😉

chyba, że ktoś znalazł lesze, tańsze?
Czemu nie, napiszę 🙂 Czy miałaś już pasek tego typu? Ładnie na żywo odbijał światło?
tego konkretnego nie, ale inne podobne- kiedyś. jeśli "kryształki" są szklane, a oprawki metalowe to na pewno będzie ładnie się mienić - takie zawsze są ładne. z akrylem i plastikiem jest problem - czasem są ładne, ale najczęściej nie, no i mniej się mienią zawsze
(kupowałam takie dżety luzem-  można właśnie to zauważyć, szklane mają ostry szlif - są ładniejsze)
horse_art one są świetne! A czego używasz żeby je "przyczepić" do ogłowia?
głównie leków uspakajających i przeciw trzęsieniu się rąk lub z pomocą przekleństw hahaha 🙂😉))
trudno dziadostwo przykleić naprawde, rusza się, odpada zanim klej nie zlapie, brudzi, ciężko takie maleństwa aaplikować ;/ do ogłowia - gładkiej skóry chyba nie polecam - będzie się odczepiać. chyba że np w tym "rowku" - tam gdzie są ozdoby zwykle - chodzi o to żeby nie było gładkiej powierzchni i nie odstawało -żeby nie zaczepiać - tu myśle nawet bez nerwów duzych się da 😉
ja przyklejam do tasiemek lub filcu głównie bo takie bazy mam.
właśnie: można przyklejać - klejem do tekstyliów(ok 20 zł tubka+ przesyłka 😉 ), lub przyszyć (jak się da - fizycznie baza na to pozwala i psychicznie szyjący 😉 )
No ja muszę coś świątecznego już wymyślić ale najprędzej skończy się na owiniętym naczółku czerwoną kokardą 😀
no na 1 szt. t napewno nei opłąca ci się kupować materiałów - 1 tasiemka np 2 zł, klej 20, kryształki ok 10, no i przesyłki - najczęściej kurier lub paczka bo kilka rzeczy- kilkanaście zł, no i jeszcze naczółek.

ale jak porzebujesz jednorazowo, nie musi byc trwałe, ani super piękne z bliska  to weź 2 tasiemki (np biała i czerwoną albo czerwoną i c. zieloną zawiń w wzorek, albo jedną szeroką i na nią przyklej ( nawet klej magik na "raz" zadziała ) albo przyszyj / owiń żyłką takie koraliki jak na choinke, a nawet łańcuch cienki choinkowy - będzie śmiesznie taki włochaty 🙂😉)

też bede robić taki mikołajowy, ale nie mam jeszcze pomysłu jak ma wyglądać - jaki chce ;/
chciałam pokazac genialny bucik zrobiony przez stajenna🙂
wytrzymały,skuteczny i kocham go  😍
Projekt świetny! Sama myślę, o kupieniu czegoś podobnego, ale ten bucik wygląda lepiej niż te w necie. Ale mam wątpliwości co do wytrzymałości? Można by konia w nim puścić na padok? Bo ja bym właśnie potrzebowała czegoś co zabezpieczy opatrunek na padoku, a stajni nie ma problemu i bucik nie potrzebny, wystarczy reklamówka 😀
Może z jakiegoś drelichu powinien być zrobiony?
to juz drugi bucik i kon wychodzi w nim na dwor
strasznie wytrzymałe mimo delikatnego wygladu 😀
u mnie nie jest problemem zamoczenie opatrunku,tylko fakt zeby piasek nie wchodził w zrobiona dziure po ropie
bucik jest genialny
wstawiam zdjecie poprzedniego ktory wytrzymał okropne padokowe warunku prawie dwa tyg całodziennego wypuszczania na dwor
zadnego piasku nie przepuscil
nie wazny wyglad,wazne zeby sie sprawdzil i Siwy w koncu stanal na nogach  😀. co juz sie na nowo ogarne w siodle to cos sie dzieje..:/  😕
dostałąm odp w sprawie pasków z kryształkami... nie będize ich wiecej bo...bo nie mialy kryształków tylko takie udawane ;/
trzeba kurcze szukać gdzie indziej 🙁 jakby komuś wpadły w oko prosze o cynk...

zrobiłam fotki naczółków, tak na szybko, bo światło fatalne, mało widać (ani szczegółów - a pododawałam, ani połysku ;/), a bateria się wyładowuje ;/  mam nadzieje ze dostane pod choinkę ładowarkę hehe 😉

horse_art, podoba mi się ten z pierwszego zdjęcia na samym dole 🙂 dobra robota!  👍
bardzo ładne, takie niecodzienne - na jakieś specjalne okazje 🙂
slw95  mi też 🙂 pod kolor ulubionego polo 😉))

ten z białym paseczkiem też fajnie wygląda na żywo, taki będzie "normalny" do jazdy (w kolorze czapraka hehe 😉))) ) moze jeszcze nachrapnik tak zrobie 🙂

a ten z różyczkami nie jest pomarszczony normalnie - tylko jak sie rozprostowuje, w pozycji jak na czole jest naciągnięty 😉

czad, naczólki pod kolor... no juz całkiem zwariowałam na starość  😜

i do sukienek będą super 😉)) musze jakiś do takiej białej spódnicy zrobić....  🤔
horse_art, ten różyczkowy jest super. Choć ja się absolutnie zakochałam w tym co wstawiałaś wyżej, w zielone różyczki.
oj chyba własnie zamówię takie kryształki i różyczki i zrobie taki różyczkowy bo też mi się straszliwie podoba... tylko może inny kolor bo limonkowy to do niczego mi nie pasuje... (przynajmniej narazie 😉 ) tylko musze mieć więcej potrzeb z tych sklepów (bo z 2, bo tam gdzie kryształki to drogie różyczki), albo chętnego żeby podzielić koszta, bo nawet koszty wysyłki mnie zjedzą....
horse_art, o kurde tak przykuł moją uwagę ten na samym dole, że nie zauważyłam tego z białym paseczkiem 🤣 lubię połączenia czerwieni i granatu, więc jest szał z obu 😍
horse_art - śliczne są  🙂
mega super zaje... jesteś mistrzem naczółkowym 🙂
oo cudo te naczółki, w pierwszej chwili myślałam, że to ozdobne opaski do włosów 😉

Natknęłam się na tanie skóry owcze, robił ktoś sam podkładki pod siodła z takich futerek???
Z jednej dużej skórki za 117 zł można zrobić spokojnie 3 podkładki. Wychodziłoby o wiele taniej od tych kupowanych.
Naczółki bardzo ładne , 😍 nie dziwię się ze zapominałaś o czasie pracują przy nich , koniecznie zdjęcia na modelu .
TROL, o proszę, gdzie tak tanio, jeśli można wiedzieć? 🙂
właśnie zakupiłam futro owcz ze str: http://skor-pol.pl/product_info.php/relugan-lecznicza-skory-owcze-dekoracyjne-relugan-lecznicze-p-76

mam zamiar zrobić sobie nakładkę na siedzisko, bo zima idzie i nie chcę marznąć 🙂
Pinesska właśnie znalazłam coś podobnego. I tak liczyłam, że z takiej skórki 110 cm to całkiem sporo można zrobić🙂

U tego pana na allegro sporo różnych skór jest w fajnych cenach : http://allegro.pl/skory-skora-owcza-relugan-lecznicza-producent-i2790245337.html
Tylko doczytałam, że jeżeli mamy posadzać tyłek na tych skórach, to najlepiej aby włos miał 3-4 cm, bo dłuższy będzie się mechacił.
dziękuje wam bardzo ! nawet nie wiecie jak miło czytać takie rzeczy (nawet jak mocno przesadzone te pochwały i tak miło  😁 )  😡  :kwiatek:
obiecuje robić i wstawiać kolejne 🙂 jak będzie w weekend pogoda - zrobie foty na koniach, tylko ten z kwiatkiem już leci do nowego domu - ale też uprosze o zdjęcie 🙂😉)

a skóre kupiłam kiedyś w markecie za 80 zł(tzn stoisko "góralskie" w ramach sklepików jakimś kompleksie tesco czy auchan) tak podrożały? 🙁 oj..to napewno tą swoją zostawie nie pociętą do chwili aż kupie "docelowe" (chyba na westowe) siodło 😉
hahaha proszę bardzo moje pierwsze dzieło😀 "spinka do ogłowia dla ubogich"
Robię drugie i będzie na święta 😀
Wykonanie: Czerwona kokarda, jakiś spinacz, podpalić końcówki.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się