Forum konie »

DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

Nie da się do 1szego postu nic dodac. Escada kiedyś zrobiła fotorelacje - ale słusznie stety/niestety doszła do wniosku że to nie do końca fair - opracowuje swoja technike każdy sam i sam dochodził do tego jak to zrobić.
Ja raz dokładnie opisywałam jak szyć czaprak razem ze zdjęciami, ale życzę miłego szukania to 140strona!

Dla tych "chętnych" do szukania i czytania wstawiam opis jeszcze raz!!!Mam nadzieję, że coś skorzystacie!
Rzeczy potrzebne:
- np. polar/alacantara + siateczka pod skód(niekiedy polar) (miejsce gdzie styka się z koniem)
- gąbka 1,5cm/2cm (wypełnienie)
- czaprak (np. pełny lub wycięty) zależy jaki potrzebujesz inaczej wzór

1.Z materiału(każdego! Polar, krateczka, gąbka) którego chcemy uszyć czaprak odrysowujesz kształt czapraka tylko musisz pamiętać o tym czy chcesz go bardzo pikować czy też nie. Jeśli chcesz bardzo to musisz więcej o jakieś 8-5cm więcej z każdego boku wyciać, a jeśli mniejsze pikowania to, dokładasz 2cm-4cm.

2.Potem chcesz mieć z lamówką to:
a) przykładasz tak jak byś miała już gotowy czaprak( 1/2 czapraka)
b) i część "czapraka"(który nie jest jeszcze zrobiony) przykładasz tzn.
-materiał gąbka materiał
i zszywasz wszystko razem w koło
potem drugą część czapraka tak samo zszywasz
następnie rysujesz sobie np. kwadraty jeśli chcesz mieć taki wzór i pikujesz (szyjesz po tych kwadratach1/2czapraka)

3.Jak skończysz z dwoma częściami to obszywasz lamówką jak chcesz albo dwie warstwy lamówki na raz albo najpierw jedno tak aby szwu nie było widać a potem z drugiej strony. (i tak szew będzie widać, ale jeden<--więcej pracy, ale przy podwójnym zszywaniu czapraka lamówką trzeba pamiętać by mocno naciągnąć lamówkę by ta nie wysunęła Ci się spod maszyny i abyś nie szyła czapraka i jednej warstwy czapraka)

4.Potem sobie łączysz tzn. jak przyłożysz dwie części czapraka to wewnętrzne części materiału! zszywasz a zewnętrzne pozostawiasz.

5.Jak skończysz to ucinasz to na górę chyba że chcesz aby cały wierzch czapraka był z dwóch stron lamówką. Jeśli tylko z górnej strony ma być lamówka do zszywasz oba kawałki czapraka!

6. Na końcu możesz przyszyć sobie przy stuły, albo jeszcze kiedy masz czaprak w kawałkach xD

I to będzie raczej koniec całego czapraka

Jeśli coś źle to dziewczyny proszę poprawić 😉 😁
opis został, usunęłam zdjęcia. Tak naprawdę tylko dlatego, że dostawałam miliony PW z niezbyt inteligentnymi pytaniami o pierdoły, a wolę mieć o re-v dobre zdanie  😉
Przyznaj się, że się sfoszyłaś, jak ktoś powiedział, że Twoje pady są krzywe 😉 😉 Bo Anky i Eskadrony etc. to niby nie są (vide jakiś bodajże Eurostarowy koszmarek w ogłoszeniach naszych wisi).

edit: nie wyszła emotikonka
chcialabym, zeby Anky byly równie trwałe i równe jak Pady Escady jak zwyklam je nazywać 🙂

różnią się tylko i wylacznie tym, ze anky mają podwójne szwy na kłebie, a u Escady tego nie ma.

ogladałam koszmarka na paradzie, w padzie za 280(?) zł oczekuję czegos wiecej niż krzywo naszytego haftu konika i fałd i zaprasowanych krzywo bruzd i wystajacych nitek... jak pomyslę, ze mialabym zamówic taki pad przez net, i ktos by nie zauwazyl to bym sie wsciekla... przy produkcie za taka cenę oczekuję perfekcji wykonania w każdym egzemplarzu :/
kenna jeśli chodzi o krzywość padów to usłyszalam to dwa razy: raz od szczerego przy padzie absolutnie prostym, który aktualnie jest chyba u aversis, a drugi raz jak robiłam cos ala es max i chodziło o to ze nie przypominał maxa bo zrobiłam za gęste pikowanie, co dzięki spostrzegawczości forumowiczów poprawiłam przed wysłaniem 😉 nie 'foszyłam' się o to nigdy, mam oczy i widzę kiedy coś mi nie wychodzi, ale szyję pady i czapraki od 6 lat, mogę powiedzieć ze z powodzeniem. zaczęłam dla siebie - bo na markowe nie było mnie stać, nie było mnie stać nawet na podróbki a zazdrościłam innym ładnie ubranych koników 😉
a instrukcja była na zdjęciach padu szytego dla Majeczki. Powodem usunięcia zdjęć było również to, że pewna forumowiczka szyjąca masowo gniotki padopodobne wszem i wobec informowała rzeszę niezadowolonych ludzi, że szyje z mojej instrukcji i to, że pad jest do niczego to moja wina 😉

wracam do maszyny, jeszcze przede mną tej nocy jedno legowisko i dwa pady 😉
escada, pisałam ironicznie, właśnie ten zarzut o krzywości był totalnie z d.py 😉
Powodem usunięcia zdjęć było również to, że pewna forumowiczka szyjąca masowo gniotki padopodobne wszem i wobec informowała rzeszę niezadowolonych ludzi, że szyje z mojej instrukcji i to, że pad jest do niczego to moja wina 😉

mogłabys glosno powiedziec kto? bo nie jest to radosna perspektywa kupic gniota 🙂
Isabelle, Likier zapewne, ale jej już nie ma chyba na forum.
Handluje na photoblogu.
nie wiem jak wy, ale ja bym chciała umieć szyć takie "krzywulce" jak Escada 😉

tymczasem, może nie końskie, ale zrobione z myślą o zimowych wizytach w stajni - zimowa kurtka dla mojej psiny:

w tym miejscu chciałabym wyrazić głęboki podziw dla wszystkich szyjących rzeczy nie płaskie (tzn profilowane do odp kształtu 3D). Kiedy doszłam do części na klacie i  kawałki materiału trzeba było pociąć i pozszywać pod odpowiednimi kątami okazało się, że moja wyobraźnia przestrzenna leży i kwiczy. Naprawdę dużo czasu i materiału poszło w cholerę zanim moja kurtałka zaczęła jako tako wyglądać. 😉
ostatnie zdjęcie rządzi!! ależ masz psinkę😍

ja się zebrać nie mogę do hurtowni, bo niezbyt sie moge zdecydowac który polar najlepszy bedzie, kiedys brałam 500 active i bardzo dobry byl.
miedzy 300 a 500 jest spora róznica cenowa, niestety mialam tylko 500 i 700 u siebie w zakładzie, bardzo się roznią od 300?
zastanawiam sie jeszcze nad szalenstwem i taka derką:

polar włochaty
wydaje mi się, że taki włochaty materiał będzie łapał więcej różnych syfów. chyba nie jest zbyt praktyczny do stajni, ale wygląda milusio  😉
bardziej mi chodziło o taką derkę pokazową bardziej, moze treningową ewentualnie, bo do boksu to w życiu😀
myślisz, że te włoski nie zbrzydną (jakoś opadną, posklejają się) jak będzie na nich osiadał koński pot?

poprosiłam katiję o wklejenie instrukcji szycia czapraków/padów które udało mi się znaleźć do pierwszego postu.
cytaty są specjalnie bez podawania autorów żeby nie nękano ich pw 😉
Też mi sie wydaje że się może skundlić taki materiał.
czy mogę prosić jakąś dobrą duszyczke o zdjęcie rozłożonego kaptura do derki z wymiarami na dużego konia? :kwiatek:
Azzawa super psina- czy to jest dog niemiecki?
tak, w 100% 🙂
azzawa piekny doguś  💘 ja mam czarnego. Cudowne stworzenia  😍
villa horse ma derki z takiego misia. one sa sliczne, ale do boksu sie nie nadaja. to takie dereczki paradne bardziej.
mówisz o tej? bo jest z "polaru ozdobnego", wyglada na taki "mieniący" się, ale nie wyglada jak miś, jakoś znalezc nie mogę :/
http://www.sklep-grene.pl/product_info.php/products_id/79984

strona VH sliczna jest, ale sie cos ładowac katalog poduktów nie chce.
ta jest z misia, i ta tez:
http://www.sklep-grene.pl/product_info.php/products_id/79986
a mieniaca sie wydaje bo jest w kratke, czego na zdjeciu nie widac.
wyglada po prostu jak polar z grubszym wlosem, a nie jak te sweterki misiaste, trzeba obmacać :P

to czekaj na nie w ogloszeniach.
Czy kołdra taka jak ta :
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10131425/
nada się na derkę-kołderkę? taką pod inną derkę?

I jak "obliczyć" wypełnienie derki?
:kwiatek:
ciagle nie mogę znalezc polarku na metry :/ potrzebuję wsciekle mocnego różu i takiej maliny, macie jakies pomysly?
czy to czasem nie jest ten polar który dziewczyny odradzały jako beznadziejny?
własnie dlatego na allegro nie patrzę nawet, bo bylo odradzane 🙁

ale swoją drogą 16 zł za mb to jakas niesamowita kwota! 500 active, super jakość zawsze kosztowała mnie maksymalnie 9zł za mb :/
Isabelle, nie 🙂 Ten z Amsti jest fajny, ale różny kolor ma różną.. teksturę? splot? no jest inny 😉.
Polecam napisać o próbki ja właśnie mam, stąd wiem a wysyłają za darmo.
http://allegro.pl/polar-gruby-620-gm-kurier-gratis-powyzej-10-sztuk-i1952166427.html

Ja kupiłam polar od tego sprzedającego.
Fakt, że nie była to dokładnie ta aukcja, bo to był kawałek ze skazą, okazyjnie, ale gramatura taka sama jak na aukcji z linka.
Bałam się, kupować cieńszy, żeby nie trafić w jakiś szmatłowaty badziew.

No i muszę powiedzieć, że ta gramatura jest uczciwa. Nawet zastanawiam się, czy ten polar 620 g to nie za gruby towar na derę.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się