wiem, że gdzieś to było, ale szukam od dobrej godziny i nie mogę znaleźć, więc tu moje pytanie: jaka odległość rzepów w owijkach będzie odpowiednia? 15 cm wystarczy czy więcej? Która część rzepa bliżej brzegu- ta miękka czy ostra? Przyszywacie rzepy ręcznie?
W owijkah z Horze i jest 16,5 cm między jednym a drugim rzepem... no i ten ostrzejszy jest zawsze na końcu 🙂
manczesterowa wygląda świetnie 😀. Ja kiedyś próbowałam coś stworzyć, ale mój pies założył kilka razy i wyrzuciłam, bo wstyd było w takim ubranku wychodzić 😂
a ja właśnie wyczarowałam kulę do zabawy na wzór uncle jimmy's hanging ball ( http://www.uncle-jimmys.com/ ) jest jeszcze ciepła, więc nie do końca twarda, ale wygląda na wystarczająco twardą 8D
Słuchajcie dziewczyny, czym wy szyjecie? Wiem ze hypnotize kupila jakas husqvarne - dalej jestes taka zachwycona? Ona kosztuje ok 800zł? Ja kupuje nowa masyzne i rozpatruje też Singera Heavy Duty ale to tak na szybko - co sadzicie do poecacie? 600-800zł. 🙂 Pomocy !
Zorilla Jestem nią zachwycona i zakochana. Doradzana mi była ze stawki wielu maszyn przez profesjonaliste. I faktycznie ze wszystkich które testowałam w tym przedziale cenowym była najlepsza. A mój model kosztuje ok 1000-1100 zł. Ja kupiłam za 800 ale po znajomości.
Ah włąsnie coś pamietałam ze 800 a nie 1100 😀 A jaki to model? Czy mi sie wydaje czy coś nie polecałyscie Singerów nowych? Mi sie spodobał Heavy Duty (są dwie wersje różnica 100zł i ilość ściegów) ale ciezko jakąs opinie znaleźć (tylko filmiki na YT 😀 ).
I dzisiejszy pad. Przy nim maszyna zaczęła mi się buntować i skłoniła definitywnie do zakupu nowej 😉
dziewczyny, czy któraś robiła system do lonżowania pesoa? bo się zastanawiam czy opłaca się samemu robić, czy koszty są porównywalne z zakupem gotowego? a drugie pytanie, czy ktoś robił ogłowie bezwędzidłowe? myślę o takim parcianym, bo bym chciała zrobić, tylko bym potrzebowała wzór takowego.
Ola ja bym się nie podejmowała robienia pessoa samemu nie mając prawdziwego na wzór. Za dużo można zepsuc (długości itp). Ale ktoś o tym pisał tylko trzeba sobie znaleźć! 😀iabeł:
wzór pesoa mam, tylko zastanawiam się nad opłacalnością przedsięwzięcia. właśnie też mi się wydawało, że kiedyś była o tym mowa, ale niestety wyszukiwarka nie potrafiła mi tego znaleźć 🙁
szukam wzoru tego bezwędzidłowego ogłowia, bo wiem, że takie parciane istnieją i się sprawdzają treningowo.
grzesiek.1993, na pewno musi wyschnąć, ale wcześniej skóra powinna być czymś zakonserwowana, żeby nie zrobiła się twarda i nie zaczęła się na tej głowie rozkładać :P. Przejdź się do kuśnierza, który robi futra naturalne, na pewno ci pomoże 😉
Zorilla czaprak jak sklepowy...i tek Kolor 🙂 👍 A ja wrzucam dzisiaj skończone zamówienie trusi. Tu jeszcze breloczki nie są breloczkami-staną się nimi dopiero jutro. Konik kasztan o pięknym imieniu Duszek oraz klacz o słodkim imieniu Truskawka. Duże mają ok 10 cm w kłębie, małe ok, 5-6 cm (te będą breloczkami) SZALEŃSTWO!!! 🙂 Z góry przepraszam za kiepskie zdjęcia Truskawki-niestety kare konie w wersji wełnianej są mało fotogeniczne.
Zorilla, podkladka jest cudna, łezka też, ale czaprak mi sie nie podoba 🙁 ma strasznie ta lamówkę pomarszczoną, a to odbiera starannosc wykonania okrutnie 🙁 za to kolorek łezki 👍
Sio, jestes mistrzynią 👍 zrobiłabys tutka małego dla beztalenciarzy 😜
Alex, co do pessoa, kilka juz zrobilam, koszty mizerne. jedynie sznur, karabinczyki, i z tylu ja dawalam szlauch ogrodowy, konia nie obcieral, problemów nie bylo. zrób dluzsze linki, potem sobie indywidualnie do konia dopasuj. ja robilam sama bo na konia 184 nie moglam dobrac pasujacego z nizszej polki a placenie 400 zł za kilka sznurków, kilka karabinczyków i ciupkę futra syntetycznego wydalo mi się konkretnym absurdem 😉
Masz rację Zorilla-chodziło mi o ten mały pad 🙂 zrobiłabys tutka małego dla beztalenciarzy
bemyself technika, którą robię nazywa się naalbinding. Podobno jakieś ślady jej stosowania pochodzą już z neolitu, ale najbardziej popularna była w średniowieczu. Robili nią czapki, rękawiczki, skarpety itp. Technika ( w skrócie) polega na dzierganiu pętelek grubą igłą (ja używam igieł kościanych). Myślę, że najłatwiej nauczyć się patrząc, ale w necie są dobre informacje. Jak chcesz to Ci podeśle na prv. albo zapraszam na kurs 🙂
Tu na zdjęciu igły z rogu koziołka sarny.
edycja! mozesz robic najpiekniejsze koniki- chodow nie bedzie! 👿 przepraszam, ale przecież nie mogłam zostawić z błędem 🙇 :kwiatek:
bymyself zgadzam się, dlatego mówię że średnio udany 😉 Ale dzwine bo łezkę obszywałam z lamówki nie ze skosu i wysła super, a czaprak z małego skosu i niby proste linie a pomarszczyło się jak 150. No ale na łezce wyszło i mam nadzieje ze bedzie juz wychodzic 😀
Hej 🙂 już jakiś czas czytam ten wątek i na prawdę jestem pełna podziwu 😍 kilka tu osób zainspirowało mnie żebym ja też coś zrobiła 🏇 może nie jest to pad, czy podkładka ale czasami się przydaje 😉
jest to podróbka gumowego czambonu DIY zrobiony z gumowej linki, dwóch karabińczyków i najzwyklejszego stopera do wytoków. cały koszt wyniósł mnie ok. 12 zł zdjecia sa za duze.