Forum konie »

DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

zgadzam się z cieciorką,

Ivett badałaś jakos czy koniowi to nie przeszkada w widocznosci? A propos 1szej maski.
ivett, bardzo ładna, ale rzepy mogłyby być subtelniejsze, skoro to tylko na ogłowie ma być 🙂

Też na to wpadłam, ale dopiero po obejrzeniu zdjęć 🙂

zgadzam się z cieciorką,

Ivett badałaś jakos czy koniowi to nie przeszkada w widocznosci? A propos 1szej maski.

Jedyne co przeszkadzało mojej babie w przypadku pierwszej maski, to to , że nie ma uszu.

Hej--mam pytanie do tych co szyja czapraki a chyba szczególnie do Hypnotize-- co to za siateczka której uzywa sie na spód czapraka -- czy sie nie zaciąga jak sie oczyszcza z włosów końskich , gdzie można coś takiego kupić ? ( jakka jest kolorystyka) czy na allego czy też w sklepie stacjonarnym Ja jestem ze Śląska  może ktoś mógłby poradzić i odpowiedzieć --pozdrawiam
czy ktoś kiedyś robił czambon-- taki prawdziwy (przypinany do ogłowia na pasek  potylicy)--potrzebuję czegoś takiego na poniaka --ktoś mógłby podac wymiary użytej linki (gruboś i długość )--( czy to raczej powinna byc guma )

edytuj posty
  👿
Hana
Ta która ja mam to siateczka do dresów 😀 Taka miękka. Nie zaciaga się, świetnie współpracuje na maszynie , aczkolwiek zamiast pojedynczego kawałka mam podwójny, lepiej to wygląda i jest mocniejsze moim zdaniem. Czysci sie z włosów bardzo dobrze o ile sie takie złapia na ta siateczke. Bo ja w czasie kiedy uzytkuje i widze w stajni jak inni uzytkuja, nawet na mamutach owłosionych  nie widziałam dużej ilości włósów, raczej pojedyncze sztuki. Mniej łapie ta siatka włosy niż zwykłe bawelniane podszycie czy jakie tam robicie. Poza tym kon mi się pod tym tak nie poci.
Ja kupiłam ta siateczke w łodzi w Polimexie. W okolicy nie widziałam. No i kupowałam cały bal ( chyba 70 m ) . Kolory widziałam dwa. Taki jak ja mam czyli czerwony/pomaranczowy i czarny. Kupiłam czerwony bo chciałam mieć inny niż u każdego 😀
A czy ktoś robił przedłuszkę do popręgu? 😉
Hypnotize kusisz użyciem takiej siateczki  😀iabeł:

powstało...to teraz się bierę za następne
krysiex213
Sama uzywalam wczesniej innego podszycia i siateczke wziełam bez wiekszego entuzjazmu. ale teraz wiem, ze na pewno juz nie bede szyła spodów z niczego innego. Czaprak jest leciutki, nie jest sztywny, fajnie sie układa, oddycha duzo lepiej. Ciezko się ja jedynie z bala wykrawa. szczegolnie majac kawalerke  😂 może gdybym robiła pojedyncza warstwę tego to było by łatwo, ale podwójną juz cieżko. Szczegolnie żeby to ułozyc dobrze, symetrycznie itp 🙂

BTW
fajne to co stworzyłaś 🙂 

A wiecie gdzie może mozna kupić ozdobne sznureczki z tasiemka do wszywania? nigdy w pasmanteriach nie widziałam, za to w PRAKTIKERZE znalazłam 😉 Ale z masakryczna ceną.
krysiex213 bardzo ładnie 🙂

Hypnotize taka siateczka jak w odzieży sportowej z dziurami?? Wiesz w wiatrówkach czy dresach 'szelestach' 😀 ? 70m to spora przesada a nawet nie wiem o co pytac w sklepach:/

Ivett w takim razie aprobuje 😀
Zorilla
Tak dokładnie taka jak w sportowej odziezy. Tyle że jak byłam w hurtowni i ogladałam różne te siateczki to, jedne były mega drogie, inne tanie, wielkie oczka, małe, siateczka miekka, twarda, sztywna itp. duzy wybór. Moja jest cenowo taka pośrednia, sadze ze te najtansze szybko by umarły.
Na metce pisze: Siatka Dresowa 100% PES jesli coś wam to pomoże.
Ale ogolnie powiem wam ze naszukałam sie tej siatki i dorwalam ja własnie tylko w Polimexie. I te moje 70 m to jedna z mniejszych rolek jakie tam były. Swja droga ona nie jest taka droga. Za belke zapłaciłam cos około 150 zł.
[CIACH]
To już siodło jest sensowniejszym 'pasem do lazowania', bo przynajmniej masz gdzie podpiac patenty.
a gdzie przypniesz, np wypinacze?
Pytanie do mnie? Tak samo do popręgu jak w wersji powyższej, nawet wygodniej.

A propos sznurka z wypustka - http://allegro.pl/wypustka-atlasowa-k-granat-kol-20-m-f-525-i1556845479.html  , w ogole supppper rzeczy ten ktos sprzedaje, a raczje w super cenach. Niestety takiego gubego sznura narazie nie wyczaiłam🙂
Nie, pytanie do monisi. Sory, ale nie zauwazylam, ze Ty napisałas 😀
Hypnotize sznury takie są w pasmanteriach, zwie się to "sznur do zasłon z wszywką". Można też szukać na allegro albo hurtowniach pasmanteryjnych (wiem gdzie w Lublinie są ale ja takich ilości hurtowych nie potrzebuję 🙂 )

właśnie wróciłam z miasta z 3 rulonami gąbki...ja nie wiem czemu się ludzie tak dziwnie zawsze patrzą..zwłaszcza w autobusie  😂
A ja mam pytanie odnośnie tych nieszczęsnych kaloszy ;D Nie mam zielonego pojęcia jak odmierzyć te cm na górze i na dole bo są zaokrąglone  😵 i jak te łuki pomierzyć, cyrklem? jakimś kątomierzem? ;D Proszę o pomoooc 🙁

No i znalazłam taki materiał - http://allegro.pl/angielski-material-pianka-134-160-i1537828447.html . nadałby się na kalosze?
krysiex
Dzięki 🙂  :kwiatek:
Ja tez taszczyłam dzisaj gabki 😀 i duzo materialu w kratke 😀  😅 😅 😅 😅 W końcu go znowu dorwałam 😀
Ja się wzięłam za owijki - żadna sztuka, ale na początek dobre 🙂
Robiłam też uwiąz, ale zabrakło mi sznurka i nie ma nigdy weny, żeby doszyć... :P
A owijki właśnie się produkują, bo chciałabym na jutro je skończyć, a co z tego wyjdzie to pojęcia nie mam.
grando_, bierzesz jakiś sznurek, zaznaczasz na nim długość kaloszków, po czym sznurek mierzysz normalnie linijką 😉
agniecha930, dziękuję  🙇 w sumie nie wpadłabym na to... haha  🤣
Cytuje    [center]A wiecie gdzie może mozna kupić ozdobne sznureczki z tasiemka do wszywania? nigdy w pasmanteriach nie widziałam, za to w PRAKTIKERZE znalazłam 😉 Ale z masakryczna ceną.
[/quote]
[/center]
HypnotizeJa widziałam takie sznury w sklepach z firanami--- cieńki koszt 4 zł za metr , gruby około 7 mm to 5 zł za metr-- --W Rudzie Śl -- na Teatralnej na Pawilonach
[CIACH]
A ja mam pytanie, i mam nadzieję, że jestem w dobrym wątku. Czy jest jakiś sposób, żeby zwiększyć z powrotem przyczepność lekko wysłużonych rzepów w ochraniaczach?  :kwiatek:
a ja bym się chciałam pochwalić moim własnoręcznie zrobionym kantarkiem sznurkowym
wzięłam instrukcje z tej strony ; http://www.konik.netzel.pl/?m=5
to nie jest takie trudne, na jakie wygląda  😁

wymienić je..
theklaudia, to twój pierwszy? Bo generalnie strasznie cienka ta linka (za cienka, powinna mieć ok. 6mm średnicy), i odległości do poprawki, ale poza tym to w miarę 😉 Robiłaś z Fiadorem?
Livia -  tak pierwszy  😉 no linka taka cienka, bo to tylko na szybkiego kupione, żeby było, ale to jest tylko taki żeby zobaczyć czy to łatwe, za niedługo kupie grubszą linka, to też wystawie 🙂 a jakim Fiadorem ?
Ten węzeł, który tworzy "zaczepy" do uwiązu, nazywa się Fiador 🙂 I już zobaczyłam, że jest  w tej instrukcji 😉
z nim było najwięcej problemów  😁
Wrzucam kolejna podkladke ktora powstała w tym tygodniu - tym razem 4 kieszenie na korekcje oraz podkładki pod owije 😉 W tyle widać też wieszak-drabinke DIY z rurek pcv - całkowity koszt ok 5zł ^^

Słuchajcie! Gdzie dostane BIAŁY aksamit? Okazuje się że to jakiś super deficytowy towar! Albo coś a la, takie puchate 🙂 A może gdzieś u was w miescie jest i to w okazyjnej cenie i ew ktos moglby mi go wyslac? Jakby któraś coś wiedziała to prosze o info, potrzebuje metr i to nie cały 🙂 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się