Witajcie mam nadzieję, że to dobry dział. Mam pytanie jakich maszyn używacie do szycia czapraków oraz jakie igły i nici powinnam kupić ? Chciałabym coś sobie uszyć, ale maszyny w domu brak i zupełnie nie wiem co kupić 🙂
1. podkładka z pianki obszyta sztucznym futerkiem 2. Bryczesy uszyte przez moją mamę, lej "odzyskany" ze starych euro-starów, reszta materiału to sztruks 😀
HA!!Właśnie skończyłam..może to nie jest typowy sprzęt jeździecki, ale szkoda mi było moich butków, że się zaginają - no to zrobiłam im wypełniacze - takie skarpetki "na szybko" . To zielone na butach to nie jest mech 😉 wyszło mi coś takiego na zdjęciu po wyszczotkowaniu- to chyba odbicie od podłogi (ale wygląda kosmicznie). Koniki i wierzchy wydziergałam techniką naalbinding - igłą znaczy się - jak wszystkie moje robótki, no i doszyłam do tego polar. To wszystko wypełniłam starym, kochanym swetrem. Jeszcze muszę dopracować - żeby ładniej wyglądało i żeby można było jakoś oba buty łączyć ze sobą (przyda się przy noszeniu) ale ogólnie to już gotowe.
To kwestia ilości i jakości wypełnienia. Buty mam zapinane z tyłu więc mogłam to wcześniej skontrolować. Poza tym to ładniejsze niż proponowana przez moją rodzinę gazeta 😉
Za wasza inspiracja postanowilam sprobować uszyć derkę przeciw deszczowa ale pojawił sie problem materialu. Nie mam w okolicy żadnego sklepu z tkaninami 🙁 Czy ktoś wie gdzie takowy kupić?? Jaki był by najlepszy i względnie tani. Na mojej obecnej derce pisze, ze jest wykonana z "cordury" ale co to właściwie jest. Czy ortalion z mikrofibra powlekany dal by rade? ( nazwę mam z sklepu internetowego nie mam pojęcia jak wyglada) sorry za długość 😡
Tu masz kodure a żeby przybliżyć Ci materiał spójrz na torby, plecaki z tego jest robiony czasem posłania dla zwierzaków. To dość sztywny materiał. Czasem piszą, że derka jest z ortalionu tylko nie wiem czy są różne gramatury 🙂 może dziewczyny podpoiwedzą C jeszcze 😀
Stwierdziłam,że też coś uszyję, a co! I teraz myślę ,że nigdy więcej 👿 Wygląda niewinnie, ale jest winien śmierci 5 igieł i żarówki w maszynie 😵 I do tego jest okropnie krzywy.
Sio, koniki są urocze, chciałabym takie w siodlarni w butach mieć, zrobiłabym nimi furrore! 🙂 Może babcia mnie wspomoże! czy robiłaś to wg jakiegoś wzoru czy z głowy?
pomocy mam zamiar zabrać się za czaprak ale potrzebuje wymiary to jest taki niestandardowy czaprak ,bo chce mieć- ujeżdżeniowo- wszechstronny 😁 😁 tzn. na być długi jak ujeżdżeniowy, a jeżeli chodzi o szerokość to od góry z przodu ku dołowi poszerzany i w dodatku "jaskółka" 😵 materiały już mam , tylko wymiary żeby było prościej wklejam mój "szkic" na szybkiego abyście mogli sobie go wyobrazić , proszę o pomoc(bo nie mam ujeżdżeniowego czapraka i brak wymiarów - dopiero przymierzam się do kupna ujeżdżeniówki dlatego chce taki czaprak ) aaaa - i to coś w rogu to ma być H 😂 no - bo chce jakiś hafcik na czapraku , ma ktoś jakieś pomysły? mile widziane szkice i inne pierdołki - chce żeby był ładny i taki no wiecie rzucający się w oczy , ale też schludny i bez przesytu 😜 wymiary: A- B- C- D- E- F- G- H- I- edit- zdjęcie za duże jak za duze to zmniejsz 😤 sory, ale zmniejszyłam zdjęcie - na początku rozjeżdżało się na forum tzn była połowa obrazka i zmniejszyłam do normalnych rozmiarów, wklejam zdjęcie jeszcze raz gdyż jest ono dobrego rozmiaru!!!