Forum konie »

DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

Iszka90, akzzi, larecherche,  dzięki dziewczyny 🙂
Zorilla, Ja poszłam za radą caroline bodajże i obwiązałam naczółek łańcuszkiem właśnie. A co do futerek to mi w niczym nie przeszkadza ich długie włosie 😉
To długie włosie jest właśnie świetnie!
No długie futerko jest takie oryginalne i fajne 😍
A krótkie takie bleeee  🤔
Co kto lubi.. Mi osobiście się nie podoba  😀iabeł:
3m materiału nie starczą mi na derkę 165 z szyciem na grzbiecie i rozcięciami lub na derkę 165 bez szycia na grzbiecie i z rozcięciami?
to zależy od szerokości materiału.
Jeśli ma minimum 150 cm, to wystarczy
powiedzcie mi proszę, czy takie coś:

http://allegro.pl/mikrofaza-meblowa-obiciowa-30-kolorow-super-i1280826252.html

nadaje się na warstwę wierzchnią czapraka? któraś z Was używała? i czy bardzo rożni się od alcantary?

nadaje się na warstwę wierzchnią czapraka? któraś z Was używała?
na zdjęciach wygląda obiecująco ale jak wygoogluje mikrofazę to obrazki skrajnie się od siebie różnią, poza tym jedyne co wyszukiwarka wypluła a propos czapraków z mikrofazy to Czaprak Eskadron KOLEKCJA NIGHT BLUE-MOON, a materiał wcale nie jest  podobny 🤔

z góry uprzedzam ze wyszukiwarka forumowa nic nie znalazła :kwiatek:

uzywalam nadaje. roznni od alcantary. jest delikatniejsza na pozor ale to tez jest obicowka wiec powinna byc trwala.
http://img06.allegroimg.pl/photos/oryginal/12/42/85/04/1242850407 to zdjecie chy ba najlepiej oddaje fakture, jest taka troche jak aksamit ale ma bardzo krotkie wlosie.
korsik, zakładając że derka 165 powinna być na długość >100cm to może być ciężko...
Zorilla bardzo dziękuję  :kwiatek:, w takim razie przetestuję 
mi długie włosie przy haku nie podoba się nie tyle ze względów wizualnych co praktycznych - dość mocno ogranicza widoczność konia bezpośrednio przed nosem 🤔 i mam wrażenie że może skłaniać zwierza do przeganaszowywania się...
dość mocno ogranicza widoczność konia bezpośrednio przed nosem 🤔 i mam wrażenie że może skłaniać zwierza do przeganaszowywania się...

Jest coś takiego jak martwe pole widzenia konia, które znajduje się między innymi, właśnie bezpośrednio przed nosem. Na dobrą sprawę, koń nawet nie widzi tego futra, więc jak może mu ograniczać widoczność, która już tak mocno mu matka natura ograniczyła ?

Poza tym, nie rozumiem jak futro na nachrapniku (nie wiem jak to sie w hacku fachowo nazywa) skłania do przeganaszowywania się ????
wer napisala ze futro zaslania widocznosc wiec kon przeganaszowuje sie zeby lepiej widziec. pomiajac czy to prawda czy nie prawda to ja tak zrozumialam aspekt przeganaszowywania sie (?) ale off sie robi coraz dluzszy  🚫 🤬
croopie źle się wyraziłam - "przed nosem" nie miałam na myśli 'pod', tylko NAD kością nosową. Gdyby koń ze zdjęcia w moim podpisie miał na nachrapniku takie futro, to wydaje mi się że nie byłby w stanie w takiej pozycji zobaczyć tego co go zainteresowało (telefonu) i wydaje mi się że musiałby cofnąć nos w kierunku klatki piersiowej.
podkreślenia celowe, bo są to moje osobiste odczucia, ale mam nadzieję że się mylę 😉

nie chcę tu już ciągnąć off topa 😉
wer, trochę dowaliłaś z tym ganaszowaniem od futra 😁 oby pół volty teraz futerek nie kupiło 😁
Ja się tylko zastanawiam po co ten biedny koń na ziemię (tudzież telefon  :hihi🙂 miałby się patrzeć. No chyba, że jakieś pieniądze by tam dojrzał jak niektórzy jeźdźcy  😀
ej sluchajcie jak nazywa sie fachowo ta sprzaczka do zapinania derki?
i gdzie mozna to kupic, tu znalazlam http://www.galopada.pl/sklep/product_info.php?products_id=7593 ale moze jest gdzie taniej albo w ogole nie w jezdzieckim sklepie?
albo ktoras z was ma hurtowe ilosci i odsprzedlalaby mi komplet na 1 pasy?
na galopadzie są jeszcze po 2zł, ale bez regulacji, ja kupiłam na hippolandzie (8zł sztuka) jest trochę drożej ale kupowałam też inne sprzączki (kawałek metalu a tyle kasy...)

z przeganaszowaniem przyznaję przesadziłam, jednak w dalszym ciągu futro z tak długim włosiem (bo nie chodzi o samo futro - jak ktoś tu zasugerował - tylko o jego wielkość), nie budzi mojego zaufania. Wskazane przeze mnie zdjęcie miało na celu zwrócenia uwagi na fakt, iż konie jednak czasem z tej przestrzeni korzystają, chociażby podczas przechodzenia przez drągi, gdzie koń powinien dobrze widzieć co się pod nogami znajduje ->
eot.

ja natknęłam się na klamry za 22zł 🤔 to dopiero przesada...
edit: zapomniałam dodać link: http://pasi-konik.pl/pl,product,1488939,hkm,sprzczki,do,pasa,do,derki.html
raczej ku przestrodze 😁
czemu piszesz taką małą czcionka i co zdjęcie strucelki na likierze ma do tematu??
Ja chcialam napisac troche spoznione pochwaly dla LOVELY za przecudowny czaprak 😜 :kwiatek:
Nie mam na razie zdjec, ale czaprak pieknie wykonany, rowniutki, swietnie sie uklada i jest juz teraz moim ulubionym  🙂
polecam ❗  Moje ulubione Eskadrony przy nim polegly.
Ja mam ciemnozielony z bezowa lamowka i sznureczkami 😍
milusia zdjęcie prosimy!
czy ktoś z voltopirów robił samodzielnie chambon albo gog? da się? są jakieś intrukcje? 👀
ja robiłam gog

pasek na potylicę zrobiłam ze starego paska, na końcach przyszyłam metalowe kółeczka (1zł za szt.) i dorobiłam zapinania (ja akurat miałam skórzane paseczki, które nie wiem skąd wzięły się u mnie w domu), można też cały z podwójnej taśmy parcianej i zapięcia na rzepy-taki też miałam.
Do starego wypinacza domontowałam kółeczko metalowe (1zł) do kółeczka przyczepiłam kawałek linki (przyczepiony w połowie) na końcach linki karabinki (też ok 1-2zł za szt.). koniec
ja robiłam z linki żeglarskiej, a tą skórzaną część na potylicy zrobiłam z taśmy parcianej, i kółeczek kupionych w sklepie z metalowymi częsciami
Milusia  :kwiatek:
hm, brzmi łatwo i przede wszystkim tanio  😎. dzięki dziewczyny, może z pracy moich zgrabnych rączek powstanie jakiś w miarę kształtny i bezpieczny dla konia sznurkowy twór. byłoby fajnie.
Mam zaszczyt przedstawić nowy kantar Łaciatego:

Ponieważ nie mogłam znaleźć takiego, jakiego chciałam a jednak trochę szkoda wydać 100 zł na kantar padokowy, obszyłam zwykły kantar taśmowy:

No i naszyłam imię konia, ale, ze jestem leniwa, to tylko symbol Dolara 🙂

vissenna, bardzo ladnie! 🙂
vissenna, świetne futerko 😉
Nie wiem czy dobry temat jeśli zły to nie bijcie. Po kolejnej próbie ubrania mojego futrzaka w pad od mamy Likier stwierdzam że to g... się do niczego nie nadaje.Ni jak nie chce sie ułożyć pod siodłem 😤 wykonanie owszem jest dobre ale brak profilowanie to jakaś porażka.Dlatego mam pytanie czy idzie to jakoś poprawić np: rozproć na środku i przyciąć jakoś to wszytko żeby choć troszkę lepiej zaczął się układać
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się