Forum konie »

DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

Zorilla o, właśnie też chcę przeszyć swoje mustangi, bo futerko odmówiło współpracy.
Kaloszka już miałaś, czy też robiłaś?
Ten rzep tak po prostu złożyłaś i się zapina? Nie wiem czy wiesz o co mi chodzi 😁 Że jest taki jak w kaloszkach hippici, że najpierw zaczepia się rzepy o rzep a potem na to jeszcze nakłada od góry ten rzep 😁 Bo próbowałam to rozkminić, czy to się tak normalnie złoży czy trzeba 1 lub 2 szeregi tych ząbków jakoś wypruć?
Srtucelka tak robilam cale kaloszki od podstaw.
A rzep tak jakos jak mowisz, zapinasz o mechatke i z góry ja zakladasz, wiec ta czesc z haczykami jest zszyta i przez to dwustronna.

i pad pod siodlem, chociaz az wstyd mi wrzucac takie zdjecia  🤬

http://www.slide.com/s/a-XsdsKp4T-6zttGCGPWZT2SoriN5spu?sk=0&cy=gn&th=0

http://item.slide.com/r/1/282/i/0Rt_fuaN5D9uaG5GExkdmFVdIImT1R-G/

i nie wiem ale nie ma kodów do zdjec na forum wiec daje linki....
Mam b. fajny pełny, skórzany lej z euro-starów, kupionych w lumpie, które były podarte lekko itd., a poza tym za duże na mnie. Stwierdziłam, że wypruję ten lej i wszyję sobie do innych spodni. Zawsze mi się podobały jeansowe bryczesy, mam jedne elastyczne jeansy, które fajnie by się układały w czasie jazdy. Tylko zastanawiam się, czy takie bawienie się ma sens. Trzeba lej naszywać na materiał? Czy można materiał z wewnątrz wyciąć? Bo jeśli trzeba naszyć na materiał, to chyba nie ma sensu, bo będę miała szwy i tak po wewnętrznej stronie i będzie obcierało..
nie trzeba chyba. sa bryczesy przeciez bez materialu pod lejem
wiekszosc jest tak wlasnie zrobiona. ale to dosc trudniej zeby dobrze wyciąć równo.
one sa za zwyczaj overlockiem obrobione tam gdzie materiał nachodzi na lej od wewn.
hmm. dzięki, będę kombinowała. Może krawcowa coś wymyśli mądrego.
moja ostatnia drelichowa

i przeciwdeszczowa z polarem, obszyta dwoma sznurkami. Tą derę robiła całe dwa dni i nawet były momenty, że chciałam to wszystko pierdyknąć w kąt  😉
ale ostatecznie jakoś wyszło :

LOVELY powiedz mi proszę z czego jest ta lamówka w Twoim pięknym czapraku. Ona nie będzie po praniu się zniekształcać? I jak przyszywałaś te sznureczki? Ręcznie? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić.
Piękne derki Ivett. Gdybym miała na kogo założyć, to na pewno bym zamówiła.
LOVELY, właśnie. Testowałaś swój czaprak w praniu ?
dzięki 😀

Muszę się jeszcze pochwalić kilkoma fotkami z dzisiejszej sesji. Powiem nieskromnie, że to chyba najładniejsza moja dera  😡

Livia możliwe, zależy czy będzie w mojej hurtowni coś szałowego alkantarowego 😉
chyba od października zacznę dziergać na zamówienie, ale tylko pare sztuk w miesiącu, bo moja firma i tak pochłania gigantycznie dużo czasu  😁

Naciau nie, nie wrzucę tych zdjęć. Kto chciał to skorzystał, a skoro moje pady są krzywe i brzydkie to nie widzę powodu aby była instrukcja ich szycia  😁 dżołk.  zdradzilam tajniki do których dochodziłam sporo czasu, a potem stwierdziłam, że tak jak ivett wcale nie muszę a wręcz nie powinnam się tą wiedzą aż tak szczerze dzielić  😉

ivett twoje derki jak zwykle genialne!!

Zorilla kaloszki świetne, zastanawiałaś się nad robieniem takich profilowanych?

Escada szczerze mowiac to nie, wzór mialam z odrysowanych najzwyklejszych hkmowskich. w ogole bardzo rzadko potrzebuje uzywac kaloszy, a moja maszyna odmawia posluszenstwa przy parzeszywaniu takich grubych twardych materiałów. Wiec moze kiedys jak bedzie potrzeba albo chec 🙂
escada- ależ głupoty piszesz. Padzik od Ciebie jest najlepszym i najporządniejszym jaki mam, super się doczyszcza i uwielbiam go. Czy moge już stanąć w kolejce po kolejny??
moja mama też doszyła mi futerko do kaloszków  😉 do zwykłych neoprenowych yorków.
jutro wrzucę  🏇 i wzięła się za pad. zobaczymy co z tego wyjdzie hehehe :P 😉
dziewczyny, ma może, któraś z Was jakieś wzory haftów krzyżykowych o tematyce końskiej?  😀
Tercet ja coś mam, daj maila na PW to Ci wyślę
bumbum nie TEZ bo ja moje robilam sama od podstaw!  😅
łał nie wpadlabym na to zeby zrobic derke. ja tez chce ja tez chce  💃
Zorilla a jaki materiał wykorzystałaś na te kaloszki?

Co do derek - znalazłam ciekawe rozwiązanie.
'Podpinka' pod derkę:

Wypełnienia 100, 200, 300 i 400g. Niby dużo do roboty nie ma, a kosztuje 260zł 🙄
Ciekawe, czy byłoby zapotrzebowanie? Ja mogłabym mieć taką 100g, gdyby nie była aż tak droga. Wtedy można do derki przejściowej podpiąć podpinkę i mamy derkę 100g, lub do derki 300g i mieć 400g. I tym sposobem można mieć 3 derki, a nie 5 😉
Ja gdyby te podpinki były tańsze to bym kupiła,ale są w takich cenach,że już bardziej opłaca się kupić nową derkę:/
noo ale moze ktos (Ivett) sie tym zainteseuje!

z zewnatrz skaj z tapicerskiego, w srodku taka cienka pianeczka i dosc twarda (jak na karimate) karimata.
zuzylam na nie tylko jakąs 1/6 metra materialu
noo ale moze ktos (Ivett) sie tym zainteseuje!

masz na myśli podpinki pod derki??  😉
nie wierzę że taka podpinka pod derke bez żadnych pasów nie wyjeżdża spod derki..
a do tego to raczej nie jest zbyt wygodne. I nie ma rozcięć i pasów
Klolcia, Shagyaaa- czaprak po praniu ok, bez problemów, jedyny 'mankament' w tym konkretnym czapraku to to, ze sznurki i lamówkę wymoczyłam w letniej wodzie a nie gorącej i sie trochę pokurczyły, następne będe moczyc w gorącej i nie powinno być problemu 🙂
lamówka zrobiona jest z taśmy nie wiem czemu miałoby się cos zniekształcać- wiele czapraków ma takie lamówki  😀
a czy te podpinki nie mają mocowania do derki?
Strucelka, bez żartów, Jacson ma kołderkę 200g za 120 zł.
ivett Rambo na pewno ma mocowania- sprawdzone 'namacalnie' 😉
czyli marne szanse, żeby się podpinka przemieszczała pod derą
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się