Forum konie »

DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

obserwujecie, które z podszyć padów jest najmniej ślizgające się (po koniu)
Słuchajcie mam problem  😁 Na zawody potrzebuje bryczesów z pełnym lejem bo inaczej zlecę po pierwszym zakręcie po przeszkodzie  😎 a mam z krótkim, są nowiutkie i nie chcę kupować za tyle kasy znów białych bryczesów  🙄 nie wiecie gdzie mogę kupić skórkę na lej?  🙂 A może po prostu alacantrę? Długo mi nie muszą posłużyć. Aby 2 starty wytrzymały  🙂

edit: przekręciłam alacantarę  😡
zazwyczaj bryczesy jak są z pełnym lejem, to w miejscu leja nie ma juz materiału- sam lej więc alkantara nie byłaby dobra bo jest 'jednostronna' ale jeśli chcesz naszyc na materiał to może się udać (ktoś pisał, że tak robił i było ok) mimo wszystko alkantara jest onna niz leje w bryczesach
[quote author=Ktoś link=topic=88.msg587317#msg587317 date=1273954612]
ivett, śliczne,a moje już gotowe?🙂
[/quote]

jak chcesz to ten może być Twoj, bo niestety okazał się za mały na ślązaka 🙂

Zalegasz z fotkami  😉
ivett, bo nadal ich nie mam 🙁 może ktoś się wreszcie zlituje....

nie chcę czarnego...chyba 🙂
Marysia, najgorzej przesuwają się bawelniane z dwóch stron, czyli zwykłe
cottony itp. dlatego  mają paski.

Moim zdaniem, jeśli siodło jest dobrze dopasowane, to pad nie ma prawa sie
przesunąć, mówie o takim padzie z dwóch różnych materiałów zew. i wew.

Alabamka, można kupić skórę, ale z tego co wiem to Zorilla szyła z alacantary,
zapytaj ją. Jedziesz na zawody i spadniesz bez bryczesów z pełnym lejem? To po co
jedziesz?😀
Likier próbowałam robić 3 różne modele i o ile wyglądają dobrze to są mało komfortowe dla psa - jak większość dostępnych ubranek... :/
Marysia, najgorzej przesuwają się bawelniane z dwóch stron, czyli zwykłe
cottony itp. dlatego  mają paski.

Moim zdaniem, jeśli siodło jest dobrze dopasowane, to pad nie ma prawa sie
przesunąć, mówie o takim padzie z dwóch różnych materiałów zew. i wew.

Alabamka, można kupić skórę, ale z tego co wiem to Zorilla szyła z alacantary,
zapytaj ją. Jedziesz na zawody i spadniesz bez bryczesów z pełnym lejem? To po co
jedziesz?😀

Ty nie widziałaś mojej siwej zakrętów na parkurze  😁
Kręcimy w miejscu aż się kurzy i ostatnio na treningu jak miałam kolanowy lej to fruwałam w siodle  😜
A nie wiesz gdzie mogę kupić tą skórę?
Alabamka, nie chcę się czepiać, ale skoro kobyła robi takie zakręty a Ty fruwasz po siodle to ani Ty ani koń nie nadajecie się na zawody. I żaden lej czy jego brak nie ma tu nic do rzeczy...
alabamka allegro sie klania  😉
No może nie dosłownie fruwam, w pełnym leju czuje się pewniej a na parkurze sobię radzimy. Dzięki takim zakrętom koń ma jedne z najlepszych czasów  🙂
Proszę skończmy rozmowę na temat czy ja i koń nadajemy się na zawody  :kwiatek:

Naciau ja właśnie znalazłam tylko eko skórę taką do mebli  🤔
edit: zmieniłam tylko z mamy na koń  🙄
no to taka  😉 badz lepsza alkantara  😉
taka?  😲
mi sie wydaje ,ze bedzie dobra 🙂

a prawdziewej nie mozesz kupic > 😀iabeł: tez jest

albo alkantara  😀
to co wstawiłaś to chyba skaj..
nie nadaje się na lej bo nie oddycha, nie orzepuszcza powietrza
ja na Hubertusie po każdym łyku z piersiówki czułam jak kiepsko jeździ się w półleju, aż w ostatniej chwili poszłam i włozyłam z pełnym. Na codzien raczej mi to nie przeszkadza 🙂
szukam kogoś, kto ma doswiadczenie z wszywaniem lejów do bryczesów / naszywaniem lejów - jest tutaj ktoś taki? :kwiatek:
Rybeńki, żeby naszyć/wszyć leje trzeba prawie zupełnie rozpruć portki, ew. niektóre overlocki dadzą radę.
Alabamce, się dziwię okrutnie, nie z powodu preferencji, bo co kto lubi, ale z powodu pomysłu spaprania spodni (w najlepszym razie narobienia się do oporu) zamiast dokupienia drugich - niewielkie rozmiary naprawdę da się tanio upolować.
Zabawne - kiedyś przed zawodami na gwałt szukałam spodni z krótkimi, bo pełne utrudniały odklejenie się od siodła  😁
Mi Mama zrobiła lej do bryczesów, jakieś pikeury kupione nowe leżały nieużywane, bo miały brzydki krótki lej, więc mam długi :P

Ale tak jak mówi halo, trzeba rozpruć całe spodnie i w ogóle dla mnie to czarna magia się działa 😀😀
to ja od razu doprecyzuję - leje są (z innych bryczesów, rozmiar się zgadza). chodzi o naszycie ich na inne bryczesy.
caroline, napisz do Zorilli, ona naszywała, bo ja to nie pomogę  :kwiatek:
u nas z tego co pamiętam to rymarz też naprawiał leje ale on to prawdziwy magik, teraz szył dla nas derki rajdowe z goreteksu :P
halo ja mam mamę krawcową i powiedziała, że spokojnie może to zrobić  😉
Naciau  mi już na Pw pomogła a teraz szukam kogoś kto mi odsprzeda kawałek alakantary lub nawet skórki jak ma bo skóra przez allegro boje się, że może nie dojść do zawodów 🙁

PS. Halo mi tam jakoś decathlonowych bryków nie żal  🙂
A Ruda rozwaliła wypinacze, które teraz muszę naprawić. Nie wiecie, czy gdzieś da sie kupić te gumowe kółeczka? Bo jest opcja, żeby skleić je kropelką, ale nie sądzę, żeby wytrzymało na dłuższą metę i lepiej kupić i się pobawić w prucie i szycie.
chodzi o takie kółko
Może zobacz w zoologach albo na allegro ringa dla psów  🤣?

http://allegro.pl/item1007293206_zabawka_zabawki_dla_psa.html
Alabamka, dobrą masz mamę!  💘 Gdyby mi ktoś kazał siedzieć pewnie w sumie parę godzin (gdy coś jest "prototypem"😉 + parę ładnych złotych za materiał, w celu uzyskania czegoś co może 50 PLN kosztować, to tylko tak bym pokazała  🤔wirek:
Raz się bawiłam, mając fajne bryczki z krótkimi i świetny skórzany lej, który został się, gdy reszta wyszła  😁
Nigdy więcej!
.
Oj, kawałek skóry i 2/3 paski typu do zegarka. Szydło, igłę, dobrą nić etc. Najbardziej opłaca się upolować coś używanego niekompletnego i "poprawić" co potrzeba.
szukam kogoś, kto ma doswiadczenie z wszywaniem lejów do bryczesów / naszywaniem lejów - jest tutaj ktoś taki? :kwiatek:

mi udało się kiedyś wszyć lej z alcantary do elastycznych jeansów. Wydaje mi się, że całkiem przyzwoicie wyszło

Czy ktos robil czamobn skorzany sam? Z moim 'obliczen' wynika ze musze miec wypinacz, ten sznureczek, 2 karabinczyki.. i no wlasnie to cos zakladane do oglowia na koniu. Da sie to zrobic samemu, lub nie miec tego.. Czy trzeba kupic. Jesli kupic to gdzie mozna kupic, ale nie w zestawie z czambonem?  :kwiatek:
[/quote]

to  coś na potylicę zrobiłam ze starego nachrapnika hanowerskiego przypinanego do ogłowia za pomocąmałego skórzanego troka
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się