Forum konie »

DIY, czyli sprzęt wykonywany samodzielnie

Zaczynam kurtkę z kapturem  😁
escada, czekamy na zdjęcia 😀
Czy ktoś z forumowiczów wykona na zamówienie pokrowiec na ogłowie? :>
Żolka, Uderzaj do ivett 🙂
Dziewczyny - szyłyście kiedyś torbę na siodło?
Nawet nie o taką torbę do noszenia mi chodzi, tylko o taki gruby pokrowiec, który by całe siodło przykrywał (z góry i z dołu) i chronił (np. w transporcie, przy wyjazdach).
To "coś" ma być wygodnie dla mnie (łatwe pakowanie i wyciąganie siodła) i bezpiecznie dla sprzętu (ochrona przed porysowaniem i innymi uszkodzeniami).
Jakieś pomysły...?
EKornik, były tu takowe, chyba, że pomyliłam wątki. A były naprawdę stylowe 😀
Żałuję, że nie zapisałam zdjęć.
Znalazłam! 😉

To ja się w takim razie pochwalę nowszą generacją torby na siodło 🙂

ivett, możesz coś więcej napisać - jaki materiał, co z wypełnieniem, zamek taki długi...?
próbował ktoś robić nakladkę z futra na popreg, ale nie zwykły tunel, tylko coś takiego:

materiał zewnętrzny to ortalion, wewnątrz jest polar, a jeśli chodzi o zamek, to w pasmanterii można kupić taśmę suwakową na metry.
 cytowanie zdjęć
Jakiś tam pad, większości nie robie zdjęć, bo pady się powtarzają  😉
Likier, no brawo jakie ładne foto 🙂
i pad tak samo 🙂. czy zmieniłyście sposób szycia??
akzzi, sposób ten sam, oczywiście z każdym padem ulepszony, ale.... staram się po prostu zrobić dobre zdjęcie i wyprostować pad po szyciu.

Mama szyje pod taką maszyną małą (Łucznik Zofia?), a nie pod wielką maszyną profesjonalną jak zauważyłam u niektórych, więc pad bezpośrednio po szyciu często jest zgnieciony nieco, więc tak wychodziło zawsze krzywo na foto🙂

Ale oczywiście, Mama szyje coraz ładniej, a ja się staram lepiej fotografować 😀😀

korsik, ja chciałam zrobić, tzn. moja Mama, ale chyba mattesowa wyjdzie w takiej samej cenie co zrobienie samemu, z reszta mam już mattesową :P
Likier, A nie możesz robić zdjęcia na parkiecie (nie na kafelkach, bo kafelki brzydko odbijają światło i zniekształcają kolor) lub na panelach drewnianych na płasko, nie na sznurze czy wieszaku? Przecież ja wstawiałam zdjęcia padów i całkiem inaczej wyglądały...
Moim zdaniem to jest podstawowy błąd który popełniasz przy robieni zdjęć: Nie na płasko, a z boku.

Pad bardzo ładny 😉
Ale to zdjęcie chyba w miarę wyszło ok, przynajmniej mi się lepiej podoba pad na krześle ten czy ten kiwi wcześniej wstawiony, niż na podłodze... Bo na podłodze mi wychodzą jakoś dziwnie 😀 Chyba, że źle myślę :P
Bo na podłodze robiłaś pod kątem i dlatego tak ci wyszły. Ja zawsze robię nad padami pod kątem prostym 🙂 I zawsze dobrze wychodzą 🙂
Ale jest coraz lepiej: i w szyciu i w fotach 🙂
Większość szyje na starych małych łucznikach, przynajmniej ja i ivett   nigdy nic nie prostowałam po szyciu, gąbka jest na tyle sprężysta, że jak się dobrze naciągnie materiał podczas szycia to nic się nie krzywi - taka mała wskazówka 😉 a fotki wychodzą dobrze na podłodze, a najlepiej na koniu
🙂

dziś wieczorem mam nadzieje zaprezentuję pierwszą psią kurteczkę, tylko nie wiem czy tutaj czy w niekońskich  😉  😁
może ktoś wykonać dla mnie podkładki pod owijki o wymiarach wys 32 cm X 40 przody a tyły 37 x 45. białe lub czerwone. cienkie, bo to maja być do jazdy 😉 do 30 zł
escada, patrząc na zdjęcia z instrukcji Twoja maszyna ma jakaś baaardzo wysoką stopkę (tak to sie nazywa 👀?) w przeciwieństwie do naszej....
chyba o ramię chodzi?
ja przed chwilą uszyłam okolejną maseczkę na chrapy 🙂
teraz spróbuje uszyc maskę na oczy to jazdy, kit, że bez żadnych konkretnych wymiarów, kroju..  😁
czy macie sprawdzone pomysły na literki do czworoboku?

zastanawiam się czy coś takiego się sprawdzi:

(niedopracowany moment to przymocowanie tych łatek ze skóry lub taśmy do kawałków płyt. W cienką płytę mdf taker nie wlezie.. a klej.. hm)
więc może wziąć płytę wiórową grubszą , tak z centymetr, czy 0,8?
w nią trzeba by wkręcić jakieś krótkie wkręty do drewna.
stopka jest 0,5 cm od podłoża, na zdjęciach jest tylko z wciągniętą gąbką więc nie wiem po czym wnioskujesz że jest wysoko  😉 niech będzie, że wina maszyny  😉

nie umiem uszyć ciucha dla psa, juz 4 sztuki są w śmieciach :/ zawsze coś nie leży i kończą mi się pomysły  🙁
dempsey, a jakby zamiast takiego złożonego zrobić taki wbijany w ziemię ??
Escada, ale jeszcze nic nie wyszło? Czy jakiś konkretny "strój" nie idzie??
Blondyna to jest jakaś idea, tyle że musiałyby  być pod kątem, lekko nachylone - bo jak wbije się pionowo, to nie będzie widać z daleka tak dobrze
ja miałam takie wbijane, przyklejone do takiej plastkiowej przeźroczystej, delikatnie elastycznej tabliczki- nie pamiętam jak się nazywa, sprejem zapsikane na biało, i na to przyklejone literki, robione w zakładzie (z tego wszystkiego kosztem były praktycznie tylko literki) ale ja miałam ustawione tylko literki i nic oprócz tego i nie wygodnie się tak jeździło, może gdyby drągi były położone albo coś byłoby lepiej, no a na zimę literki były złożone i korsik przypadkiem po niech przejechała i jedna nie wytrzymała, kilka innych jest jelikatnie uszkodzonych 😉
mogę jutro zrobić fotkę jak nie zapomnę 🙂

edit- mam fotkę, słaba bo kadrowana i odbija się światło
ooo a jednak 🙂
fajnie wygląda, i biały sprey to tez jest jakiś śmieszny  koszt
i były czytelne z daleka mimo stania w pionie?
chyba tak - po prostu musza być duże i wtedy sa czytelne
dzięki  :kwiatek:
dempsey, przecież znając program to kojarzysz jaki element jest po kolei, więc tak na prawdę liczy się tylko punkt, a nie czytelność literek... Chyba?
chyba nigdy nie skończę tego padu... nie umiem przyszyć lamówki, zwłaszcza na łuku  😕
kolejny komplecik 🙂
ivett, śliczne,a moje już gotowe?🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się